Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Археологическите разкопки в България


Recommended Posts

Отварят реликвария с мощите на Св. Йоан Кръстител в Созопол

Какво мислите за това? Какво говори това за миналото на България?

Линк към коментар
Share on other sites

Откриха втори Перперикон

"Новото светилище се състои от уникална пещера с 4-метрови човешки фигури. То е поне отпреди 20 века. Целият комплекс е много добре запазен и е с диаметър от няколко километра. В тях има и гробници. Предполагаме, че те са на богати владетели или жреци", каза Коев.

Линк към коментар
Share on other sites

аз имам въпрос , може да не е много близко до темата, но все пак е актуален ,мисля.

някои спомня ли си, какво е мнението на ДЪНОВ  за българският народ, и по - точно за религиозното чувство на българина в сравнение с руският народ да речем. /това какво си получил в наследство едва ли е толкова важно , по- важно е как ще  вложиш повереното ти имане./

и неволно сравнявам израженията на лицата на българските граждани, с тези на тибетците да речем, откривате ли разлика? и ако да защо според вас.    тибетците изобщо нямат жизненият стандарт на оплакващите се българи ,но са щастливи защо ли е така?

Линк към коментар
Share on other sites

Най-ранни следи от човек в Европа

В Европа са познати още десетина подобни обекти, в които са открити следи от праисторическите хора. Но най-ранните следи от човек са открити и безспорно доказани в България- в пещерата "Козарника .

Линк към коментар
Share on other sites

Със сигурност земята ни крие още много неразкрити загадки от най-различни епохи, ама аз лично очаквам някой ден находки точно от праисторическо време да удивят света.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

По ТВ Стойчев(Ст.Загора) върви тези дни с повторения интервю с Йорданка Николова- автор на книгите в пет части "Съкровищата на тракийските царе", в което тя дава още информация за намерените мощи на Йоан Кръстител.

Между другото в последната й книга, която прочетох юли месец( преди откритието на археолозите) тя дава информация за значимо откритие по нашите земи, без да се уточнява какво ще е точно.

В записа от 8.08.2010г., който излъчват по ТВ, тя чете своя ченълинг, от който се разбира, че главата на Кръстителя е разделена на четири части. Едната е с Сирия(вече открита), другата е тази в Созопол, третата- във Франция(все още неоткрита) и в Русия четвъртата(също още неоткрита). Тялото на Йоан е било разделено на девет части, според тракийски обичай, което говори за неговата връзка с траките и нашите земи.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Древността дойде , за да подкрепи бъдещето ни

Долината на тракийските владетели е библиотека на Космоса, твърди ясновидката Йорданка Николова

Йорданка Николова е най- новият член на Асоциация “Феномени”. Тя живее в Стара Загора, работи като медицинска сестра, вярва в прераждането и от няколко години говори с Бог. Твърди, че в миналия си живот е била “щастива жена, говореща с Бога”.

В разговорите си с него получава отговори на много от важните въпроси, които вълнуват нея и обществото. Съвсем наскоро тя “получи” нови хипотези и уточения по време на тези разговори, свързани с новооткритите това лято от експедиция “ТЕМП” с ръководител д-р Георги Китов тракийски могили и уникални находки в тях.

На 2-ри октомври след посещение в могилите “Светицата” и “Голяма косматка” Йорданка получава поток от инфорамция, след която и ноти, под диктовка “отгоре”. Твърди, че е музикален инвалид и не умее да “чете” ноти.

Дава ги на своя позната, която изумена твърди, че това е древна тракийска музика. Йорданка условно нарича записаните от нея ноти “Танцът на жриците”. Според дадената и информация откритата в могилата Светицата златна маска не е на Терсе, а на Терен, такова е посланието на боговете, което получава.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Филм за София, един от най-древните градове на Европа. Град на почти 3000 години.

"София е древна. Преживяла е много, но не е остаряла. Изключително е помъдряла. Както се превежда името й от гръцки - Премъдрост Божия."

Това са думи на Terry Randall, лондончанин, живеещ от 10 години в София, поел ролята на гид. Във филма не става дума само за разкопки, но има много и за тях.

Благодаря на Виолета Христова, която ми изпрати линк за този филм. Много ми хареса и ми се поиска да го споделя с вас. Това е един друг поглед на града, който обикновено засипваме с обвинения за пренаселеност, за мръсотия и за много други неща... Нека който има свободни 30 мин. да се потопи в една друга София - древна, неизвестна, носеща през вековете своята мъдрост и красота. :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Ани, благодаря!!

Радвм се, че има хора, които успяват да видят красотата на града ни. Искрено се надявам, че ние самите ще положим усилия за да възвърне столицата ни великолепието си.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Останки от храм на богинята Деметра от 6-5 век преди Христа откриха археолози при разкопки край Созопол.

Те са най-ранното свидетелство от вековната история на древния град Аполония Понтика.

Според специалистите, датираните от това време теракотни фигурки на богините

Деметра и дъщеря й Персефона, означават, че мястото е имало култово значение още при заселването тук.

При новите разкопки археолозите достигнаха до най-древните културни пластове на нос Скамний след средновековния манастир “Св. Апостоли и 20 000 мъченици”, крепостната стена и Каструм домини - къщата на владетеля. В подножието на параклиса, в една от скалните цепнатини, бяха открити няколко изящни теракотни фигурки. Според учените, става дума за богините Деметра и Персефона, култът към които е бил практикуван през 6-5 век преди Христа. Находките говорят, че селището на това място е било на важен кръстопът.

Доц. д-р Кръстина Панайотова - археолог, ръководител на разкопките:

„Не само тези теракоти, но и съдовете, които намерихме заедно с тях, показват, че някъде тук е имало храм или светилище на Деметра и Персефона. Вероятно тук са извършвани ритуални действия, свързани с тесмофолиите - т.е. честванията на Деметра и Персефона.”

изт.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Откриха тракийско съкровище

Екипът на археоложката Даниела Агре откри край елховското с. Борисово богати дарове, положени в гроб на знатна тракийка

През 2008 г. екипът на Даниела Агре откри край с. Борисово парадна колесница на тракийски войн –аристократ, живял през първата половина на II в.сл.Хр.

Екипът на археоложката Даниела Агре откри съкровище при разкопките на тракийска надгробна могила край елховското с. Борисово, съобщава "24 часа".

Археолозите попаднали преди дни на богати дарове, положени в гроб на знатна тракийка, живяла в края на I - началото на II в.

Сред тях са комплект луксозни бронзови съдове - преносима масичка (изключително рядка находка), голямо кръгло блюдо с ажурен ръб и ситула (котел), всички с еднаква стилна украса от бръшлянови листа.

Сред гробните дарове е и съд с форма на малка кофичка, в който е вмъкнат друг с капак, който археолозите шеговито наричат "шампаниерата". Според Даниела Агре той няма аналог сред откриваните досега у нас.

В гроба е било положено и тоалетно сандъче, декорирано с бронзови бюстове на сатири и менади, като чертите на лицето на всяка фигура показват различни характери.

Най-голям ентусиазъм сред археолозите обаче предизвиква друга находка от гробната яма, посочва "24 часа".

Става дума за комплект украси за колесницата на мъртвата. Иманяри изровили и унищожили почти напълно колесницата, но не могли да намерят украсата, която им била цел.

.......

източник

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Край Елхово откриха колесница отпреди 19 века с емблема ягуар

commentImage.gif0|sawnImage.gif39725

07.08.2008

Тракийска гробница от ІV век пр.Хр. откриха в Странджа

commentImage.gif0|sawnImage.gif21104

22.06.2008

Замислих се какво се случва с находките на археолозите, с гробниците и предметите? Едни стават популярни, но и се комерсиализират, други стават достъпни за хората благодарение на чуждестранни спонсори, на които историята на земята ни може би е по-скъпа отколкото на нас. Трети проблясват в новините и после потъват в забвение. Какво се случва с разкопаните места? Какво можем и какво правим ние - гражданите на тази земя?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

В храма на племето, което празнувало смъртта

При траките погребенията са продължавали три дена – веселие и устройване на всякакви игри. Те се обличали в бяло и се радвали, че при смърт човекът отива в отвъдния свят. Това разказа пред "Дневник" Величка Тодорова, която е един от уредниците на могилата Голяма Косматка край Казанлък.

Когато се раждало дете, траките тъгували, защото смятали, че всички лоши неща предстои да му се случат, продължава тя, докато показва трите помещения на могилата.

В началото на V век преди Христа древното племе по земите на днешна България построило могилата, за да я използва като храм, където да провежда жертвоприношения на животни, понякога и на хора, допълва другият уредник Снежана Бижева. Тези ритуали сега са познати като орфични мистерии и за тях се знае много малко, защото само жреците били посветени в тях.

По-късно могилата станала гробница на тракийския владетел Севт III. Освен предмети, тракийският цар отнасял със себе и една от жените си. Уредниците разказват, че той избирал тази, която му е най-близка, а тя приемала като чест решението да бъде умъртвена. Винаги с царя се погребвал и конят му, който да му помага да премине в отвъдното.

zx450y250_1154719.jpg

Фотограф: Юлия Лазарова

source-dnevnik.gif

Храмът се състои от коридор, предверие, кръгла камера с високо куполно покритие и правоъгълна камера, изградена като саркофаг от два монолитни каменни блока, единият от които тежи над 60 т., обяснява Величка.

В погребалната камера са положени вещите и даровете на владетеля - латен венец, два албастрона, златен киликс с украса от растителни орнаменти, сребърна средиземноморска мида с позлата, великолепна златна гарнитура за конска амуниция, амфори, както и пълен комплект въоръжение.

Мраморната врата в предверието символизира от изток бога слънце Хелиос, а от запад е символът на смъртта Горгоната Медуза. По време на церемониите, които са се извършвали вътре, тази врата се е затваряла отвътре от посветените, защото тези, които са били допускани вътре са именно посветените в орфическите тайни, разказва Снежана.

Могилата Голяма Косматка е отворена всеки ден целогодишно за посетители. През лятото работи от 9 ч. до 17:30 ч., а през зимата до 17 ч.

ВИДЕО

Линк към коментар
Share on other sites

Перперикон – най - голямото светилище на Балканите

Мраморен барелеф на тракийски бог - конник Херос, открит в Перперикон, доказва, че там се намира най-голямото светилище на Балканите, а именно храмът на Дионис.

Това каза днес археологът професор Николай Овчаров, представяйки за първи път ценната находка.

http://www.novini.bg...1%82%D0%B5.html

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...
  • 5 weeks later...

Откриха 4-метрови човешки фигури край Дунав

Източник: http://www.portal-si...guri-krai-Dunav

"Смятам, че това са част от атлантите дошли тук след потъването на Атлантида - точно 8 мия син на Ной е роден тук след потопа и живял именно по тези земи, бе казано, че текето на Демир баба в Сборяни е на него- Ес гет - основоположника на гетите - неслучaйно има и тракийски храмов комплекс край това място."- Йорданка Николова

Линк към коментар
Share on other sites

Откриха 4-метрови човешки фигури край Дунав

Източник: http://www.portal-si...guri-krai-Dunav

"Смятам, че това са част от атлантите дошли тук след потъването на Атлантида - точно 8 мия син на Ной е роден тук след потопа и живял именно по тези земи, бе казано, че текето на Демир баба в Сборяни е на него- Ес гет - основоположника на гетите - неслучaйно има и тракийски храмов комплекс край това място."- Йорданка Николова

и още един вариант на статията от 2009 година..

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...