Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Eгрегори


hope_

Recommended Posts

Наскоро се запознах чрез една тема, отворена в един форум, със съществуването на егрегорите. Молбата ми е да разкажете това, което знаете за тях и да ми препоръчате някаква литература, която засяга този проблем. От онова, което прочетох, разбрах, че това е някаква енерго-информационна структура, която се формира не от мислите на хора, насочени в едно направление. Най-големите егрегори били парите и секса. Религиите също спадали към тях. Те са причина за войните, расовата, половата, сексуалната, възрастовата и религиозната нетолерантност. Тяхната енергия е винаги в много по-голямо количество от психичната енергия на един единствен човек. Общо взето това е много накратко онова, което прочетох. Предполагам, че вие сте далеч по-запознати с темата и ще се радвам да прочета мнението ви.

Редактирано от hope_
Линк към коментар
Share on other sites

Най-големите егрегори били парите и секса. Религиите също спадали към тях... и т.н.

Да бе, пич! Парите и сексът, религиите и т.н. побъркват всички!

Нали всички в този форум все това питат!

Истинските отговори се раждат винаги в/от Сърцето.

Спри да питаш.

Просто бъди!

Стига с тези пари и с този секс.

Попитай се: Кой съм аз и защо съм такъв?

Модераторска бележка: Моля спазвайте дух на уважение и толерантносто при участие във форумите!

Линк към коментар
Share on other sites

Ще се опитам накратко

Как мислим? Всяка наша мисъл създава ментална искра. Ако е достатъчно силна и устойчива, от нея възниква астрален огън. Ако продължаваме упорито да я поддържаме в астралният огън се концентрират етерни сили, които превръщат астралният огън в етерно образувание. Това етерно образование съществува извесно време в дихателното ни поле съобразно с времето и силата на нашата мисъл. Нарича се мисъл/форма.

Сега да си представим, че една мисъл/форма дълго време устойчиво се поддържа от достатъчно голяма група хора. Тя се подхранва от менталните, астрални и етерни субстанции на тези хора и се разраства и усложнява до момент, в който придобива съмосъзнание и започва да упражнява контрол над "донорите" си. Така колективната мисъл/форма се превръща в егрегор. :3d_097:

Редактирано от valentinus
Линк към коментар
Share on other sites

Да...

Интересното е, че веднаж създадена, тази мисъл- форма не се захранва самостоятелно, а Продължава да се нуждае от донорите си (подобно на "съществата" на Океана на Соларис (Станислав Лем). И реално Егрегорът се грижи за тях- създава им добро настроение, ако го молят за нещо- изпълнява го. Ако се замислим какво прави ако позабравят да се молят...

И Тери Пратчет разглежда много находчиво възникването и фунционирането на един егрегор в книгата "Малки богове" Няма как да разбера дали съзнателно или интуитивно проектира тази идея във фантасмагоричния свят на Диска, но пък така майсторски и забавно го прави!

Линк към коментар
Share on other sites

Да, valentinus чудесно е обяснил. Искам само да добавя, че егрегор например е семейството, или класа/випуска в който учите и др., защото от първия пост се създаде впечатление, че егрегор е едва ли не мръсна дума. :) Егрегорът наистина се захранва от енергиите на хората, но той също играе и определена положителна роля. Също така от някои егрегори е много трудно да се откъснеш, докато други сами се разпадат след определено време.

Важно е за нас да се ориентираме в обстановката: към кои егрегори волно или неволно принадлежим, на кой какво даваме и искаме ли да го даваме и т.н.

И реално Егрегорът се грижи за тях- създава им добро настроение, ако го молят за нещо- изпълнява го. Ако се замислим какво прави ако позабравят да се молят...

Най-интересното е, че и да не го молят, той пак изпълнява разни неща, за които после хората се чудят откъде са им дошли на главата, а в същност това са прояви на натрупания, преработен и структуриран енерго-информационен поток.

Друго важно нещо е по думите на Авесалом Подводни "Умението да се свързваме с различни егрегори и културата на взаимоотношенията ни с тях" - цитирам по памет от "Завръщането на окултизма или повест за фината седморка". Между другото той в тази книга точно това подорбно разглежда и лично на мен тя ми даде много полезна информация.

Нещата са доста сложни и като че ли не са широко разглеждани и тълкувани, макар че егрегорите и процесите свързани с тях присъстват навсякъде (разбира се, не с тия термини) и в Библията, и в свещените книги на другите религии, и в известните окултни текстове.

От друга страна не ми е ясно, доколко е интересно на аудиторията. Ще се радвам повече хора да споделят своите разбирания, наблюдения, прозрения ...

Линк към коментар
Share on other sites

Друго важно нещо е по думите на Авесалом Подводни "Умението да се свързваме с различни егрегори и културата на взаимоотношенията ни с тях" - цитирам по памет от "Завръщането на окултизма или повест за фината седморка".

Честно казано, бих искала да съм максимално далеч от такова умение. За съжаление не съм достатъчно далеч...Егрегорите са факт. Но според мен не са нещата, които е добе да опознаваме в дълбочина. А и да се опитваме да общуваме с тях... Освен за измъкване...

Редактирано от Багира
Линк към коментар
Share on other sites

Това,което съм чела по темата, е от Дмитрий Верищагин.Има преведени на български седем книги от издателство "Хелиопол" гр.Варна.Казват се: "Освобождение","Формиране","Влияние","Зрелост","Увереност","Мъдрост 1","Мъдрост 2".

Създадена е система :"За по-нататъшно енергоинформационно развитие" от руски изследователи през осемдесетте години в обстановка на строга секретност.Ето какво казва авторът,който е работил в такава лаборатория:

"Да,по всички краища на земното кълбо днес съществуват тайни лаборатории,изследващи енергоинформационната същност на човека и света,но хората не знаят нищо за дейността на тези лаборатории.Между другото Русия е успяла много повече от всички други държави.Ние направихме истински пробив в разкриване загадките на устройството на света.Но затова от представителите на официалната власт нищо няма да чуете."

Линк към коментар
Share on other sites

Нещата са доста сложни и като че ли не са широко разглеждани и тълкувани, макар че егрегорите и процесите свързани с тях присъстват навсякъде (разбира се, не с тия термини) и в Библията, и в свещените книги на другите религии, и в известните окултни текстове.

От друга страна не ми е ясно, доколко е интересно на аудиторията. Ще се радвам повече хора да споделят своите разбирания, наблюдения, прозрения ...

Терминът “егрегор”- egregor, идва от латинското grex-стадо, тълпа, съвкупност. Мисля, че това понятиеза първоначално се въвежда от теософите. Използва се от Блаватска, Ледбитер и др.

Първата ми среща с този термин беше в една тънка книжка “Окултна енциклопедия” от С.Тухолка

Ето какво беше написано за егрегорите:

Егрегорите се наричат астрални същества, пораждани от обществото на хората, обединени от една мисъл и воля, и представящи духа на казаното общество...Като добие от членовете на обществото достатъчен запас от сили, егрегорът започва вече да живее самостоятелен живот; той обаче не се ползува напълно със свободна воля, тъй като целият му живот е насочен към постигане на цели, съставляващи неговите принципи. Но от друга страна, и самият той влияе върху членовете на обществото и ги заставя да служат на целите на този принцип....При борба на земните общества ломежду им, техните егрегори, тия астрални великани, също почват ожесточена борба, и наопаки, понякога егрегорите първи започват борба, като увличат в нея и хората.

Умрелите членове на обществото образуват нещо като част от егрегора, защото и след смърта си го хранят с психическата си сила. Поради това никаква идея в света не може да се унищожи с насилие. Действително, мъчениците за една идея само засилват представляващия я в астрала егрегор...

Меко казано доста неприятна картинка. :3d_130:

Все пак едно нещо не ми е ясно – каква е разликата между ангел пазител на дадено общество(народ, нация) и егрегор. Забелязах, че авторът на горната книжка тук май е объркал нещата. Ето какво е написал:

Между вселенските егрегори трябва преди всичко, да отбележим двата главни, а именно егрегорите на доброто и злото. Първият от тях представлява единението на умрелите светци, както и на живеещите добри хора и на добрите мисли, а вторият – единството на злите хора и на злите желания и мисли. В Кабалата първият се нарича Михаел, а вторият – Самаел.

Според мен това са имена на архангели, които нямат нищо общо с егрегорите. :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Не ми е ясно защо им се носи такава лоша слава на егрегорите. В крайна сметка хубави или лоши те са си наши творения - за това май всички сме единодушни.

Егрегорите са факт. Но според мен не са нещата, които е добе да опознаваме в дълбочина. А и да се опитваме да общуваме с тях... Освен за измъкване...
Да, егрегорите са факт, но нататък не съм съгласна с Багира. Иска или не иска всеки от нас принадлежи поне на няколко егрегора и като е така, то поне да сме запознати с правилата на играта. Оправданието, че не сме били запознати в случая няма да ни помогне да излезем от някоя каша например. Забелязах подобна тенденция и в темата за енергийния вампиризъм - дайте да не говорим, защото звучи неприятно.

Но в крайна сметка от човека зависи към КАКЪВ егрегор ще се зачисли, КОЛКО и КАКВА енергия ще отдава и ще приема. Защото ние не само отдаваме, но и приемаме. Например не всички, но някои от запалянковците по стадионите, които трошат седалки, глави и други неща, когато не са инволтирани (включени) към своя егрегор, са едни кротки и хрисими хора...

Между другото има и винаги е имало някои "хитри" хора, които са склонни да яхнат енергията на егрегора и доста успешно да я използват за реализирането на свои личи цели. И отначало всичко е чудесно, проблемът се появява малко след това. Работата е там, че тяхната лична цел е била целта и на егрегора и ... робството все още не е изчезнало, поне това към егрегорите.

При борба на земните общества ломежду им, техните егрегори, тия астрални великани, също почват ожесточена борба, и наопаки, понякога егрегорите първи започват борба, като увличат в нея и хората.

Умрелите членове на обществото образуват нещо като част от егрегора, защото и след смърта си го хранят с психическата си сила. Поради това никаква идея в света не може да се унищожи с насилие. Действително, мъчениците за една идея само засилват представляващия я в астрала егрегор...

Меко казано доста неприятна картинка.

Аз мисля, че борбата и всички други взаимоотношения винаги се започват от егрегорите.

Последния абзац не бива да се възприема съвсем буквално, но действително всяка идея продължава да живее и след смъртта на своя създател в егрегора, дотогава, докато има последователи. Но защо да е неприятна картинката - ето последователите на Учителя също формират егрегор!

Линк към коментар
Share on other sites

Човек се "числи" към доста повече от няколко егрегора, те имат основна заслуга за цялостното определяне на земното съзнание.

Но от човек зависи и дали въобще бъде подвластен на егрегорите, само че освобождаването от тях е всъщност освобождаване от диалектиката.

Нашата личност е дете на егрегори повече, отколкото те са наши творения, което разбира се не бих могъл да отрека.

Те не могат да бъдат уловени и дресирани, пък и самите егрегори, въпреки че са енерго-информационни структури, притежават различна плътност, вибрации и характер.

Неподвластност на егрегорите личността никога не би могла да постигне понеже те са две страни на една монета.

Относно темата за вампирите, та ние именно подсилвахме егрегори там и то, от съвсем долните и нелицеприятни. Диалектично по-добре е да подсилваме онези, създадени от заблудите ни за светлината, любовта, ангелите и др.

За мен е по-добре и тях да не подсилвам. За мен е най-добре да съм част от нищото.

И да уточня, че никой не определям като такъв, а само себе си - да не вземе някой да реши, че след малко ще го гръмна. Щото иначе си имам пистолет... :whistling:

Линк към коментар
Share on other sites

Но защо да е неприятна картинката - ето последователите на Учителя също формират егрегор!
Колкото и хубави качества да има един егрегор, все пак не бива да спира душите в астрала, тъй като той е астрална същност. Затова, казвайки "неприятна картинка", имах предвид по-конкретно следните думи на Тухолка:

Умрелите членове на обществото образуват нещо като част от егрегора, защото и след смърта си го хранят с психическата си сила.

:3d_157:

Но мисля, че една напреднала душа, не би стопирала там. :3d_162::3d_015::3d_139:

Редактирано от Бина
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на Диана, че ме насочи към книгата на Авесалом Подводни, за която споменава. Авесалом Подводни

Преди да я прочета и аз имах доста отрицателно мнение за егрегорите, защото не ги различавах. Смятах за егрегори само "ниските" и "средните" и изпусках наличието на т.нар. "високи егрегори" -Диана е дала много хубав пример - "последователите на Учителя също формират егрегор!"

Венцислав споменава :

"Диалектично по-добре е да подсилваме онези, създадени от заблудите ни за светлината, любовта, ангелите и др."

Но не само и не просто диалектично е свързването и подсилването на егрегорите за Любовта, светлината, мъдростта, свободата..създадени от Истината в нас.

скалата за похвали на егрегорите изглежда по следния начин. Най-ниските егрегори дават възторжени до немай-къде похвали и груби положителни енергии. Средните егрегори поставят отметки и хвалят, като употребяват примерно тези епитети, с които училищните учители награждават своите ученици. Високите егрегори дават обща положителна оценка (нещо от типа "нелошо" или "добре") и накрая, най-високите егрегори въобще не хвалят (и не ругаят), а обозначават само завършването на програмите за действие на човека, тоест някак си поставят за нея "зачита се", но го съпровождат с много високи енер гийни вибрации, които снижават изглеждащите като безнадеждни вът решни затягания и превеждат индивида на по-високо енергийно ниво на съществуване.
Ав. Подводни - Фината седморка Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Сещам се, обаче, че плодовете от дървото за познаване на доброто и злото са едни същи, не са отделни за зло и за добро.. Въпросът е това дърво ли ни трябва, или Дървото на Живота.

Ако сме убедени, че ни трябва дървото за познаване на доброто и злото- ще ни интересуват и "добрите" и "лошите" егрегори. В противния случай ще се стремим да се измъкнем и от "добрите" и от "лошите". Е, ако още не сме се измъкнали, ще участваме в играта поне на страната на "добрите":) Но това не е начинът за измъкване...

Редактирано от Багира
Линк към коментар
Share on other sites

Изборът на дърветата е направен отдавна и не от нас. Дървото на Познанието явно е част от Пътя към Дървото на Живота.

Но дори и ясно да съзнаваме, че точно Дървото на Живота ни е нужно и да се стремим към него, въпросът е дали сме в състояние да го достигнем сега, на този етап от Пътя?

Въобще по принцип - можем ли да хапнем само малко от Дървото на Познанието и после да го прескочим, устремени към Дървото на Живота?

Линк към коментар
Share on other sites

Изборът на дърветата е направен отдавна и не от нас. Дървото на Познанието явно е част от Пътя към Дървото на Живота.

Но дори и ясно да съзнаваме, че точно Дървото на Живота ни е нужно и да се стремим към него, въпросът е дали сме в състояние да го достигнем сега, на този етап от Пътя?

Въобще по принцип - можем ли да хапнем само малко от Дървото на Познанието и после да го прескочим, устремени към Дървото на Живота?

За съжаление не всички, които са избрали плода на "Дървото на Познанието" стигат до "Дървото на Живота". По този дълъг и труден път много същности губят връзката си с нашия Отец /и не без "помощта" на егрегорите/ и блокират възможността си да достигнат до "Дървото на Живота". :3d_168:

Линк към коментар
Share on other sites

А какво мислите за хомонкулусите?

Опит за творение, дублиране на Бога от страна на човека във физическия свят. Не знам дали това начинание има успех. Роботите не се броят.

Докато егрегорите са волно или неволно пак човешки творения, но в астрала. Пиша "волно", тъй като в нета има един куп сайтове, даващи подробни указания как се създава егрегор. <_< Нещо като направи си сам. Четейки подобни неща, си задавам въпроса-дали сме наистина най-висшето творение на Бога или най-голямата му грешка? :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Сещам се, обаче, че плодовете от дървото за познаване на доброто и злото са едни същи, не са отделни за зло и за добро.. Въпросът е това дърво ли ни трябва, или Дървото на Живота.

Ако сме убедени, че ни трябва дървото за познаване на доброто и злото- ще ни интересуват и "добрите" и "лошите" егрегори. В противния случай ще се стремим да се измъкнем и от "добрите" и от "лошите". Е, ако още не сме се измъкнали, ще участваме в играта поне на страната на "добрите":) Но това не е начинът за измъкване...

Доколкото разбирам това, за което говори Подводни ( а и както си го разбирам за себе си), не става дума за добри или лоши егрегори - няма противопоставяне. Егрегорите ги има и щом сме в мисловното поле, ние усещаме влиянието им, а и участваме в тяхното възпроизводство неизбежно. Зависи от нас и свободната ни воля вече дали ще сме зависими от някои или само ще се свързваме съзнателно без да се обвързваме.

Отново от нас зависи как ще хармонизираме енергиите, които носим с тези, които неизбежно постъпват от средата ни.

Какви са косвените методи за управление на фината седморка?

Главният от тях е безпристрастно наблюдаване на нейния живот, в резултат на което човек осъзнава различни низши програми на своето подсъзнание, призоваващи към живот фината седморка и управляващи неговото поведение, ..Огромно количество неприятности и беди във вътрешния (и разбира се, във външния) живот на човека е свързано с неговата ниска култура на обноски към самия себе си, което води до съвършено варварски отношения между членовете на фината седморка, които се отнасят към стопанина си често по съвършено неочакван за него начин....

Тук е възможно да се използват най-различни начини, но все пак те изискват едно: честна вътрешна работа, осъзнаване на низшите програми и преустройство на своето подсъзнание. Без да се спира подробно на темата за индивидуално укротяване на фините фигури, авторът може да предложи набор от седем жизнени позиции, посредством които, постепенно усвоени и утвърдени, читателят ще може съществено да съкрати инволтацията на своята фина седморка:

Каталог за правата и актуалните възможности

Аз, такъв, какъвто съм в настоящия момент, имам право и фактически мога това, което следва от точките:

1. Да застана пред Бога и да нося отговорност пред Него за своя живот (антитеза на Дракона).

2. Да виждам света с очите на висшия "аз" (антитеза на Свинята).

3. Успешно да завършвам своите работи (антитеза на Бързака).

4. Честно да гледам на самия себе си и да издържа удара на истинското мнение за мен от страна на външния свят (антитеза на Жълтия).

5. Да защитя себе си и своето обкръжение от външни и вътрешни врагове (антитеза на Черния).

6. Да живея на това ниво, на което се намирам, без да свалям себе си и работата си в дълбоки ями (антитеза на Змея).

7. Да живея (антитеза на Сивия).

Авесалом Подводни - Фината седморка

Наистина много интересна и полезна книга! :thumbsup: Благодаря ти Диана!

Линк към коментар
Share on other sites

Ами другото е доста сложно. За да се унищожи един вредно действащ егрегор, трябва да спрем да го захранваме с енергиите от които е съставен. Така егрегорът ще бъде изчерпан и влиянието му отслабено. Това разбира се не е по силите на отделен човек. Последния може само да отдалечи себе си от егрегора и да подсили този с противоположен характер (примерно чрез молитва, за предпочитане групова; съзнателно култивиране на съответното качество; визуализация и др). Важно е да не противопоставяме два срещуположни егрегора един на друг, защото последствията за хората са ужасни, а самите егрегори не само, че остават невредими след конфликта, но са дори и по-силни.

За нас хората остава възможността да съдействаме съзнателно за усилването на тези егрегори, които ще бъдат в помощ на личностното и груповото ни развитие и да се абстрахираме от останалите.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Ами искам да подчертя, че не теоретизираме, а говорим за съвсем реални неща от ежедневието на ВСЕКИ. Това, че не са съвсем очевидни, не означава, че не съществуват, подчертавам ЗА ВСИЧКИ. Донка добре го е написала, аз само ще допълня - няма лоши и добри егрегори, по-скоро има йерархия - от нисши към висши егрегори. От нас зависи към какви егрегори ще се стремим, към кои ще се свържем, какви енергии ще отдаваме и приемаме...

Бина, стана ми интересно това, което казваш, че си прочела в мрежата. Какви ли ще са тези "инструкции за създаване на егрегор"? Аз мога да дам примери как съвсем естествено се създават най-различни егрегори. Например - записвате си детето в 1 клас - ето създава се един егрегор на децата, учещи в този клас, който включва и учителя/ите, дори родителите, макар и в по-малка степен; сключвате брак - ето създали сте егрегора на вашето семейство, който между другото се е зародил още в момента, когато сте започнали връзката с този партньор; постъпвате на работа в някоя фирма - веднага се включвате в егрегора на тази фирма; събирате се няколко приятели музиканти и решавате да си сформирате група - т.е възниква егрегора на тази музикална банда...

В тази връзка не разбирам и какво ще да е това егрегор на секса или егрегор на парите, които бяха споменати в началото.

Какъв ще бъде егрегора - зависи от всички, които волно или неволно са свързани с него, т.е с колко и какви енергии го захранват. Може би най-лесно е да дам пример със семеен егрегор - в някои семейства се усещат много силни връзки между членовете му, включително и с роднините (баби, дядовци, лели, братовчеди), а в други егрегора е много слаб - членовете на семейството не държат особено един на друг, всеки си живее отделен живот, връзки с роднини почти не се поддържат; в някои семейства се усеща някаква тежка, тягостна атмосфера - егрегора е наситен с нисши енергии, а в други дори готвенето или чистенето се правят на едно много високо ниво и при тях сякаш във въздуха витае една благословия...

Или какво например се получава, когато в едно семейство дойде на гости тъщата(или свекървата) и започне да влива своята енергия със съвсем различни вибрации в семейния егрегор? Ами най-малкото го разбалансира, защото той преди нейното идване е бил в някаква равновесна точка, която в някаква степен е удовлетворявала членовете на семейството или дори и да не ги е удовлетворявала, те със собствени сили не са могли да го доведат в по-приемливо състояние. Ако вибрациите на гостенката са много по-различни от тези на семейния егрегор, лесно може да се предскаже, че гостуването ще бъде кратко и всички ще си отдъхнат когато си отиде. Ако са близки, но по-високи, от тези на егрегора, напук на всички вицове атмосферата в семейството видимо ще се подобри и жената ще установи много топли отношения най-вече с този член на семейството, чиито вибрации са най-хармонични с нейните (т.е любимата баба, или любимата майка, а защо не и любимата тъща). Ако са близки, но по-ниски от тези на семейния егрегор, то ще възникват ей така без видима причина всевъзможни недоразумения, раздразнения, неща които преди никой не е забелязвал и са се уреждали от само себе си, сега могат да станат поводи за конфликти и т.н.

Разбира се, ако семейния егрегор е много силен или много слаб или пък гостенката е с много силна или много слаба енергетика, тогава резултатите ще са различни - всеки може сам да прецени какво би се случило при различните комбинации.

Моето лично мнение е, че познанието за тези неща може само да ни помогне. Книгата на Авесалом Подводни наистина е много добра, радвам се, че Донка я е харесала! Информацията, която е изнесена там, мен лично в началото ме шокира, после вече бях благодарна на автора, че си е направил труда да ориентира читателите на практика за същината на обществения живот. Преди това съм се запознавала с различни теории за психология на тълпата, психология на колектива, психология на семейството и др.п., но тяхната обща основа е разработката на Подводни. Много близка до нея е идеята на В. Зеланд, като понятието егрегор почти се припокрива с неговото махало.

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Бина, стана ми интересно това, което казваш, че си прочела в мрежата. Какви ли ще са тези "инструкции за създаване на егрегор"? Аз мога да дам примери как съвсем естествено се създават най-различни егрегори. Например - записвате си детето в 1 клас - ето създава се един егрегор на децата, учещи в този клас, който включва и учителя/ите, дори родителите, макар и в по-малка степен; сключвате брак - ето създали сте егрегора на вашето семейство, който между другото се е зародил още в момента, когато сте започнали връзката с този партньор; постъпвате на работа в някоя фирма - веднага се включвате в егрегора на тази фирма; събирате се няколко приятели музиканти и решавате да си сформирате група - т.е възниква егрегора на тази музикална банда...

Здравей, Диана! Напиши в гугъла думата егрегор, отбележи, че търсиш в страници на български и ще се появи съответният сайт. Не ми се дава линк към него, тъй като съм решително против такива изкуствени замърсявания на астралното пространство. Егрегорите за които ти пишеш се създават по естествен път и са необходими.

На мен ми е по-интересно унищожението на егрегор или поне измъкването от неговото влияние. Във връзка с написаното от Станимир:

Ами другото е доста сложно. За да се унищожи един вредно действащ егрегор, трябва да спрем да го захранваме с енергиите от които е съставен. Така егрегорът ще бъде изчерпан и влиянието му отслабено. Това разбира се не е по силите на отделен човек.

си спомних един филм на Холмарк - Мерлин (със Сам Нийл)1998г. Не знам дали някой го е гледал. Там Мерлин през цялото време воюваше с кралицата на феите - Маб, символ на езическите вярвания. С какви ли магии не се замерваха, но практически нищо не можеше да и направи, докато накрая сестра и - феята на езерото, му каза, че единственият начин да бъдат унищожени такива същности е като просто бъдат забравени. И това наистина проработи. Понякога чрез приказките и митовете ни се казват много важни истини. :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Ето какво разбирам аз под термина "егрегор": енергоинформационно същество,което е обединило еднаквите стремежи и желания на големи групи хора.Не мисля, че членовете на едно семейство или професионален колектив задължително образуват такъв.

Цитирам от книгата на Верищагин:

"А когато множество хора искат едно и също нещо,техните желания и мисли,изливайки се във вид на енергийни потоци,се обединяват в единна структура,която започва да съществува самостоятелно...Тези енергийни връзки образуват ново одушевено енергоинформационно същество."

Като пример той дава желанието на милиони хора по света да оцелеят физически,да се изхранят.Аз мисля,че в България го има това желание в почти всеки от нас.Така се е образувала всемирна енергийна същност,която е започнала да живее свой самостоятелен живот.Съгласуваната енергия на 100 човека с лекота подчинява още 10 и т.н.Сега самата тя владее желанията и стремежите на човечеството-нали е набрала гигантска сила и може да заставя когото си иска да играе по нейната свирка.Сега тя шепне на ухото на всеки:"Да оцелея!Да се изхраня!"Ето защо още от деца сме въвлечени в енергийни връзки с материалния свят и даже забравяме своята енергоинформационна същност.Тази същност,която може да се уподоби на чудовище,ни кара да отдаваме почти цялата си енергия на нея.

"Само изтръгвайки се от лапите на тези енергоинформационни паразити,които го карат да изразходва всичките си сили за жизнеобезпечаването на тялото,човек може да си върне изгубения рай,да нормализира протичането на своята енергия,да спечели здраве,радост и свобода."

Тук (в темата) някои говорят и за друг вид егрегори,тъй наречените добри.В крайна сметка хората са винаги губещи,защото отдават своята енергия на паразита,вместо да я ползват за себе си.

"Може би смятате,че човек е твърде слаб,за да противостои на мощните енергийни октоподи,подчинили на себе си целия свят?Нищо подобно!Човек,който е разбрал своята енергоинформационна същност и е встъпил в осъзнат контакт с нея,става достатъчно силен,за да се откъсне от всички енергийни връзки,оплели човечеството."

Все пак всеки е дошъл на този свят да осъзнае себе си,да реши своите си задачи,а не да отдава своята енергия на някакви хищници.

Конкретно за секса и парите съм съгласна,че в момента са едни от най-мощните енергоинформационни :3d_060::3d_126: паразити.

Линк към коментар
Share on other sites

"А когато множество хора искат едно и също нещо,техните желания и мисли,изливайки се във вид на енергийни потоци,се обединяват в единна структура,която започва да съществува самостоятелно...Тези енергийни връзки образуват ново одушевено енергоинформационно същество."

Ами ако опрелено все по-нарастващо множество от хора с техните мисли и емоции се излива в позитивен енергиен поток Любов и формира съответното "одушевено енергоинформационно същество"?

И аз например, а и много други са споделяли и лично и в темите,че когато влизат и общуват тук усещат прилив на положителна енергия, радост, любов, щастие, мир. Нещо подобно усещам и всеки път, когато чета беседите, и сега, докато редактирам книгата на Боян Боев... Наистина се усеща като някакво енергийно същество - но не такова, което отнема от енергията ни, а такова, което ни захранва с положителна енергия и хармонизира енергията, която синтезираме ние самите. За разлика от другите егрегори, за които стана дума, не се усеща болезнена зависимост от това "енергийно същество", напротив - всяка връзка с него дава свобода и вяра в собствените сили. Съгласуваната енергия от този тип не подчинява другите 10, а ги привлича, но им оставя право на избор и свободна воля дали да се присъединят....

Дали можем да наречем това енергоинформационно същество с термина егрегор, не се наемам да споря - но че то съществува - в това съм убедена - и не само аз.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...