Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Страх от припадане, тревожен характер


Recommended Posts

Господин Баев, ще съм много благодарен, ако получа отговор от вас.

Здравей отново. Пише ти Дейвид, ако си спомняш... Беше ми казал, че имам повишена тревожност преди време. Е, сега като че ли нещата се промениха и ти си единствената ми надежда, за да ми кажеш какво ми има, все пак си най - добрият!

Като че ли нещата малко по малко отихнаха, но сега ме тревожат други неща... Аз пък ти бях споделил, че мисля, че имам панческо разстройство, та, както и да е.

От доста време насам имам някакъв страх, понякога знам от какво, понякога не, но в повечето случаи ме е страх да не припадна, просто ей така както си ходя или ей така както съм на гости... Примерно като тръгваме на някъде да вършим работа, някак си през главата ми минават мисли от типа на: "Ами сега, ако докато идем там припадна, какво ще правят с мен, ще се притеснят прекалено много, дали няма да ми стане нещо от припадането, дали ще оцелея, ще им забавя цялата работа с мен, ще се чудят какво да ме правят..." и тем подобни... И действително като тръгне за тази работа само това ми е в акъла, даже сякаш не чувам другият разговор, включвам се бегло, но мисълта ми е само там и най - малкия симптом започва да ме притеснява - примерно стане ми топло или нещо от сорта и почва едно неистово притеснение, което сякаш горе долу се научих да контролирам... И напоследък, в последния един месец имам чувството, че като ходя в топлото, ще ми стане лошо и сякаш ме е страх от слънцето... От самата топлина, притеснявам се, че ще припадна и имам чувството, че започва да ми става лошо, когато съм на жега за не много дълго време - може и от самото притеснение и внушение да е, но нали знаеш как е... На 23 юли жена ми роди секцио, по време на операция не се притеснявах чак толкова много, макар, че ми идваше да припадна, голямо напрежение е, не е истина...

Когато ходиме за един преглед и като се качвах в болницата, минахме през слънцето, а то беше много силно, ама има няма да сме ходили 100-200 метра и влезнахме, тогава чувствах, че ми става лошо, много странно чувство е, трудно се описва, стомаха е постоянно свит, сякаш ми се гади, някакъв дискомфорт в гърдите, устата ми пресъхва, дето се вика за секунди, без бръжденето в ръцете и врата, като че ли и лека замаяност... И имам чувството, че колкото повече хора около мен, толкова по притеснено се чувствам и като че ли се засилва това нещо... Имах чувството, че ще припадна, но както и да е някак си се справих - вода пих, малко по лицето се намокрих и това беше, нищо кой знае колко фрапиращо, но доста гадничко.

Примерно притеснено ми е да се качвам в друга кола, защото имам чувството, че може да ми стане лошо и нали знаеш какво ще си кажат хората, как ще реагират, дали ще се изплашат и тем подобни. Много ме е страх, че ако припадна може да си отида от този свят, като че ли това ми е най притеснителното и постоянно го мисля, не знам какво ми става, честно казано, преди 1-2 години си бях страшно стабилен психически, но сега отдадох изведнъж, не знам от какво е, но чувството е ужасно.

Също се страхувам, че един ден може да полудея, това също го имам като страх, казвам си: Ами, ако изведнъж полудея, какво ще стане?", ами ако отдам още повече психически, дали няма да се побъркам?

Ами, ако припадна един път, няма ли да се повтаря постоянно? Ей такива неща ми минават през главата.

Сигурно ще кажеш, че съм изключително луд, не знам, ти си специалист и ти знаеш най - добре.

Просто се реших да ти пиша пак, така се успокоявам, поне знам какво се случва с мен.. Иначе само един път оттогава съм почувствал изтръпване на ръцете и устата ми беше супер суха, чак трудно преглъщам...

А, сетих се и друго нещо, което ми е много странно. Казвам си някоя СУПЕР ГОЛЯМА ПРОСТОТИЯ и, ако не стане си казвам, че ще ми стане лошо... Ей това вече ще ми е интересно да ми го обясниш и действително ли ще ми стане лошо или просто ще се почувствам супер дискомфортно и ще отмине?

Пример ти давам веднага. Казвам си, че ако жена ми тази вечер не ми каже "приятни сънища", ще ми стане лошо, и като не ми го казва и подтиквам, моля ти се кажи ми го, за да не ми стане лошо и много други такива.

Примерно се забавим в някой магазин или някой се бави и аз го чакам и си казвам, че това от това чакане ще започне да ми става лошо и супер други странни неща. Примерно, ако не извърши човека дадено действие, което иска, си казвам, че ще ми стане лошо (и не само, примерно някой се намира в някакво положение,а мен ме дразни (това рядко де, почти никога, но нали знаеш внушението), абе общо взето всички действия или неща, които могат да се случат в живота или които става, могат да ме накар да си помисля, че ще ми стане лошо, ако станат или, ако не станат..), веднъж дваж ме е изпотявало само, сърцето се е разбуквало, но нищо по сериозно... Притеснява ме ДАЛИ РЕАЛНО МОЖЕ ДА МИ СТАНЕ ЛОШО, АКО СИ ГО КАЗВАМ И ПРИМЕРНО ЧОВЕКА НЕ МИ КАЖЕ ИЛИ ПРАВИ ТОВА, КОЕТО ИСКАМ, ИЛИ ПРОСТО ЩЕ МИ СТАНЕ КОФТИ ТАКОВА ЗА МОМЕНТ ДВА И ЩЕ ОТМИНЕ, НЕ ВЯРВАМ ДА МОЖЕ ДА МИ СТАНЕ ЛОШО... ТИ КАКВО МИСЛИШ ПО ВЪПРОСА? МОЖЕ БИ ще почувствам някакъв ДИСКОМФОРТ, ще си помисля, че ще ми стане лошо, но едва ли би ми станало, ти как мислиш?

Оценявам това, което правиш за мен наистина. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО благодарен ще съм ти, ако разгледаш и отговориш на всички мои небивалици, не знам как ще ти се отблагодарявам, приятелю.

Много се извинявам за изгубеното време от мен. Благодаря ти предварително за отговорите и ти желая всичко НААААААААААААААААААЙ - ХУБАВО В ЖИВОТА!

Поздрави, Дейвид. :)

Като смея да твърдя, че днес се чувствам по - добре и сякаш някои неща започвам да ги преодолявам... Малко по - малко, но все пак има мъничък прогрес. :)

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Дейвид!

Имаш стандартните страхове, когнитивни вярвания при повишена базисна и социална тревожност.

Нямам си идея откъде си. Най-доброто решение би било да посетиш за 6-12 сесии опитен психотерапевт. Нарочно не уточнявам школата, а подчертавам личността на терапевта, защото един добър терапевт съчетава методите от различни школи и качествата му ги правят истински действени!

Какво би могъл да направиш сам, преди срещите с терапевт? Много!

- Започни като поведенчески експерименти да посрещаш страха си от провал в собствените си и на хората очи, като го предизвикваш! Страхът от провал стои зад страха ти от припадък! А зад страха от провал стои "аз съм малък и незначителен", "не си вярвам"... Най-сигурният начин за усилването на страха е като се стремиш д абъдеш силен като се налагаш над страха си - волево като го потискаш и телесно като се напрягаш, което със сигурност правиш автоматично. При поведенческите експерименти се стреми да заложиш в себе си новото вярване: "все ми е тая какво ще кажат хората", "хората ще кажат всичко - моето мнение е важното" - стремиш се да заложиш спонтанност, спокойствие и независимост на самочувствието ти от мнението на хорицата наоколо, трансформирайки горните стари убеждения. Какви могат да бъдат експериментите? Добре е да ги правиш в голям град, където не те познават.

* Облечи се със стари, мръсни, смешни, къси, протрити, на дупки, мизерни дрехи и се разхождай по улиците - отначало за 10-на минути, а в следващите дни постепенно увеличавай времето до час. Можеш да си купиш изкуствена брада и перука, в случай на среща с познати (защото засега е излишно да се впускаш в обяснения защо и какво правиш).

* В градския парк, посред бял ден, легни на тревата или на пейката

* СЪбуй се бос и походи 200 метра по улицата

*Направи се на човек с удар, с гримаса от едната страна на лицето и влачещ се крак от същата страна и походи така 50-н аметра по улицата.

* Влез в магазин и си купи нещо, като го поръчваш заеквайки нарочно и силно

-Купи си книгите с дисковете на Пол Макена, прочети ги и слушай дисковете. Слушай записите от radiochangeware na Любомир Ва...немска фамилия, която забравих - има ги в нета.

- Прочети и следвай указанията от книгата Да се справим с тревожността и фобиите, на Едмънд Борн.

- Научи се да дишаш дълбоко коремно и да релаксираш. Прочети в моите статии за това.

- Повтаряй някои мисли-вярвания. Колкото и да е простичко, действа. Например:

*Обичам се

*Приемам се

* Вярвам си

* Пет пари не давам за меннието на хората, защото си вярвам

* Имам право на здрав егоизъм

* Имам право да се заявявам веднага и на място, меко и с такт, но решително

* Уча се да казвам НЕ спокойно

* Прощавам си безусловно, с прошка като състояние на съзнанието

* Имам право да греша. Човешко е да се греши. Грешките са нормални долинки по пътя към следващите върхове.

* Уча се на толерантност и гъвкавост

- Визуализирай как припадаш, после пак и пак, като в това време си в състояние на релаксация и пълно приемане. Допусни, че може да се случи - именно тогава страхът ти ще с епревърне в смелост. Играй си с образа - виж го отдалече, направи го черно бял, после прозрачен, осъзнай че е само една идея. След това усети как това ти отношение променя всичко и се виж спокоен и уверен, релаксиран и щастлив.

- Когато ти се струва, че ще припаднеш, на обществени места, започни бавно диафрагмено дишане, съзнателно се отпусни в страха и си позволи да плаваш с него и в него, с отношение на радост, че го има. Усети това - ключ е! Можеш го!

- Сложи във вас на земята един мек дюшек. Представяй си, че си на обществени места, съзнателно се напрегни и си представи, че ще припаднеш - падни върху дюшека. Пак и пак и пак, но с отношение на "да става каквото ще", "все ми е тая". После продължи с паданията, но като втора стъпка съзнателно с отпускане на психиката и тялото, с отношение на пълно приемане. Като трета стъпка осъзнавай способността си да падаш или да не падаш, докато плаваш в страха и той се трансформира!

- скочи многократно с бънджи

- започни работа върху характера си: наблюдавай прекаления си контрол, напрягане и нащрек и когато се появяват, съзнателно ги отпускай и превръщай в толерантност, гъвкавост и релаксация

Има много методи, но горното мисля е достатъчно!

Успехи: Орлин

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Изключителни благодарности, господин Баев! Невероятно много ми помагате, бъдете здрав завинаги! :)

Днес се чувствам добре, над 60% от нещата, които споменах започвам да ги преодолявам малко по малко, изправям се срещу страховете си и се чувствам по - добре!

Едно не ми стана ясно, прости ми за невежеството...

Когато примерно си кажа: "Ако X не ми каже това, което искам, ще ми стане лошо/и/ли ще припадна", значи ли, че ще припадна? Тоест възможно ли е да припадна от това внушение или не? Питам, защото КОЛКО и силно да съм си внушавал, че ми става лошо и, че ще припадна, винаги стигам до едно крайно положение, в което примерно се изпотявам, изсъхва ми устата, чувствам дискомфорт в гърдите, гадене, но дотам, нищо повече, винаги става така че започва да ме отпуска. От тук си правя извода, че колкото и да си внушавам, че може да припадна или да ми стане лошо, то единственото, което ще постигна е дискомфорт на тялото и душата ми, не реално прилошаване или припадък. Ето това ме плаши, дали реално внушение може да доведе до припадък или не? С максимални притеснения бях един път, извинявай, че се повтарям, но чувството беше уникално кофти, почти бях сигурен, че МОЖЕ да припадна, но след всичкият този максимален натиск на психиката нищо не се получи.

Правя си извод от вашите статии, четох за ПР, там колкото и силни да са физическите дисбаланси, те не биха навредили на човека - сърцебиене, топли вълни, задух, изтръпване и т.н. Макар, че нямам тези неща си мисля, че и в моят случай, всички тези внушения НЕ биха довели до физически проблеми (реално прилошаване или припадък).

Пиша малко разтегнато и на места се повтарям, за което се извинявам предварително. Не знам какъв похват е това, но така съм свикнал.

Ще съм ви много благодарен, ако ми обясните дали с такива внушения мога да си пречиня нещо на организма, било то прилошаване или припадък, какъв е лимитът на това? Какво може да стане при най големите ми притеснение, така да се каже? Според мен колкото и да си внушаваш, едва ли можеш да промениш функциалността на тялото и да го принудиш да припадне, но ще очаквам вашете експертно мнение.

Предварителни благодарности, благодарности за горният пост още веднъж и всичко най - най!

Поздрави, Дейвид. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Има хора, носещи си хипохондрични страхове цял живот, които достигат до възраст по-голяма от мнозина други. Има тревожни хора, които изпитват какво ли не, но именно затова тялото им е добре и здраво функциониращо! С това искам да ти кажа, че няма пряка връзка между директното ти самопричиняване на нещо, защото си го мислиш - било то припадък или нещо друго. Просто защото психиката ни е малко по-сложна от разпространените псевдо народни или езотерични вярвания за тълпата.

Със страха си от припадък можеш да си причиниш единствено ... страх! Тоест да се въртиш във въртележката на вярата, че можеш да си причиниш припадане и страха от него - но без да има реално такова! Сам си забелязъл, че е така! Сега този страх се е "закачил" за "трябва тя/той да ми каже това, иначе ще припадна" или "трябва да направя еди си какво си, иначе ще припадна". Започни да предизвикваш това кондициониране. Помоли жена си нарочно да не ти казва "приятни сънища" за известно време. И т.н. Сам ще видиш как заставането в страха, без да се пазиш от него с подобни ритуали, го разтваря! Когато се появи, нека нагласата ти бъде на сприятеляване със самия страх, релаксация на тялото и спокойна готовност за припадък - точно тогава страхът се разтваря и се превръща в приятно зареждане с адреналин, което дори възбужда!

Поздрави жена си и бебчо от мен!

Орлин

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

.....Животът е път, цел и награда

Разшифровка

Да живеем – означава винаги да се движим. Устремете се и към най-далечната звезда. Наслаждавайте се на пътешествието и не се безпокойте относно целта. Тя е само предлог, за да продължавате непрестанното си пътешествие. В последна сметка животът няма цел. Животът е странстване, странстване в безпределния космос, странстване заради самото него, просто – чисто странстване.

Щом го разберете, ще изпитате огромна свобода и облекчение. Ще отпаднат всички мъки и безпокойства: безпокойствата ще се стопят, защото щом няма цел, вие не можете да претърпите неуспех. Неуспехът е наша идея, защото вярваме, че има цел. Но щом няма цел – няма и разочарования. Ако нещо се случва – добре, ако не се случва – какво от това!

Животът е едновременно път, цел и награда. Ако сте започнали да се наслаждавате на своето пътуване, тогава няма причина да търсите каквато и да е цел. Не питайте за смисъла на живота, защото знанието е в самия живот – цел сама по себе си. Ето че достигнахте състоянието тотална свобода.

Животът е танц на любовта

Човек има потенциала, за да се превърне в песен на любовта, но много малко са онези, които трансформират своя потенциал в нещо реално и прекрасно. Хората се раждат и умират, изживяват безличен живот с дълги и неудачни експерименти, които нямат така или иначе край.

Мнозина отиват в храмовете, синагогите и църквите заради страха си, а не заради любовта си. Възрастните го правят често, защото се боят от смъртта. Животът се изплъзва от телата им, надига се огромната пустота на смъртта и те се страхуват. Те се надяват – някой, който мислят, че обитава църквата, да ги защити.

Сега вече те са осъзнали, че не могат да вземат със себе си пари, нито своите приятели; техните семейства също ги изоставят в смъртта. Отчаянието ги кара да се вкопчат в ритуалите и вярванията. Но това става не защото изпитват любов и благодарност. А Бог, роден от страха е фалшив Бог. Истинският Бог е роден от любовта.

Вътрешната алхимия е насочена да ви изведе на пътя на изобилието, достъпно за всички. За да откривате Бога не от страх, а от любов. Когато човек го постигне от любов, той достига необичайно ниво на общуване с Бог и се преобразява. И една минута на такова общуване с Бог ще ви промени напълно.

Наподобяваме на семенца, но ще бъде нещастие, ако умрем неразцъфнали. Трябва да се превърнем в цветя, за да достигнем удовлетворение.

Осъзнайте огромния потенциал от безграничността на възможностите си и висотите, които можете да достигнете; от дълбините, в които можете да проникнете. Вашите висоти са по-високи от Хималаите, а дълбините – по-големи от Тихия океан. И щом го осъзнаете, животът се превръща не в нещо друго, а в благодарност. Дадено ви е така много, вие сте неизчерпаемо богати, но живеете като бедняци и роби.

Трансформирайте усърдно своя потенциал в реалността. За да го направите, е необходимо да вложите всичко от себе си, ако вложите по-малко – няма да има никакъв резултат.

Вашето предназначение е да разцъфтите

Съвременният човек се интересува от пари, власт, престиж, примитивни развлечения. Той вярва, въпреки очевидната му глупост, че това е главното в живота. Живее с незначителни дреболии. Отрича живота след смъртта, отрича вътрешния живот. Вярва единствено в отрицанието, защото навсякъде му е досадно и скучно. Това е естествено, защото ако не взаимодействате с нещо по-голямо от себе си, животът ви ще стане уморителен и скучен. Повечето умират от скука.

Животът се превръща в танц само тогава, когато сте готови за приключение. Животът може да се превърне в приключение само тогава, когато достигнете до нещо по-голямо, отколкото сте вие самите.

Нищо не започва и не свършва с вас. Вие сте поток, преминаващ през вечността и предстои да ви се случат още много неща. От семенцето израства стръкче и се превръща в дърво, то ще дочака пролетта, ще украси света с хиляди цветове и ще изпрати към вселената своята душа. Само ако осъществим своята пребогата природа, ще опознаем светостта на живота. Свещеното не е нещо далечно – просто започнете да проявявате към него интерес. В началото, разбира се, ще се лутате, но скоро ще видите проблясъци и ще чуете великолепна музика, тя ще ви развълнува, ще ви даде красота, нова радост и нов живот.

Подаръкът да съществуваш

Да си човек е огромен подарък, но малцина го осъзнават. Можехте да бъдете в тази огромна Вселена всичко – камък, дърво, костенурка... И няма кому да се оплачеш, фактът си е просто факт. Но малцина осъзнават, че са човешки същества с огромния потенциал да се развиват.

Красотата и великолепието на човешкото битие се дължат на факта, че само човек може да познае Бог. Никое друго същество няма пътища към Бога, само човекът, при това не всеки. Само осъзнатите и бдящите създават мост между себе си и Бог. Без моста животът е безсмислен, а огромната възможност много лесно може да се пропусне.

Вашият живот е история на Вселената (и историята на Вселената е вашият живот, бел.ред.)

Вашата биография е биография на Вселената. Вие сте просто страници и абзаци от нея, препинателни знаци. Съществуванието е огромен оркестър; вие сте малко ноти и инструменти. Ако сте в съзвучие с цялото – изпитвате блаженство, ако сте в дисонанс – изживявате нещастие. Това е така просто. Затова, ако сте нещастни, помнете, че сте се изправили срещу цялото. Поправете грешката. Никой не е отговорен за нея, освен вие. Поемете отговорността и когато почувствате блаженство, запаметете този урок. Сега сте съзвучни с цялото, повтаряйте го отново и отново. Нещастието и блаженството са велики учители. Стига да е възможно да наблюдаваме и се учим с помощта на тези учители, няма да има никаква нужда от други.

Никоя теория не може да направи живота по-прекрасен, отколкото той е

Хората вярват, че ако не променят теориите и принципите си, получават някаква сила. Това е грешка. Всичко е точно обратното. Тези теории просто изсмукват силата им и ги правят слаби. Хората създават строга дисциплина, а после изпитват трудности – те се случват заради принципите им. Но ако ги изоставят, се чувстват зле. Ако ги следват, продължават да страдат. Принципите за тях са по-важни от живота. Заради измислиците си не виждат законите на битието и красотата на съществуването. Техните принципи са техен затвор, кръст и бреме. Отхвърлете принципите, които ви угнетяват и потискат, просто живейте и тогава няма да се сблъсквате със страданията.

Възприемайте живота като празник

Повечето хора поставят между себе си и живота глупави условности – комфорт, удобства, почести. Оставете ги и се отворете за живота. Живейте без да се безпокоите дали сте на правилния път и къде ще ви отведе той. Живейте, наблюдавате живота си.

Когато правите нещо или просто дишате – никога не забравяйте, че сте просто наблюдател. Вие обаче непрестанно, отново и отново, ще го забравяте, защото ще ви завладява някаква мисъл, чувства, емоции, сантименти – и ще ви отклоняват от наблюдението. Спомнете си го и бързо се завръщайте във вашия център за наблюдение.

Наблюдението не е действие

Така, както наблюдавате залеза или движението по улицата, наблюдавайте хода на мислите и сънищата си, без значение дали са важни или не; просто наблюдавайте за всичко, което се случва. Така ще бъдете винаги в час пик, но не позволявайте да бъдете въвлечени в хаоса му, просто наблюдавайте.

Помнете: наблюдението не е разновидност на изкуство, не е хитрост; то е свойство. Всичко, което е необходимо да помните е: не потъвайте в реката, която тече във вас. Как е възможно да потънете в нея? Щом почнете да извършвате каквото и да е, вие потъвате.

Оставайте пасивни, не правете нищо, наблюдавайте. Не обръщайте внимание на мислите – добри или лоши, не правете оценки, не осъждайте, защото това е разновидност на действието.

Ако изпитвате жажда – тя ще отмине, ако ви завладява гняв – той ще си отиде. Защо да се намесвате? Защо се отъждествявате със своя ум? Защо винаги започвате с думите: „Жаден съм...“ или „Сърдит съм“? Това просто е лоша мисъл, която ви е посетила. Оставете я да си отиде, а вие просто наблюдавайте.

Когато се гневите, наказвате себе си. Вие изгаряте, вие разрушавате сърцето си, вие позволявате да ви изпълва ненавист.

Животът е ценен сам по себе си

Винаги питате: „Защо?“ Защо е нужна любовта, до къде ще стигна, какво ще ми даде, дали тя е илюзия или ще ме отведе в рая? От тази гледна точка любовта няма смисъл.

Животът се състои от безсмислени неща без значение. Той не отвежда никъде и нищо не получавате от него. С други думи животът е ценен сам по себе си. Ценете го, почитайте го. Няма по-свято и божествено нещо от живота. Дори да живеем много добре, може да не разберем какво нещо е живота. Навсякъде по света хората умират така и не започнали да живеят. Мнозина го разбират едва, когато са изправени пред смъртта.

И така: защо живеем? За да обичаме, да се наслаждаваме, да се учим – иначе защо изобщо да живеем.

Животът се състои от настоящето

Смята се, че времето се състои от минало, настояще и бъдеще, но това е невярно. Времето се състои само от миналото и бъдещето. Животът е настоящето.

Така че онези, които искат да живеят, нямат друг път, освен да живеят в този момент. Той няма отношение към времето и дава възможност да плувате по водите на живота или да се издигнете високо нагоре. Не мислете за любовта, а обичайте, не мислете за живота, а живейте.

• Каквото сме посели, това и жънем;

• Нещастието е ваш избор;

• Бедността е човешко творение;

• Губите енергията си, ако обвинявате другите за своите грешки;

• Илюзиите отклоняват щастието;

• Събудете се!

• Просяк е този, който не осъзнава себе си;

• Ако не намерите вътрешната си хармония, вие сте завинаги бездомен;

• Беден остава този, който пилее напразно времето си.

Каквото сме посели, това и жънем

Разшифровка

Ако сте нещастни, виновни сте вие. Никой друг не е създал нещастието ви. Между времето, когато посявате семената и жътвата има промеждутък и заради него мислите, че някой друг е отговорен за това. Промеждутъкът ви мами.

Поемете цялата отговорност за своя живот и ако равносметката ви е уродлива, бъдете уверени, че вината е изцяло ваша. В началото е трудно да възприемете, че вие сте причина за личния си ад. Но ако понесете отговорността за своя ад, тогава ще можете да създадете и рай. Както сте създали мъченията, така ще създадете и радостта. Отговорността ви носи свобода и ви прави творци. Само щом осъзнаете, че всичко, което сте, е сътворено от вас, вие ще се освободите от външните причини и обстоятелства. Сега всичко зависи от вас: радостта, творчеството, наслаждението, смисъла.

Нещастието е ваш избор

Разшифровка

Хората полагат много усилия, за да бъдат нещастни, само че не го осъзнават. Ако го осъзнаят, ще разберат колко смешно нещо е нещастието. Те наистина работят усилено, за да достигнат по всички възможни пътища до нещастието. Не изпускат нито една възможност и буквално прегръщат всичко, което може да ги направи нещастни. Променете този подход. Възможностите, които ви се предлагат винаги са 50:50, но всичко зависи какво ще изберете. Ако изберете тръните на розата, рано или късно ще осъзнаете, че цветовете липсват, защото вашият ум е привикнал да вижда само тръните и просто не забелязва цветовете. Същото се отнася и до онези, които забелязват цветовете, без да осъзнават тръните. Техният подход става толкова позитивен и утвърждаващ, че картината на живота им се променя напълно.

Бедността е човешко творение

Разшифровка

Кога за последен път сте поглеждали в небето? Защо звездите са толкова много? Съществуването не е изпълнено с бедност, не. Бедността е човешко творение. Съществувате заради себе си? Това може би прилича на егоизъм, но нямам много възражение срещу него. Нима лотосът е егоистичен, когато разцъфтява? Нима Слънцето свети от егоизъм?

Вие сте се родили. Раждането открива възможности. То е начало. Сега ви предстои да разцъфтите, да разширите съзнанието си, да се изпълните с бдителност. Изпитвайте удовлетворение, пълнота, подарявайте радостта, която изпитвате на другите. Няма по-голямо наслаждение от споделянето на радостта.

Тъгата е плода на невежеството

Разшифровка

Не е случайно, че старите хора вечно уязвяват другите. Много трудно е да живеете с възрастни хора, дори те да са ваши близки. Трудно е, защото животът им е изминал напразно и те изпитват тъга. Те се нахвърлят върху всички, за да прехвърлят върху тях своята негативност. Те трудно изтърпяват щастието на децата си и не могат да понесат радостта им. В последна сметка те изпитват неудовлетворение и тъга от живота. Много рядко ще срещнете възрастен човек, който не причинява болка на другите. Ако той е различен, значи е преживял прекрасен живот и притежава ясно забелязвана от околните мъдрост. Видял е и преживял толкова много, че благодари на Създателя. Откриването на такъв човек е трудно, защото той е просветлен. Само изпълненият със светлина не уязвява околните.

Тъгата е състояние на невежество. Трябва да напуснете неговите граници. В момента, когато сте го направили, възниква енергията на умиротворението и мъдростта.

Губите енергия, ако обвинявате другите за грешките си

Разшифровка

Единствените ви ограничения са тези, които създавате сами. Нека изобилието започне още сега. Откажете се от тенденцията да обвинявате другите за нещастията и невървенето си. Отговорността няма нищо общо с преследването на виновниците. Когато обвинявате другите, вие се лишавате от силата да промените нещата. Рано или късно всеки, който ви е пречел, ще напусне живота ви и ще откриете, че ви е спирал не той, а ограниченията на вашия ум. След като вече знаете това, защо да не промените нещата, започвайки още сега?

Илюзиите отклоняват щастието

Разшифровка

Непрестанно искате и очаквате нещо. Желанието означава неудовлетвореност. Желанието да имаш означава, че това, което имате ви е недостатъчно и се нуждаете от още и още. Така желанията никога не са удовлетворени, те са ненаситни по своята природа. Алчността на желанията е известна, тя е безпределна. На вас само ви се струва, че достигайки желаното, ще бъдете удовлетворени. Но това не се случва никога.

Ако разберете природата на желанията, те ще изчезнат и вие ще изпитате дълбоко спокойствие. Когато няма желания, няма безпокойство и стрес. Единственото безпокойство е желанието.

Събудете се !

Разшифровка

Нашите желания са сънища, мислите ни също са сънища. Живеем насън, защото спим. Сънищата изчезват само тогава, когато се събуждаме. Вие спахте достатъчно дълго в течение на много, много животи. Сега времето дойде, не пропускайте възможността да се събудите, това е рядка възможност и тя се пропуска лесно. Концентрирайте цялата си енергия за пробуждането.

В началото ще ви се стори практически невъзможно: как да го направите? Насън вие се въртите и заемате различни пози, а това нарушава съня ви. Но дори мигновения проблясък на пробуждането е достатъчен, за да задвижи новия процес в битието ви. След това моментите на пробуждане ще стават все повече и повече.

И в този ден, когато напълно се пробудите – бдителни и с ново съзнание, ще изпитате удовлетворение. Продължавайте да се стремите към пробуждането с всичките си сили.

Вие спите – не в обичайния, а в метафоричния смисъл. Не знаете кои сте и как да се пробудите. Не знаете онова, което е важно. Знаете история и география, имате много ненужна информация за какво ли не, но не знаете нищо за себе си. Не притежавате познанието, а то трябва да бъде главната цел на всяко истинско образование.

Най-важното е да разбирате кои сте в същност. Само тогава можете да се заемете с всичко останало. Съберете силата си, за да излезете от тъмнината, от хилядолетния сън. Когато се събудите, животът ви ще изглежда като вечен поток от радост и щастие.

Бедняк е този, който не осъзнава себе си

Разшифровка

Осъзнаващият себе си е всемогъщ от момента, в който го осъзнае. Царството на Създателя вече ви е било дадено, но вие спите. То е тук, но не го виждате. Очите ви виждат само обвивката.

Животът е пълен с божествена красота, но вие не я осъзнавате. Намирате се в най-съвършеното съществуване, но вие спите и затова връзката с реалността е прекъсната. В съществуването винаги цари пролет, но за да я почувствате, трябва да се събудите. Щом вкусите обкръжаващата ви радост, ще изпитате вдъхновение, благодарност и покой.

Ако не намерите вътрешната си хармония, сте завинаги бездомни

Разшифровка

Царството е вътре в нас. Отвън ние изглеждаме като просяци. Каквото и да правим, този факт остава непроменен. Можем да имаме големи пари, власт, уважение, но зад тази фасада е скрит просяк.

Ако надникнете в очите на богатите, ще видите там просяка. Ако погледнете по-дълбоко в главите на президенти и силни на деня, ще видите там просяка. Той е укриван дълбоко. Въпреки маскировката, те знаят, както и всички с капка здрав разум, че вътре в тях се крие просяк. Но колкото повече се обръщате навътре в себе си, толкова повече просякът изчезва. Влизате в Царствата на Бог и се превръщате в царе. Иисус винаги е говорил за вътрешното царство, но не е бил разбран.

Беден е този, който пилее времето си

Разшифровка

Хората се издигат високо в йерархията и внезапно осъзнават, че животът им е преживян напразно. Те са достигнали до места, за които са се борили не на живот, а на смърт. Битката е изхабила мнозина конкуренти, превърнала ги е в инвалиди, съкрушила ги е. Най-сетне сте изкачили последното стъпало, но докъде всъщност се добрахте? За да го разберете, ви е необходимо мъжество и вие продължавате да се усмихвате и да съхранявате илюзията, нали околните вярват, че сте велик човек.

Който правилно планира времето си, удължава живота си и го насища с вълнения. В света има не малко хора, които не боравят правилно с парите. Но още по-често се срещат онези, които не съумяват правилно да общуват със своето време.

Неумеещите да го правят, изразходват живота си напразно, при това са вечно изпълнени с безпокойство. Никога не им достига време, постоянно са в стрес и ги преследват угризения на съвестта. Постепенно се превръщат в душевно и физически болни хора.

Те разрушават първо себе си и после околните. Неумеещите да общуват правилно с времето, постоянно са преследвани от неприятности. Убиващият времето, убива и своите шансове за успех. В живота ни няма незначителни, безсмислени или маловажни дни. Ние можем часове и месеци да анализираме миналото си, но не можем да го променим. Но можем да променяме настоящето и бъдещето. Докато дишаме можем да действаме като творци и да променяме своя свят.

Отворената към света личност не мисли как да се съхранява. Който мисли само как да съхранява живота и здравето си, спира своето развитие.

Тези, на които времето вечно не достига, реализират най-малко. Времето е нещо неопределено. Това, което правите, ви е отнесло далеч от онова, което всъщност трябва да правите. Необходимо е да се върнете в дома си. Помнете, че докато сте живи, вие разполагате със скъпоценни мигове – не губете нито минута.

Как да преодолеем нещастията?

• Не позволявайте на тълпата да обсеби душата ви;

• Дано богатсвтото не се превърне във ваше проклятие;

• Не се самоосуждайте;

• Не се отричайте от себе си;

• Не се сравнявайте и не разделяйте;

• Благодарете за всичко.

Не позволявайте на тълпата да обсеби душата ви

Разшифровка

Човек може да функционира като мислеща машина, просто като компютър. Точно за това подготвят училищата и университетите. Но тогава те рушат душата ви. Компютърът може да направи много повече от стотина професори, но не може да се изпълни с просветление. Не може да направи това, което може само Буда. Човечеството умира така бавно, че даже не го забелязва. Смъртта идва след много дълго отравяне и човек все повече се трансформира в биоробот. В действителност обществото ни иска повече мъртви, отколкото живи. Усилията на обществото са насочени, за да убиват милионите, но едновременно с това да функционирате като ефективен механизъм. Обществото регистрира успех: то разрушава живото и го заменя с механизма на ефективността. То е повече заинтересувано от стоките, отколкото от човешкото израстване. Следователно обществото постоянно внушава, че трябва да бъдем миролюбиви, послушни и спокойни и да заплащаме за това огромна цена, все едно сме се сдобили с нещо божествено.

Но човек възприема такъв образ, само ако е много глупав и не може да прецени, че плаща огромна цена в замяна на мъртъв покой, който не струва абсолютно нищо. Той губи свободата, духовността, радостта, любовта и вече не може да бъде искрен и смел. Целият му живот е загубен: той се превръща във винтче, в заменяема част. Така е организирано обществото. Всички се нуждаят от вашите пари, от вашата енергия, но не и от вашата индивидуалност.

Сърцето е единственият център на истината. Не го пренебрегвайте, не бъдете равнодушни. Използвайте ума си, но не позволявайте той да използва вас. Използвайте ума като механизъм или машина, компютър, но не повече. Останете завинаги в сърцето си, живейте чрез сърцето. Нека посланията на сърцето да се превръщат в решения. Колкото и нелогични да ви изглеждат, нека те да бъдат решаващи и животът ви ще придобие нова красота, свой личен благослов; лично блаженство.

Дано богатсвтото не се превърне в проклятие

Парите винаги се придобиват нечестно по простата причина, че не сме способни да разработим разумна система, в която те ще бъдат наш слуга, а не стопанин в лицето на алчни хора.

Парите са предмет на нечестно придобиване, защото човешката психология е доминирана от алчността. Ако беше обратното, оарите щяха да бъдат просто средство в обмяната на вещи.

Ако нямате пари, сте упреквани; животът ви се превръща в бедствие и вие се научавате да придобивате пари по всякакви начини. Притежаването на пари не променя нищо – на вас ви се струва, че нямате достатъчно пари (те никога не стигат), вие искате още и още, и това никога няма край. И когато, накрая, имате много пари, повече отколкото сругите, вие сте нападнати от угризения, защото сте ги придобили по отвратителни, насилствени и нечовешки начини. Експлоатирали сте другите, пили сте кръвта на народа, били сте паразит. Сега вие имате пари, но те напомнят за всички престъпления, които сте извършили, за да ги получите.

Това осъзнаване създава два вида хора: едните правят пожертвования за благотворителност; другите чувстват дълбоко вината си и или полудяват, или се самоубиват. Животът им се превръща в мъчение, всяко дихание става все по-тежко. И най-странното е, че човек е работил цял живот, подтикван от желанията за пари и власт, провокирани от обществото. Парите наистина носят власт, с тях може да се купи всичко, освен онова, което не може да се купи с пари. Не може да се купи медитация, любов, приятелство и благодарност – но дали тези ценности в действителност интересуват някого.

Не се самоосъждайте

Когато другите ви съдят, вие приемате мнението им почти без да го осмислите. Страдате от всякакви мнения по ваш адрес и изказвате мнения за другите. Тази игра е преминала всякакви граници и цялото човечество страда от нея. Ако искате да излезете от нея, първото, което трябва да направите е да не осъждате себе си. Признайте несъвършенството си, грешките, слабостите, неуспехите. Не прикривайте нищо и не се преструвайте на невинни. Съвършенството е като хоризонта – не можеш да го достигнеш. Ако се терзаете от несъвършенството си, изпитвате чувство на вина и се самоосъждате. Но самоосъждането никога не може да ви промени.

То поражда само лицемерие. Лицемерието означава, че вие като реални, а не идеални хора, се преструвате и се стараете да демонстрирате, че сте идеални. Така се превръщате в двойствена, фалшива личност. Тази личност ви пречи да достигнете някаква цел, защото ако я достигнете, ще бъдете напълно разочаровани. Живеете с надежда, а тя е сън. Никога не достигате целта, защото никога не осъзнавате, че целта е лъжлива. Нереалните личности никога не достигат целта, защото и те са нереални. Но истината може да дойде при вас, ако се превърнете в реални, естествени, ако приемете себе си каквито сте, ако се научите да се обичате и да бъдете точно тава, което сте.

Не се отричайте от себе си

Самоотричането – това е насилствен отказ. Щом се отказвате насила от нещо, то никога не ви напуска, а влиза по-дълбоко в подсъзнанието. Превръща се в ощ по-голям проблем. Сега ще излиза на повърхността по много начини, ще приеме много маски и вие трудно ще го разпознавате. То ще се самоутвърждава, ще набира сила. Вие сами сте му дали силата, когато с насилие сте го прогонвали в подсъзнанието. Когато правите нещо с усилие, вие му вливате сила. Правите го още по-силно, превръщате го в противник, скрит вътре във вас, в тъмнината и ставате все по-уязвими.

Не сравнявайте и не разделяйте

Най-трудното, но и най-важното в живота е да не го разделяте на прекрасна и отвратителна част. Двете са части от едно единно цяло. Вие през цялото време съдите кое е правилно и кое не, превръщате се в съдии и това ви прави унили и сериозни до болка. Цветята са прекрасни, но имат бодли, те са също част от тях. В бодлите има смисъл – те защитават цветето. Но вие разделяте цвета от бодлите и тогава, първото е прекрасно, а второто отвратително. Самият храст отправя сокове еднакво и към цветовете, и към бодлите, той не осъжда никого. Такова трябва да е отношението към собствения ви живот. Осъждането е отвратително, то причинява болка. От една страна обиждате хората, от друга настоявате за любовта и уважението им; това е невъзможно. Обичайте хората, уважавайте ги, и е възможно вашата любов да им помогне да преодолеят много слабости, да им даде нова енергия, смисъл и сила.

Самата идея да сравнявате нещата е абсолютно лъжлива. Всяка индивидуалност е уникална, защото нищо и никой не прилича на друг. Можехте да сравнявате, ако хората бяха еднакви, но те не са. Дори близнаците не си приличат напълно. Невъзможно е да откриете друго човешко същество, което да бъде това, което сте вие. Понякога е нижно да оставите човек самотен. Ако се опитате да му помогнете, ще го изкривите. Не натрапвайте помощта си, ако другият може да се справи сам. Правете само онова, което приятно за вас и на околните. Правете само това, което създава празник и ви обгръща в светлина.

Няма нито висши, нито нисши хора, както няма и равни. Всеки е уникален. Равенството е психологически неправилно. Не всеки е Моцарт, но това не значи, че той ви превъзхожда, защото вие не можете да се превърнете в него. Моцарт също не може да се превърне във вас. Ще ви се наложи да разрушите идеята за висше и нисше, равенство и неравенство и да ги замените с нова концепция за уникалността. Достатъчно е да погледнете с любов и ще видите, че във всеки има нещо, което го няма в никой друг.

Благодарете за всичко

Молитвата е основата на религиите, в същността си тя е благодарност. Чувствайте благодарност, защото животът е велик дар. Не приемайте поредния изгрев само като нещо, което се е случвало милион пъти и ще продължава да се случва. Ако гледате по този начин на нещата, скоро ще загубите чувствителността си към красотата, поезията, любовта, ще се превърнете в живи мъртъвци. Тогава ще живеете в тъма и животът ви ще е уродлив, но това състояние ще е създадено лично от вас.

Потърсете благодарността и я почувствайте в себе си. Благодарете на живота, затова че ви е даден и тогава ще получите повече. Колкото повече благодарите, толкова повече се отварят очите ви и ставате възприемчиви за красотата.

Когато се молите, вие виждате Бог и откривате неговия печат навсякъде. За него небето е свещено писание, природата е храм, а птичите песни – житейска литургия.

Законите на щастието:

• Радвайте се;

• Радостта твори чудеса;

• Обичайте себе си;

• Обичащите себе си, обичат света;

• Благославяйте опасностите;

• Смелите достигат нирвана;

• Молете се в радост и нещастието ще ви заобиколи;

• Молете се, но не търгувайте с Бог.

Радвайте се

Разшифровка

Ако не сте способни да се превърнете в песен, животът ви ще стане празен и безсмислен. Хората искат да са богати, знаменити, да придобият власт. Един ден получават власт, богатство и известност, но губят всичко онова, което ги прави радостни; те стават много сериозни. Мрачни и безмилостни се опитват да изплуват на повърхността със зъби и нокти, чрез конкуренция.

Хората навличат черупката на сериозността, защото това им се струва най-лекия път към властта, уважението и известността. Сериозността отравя със своя цинизъм сърцата им; усмивката им се превръща в гримаса. Злобата и презрението наричат веселие. Постепенно те се превръщат в мъртъвци. Нали не сте видели мъртвец да се усмихва? Мъртвият е много сериозен. Но и тези, които са престанали да се смеят, докато са живи, също се превръщат в мъртъвци.

Радвайте се! Ако се радвате силно, животът ще се върне във вас. Щастието значи и преизпълнен с радост и любов живот.

Радостта твори чудеса

Разшифровка

Отхвърлете чувството за вина, вие сте прекрасни такива, каквито сте. Сътворени сте точно такива и Създателят носи цялата отговорност за вас. Щом го разберете, идва моментът на чудото – променяте се и израствате, защото вината изчезва и радостта навлиза в битието ви. Когато с радост се възприемете такива, каквито сте, мъдростта ви ще разцъфти. Ще бъдете озарени и изпълнени с яснота, ще знаете сами кое е правилно и кое не. Всичко, което не ви е необходимо ще си отиде постепенно и няма да губите енергия за празни неща.

Обичайте себе си!

Разшифровка

Помнете своята уникалност. Обичайте себе си, уважавайте себе си, обичайте вътрешния си глас, слушайте го и го следвайте. По-добре е да тръгнете към ада, вслушани в него, отколкото да поемете към небесата, следвайки някой друг; вие ще бъдете просто сляп последовател.

Обичайте себе си, защото само чрез любовта ще станете хармонични и единни със себе си. Не се самоосъждайте. Дадено ви е прекрасно тяло и прекрасен механизъм, наречен ум. Ако го използвате правилно, всичко ще бъде наред, но е опасно, ако позволите да се превърне във ваш господар. Ако го ръководите вие, тогава той е прекрасен слуга.

Докато не започнете да обичате себе си, не можете да обичате никого. Когато ненавиждате себе си е невъзможно да заобичате някой друг. Всичките ви болести са резултат от нелюбовта ви към самите вас.

Псевдорелигиозните учения повтарят само едно – те ви карат да се самоосъждате, да се чувствате лоши, виновни и греховни. Внушават ви, че сте грешни по рождение и сте заченати в грях. Само когато заобичате себе си, любовта ще прелее и към останалите, ще обхване всичко, което правите.

Ако обичате себе си, обичате всичко

Разшифровка

Човек твърде дълго е живял в състояние на война. Той непрестанно се бори с другите. Вътре в себе си се бори със себе си и единственото нещо, което познава в живота си е борбата. В името на политиката се бори с другите, в името на религията се бори със себе си. Ето я причината да се чувствате нещастни. Борбата не може да донесе покой. Научете се да отхвърляте всички стари навици да воювате.

Не е нужна никаква борба, защото светът не е враждебен към нас, не е против нас и не се кани да ни унищожи. Той ни е създал, той ни е изхранил, той се отнася с нас дружелюбно. Тялото и умът са ваши приятели, необходимо е само да разберете как да се възползвате от тях.

Нека това е вашето основание да проявявате дружелюбност към света – към всички и към себе си, което е най-трудното.

Хората често се самоненавиждат и приемат любовта към себе си като непозволен разкош. Да обичаш врага си е по-лесно, отколкото да обичаш себе си. Но ако обичаш себе си, ще обикнеш и враговете си, и света – вратата, през която до нас достигат посланията на Създателя.

Благославяйте опасностите!

Разшифровка

Бедствията ни карат да осъзнаваме реалността такава, каквато е. Животът изглежда непредсказуем и всеки постоянно се намира в опасност, но в нормални времена вие спите дълбоко и не осъзнавате това.

В моментите, когато ви заплашва опасност, внезапно осъзнавате, че може да няма нито бъдеще, нито утре и се намирате в единствения момент, който все още имате. Опасността ви събужда: ако не го разбирате, можете да загубите ума си; ако го приемете, ще се пробудите напълно.

Предварителните безпокойства и опасения са безсмислени, защото мигът идва и вече никой не може да ви помогне. Но тайната как да преодолеете опасностите е една: научете се да живеете пълноценно, така че да издигнете в себе си неприкосновен за смъртта храм. Това е трудно, но избистря съзнанието и укрепва духа. Вложете цялата си енергия, за да изпълните тази задача и тогава животът ви ще разцъфти истински.

Вътрешният храм е единствената защита, единственото безопасно убежище от опасностите. Когато го създадете, вашите възможности ще растат с нарастването на опасностите и вие ще можете да се справите с тях.

Смелите достигат нирвана

Разшифровка

Блаженството е дар за смелите, защото го изпитвате, когато излизате от пределите на познатото и навлизате в неизвестното. Когато живеете с ограничения, животът ви става рутинен и скучен. Постепенно скуката притъпява сетивата и чувствата ви. Това ожесточава хората. Прави ги слепи, защото няма какво да вкусят, да чуят и видят. Те вече знаят, че всичко се повтаря. Нима такъв живот може да доведе до нирвана? Такъв живот има вкуса на нещастията, депресията, постоянната тъга. Но ако сте достатъчно смели, за да напуснете познатото и навлезете в неизвестното, ако изоставите привичното, ще навлезете в света на щастието. Това е рисковано, защото обикновеното ви е познато и в него се чувствате защитени. Какво би се случило, ако щурмувате непознати на картата територии? Когато със своята малка лодка навлезете в непознато море? Може би никога няма да се върнете на стария бряг? Кой може да ви го гарантира? Няма никакви гаранции. Но до момента, в който не сте готови да отплувате към неизвестното и да живеете сред опасности, вие няма да изпитате блаженство. Живейте опасно, защото животът не познава по-вълнуващ път и трябва да бъде преживян сред опасности. За вътрешната алхимия смелостта е най-голямата добродетел и тогава ще изпитате нирвана.

Молете се в радост и нещастието ще ви заобиколи

Разшифровка

Хората се молят, когато са нещастни и вярват, че тази молитва ще ги избави от нещастието. Но тя може само да ги утеши, а не да им помогне да се избавят от нещастието. След молитвата те могат да се успокоят по отношение на своето нещастие – това е действително пасно. Така наречената психология им помага да привикнат с всевъзможни нещастия.

Ето защо на Изток ще видите хора, които изобщо не се притесняват от нещастията и не полагат никакви усилия да ги преодолеят. Това се случва заради т.н. религиозност: те са се приспособили към всичко и забравят, че животът може да бъде и друг. Те са приели живота какъвто е. Тази нездрава ситуация пречи на еволюцията. Затова: не семолете, когато сте нещастни.

Молете се когато сте щастливи и изпълнени с радост. Тогава молитвата е стъпка към неизвестното и ви помага да се доверите на съществуванието. Молитвата е доверие. Тя е любов към Вселената, дърветата, звездите, планините и всичко, което съществува.

Молете се, но не търгувайте с Бог

Разшифровка

Бог е вашето понятие за висш диктатор, надзирател, отмъстител, контролиращ всяко ваше действие, палач. При такова отношение всички молитви се превръщат в бизнес и опит да подкупите Бог. Човек се опитва да го манипулира, произнасяйки слова на преклонение и му говори всичко това, за да получи от него каквото иска.

Животът е Божи дар. Още не сте го заработили и заслужили, но неблагодарността стига до там, че не казвате и едно „благодаря“. Не благодарите, че ви е дадена възможност да дишате и се смеете, да се наслаждавате на музиката и красотата. Напротив: постоянно се оплаквате.

Ако се вслушате в човешките молитви, ще чуете само едно: жалби, молби, оплаквания, търгуване. Хората винаги са недоволни и никога нищо не им е достатъчно. Към небето се носят милиони вопли: „дай, дай, дай!“

Беднякът проси, богатият проси, царят проси – всички изпросват повече от това, което имат. Така те всъщност недоволстват, че Бог не им е дал достатъчно и му напомнят да прояви справедливост към тях.

Произнесените в църквите, храмовете, джамиите такива молитви са елементарна и обидна търговия.

Истинската молитва е единствено благодарността. Достатъчно е да кажете просто „благодаря“.

• Животът е река

• Щастливите мъдреци

• Три измерения

• Обичайте и приемайте себе си

• Благославяйте живота

Животът е река

Разшифровка

Той е пътуване и странстване. Животът не е статичен, а постоянно движение към неизвестното. Но заради страха си, ние се вкопчваме в познатото и му пречим да се движи, боим се да крачим към неизвестното. Животът е река, но ние я превръщаме в блато. Ако предпочетем реката – значи сме живи. В блатата не постигаме никога нищо. Те просто пресъхват и издават зловонен дъх. Само реката остава чиста и забързана към радостта на очакването за онова, което ще се случи.

Във всеки пълноценен живот промените се случват постоянно. Животът е вечно изненадващ, пълен с тайни без начало и край. Трябва да изберем движението към океана, да вървим напред без страх и чести спирки по пътя. Въпреки че тялото все някога остарява, това не бива да се случва с духа ви. Духът остарява само ако му позволим.

Бъдете непредсказуеми и постоянно се променяйте. Само тогава животът ви ще бъде изпълнен с радост. В момента, в който станете предсказуеми, вие се превръщате в машина. Те е предсказуема. Тя винаги е същата – вчера, днес, утре. Единствено ние имаме привилегията да се променяме всеки миг. В деня, в който престанем да се променяме, в някакъв смисъл ще умрем.

Щастливите мъдреци

Разшифровка

Устремените към мъдростта трябва да поставят своите знания встрани. На мъдростта не пречи невежеството, пречи й знанието, затова и знанието е истинското невежество.

Всичко, което знаете не е същинско знание; то не е ваше знание и не е открито от вас. Следователно то не е истинско, а е просто информация. Освободете се от бремето на цялата натрупана информация.

Никой от вас не вижда света през очите на другия. Трябва да разчитаме на собствените си очи – говорим за външното и вътрешното зрение.

Не можете да преобърнете живота си, но не се ли опитват да правят именно това всички. Ето защо техният живот е просто подражание, гипсово копие, имитация. Но единствено, само когато сте истински, ще разберете какво е това радост и наслаждение.

Три измерения

Разшифровка

Човек се опитва да достигне щастието всячески; трупа пари, придобива власт, уважение, популярност. Но всичко това е обречено на безславен край и няма да ви донесе щастие. Щастието идва едва тогава, когато съзнанието ви се разшири. Колкото по-често се случва, толкова повече щастие ще изпитате; колкото по-стеснено е съзнанието, толкова по-нещастни ще бъдете.

Според тази мярка щастието ви ще нараства или нещастието ви ще се задълбочава. Безсъзнателното е толкова отдавна ваша привичка, че е станало почти ваша втора природа.

Затова от този момент се опитвайте да разширявате съзнанието си във всичко, което правите, мислите и чувствате. Това са три измерения. Във всяко от тях трябва да станете по-наблюдателни, по-бдителни, повече присъстващи тук и сега. Вашата истинска природа ще изплува между тези три състояния. Тогава ще започнете да разбирате алхимията, която трансформира тъмнината в светлина.

Обичайте и приемайте себе си

Разшифровка

Всяко същество е уникално. Създателят ненавижда копията и предпочита да борави с оригинали. Но човекът обича да подражава, опитвайки се да бъде някой друг, а не самия себе си. Тогава всичко, което върши е неуспешно. Въпреки това, той се опитва да бъде като някой друг и това е историята на вашите провали и трагедията на живота ви.

Вашата задача се състои в това да уважавате себе си, да се приемате, да бъдете себе си, защото това е единствената възможност. Вие не можете и не бива да бъдете други. Създадени сте уникални, за да изберете вашия начин на живот във вашия собствен свят.

Всичко, което ви е нужно, е да навлизате в дълбочината на нещата, да се задълбочите в битието си, да го наблюдавате, разбирате и осъзнавате.

Векове свещениците са проклинали човечеството така силно, че всички вие се чувствате нищожества, отхвърлени от Създателя. Постепенно свещениците са разрушили вашето самоуважение. Те са успели да разделят всеки човек на две: прокълната част и проклинащият. Второто е вашата съвест, а първото – вашите инстинкти. Това разделение поддържа постоянен стрес и дисхармония. Ножът е опрял до гърлото, а в това състояние не можете да познаете Бог.

Първият урок – обичайте се каквито сте, защото Създателят ви обича каквито сте. Това не означава, че не бива да се променяте. Но е първата стъпка към трансформация: ако обичате себе си, ще растете много по-бързо.

Благославяйте живота

Разшифровка

В света има само два типа хора: оплакващите се и радващите се на живота. Първите са нещастни, защото сърцето им завинаги остава затворено. Техният подход е негативен и те виждат само тъмната страна на нещата, но не и светлата.

Когато се възхитите на небето, нощната тишина, луната, реките – във вас се отваря прозорец. Вие пораствате. Възхищението пред света е мостът между вас и него. Ставате все по-чувствителни, по-поетични, по-артистични. Вашата чувствителност ви кара да осъзнавате огромната околна красота и непостижимата безкрайна тайна. Усещането, че също сте част от тази велика тайна, носи много радост.

• Щастието на създаващите

• Щастието на свободните

• Щастието на прощаващите

• Животът ви е скъпоценност в Божията съкровищница

• Богатството вътре във вас е необятно

• Колкото повече давате, толкова повече получавате

• Светът има достатъчно богатства за всеки

• Щастието е пред прага на дома ви

Щастието на създаващите

Разшифровка

Когато творите изпитвате огромно удовлетворение. Когато завършвате рисунка, сте удовлетворени, защото сте създали нещо. Участвахте в работата на Бог. Той е Създател, и вие по своему също сте Създатели; вървяхте с ритъма на неговите стъпки, крачехте, макар и за кратко, с него.

Щом веднъж сте се докоснали до акта на създаването, вече няма да напуснете Бог дори за миг. Тогава ще странствате заедно с него, вътре в него и по-велико от това усещане не може да има.

Ако не създавате, никога не ще почувствате блаженство. Мнозина искат да го почувстват, но не успяват, защото не създават нищо.

Има единствена радост на света и тя е в създаването на всичко, което можете – музика, стихове, книга... Само когато създавате, участвате в битието на Бог. Това е единственият път, за да построите мост, по който да го достигнете. Тук няма да ви помогне никаква молитва, а всеки ритуал е без значение, те са измамни стратегии, изобретени от умни свещеници. Творчеството е истинската молитва.

Задачата на медитацията е да осъзнаете собствения си потенциал. Медитацията отправя към вас светлина, тя концентрира светлината върху вътрешния ви живот, прави го по-ясен, за да четете и осъзнавате посланията.

Щастието на свободните

Разшифровка

Хората много говорят за истината, но се срамуват, защото не я достигат, а и животът им налага да странят от нея. Тогава остават само разговорите за нея. Да живееш в съответствие с истината е рисковано поведение и хората се боят.

Същото се случва и със свободата. Когато си говорят за нея, всички искат да бъдат свободни, но в действителност никой не е свободен. А и никой наистина не иска да бъде свободен, защото свободата носи отговорности.

Да си зависим е просто. Не вие носите отговорността, а онзи, от когото сте зависими. Така хората са създали живот, който е шизофреничен. Те говорят за истината и свободата, но живеят в лъжа и робство, защото всяко робство ви освобождава от каквато и да е отговорност.

Този, който иска да бъде наистина свободен, трябва да поеме огромна отговорност и да не я прехвърля върху никой друг. Той отговаря за всичко, което прави и което е.

Щастието на прощаващите

Разшифровка

Дори любовта ви да е съпружеска връзка, в която никой не е повече от другия, където двете половини осъзнават различията си, но ги приемат, тогава нямате проблеми. Вие самите създавате проблемите като се опитвате да създадете свръхчовешка връзка.

Бъдете човечни и приемете другия с неговите слабости, характерни за хората. И другите също грешат, също както и вие – учете се от грешките си.

Всяка щастлива връзка е велик урок. Учи ви да прощавате, да разбирате другия човек, Отхвърлете бремето на обидите. Научете се да прощавате и бъдете щастливи от това.

Животът ви е огромна скъпоценност в съкровищницата на Бог

Разшифровка

Няма необходимост от война или борба, няма нужда от ревност и ненавист. Животът е така кратък, любовта – така скъпоценна. И ако изпълните живота си с любов и хармония, с радост, ще го превърнете в поезия. Ако постъпвате по друг начин – за това сте отговорни само вие и никой друг, трябва само да го разберете. Нужно е само да разбирате това, за да не ви превземат силите на мрака, негативността, разрухата.

Нужна е само малко бдителност, за да посветите живота си на творчеството, на любовта и да превърнете вашия малък живот в песен, изпълнена с благодарност за съществуванието.

Богатството вътре във вас е необятно

Разшифровка

Богатството е вътре във вас, а вие го търсите отвън. То е част от битието ви, но го търсите навсякъде, само не там, където е; оттук произтичат нещастията и неуспеха, разочарованието и отчаянието.

Обърнете очи към себе си и ще придобиете царството Божие. Не сте го губили дори и за миг. Всъщност, дори и да поискате да го загубите, няма да успеете, защото то е самата ви същност.

Ако сте бедняци или просяци, то е по ваша воля, благодарение на собствената ви глупост. Забравили сте как да четете вашето вътрешно евангелие, а търсите откровение в книгите... Богатството идва само по един начин – по пътя, който ви приближава към самите вас – там е неговият източник, там е съкровищницата.

Открийте я, и ще изпитате огромната радост на безкрайното щастие. Само тогава животът ще се осмисли, само тогава, но не преди това. Само тогава животът ще стане живот, но не преди това.

Колкото повече давате, толкова повече получавате

Разшифровка

Когато давате, не правите от радостта затвор за другия: вие просто давате. Не чакате благодарност, защото не давате, за да я получите. Давате, защото искате.

Ако е необходима благодарност – благодарете на този, който е приел вашата любов, вашия подарък.

И колкото повече давате, толкова повече придобивате, така че не таете страха, че нещастието ще ви достигне и ще обеднеете. Колкото повече губите от това, което владеете, толкова повече води ще прииждат към вас от извори, непознати за вас досега.

Светът е достатъчно богат за всички

Разшифровка

Няма необходимост от война, нито пък от бедност. Имаме достатъчно пари, достатъчно ресурси, но седемдесет процента от световното богатство се влага във войните. Ако тези седемдесет процента, носещи смърт, се върнат на човечеството, всеки ще стане достатъчно богат и бедните ще получат добър живот.

Според Маркс и Ленин богатството на богатите трябваше да се отнеме и те да живеят като повечето обикновени хора. Но е по-добре бедните да забогатеят и да достигнат богатите. За съжаление, с действията и мислите си, с начина си на живот мнозина привличат бедността. Прогресът донесе много свободно време, но вижте как хората се разпореждат с него. Обществото става все по-богато, но къде отиват тези богатства? Човечеството не помъдрява.

Щастието е пред прага на дома ви

Разшифровка

Успехът е гостенин. Той стои пред вратата и е готов да влезе винаги, но стопанинът го няма. Или спи, или не забелязва нищо, броди или мечтае... Никога не е вкъщи, никога не е тук и сега – той е или в миналото, или в бъдещето.

Пътищата да се загубите са само два: да вървите към миналото или в това, което още не е дошло. Миналото и бъдещето са двата начина да избягате от настоящето. Но щастието познава само едно време – на него са му непознати миналото и бъдещето, то е само в настоящето, от което вие вечно отсъствате. Стопанинът вечно търси щастието в миналото или в бъдещето, но не го открива днес и сега в дома си. Щастието продължава да чука на вратата, но не открива стопанинът, винаги отсъстващ от настоящето.

Законите на щастието:

• Превръщайте всичко в житейско злато

• Блажени открилите съкровището в себе си

• Не пропускайте нито един миг

• Светът е мрачен, защото в сърцето има мрак

• Щастието е слънчев изгрев в душата ви

Превръщайте всичко в житейско злато

Разшифровка

Живейте интензивно, пълно, така че всяко мигновение да се превръща в злато и така животът ви ще се превърне в серия от златни мигновения. Ако го направите, всичко, до което се докосвате ще се превръща в златото на живота.

Останете в пълно съзнание и тогава любовта ще ви дари с всички нюанси, тогава всеки човек ще ви носи щастие.

Блажени открилите съкровището в себе си

Разшифровка

Вие не осъзнавате вашата скъпоценност. Не осъзнавате неизчерпаемите съкровища, които носите в себе си. И понеже не го осъзнавате, продължавате да живеете сиво, дребнаво, да се карате заради битието, да се съревновавате за нещо излишно.

В момента, когато осъзнаете своята вътрешна красота, цялата тази борба ще се обезсмисли. Животът ще стане спокоен и радостен. Животът ще стане изящен. Несъщественото няма повече да ви интересува.

Вие се раждате с огромно, неизчерпаемо съкровище. Но живеете в пълна нищета, защото никога не навлизате в същинските дълбини на личното си битие. Гледате винаги някъде настрани. Най-странното в човека е, че той търси не където трябва. Готов е да изкачи Еверест, да отиде до Луната, но не е готов да навлезе във вътрешния си свят. Именно там е съкровището, но имайки го вие продължавате да се усещате като бедняци. Вашата реалност е вътре във вас, а вие продължавате да я търсите навън.

В момента, в който започнете да търсите себе си, изпитвате блаженство. Да изследваш себе си е трансформиращо. Колкото по-страстно е то, толкова по-скоро настъпва трансформацията. Направете го интензивно, направете го най-важното нещо.

Това е една от основните тайни на живота и съществуването: вие живеете само тогава, когато във вас има нещо, заради което сте готови да принесете живота си в жертва. Той започва тогава, когато имате нещо голямо, свято, повече от него. Когато самият живот се превърне в просто средство за постигане на висша цел, той вече има смисъл. И именно в този контекст, животът има значение и е изпълнен с радост.

Не пропускайте нито миг

Разшифровка

Животът е поток, движение, непрекъснатост. В неговата верига всичко е правилно. Наслаждавайте се на всеки идващ и отиващ си момент. Отпийте от него пълна чаша – той е така мимолетен – и не губете време да размишлявате.

Не се безпокойте с мисли за това, което ще започне утре. Докато моментът не е отминал, изпийте чашата до дъно. Тогава вече няма да се безпокоите отминал ли е той, защото идва следващият.

Учете се да живеете истински, живот в екстаз на физическо и ментално ниво, живейте, разкривайки всички свои възможности.

Съвсем малко хора живеят истински. Останалите постоянно бавно се самоубиват.

Пропуснатият живот поражда тъга

Разшифровка

Непълноценно преживяното минали се превръща в психически товар. Непреживяното е съставено от всички мигове, които сте пропуснали: връзките, които биха ви направили щастливи, но сте пропуснали; песните, които сте могли да изпеете, но заради някакви глупави ангажименти сте забравили да изпеете... Този психологически товар става с всеки ден по-тежък.

Ето заради това възрастните хора стават толкова раздразнителни. Те не са виновни, те и сами не знаят защо са такива, защо вечно са зли и озлобени, защо не могат да си позволят да бъдат радостни, защо не могат да гледат танцуващи, подскачащи, пеещи деца – те нарушават спокойствието им. Какво се случва с нас?

Това е просто психологическо явление, но отговорът е в непреживения живот. Когато те видят танцуващо дете, детето в тях се обижда. На него са му забранявали да танцува по някакви причини. Родителите му са се хвалели с това, че е спокоен, мълчалив, тих и не пречи никому. Но така или иначе той е пропуснал своя танц и сега не може да понесе когато някой друг танцува. Неговото собствено непреживяно детство изплува отново. То е оставили в него рана.

Колко много са тези рани. Хиляди, една след друга...

Каквото вътре, такова и отвън

Разшифровка

Древната фраза: „Каквото горе, такова и долу” изразява един от главните закони на вътрешната алхимия. Означава, че няма връх и дъно, че всичко съществува като единно цяло. Каквото вътре, такова и отвън. Разделението е измислица. Съществуването е неразделимо. Разделението е наша проекция, но ние така се отъждествяваме с него, че губим връзка с цялото. Нашият ум е само прозорец към необятната Вселена, но когато гледате навън, неговите рамки ограничават небето. И въпреки че небето няма рамка, че е безгранично – нашето възприятие ни ограничава.

Светът е мрачен, защото в сърцето има мрак

Разшифровка

Нито един разумен човек не желае да доминира над другите, неговата главна цел е да познае себе си. Мъдрият се стреми към себепознание, а посредственият – към властта. Властта може да бъде световна, политическа, финансова, може да се заключава в духовно превъзходство над милиони... Вие така се боите да осъзнаете невежеството, царящо в самия център на съществуването ви, че избягвате неговия мрак с всякакви начини – чрез страстта към парите, към властта, към почестите. А този, който носи в себе си мрак, разрушава всичко.

Той е неспособен за съзидание, защото то е дете на нашата бдителност, светлина и любов. Съзиданието не иска да доминира над нищо и нищо не му трябва. Другият си е друг. Вие искате да доминирате или над някого или искате някой да доминира над вас. Свободата е единствената възможност да бъдете бдителни.

Щастието е слънчев изгрев в душата ви

Разшифровка

Обикновеният човек живее в нощ, не познава разсъмването и се крие в мрака, попадайки в неговите капани, които го нараняват. Животът много често е блуждаене в мрака и търсене на вратата, за да излезете от него. Но вратата може да се отвори, само ако изпълните вътрешното си битие със светлина, ако допуснете Слънцето да изгрее. Това се случва, когато медитирате.

Медитацията е началото на възхода. Тя кани Слънцето, тишината, спокойствието. Обикновено хората не мислят за спокойствието, мълчанието, светлината, а те са истински съкровища. Започнете сега, от този момент да допускате покоя, мълчанието, тишината. Не изпускайте нито една възможност да останете в мълчание и в спокойствие. Релаксирайте, погледнете в себе си... Промяната ще настъпи изведнъж. Вие внезапно ще видите как Слънцето изгрява и нощта свършва. Тогава и започва истинският живот. Тогава всеки миг е скъпоценен и възхитителен, от него струи вечност. Тогава няма нито минало, нито бъдеще, всичко е настояще. Тогава ще научите, че никога не сте умирали и никога не сте се раждали. Ще научите, че винаги сте били тук и сега.

Законите на щастието:

• Приемайте ближния като откровение;

• Преобразете миналото;

• Носете светлина;

• Превърнете се в енергия на любовта;

• Любовта одушевява всичко.

Приемайте ближния като откровение

Разшифровка

Всеки така или иначе винаги е чувствал превъзходството на някой друг. Причината е, че не приемаме уникалността на всеки. Проблемът не е в превъзходството или в унижението. Всеки е единствен и сравненията помежду ви са излишни.

В момента, в който се обикнете и възприемете каквито сте, всяко превъзходство и унижение изчезва. Щом приемете това, ще се освободите от комплексите на непълноценността и превъзходството. Иначе ще страдате цял живот.

Човекът, който иска да има всичко на света е труден за възприемане. Някои са опитвали, но са претърпели неуспех. Достатъчно е само да бъдете себе си. Вас ви приема Слънцето, приема ви Луната, дърветата, океанът, земята. Какво още искате? Приема ви цялата Вселена. Наслаждавайте се на това!

Факт е, че вие сте уникални и всеки е индивидуалност. Достатъчно е само да отхвърлите мислите какви би трябвало да бъдете и да ги замените с философията, че каквито и да сте, вие сте прекрасни. Проблемът не е в онова, което би трябвало да бъдете. Кои сте вие, за да изисквате и натрапвате мнението си за онова, което „би трябвало да бъде”? Ако Създателят ви приема каквито сте, кои сте вие, за да не приемате това?

Човечеството щеше да бъде любящо и радостно, ако хората се възприемаха такива каквито са.

Използвайте всяка възможност, за да разширявате съзнанието си. Обикновено използвате всяка възможност, за да си създадете ад. Страдате и от това, че страдате, заставяте и другите да страдат. Щом страда един, страдат всички. Ето защо вашият свят се превърна в ад. Това може да се промени мигновено, но трябва да осъзнаете главното: без разум няма рай.

Преобразете миналото

Разшифровка

За тези, които искат само да мислят за живота, за любовта – миналото и бъдещето са прекрасни. Те могат да разкрасяват своето минало и да го правят съвършено, както им се иска, нищо, че то никога не се е случвало и когато то е било настояще, те не са били там. От него са останали само сенки, отражения. Тези хора постоянно са бягали и само бегло са видели някои неща, които им се струва, че са преживели.

Само смъртта е реалност в миналото, но не и животът. В бъдещето също само смъртта е реалност. Пропусналите живота си в миналото автоматично започват да мечтаят за бъдещето, за да запълнят празнината. Тяхното бъдеще е само проекция на миналото. Пропуснатото в миналото те се надяват да получат в бъдещето. И между тези две несъществувания има малък съществуващ момент, който е и истинския живот.

Животът трае седемдесет-осемдесет години, смъртта настъпва за миг. Всичко е така концентрирано, че ако сте преживели живота си правилно, ще докоснете тайнството на смъртта. Нейното тайнство е в това, че смъртта е само обвивка за вашето безсмъртие, за вечния ви живот.

Вчерашният ден не може да се преживее отново. Той е мъртъв и няма никакъв начин да бъде съживен. Не можете да се върнете във времето назад. Това, което си е отишло, си е отишло завинаги. А утре още не е дошло и така и никога няма да дойде. Утре не настъпва никога, такава е неговата природа. Утрешният ден се приближава и приближава, но никога не настъпва. Той е само надежда, която никога няма да се реализира.

Носете светлина

Разшифровка

Вие не сте чужденци на света, вие сте част от него. Той е ваш дом. Не сте тук случайно, а защото сте необходими. Тук сте, защото Създателят е искал да бъдете тук. Това е волята му. Затова никой не бива да се чувства чужденец в този свят.

Отчуждеността е сред най-главните проблеми за човечеството. Съвременните философи се тревожат и търсят постоянно отговор на въпроса: защо сме тук?

От гледна точка на науката човекът е попаднал тук случайно. Но ако сме случайни, тогава сме безполезни и няма значение дали ни има или ни няма. Животът губи всякакъв смисъл и се изпълва с безсмислие.

Бог не е друго, а смисълът. Животът има смисъл, и в това е цялото значение на Бог. Той е по-скоро присъствие, отколкото личност. Ако вие се изпълните с вътрешна тишина, не е необходимо да търсите Бог. Той ще навлезе във вътрешната ви тишина и ще се изпълните с нещо абсолютно неизпитвано и непознато. Това е такова щастие, благословия и екстаз, че от този момент ще осъзнаете, че сте част от огромната енергия, наричана божественост. Божествеността е океан от енергия; вие сте просто вълна в него.

Изпълнете се с любов

Разшифровка

Познаващият любовта знае как да живее пълноценно, за да се усеща хармоничен. Тялото му е изпълнено с любов и клетките му танцуват в любов. Умът му е изпълнен не с логика, а с любов. Сърцето му е пълно с любов – то не е просто помпа за изтласкване на кръвта, не само инструмент за дишане; то вдъхва и издишва любов. Самата ви душа не е друго, освен чиста любов, океан от любов.

Такъв човек е намерил щастието. Той не го търси, защото щастието го открива само.

Щастливият живот има една тайна: търсете любовта, а не направо щастието, защото ако търсите само него, то ще бъде илюзорно.

Превърнете се в енергия на любовта

Разшифровка

Толкова е просто: отворете вратата за енергията на любовта, обичайте всеки и всичко, и така ще се преизпълните с нейната енергия. Вниманието ви ще се съсредоточи не върху обекта, а върху състоянието.

Дори да седите в стаята си, изпълнете я с енергията на любовта, създайте нейната аура около себе си. Ако гледате дървета и цветя, обичайте ги. Ако гледате звездите, обичайте ги. Пребивавайте в любов, това е всичко. Тогава дори камъните ще се превърнат в ангели.

Любовта е такова чудо и вълшебство, което трансформира всичко. Изпълнете сърцето си с любов и внезапно, в един прекрасен ден, ще срещате Бог навсякъде.

Любовта одушевява всичко

Разшифровка

Човекът без любов е скучен. Той не е истински жив и още не се е родил. Физически е напуснал утробата, но психологически все още е в обвивка, недостъпен за вятъра, дъжда, слънцето. Той съществува в страх. Ако стоите в обвивката си, енергията започва да се движи вътре във вас. Губите контакт със света. И тогава започвате да умирате. Вече не сте река, а малък мътен ручей.

Страхът може да донесе само смърт: в нея няма източници на живот. Единствената енергия, която ви прави живи е любовта. Само тя ви тласка към голямото, висшето, безкрайното.

Тялото живее чрез дишането, ако то спре, тялото умира. Душата съществува благодарение на любовта, но мнозина са лишени от душа, защото никога не са обичали. Любовта трансформира вашата душа в нещо действително. Тя е най-голямото чувство, голямата магия, най-голямата тайна на живота.

Законите на щастието:

• Където е любовта, там е и Бог

• Щастливият преобразява и другите;

• Нещастните остават роби;

• Щастието обича свободата;

• Радостта е там, където е свободата;

• Изкуството на щастието.

Където е любовта, там е и Бог

Разшифровка

Помните ли какво е Любовта? Обществото е устроено по такъв начин, че всеки е забравил отговора. Обществото създава условията, които ви пречат да помните какво е любовта.

Когато се ражда любовта, се проявява Бог. Тя е знак, че Той присъства. Помнете го и премахвайте всичко, което обществото е създало, за да ви пречи да си спомните тази реалност. Вие сте създадени с любов и за любовта.

Щастливият преобразява и другите

Разшифровка

Ако сте видели вътрешно сияние, тогава вашият живот е блаженство. То избликва от вас и се влива и в другите. Те чувстват особената ви аура и са привлечени от вас. В тях струи музиката на хармонията и нейната синхронност. Дори един потънал в блаженство човек, включва процесите на преобразяване в хиляди хора.

Когато правите нещо, мислите за нещо, постъпвате по някакъв начин, не забравяйте да се запитате дали то произлиза от вас или сте дирижиран от някой друг? Ще бъде удивително, ако чувате собствения си глас най-често изтласкан от гласовете на майка ви и на вашия баща – такива, каквито са в паметта ви.

Не губете индивидуалността си, тя е вашата същинска природа. Никой не може да ви я даде или отнеме, макар родители, учители, съседи, приятели да са работили над вашата личност и всеки да се е опитвал да й придаде определена форма. Те са ви учили да бъдете такива, каквито не сте; такива, каквито биха искали да ви видят. Така че накрая сте се превърнали - малко или много в личност, която другите харесват, но която не сте вие. Затова и се чувствате чужденец в себе си. Чувствате се оковани, но се боите да напуснете клетката, защото сте загубили връзката с онова, което всъщност сте вие.

В такава ситуация вие възприемате дрехата си като своя същност. Страхувате се да се съблечете, за да не останете без своята защита. Боите се да я захвърлите, но и се терзаете, че ако го направите, ще се окажете никой и всички ще видят вътрешната ви пустота.

Рискувайте! В момента, когато се освободите от своя товар, ще разперите криле към необятното съществуване, което ви чака толкова отдавна.

Нещастните остават роби

Разшифровка

Усещането за нещастие произтича от това, че съзнанието ви е ограничено, затворено. Такива хора са предсказуеми и лесно се манипулират. Те могат да бъдат заставени да изпълняват чужда воля.

Но този, който носи високо съзнание не може да се окаже плячка в чужди ръце; той не може да бъде изваден от равновесие или пък да извърши нещо, което не одобрява. Той ще прави само онова, което счита за нужно.

Съществуване по течението създава постоянни проблеми и то ще ви отнася все по-далеч от вашата истинска природа. Единствено осъзнатото от вас е правилното, а неосъзнатите постъпки са лъжливи. Никоя постъпка не е правилна или неправилна сам по себе си. Важен е начинът, по който ги извършвате.

Вие единствени можете да бъдете свои спасители, ако спрете опитите на другите да ви заплитат във все по-тежки вериги и да издигат все по-високи стени около вас. Вие сте месии на самите себе си, вие сте своето спасение.

Няма по-лесно нещо от поробването на нещастния човек. Невъзможно е да бъде превърнат в роб радостен, щастлив човек.

Щастието обича свободата

Разшифровка

Щастието е прилично повече на аромат, отколкото на цвете. Цветът е форма, но всяка форма налага ограничения, докато щастието е безгранично и следователно то няма форма. Независимо от това повечето хора заради ограничеността на съзнанието си, му придават фирма, цвят и образ. Но колкото повече успехи достигате в това начинание, толкова по-скоро щастието изчезва, толкова по-скоро умира.

Щастието е птица в небето, не го поставяйте в клетка. Дори клетката да е златна, вие ще убиете птицата.

Птица в клетка и птица в открито небе са две различни неща. Те ви се струват еднакви, но птица в полет, в облаците е свободна и блажена. В клетката тя живее формално, лишена от небе, свобода и блаженство.

Щастието е птица и тя обича да бъде свободна. Нужно й е цялото небе. Затова помнете: не го ограничавайте в клетка, не го затваряйте, не му придавайте ограничения и форма, размер, име, адрес, отличителен знак. Оставете го само да бъде невидим аромат и само тогава то ще ви издигне с крилете си във високото небе.

Радостта е там, където е свободата

Разшифровка

Няма по-важно от свободата. Можете да обичате само, когато сте свободни; можете да търсите само, когато сте свободни; изпитвате радост само, когато сте свободни.

Освободете се от оковите си. Не се причислявайте към никоя нация, религия, политически клан, група с еднопосочно мислене. Те всички са окови, оковаващи духа ви. Изтръгнете се от тях.

Ако сътрудничите с тях – сътрудничите с вашето робство. Прекратете сътрудничеството. Никой не може да ви държи оковани, ако това не е вашият личен избор. Но щом осъзнаете, че сътрудничите с вашето робство, ще направите първата крачка към освобождението си.

Свободата е ваша природа. Осъзнайте, че Домът ви е сред звездите и тогава всичко ще стане възможно – и любовта, и истината, и сътрудничеството с Бог.

Изкуството на щастието

Разшифровка

От този момент започвайте да откривате смисъла, блаженството, екстаза във всичко. Дори в мига, когато чувствате болка има блаженство.

Може би няма да го осъзнаете веднага. Но някой ден ще осъзнаете, че сте имали необходимост, абсолютна необходимост дори от болката и страданието, и този миг е помогнал за вашето израстване.

Дори в страданието има блаженство. То пречиства, помага ви да станете мъдри. Наблюдавайте, оглеждайте се и се опитайте да откриете блаженство навсякъде. Понякога то е с маска, понякога е малко, понякога голямо. Но е навсякъде: в успеха и в неуспеха, в болката и в удоволствието, в живота, както и в смъртта. То е в лятото и в зимата, в младостта и в старостта, в здравето и в болестта. Щастлив е онзи, който го открива навред. Само тези изключителни хора достигат висшето състояние на духа.

Законите на щастието:

• Откажете се от противоборството, за да го управлявате

• „АЗ“ - това е името на вечността

• Самосъзнаването – ключът към трансформация

• Щом отговорите на въпроса „Кой съм аз?“, юе имате отговор на всички въпроси

• Безмълвието

Откажете се от противоборството, за да го управлявате

Разшифровка

За да вкуси от великолепието на божествения живот, човек трябва да напусне границите на своята значимост, да постави край на убеждението си, че истината е негова втора природа. Да се отхвърли чувството на собствена значимост – в това е целият проблем. Спрете да се противопоставяте на Вселената. Ако отхвърлите противостоянията, чрез вас ще започне да действа Бог. Тогава няма да изпитвате повече нещастие и безпокойство. Ще бъдете напълно открити и всички проблеми ще изчезнат.

Проблемите възникват заради волята ви, защото повечето хора разбират волята като битка. Борбата винаги носи напрежение. Вие сте обречени на поражение, защото колкото и тежка да е битката, дълбоко в сърцето си знаете, че старанията ви са напразни. Не е възможно да постигнете успех, изправяйки се срещу Вселената. Можете да го постигнете само заедно с нея, но не въпреки нея. В мига, в който смирите волята си, всичко вече е ваше притежание. Внезапно Вселената ви отваря вратите си, всички тайни са достъпни, предадени са ви всички ключове. Парадоксът е в това, че щом се откажете от чувството за личната си значимост, вие ставате владетел на всичко. А в борбата да се докажете, си оставате роби.

„Аз“ - това е името на вечността

Разшифровка

Човек не е толкова малък, колкото изглежда. Той е огромен и носи в себе си океани. Дори океаните имат граница, но човекът е безграничен. Понякога човек изглежда като капка роса, но тази видимост е измамна. Ако проникнете в човешкото съзнание, ще бъдете удивени от това, което ще откриете там – цяла Вселена.

Огромността на човека е единственото доказателство, че има Бог. Бог е другото име на човешката безграничност. Ние не сме ограничени нито от телата, нито от умовете си. Ние сме зад техните предели.

Самоосъзнаването – ключът към трансформация

Разшифровка

Да осъзнаеш себе си е онова, което са търсили алхимиците: елексир, нектар, магическата формула, която ще ви направи безсмъртни. Всъщност всеки е безсмъртен, но затворени в смъртно тяло вие се отъждествявате с него. Между вас и тялото няма дистанция, за да осъзнаете, че то е нещо отделно. Вие се отнасяте към себе си като към тяло и това усещане е така вкоренено, че неизбежно започвате да се страхувате от смъртта. Всички страхове, всички кошмари започват да се събуждат.

Осъзнаването създава дистанция между вас и телата. Тя ви позволява да наблюдавате и тялото и ума си. Когато започнете да осъзнавате и тялото, и ума, моментално ще разберете, че вие сте нещо различно от тях и дистанцията ще започне да се увеличава. Тогава ще осъзнаете, че сте безсмъртни и не сте част от времето, а част от Вечността. Ще знаете, че нито сте родени, нито сте умирали, а сте били и ще бъдете винаги. Съществували сте в много тела, затова и вашите желания са така многобройни.

Всяко желание ви възвръща в тяло, защото без него не може да се изпълни нито едно желание. Ако да се храните ви харесва – необходимо ви е тяло; без него не можете да се наслаждавате на материалните неща – душите нямат необходимост от храна. Който е силно привързан към храната, трябва да се върне назад в тяло.

Щом отговорите на въпроса „Кой съм аз?“, ще имате отговор на всички въпроси

Разшифровка

Задълбочете се над въпроса „Какво съм аз?“. Но не позволявайте на ума да ви отговаря, защото той има хиляди отговори. Единственият път към отговора е да станете безмълвни, да наблюдавате мислите си и да им позволите да изчезнат. Тогава ще откриете, че сте потопени в безмълвие и няма и помен от мисли. Всичко замира, сякаш самото време е спряло. Внезапно сте се събудили от дълъг, дълъг сън, от кошмар.

Има само една врата, през която можете да минете и тя е вътре във вас. Щом навлезете в себе си, ще се врежете в самото съществуване и ще почувствате, че вие и света сте единни. Вашата самота ще изчезне. Сега във всички посоки съществувате само вие във всички възможни проявления. Вие разцъфвате в цвят, вие плувате в небето с облаците. Вие се движите в океана, вие струите в реките. Вие сте във всички животни и във всички хора.

Блаженството е висшето измерение на радостта. Удоволствието е от нисък клас, наследили сме го от животните, щастието е от човешкото в нас, а блаженството е от божественото.

Щастието винаги възниква по определен повод – хвалят ви във вестниците – вие сте щастливи; спечелили сте нещо – изпитвате щастие. Нещо, което зависи от другите е станало причина за вашето щастие.

Блаженството е нещо съвършено различно и не зависи от никого. То е наслаждението, когато творите и не е обвързано с одобрението на околните. Наслаждавали сте се, когато сте творили и това е било повече от достатъчно.

Вашата цел е да изпитате блаженство, защото само в това състояние докосвате върха на своето битие. Тогава достигате пълната си реализация. Човекът е като триетажна сграда. Първият етаж е обитаван от животинското и това не е толкова лошо, ако знаете, че съществува нещо по-висше. Не се ограничавайте с нисшето.

Вторият етаж е зает от човешкото, на третия е божественото.

Изпитвайки блаженство, вие получавате знанието на вашата божественост. Докато не го осъзнаете, животът ви ще е непълен, поредица от разочарования и неизпълнени надежди. Само ако достигнете върха, ще изпитате покой, тишина и удовлетворението на Богосъзнанието.

Превърнете се в празник за самите себе си. Безмълвието.

Разшифровка

Медитирайте в безмълвие. Седнете в уединено, максимално неподвижни и нека не само тялото е неподвижно. По-важно е умът да бъде неподвижен, за да спре вечното му говорене.

Всичко, което сега е необходимо е да седите и да наблюдавате. Наблюдавайте, не избирайте, не отхвърляйте, не одобрявайте – пълно равнодушие и външен хлад.

В началото умът ще прибегне към старите си трикове и ще ви разтревожи. Но не се борете с него и не ставайте жертва на неговите трикове. Остането просто встрани и наблюдавайте мислите. Наблюдавайте ги с безразличие, каквито и да са те; избягвайте да ги преценявате – просто ги наблюдавайте хладно. И внезапно ще се освободите от тях и ще се потопите в такова мълчание, каквото не сте познавали до днес. То ще остане с вас, ще се превърне във втората ви същност. Това е велико освобождение.

Повечето мисли изобщо не са ваши, те са заимствани, натрапени са ви от други хора. Когато сте потопени в безмълвие, истината възниква не от обекта пред вас. Когато сте безмълвни, внезапно осъзнавате, че вие сте самата истина. Няма какво да търсите повече. Наблюдателят сам се е превърнал в обект на своето наблюдение.

Когато имате време, просто останете в мълчание със затворени очи. Това е много трудно, но ако започнете, все някога ще достигнете до пълното безмълвие.

За Вселената и най-малката тревичка е също толкова важна, колкото и огромната звезда. За нея няма йерархия, нищо и никой не е по-високо или по-ниско от останалите. Вселената е изпълнена с великодушие, тя прощава всичко и никога не наказва. Но единствения път към нея минава през вашето осъзнато вътрешно безмълвие.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Zilevw, наистина хубав текст! Мъдър, вдъхновяващ, идващ някъде от сърцето на живота! Прочетох го - изключително психотерапевтично наситен и пълен с безпределността ни като хора, със смисъла на живота ни и щастието ни! Ти ли си авторът?

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Доктор Баев, наистина огромни благодарности за отделеното време към моите проблеми. С риск да не се повтарям многократно, ще кажа, че всичко това, което правите е повече от благородно. Дано Бог ви дава силата да продължите да бъдете това, което сте!

Сега, след като знам, че този страх нищо не може да ми стане лошо или да припадна, ще започна да експериментирам ВСИЧКО, което вие ми казвате! Преди се страхувах да отида на много отдалечено място, сега ще започна да ходя малко по - малко все по - далеч и по - далеч... Ще се опитам да си окрепна психиката максимално, ще се опитам да върна онова жизнено момче, което нямаше спирка пред нищо! И всичко това, благодарение на ВАС!

Zilevw, страхотен текст!

ПП: Сега се досетих за нещо, което много хора правят. Вероятно е срещано и в човешката психиката, но не съм сигурен.

Както повечето живи същества, гълъбът бързо свързва отварянето на щората с появата на храна... Но ако му даваме храна на всеки 20 секунди, той се замисля...

Ако в този момент е пляскал с криле, той ще продължи да пляска с тях и да свързва това действие с даването му на храна, това го наричаме "суеверието на гълъбите". За малкото ми житейски опит разбрах, че това го има и при хората. Ако един човек е болен от грип и реалния период на лечение трае 10 дни, и, ако случайно на 10 - тия ден човекът изпие някаква отвара (да кажем лайка), той ще свързва оздравяването му с пиенето на "вълшебната билка". Така е и за разболяването и за много други неща.

ППП: Пак големи благодарности към човекът, който винаги ми помага! Най - добрият психолог в цяла България!

Поздрави, Дейвид! :) Между другото и вие имате хиляди поздрави от жена ми и... по - скоро гукания от бебчо! :):):)

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря ти, ласкаеш егоцентризма ми :) ! Има далеч по-добри от мен в Б-я! Мадлен Алгафари, Тодор Първанов, Алексей Бъчев, Севда Шенкова, Александра Заркова, Петър Василев, Милена Манова, Калин Цанов, Боян Страхилов... От тях и доста други се уча и надявам се след 10-на години да се доближа поне до сянката на тяхното можене и майсторство!

Още нещо за теб: медитацията! Медитацията директно те поставя в среща с непознатото! Медитацията кара контролът на егото ти на характерово ниво да се отпусне и да ...полетиш! Полетът в Себе си изисква разтворена за непознатото, готова на риск и предизвикателства психика, свободна от его ограничения и гордостта на контрола на малкото аз. Когато усвоиш медитацията, дори да преживяваш някакво замайване, би го приемал с благодарност, защото тогава то разтваря психичните ти врати към полета на интуицията, между мислите!

Можеш директно да се сблъскаш и бързо и решително да преодолееш страха си от пррипадък при т.н. холотропно (ребъртинг, бхастрика, свободно) дишане! Намери специалист, който го практикува, а още по-добре, който го практикува в комбинация с хипноза! Можеш всичко!

Орлин ;)

Линк към коментар
Share on other sites

За мен най - добър не е този, който знае всичко, а този, който дава всичко от себе си. В тази йерархия ти си на първа позиция! Всеки знае нещо, но никой не знае нищо. Наел си се да правиш добро, което може би никой дру не би се наел да прави. Освен професионалните ти знания, които са меко казано гениални, имаш и други заложби. От всички твои постове лъха на доброта и топлина, вижда се как всеки един твой пост подава ръка на хиляди хора и ги спасява.

Да ти призная - чувствам се идеално в момента. Сякаш напреднах с над 50% за един ден (оттърсване от всичко това), но въпреки всичко не бързам. Приложих повечето нещо, които ти ми каза и се чувствам по - добре, доста по - добре... Опитвам се почти да не мисля за внушенията като цяло. Няколко пъти се случи да попадна в ситуация, която предизвиква нещо от сорта на повишена тревожност в мен... На път бях да изгубя срещу тревожност, но дълбоко диафрагмено дишане и мисълта за разсейването на това напрежение ми допринесе много благополучно. Както бях супер напрегнат и притеснен се осъзнах и се почувствах спокоен, отпуснат, освободен (от мисли). Леките иглички по тялото ги приемам като нещо хубаво, не ги отблъсквам, не ме притесняват, релаксирам с тях. Лекото замайване, дори от нещо друго също вече го приемам нормално, не му обръщам внимание, оставям го да "тече" през тялото ми, не го блокирам, дори на моменти му се наслаждавам. За мен това чувство се превръща в релаксация и се надявам всичко това да остане така, катко е сега. Нека Господ ни даде сила да бъдем това, което сме и да ни поддържа здрави! За да успееш трябва да повярваш, а повярваш ли, дори невъзможното става възможно. Не е нужно да го видиш, за да повярваш, каквото и да е то, нужно е да го почувстваш, не само със сърцето си, но и с душата си. Да се наслаждаваш на чистият въздух, на песента на птичките, на шумуленето на реката, да благодариш за шансът да бъдеш на Земята като ЧОВЕК! Много от хората смятат всичко това за даденост, малко сме тези, които се опитваме да ценим и най - малкото нещо. Малко се отплеснах, за което ти се извинявам, просто си изливам мислите във този пост.

Даже правя някои упражнения от Хата Йога, съвсем начални упражненийца, но ти ми каза за медитация, там също мисля, че се медитира. Полезно ли е това?

Благодаря ти много за всичко, което правиш за мен. Понякога най - непознатия човек ти помага повече, отколкото най - близкият приятел!

Ако има нещо пак ще се обърна към теб, стига да не ти досаждам, но дай Боже всичко да е наред, няма да спра да посещавам сайта, обещавам! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...

Любопитен съм дали авторът вече е преодолял страхът си от падане, припадане и провал. Ако чете, моля нека сподели мнение.

Линк към коментар
Share on other sites

×
×
  • Добави...