Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какви диети или режими сте спазвали?


  

8 гласа

  1. 1. За или против диетите?

    • За
    • Против
    • Зависи от случая


Recommended Posts

До сега съм чувала много положителни и отрицателни мнения за диетите и режимите.Споделете вашия опит.

Какви диети или режими сте спазвали?Какъв е бил ефектът и запазил ли се е?Доволни ли сте останали или не?И бихте ли повтори ли пак при нужда?

Линк към коментар
Share on other sites

Диета означава начин на хранене.Чувствам се добре от вегетарианското разделно хранене ,като плодовете и зеленчуците са около 50 процента от поеманата храна.До обяд се приемат въглехидратни храни,защото тогава се усвояват най-лесно,вечер - белтъчни.Захарта и бялото брашно се изключват,сол се употребява в минимални количества.

Започнах да се храня така, защото не искам да боледувам.С теглото никога не съм имала особен проблем - ако съм качвала периодично по 2-5 килограма(обикновено при стресови ситуации) съм се справяла бързо с тях.

Никога не съм се подлагала на разни "магически" диети!

Уважавам метода на Лидия Ковачева,житните режими и др. - правилно приложените глад или полуглад се отразяват чудесно върху тялото и психиката!:thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Много години прилагах диетата на Лидия Ковачева периодично.С нея поддържах теглото си,както и когато се чувствах уморена.Няколко дни след започването и бях изпълнена с енергия и сила.До нея достигнах след като отключих лека хипофункция на щитовидната жлеза /след като родих сина си/.Помагаше ми и за съпътстващата депресия.

Преди около 2год. се запознах със Зоната.Изключително ефективен начин на хранене,но за хора,които се хранят с месо и сирене.

Зоната е измислена за лекуване на различни заболявания и свалянето и поддържането на тегло е допълнителна екстра,която получаваш,спазвайки я.Имам преки наблюдения от мои приятели,които я спазват с цел лечение на различни заболявания.Чувстват се перфектно.При нарушение нещата се появяват отново.В Зоната хубавото е това,че дори да нарушиш,със следващото хранене си отново в нея.Имам приятел,който е добре след няколко операции на тумор в мозъка благодарение на Зоната.

Давам линкове за хранене при хипофункция на щитовидната жлеза,ако някой се интересува,свързани със Зоната:

http://thyroid.about.com/cs/dietweightloss/l/blediets.htm

http://thyroid.about.com/library/howto/htloseweight.htm

Месо не ям от години , но от около половин година спрях и сиренето,просто загубих желание,а соя не харесвам.

Така,че просто Зоната отпадна за мен ,но пък сега съм в перманентен житен режим ,комбиниран със със салати и чувствам,че това е оптималното за мен.

Въобще житния режим даден от Учителя е нещо велико,работи на всички нива,дори и на кармично ниво.:3d_002:

Това е моя опит с режимите на хранене,надявам се и други да споделят своя,ще ми бъде много интересно...:3d_016:

Линк към коментар
Share on other sites

И аз съм чувала много добри одзиви за житния режим.На скоро една моя приятелка пази диета,беше си внушила,че е дебела и искаше да свали някои друг килограм.Аз и предложих да не се ограничава,а да походи извесно време на фитнес,но тя си беше решила вече.Не занам как се казваше диетата,но и сутри и обед и вечер имаше по едно или две твърдо сварени яйца,комбинирани с нещо друго.Пази я около 3 седмици и сега не иска и да види яица.Беше свалила може би около 2-3 килограма,напълно нормално,но след като я спря пак си ги качи...

Линк към коментар
Share on other sites

:3d_104:Яйцата са протеин.Протеините натоварват черния дроб.В Зоната ядях само белтъците-те са абсолютно чист протеин,жълтъка съдържа лош холестерол...
Линк към коментар
Share on other sites

Диетата с яйца не знам защо се нарича японска.Вредна е за здравето!!!

Като каза японска се сетих,че моята приятелка я наричаше "ЯПОНСКО ЧУДО".Ама иначе тази диета е едно чудо....направо нямам думи...  :3d_027:

Редактирано от _edno_momi4e_
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Разкриха диетата на бъдещето?

След мащабно проучване на най-популярните диети и храни в ЕС учени разкриха диетата на бъдещето, която ще спаси света от затлъстяване.

Специалистите изработиха план за спасяване на планетата от затлъстяване. „Храната на бъдещето” трябва да бъде богата на животински и растителни протеини. Вторият важен елемент в диетата е рибата. Ролята на рибата е изключително положителна и няма причина, поради която да се отказваме от тези протеини, обясниха експертите. Ако искате да бъдете слаби, просто трябва да се храните здравословно и да избягвате тлъстото месо, пише БГНЕС.

Врагове на здравето са свинското и говеждото месо. Не са препоръчителни и тестените храни, които съдържат много излишни калории. Хлябът трябва да се яде като десертите - без да се прекалява.

Изт.

Струва ми се че има истина в това,което пише по-горе!

Редактирано от Пламъче
Линк към коментар
Share on other sites

Ако това е диетата на бъдещето,значи съм уцелила десятката,аз се храня от години по този начин.Освен риба и др.морски дарове,друго месо не консумирам.Хлябът ми е пълнозълнест,плодове и зеленчуци без ограничение,ядки и семена също.Лошото е,както писах пак някъде тук,че от година започва вечер да ме се прияжда нещо сладко, а меда и плодовете ме засищат откъм заблажване.Спазвам си стария режим на хранене,не се поддавам на изкушения,но разбирам,че нещо в организма ми се променя.Приятелка ми каза да си проверя кръвната захар,но аз мисля,че е от хормоните,все пак наближавам40-те.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз преди десетина години имах проблем със кръвната захар. Стойностите варираха между 2-3 (не си спомням мерната единица), при норма 4-5,5. Хапвах много сладко - от сутрин до вечер и усещах как попаднах в омагьосан кръг - все повече и повече сладко и все по-ниски стойности на кръвната захар. Стигна се до там да ми се вие свят, да се разтрепервам, да се изпотявам и да бъде дезориентирана - признаци на хипогликемията. И за да се чувствам добре трябваше да приемам все по-големи количества сладко.

Реших да спра изцяло сладкото - т.е. рафинираната захар, газираните напитки и пр. Сладкото си набавях от плодовете и зеленчуците - тогава наистина усетих тяхната сладост и от истинският мед (не от глюкозата и фруктозата). В първите няколко дни (три дни) почувствах абстиненция от липсата на сладко, но след това бях значително по-добре. А когато си изследвах кръвната захар - тя беше в норма - 4,5!

Когато спрях да употребявам сладко осъзнах, че светът и битието ни е зарито от изкуствени подсладители, захар и газирано.

Следващата стъпка беше разделното хранене, но не в неговият краен вариант (нали и там си има различни школи - както навсякъде) и отново срещах неимоверни трудности, когато присъствах на семинари, конференции или обучения. Защото обикновено имаше предварително меню, несъобразено с вегетарианците или такива като мен - с разделно хранене или не приемащи сладко дори и в сготвените ястия.

Докато спазвах този режим на хранене (не обичам думата диета) се чувствах чудесно - изпълнена с енергия, виталитет и бях учудена с колко малко храна на ден човек може да бъде сит и колко свободно време му остава, когато то не е запълнено с приемане на храна. Осъзнах, че храненето често е навик (поне при мен)- приемам храна не защото съм гладна, а защото трябва или защото така е прието.

За съжаление след близо четири години спазване на този режим го изоставих, оправдавам се с трудностите, които срещах при храненето, особено когато бях на работа, но всъщност считам че е по-скоро проява на безхарактерност от моя страна.

Дали бих отново се върнала към него? - Да, защото тогава се чувствах наистина добре и здрава!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Здравейте и от мен. Не съм привърженик на диетите, но истински уважавам различните режими на хранене. Може би защото за мен има разлика. "Диета" свързвам с нещо неприятно, нежелан и неудобен начин да се ограничаваме, без да използваме много логиката и здравия си разум. "Режим на хранене" за мен е здравословният начин, да получаваш удоволствие от храната и тя да ти носи здраве - духовно и физически.

Не съм имала проблеми с килограмите, но имах проблем с хормоните, още от първия ми цикъл. От тогава бях на лекарства, на изследвания, хормоните ми постоянно бяха извън нормата.

Миналата година разбрах за методите на Лидия Ковачева от нейния последовател, д-р Гайдурков, и направих един разтоварителен режим с негови съвети. За 1 месец хормоните ми бяха изцяло в норма - нещо, което за 15 години не ми се беше случвало!! От тогава спазвам неговите съвети за балансирано хранене и правя разтоварителни режими на всеки 3 месеца, за по 1 седмица.

Ако ви е интересно, можете да прочетете за неговите методи тук : http://gaydurkov.wordpress.com/

Като цяло, най-важното за този здравословен режим е : 75% от дневната храна да е в суров вид (салати, плодове, зеленчуци, ядки, суров жълтък от био яйце), да не се използва НИКАКВА сол, да не се използва термично обработена мазнина (мазнината при готвене се добавя накрая, след като яденето се дръпне от котлона и започне да изстива). Добре е да се избягват животински продукти - да бъдат включени в менюто най-много веднъж седмично и в минимални количества.

А най-хубавото на целия този режим е усещането да си близо до природата - да ядеш храната такава, каквато ти я е "сготвила" природата и да усещаш енергията на всички витамини и полезни съставки, в техния най-натурален вид! Усещането е страхотно, препоръчвам ви го горещо!

:yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...