Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психотерапията. Какво може и какво не може?


Recommended Posts

Може би и на тази тема и е ред. Какво може да се очаква и какво не може да стане с терапия. Кога е наложителна, кога е желателна и кога напълно излишна? Всъщност има ли излишна терапия? Променя ли реакциите, сваля ли защитите? променя ли личността или характера? За кои проблеми няма решение? Кога е поддържаща...има много какво да се пита още, но нека отворим дискусията ще е полезно, мисля.

Линк към коментар
Share on other sites

Може би на повечето въпроси е отговорено някъде във форума.Това наистина са въпроси които са много субективни и всеки психотерапевт може да ви даде различни отговори.Ще ви дам част от моите отговори със знанието, че те могат да са много различни от тези на другите специалисти пишещи тук.

Какво може да се очаква и какво не може да стане с терапия.-

Има си природни и физиологични закони които няма как да бъдат преодолени с помощта на психотерапия.Например няма възможност с нейна помощ да станете с 10 см. по- ниска или по –висока.Не мога и да ви науча да ходите по вода и други подобни неща.

Всяка заявка която не нарушава природните закони е възможно да бъде изпълнима. Тук нещата вече зависят от уменията и опита на терапевта.Те са ограничени от школата или школите в които работи.Например аз не съм специалист в груповата терапия и ако пред мен се постави проблем за разрешаването на който точно тя е необходима може и да не мога да се справя със случая за разлика от колега работещ в това направление.

Кога е наложителна, кога е желателна и кога напълно излишна?-

Никой не може на никого да наложи психотерапия, за това и тя никога не е наложителна.Въпрос на здрав разум е когато страдаш и се измъчваш да потърсиш професионална помощ и намериш възможно най-бързо решение на проблема което да те направи спокоен и пълноценен.Не,че сама няма да се справиш, но ако се разровиш във форумите ще видиш десетки пишещи, които месеци и години се борят с психологичните си проблеми и накрая се справят, но са загубили години за нещо което отнема само седмици или месеци.Тук е прагматизма на западняка, когато има проблем отива при специалиста и с негова помощ го решава.Наистина трябва да се разбере,че човека не е безсмъртен и всеки ден изгубен в тревоги и депресия е загубен ден.Жалкото е,че някои хора се държат точно така, сякаш ще живеят хиляди години и могат с лека ръка да жертват понякога десетки от тях за да живеят нещастни, изпълнени със страхове и притеснения вместо да отидат при психотерапевт и станат спокойни и свободни.

Не знам кога е излишна, във всеки случай не мисля ,че един щастлив човек трябва да ходи на психотерапия.

Променя ли реакциите, сваля ли защитите?-

Психотерапията променя 3 неща- поведение, чувства и мислене.

Не използвам думата защита.

За кои проблеми няма решение?

Уточних го, има си природни и физиологични закони които не може да пренебрегнем.

Кога е поддържаща...

Не употребявам такова понятие.

Редактирано от hip
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...