Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Aменхотеп IV Уаенра Неферхеперура - ЕХНАТОН



[url="http://lamissuesforum.files.wordpress.com/2009/05/akhenaten1.jpg"]източник
[/url]
[size="3"][font="Verdana"]Aменхотеп IV Уаенра Неферхеперура (в превод „угоден на Амон“) е син на Аменхотеп ІІІ и след неговата смърт се възкачва на трона на Египет.
Според някои историци това се случва през 1353 пр.Хр.(ако приемем тази дата за точна, той трябва да е умрял през 1336 пр.Хр. след 17 годишно царуване).
Негова съпруга била прелестната дъщеря на хетския цар Тушрата – Тадухепа. Щом стъпва в Египет и сключва брак с фараона, Тадухепа приема името Нефернеферуатен-Нефертити, с което е известна на света и до днес. Тя родила шест дъщери – Меритатон, Мекетатон, Анхесенатон, Нефернеферуатен-Ташерит, Нефернеферуре и Сетепенре. Липсата на син принудила Аменхотеп IV да си вземе втора жена – Кия – която нямала привилегиите на Нефертити, но изпълнила предназначението си и родила двама сина – Семенкаре и Тут Анх Атон. Нефертити не смятала Кия за конкуренция и дори омъжила една от дъщерите си – Анхесенатон за Тут Анх Атон.[/font]
[/size][font="Verdana"][size="3"]Аменхотеп направил най-смелата и най-драстична религиозна реформа, която страната била срещала. Той желаел да изземе властта на жреците на Амон, която била почти безгранична, и за целта отменил култа към върховния бог Амон-Ра (Амон-Ра от своя страна е резултат от по-ранна промяна в религиозния ред, която имала за цел да подчертае и възвеличи още култа към Амон, свързвайки го с бога на слънцето Ре), отменил и всички останали предишни божества. Вместо тях той представил на страната новия единствен бог – Атон – Слънчевият диск.

[/size][/font][img]http://profyasser.files.wordpress.com/2008/11/nef4.jpg[/img]
[url="http://profyasser.files.wordpress.com/2008/11/nef4.jpg"]източник
[/url]
[font="Verdana"][size="3"]За да утвърди промяната и да докаже сериозността си, фараонът се прекръстил на Ехнатон, което означава „блясъкът на Атон“ (Атон била думата за „Слънце“). Ехнатон не само премахнал култа към Амон-Ра, той отрекъл и Тива – столицата, културният, религиозният и свещеният център на страната – и създал нов град в пустинята, нова разкошна столица в областта Тел Ел Амарна, която нарекъл Ахетатон („Хоризонтът на Атон“).
По време на царуването си той въвел и реформи в изкуството и в строителството. Той не желаел несъвършенствата по тялото му, които били доста, да бъдат скрити, само защото е фараон и затова можем да добием добра представа за него чисто визуално. Един от малкото запазени негови бюстове разкрива заобленият му, почти женски ханш, змийско лице, яйцевиден череп с вместимост един път и половина по-голяма от тази на обикновените хора, изпъкнала тилна част, стъпала като плавници и леко изпъкнали гърди, наподобяващи женски.
Според Ървин Брейвърман от Йейлския университет, обликът на фараона е обезобразен от генетични отклонения. Но, има нещо странно.. Брейвърман е открил проявления на няколко мутации. Ехнатон вероятно е страдал от синдрома на Марфан, който удължава крайниците и лицето и прави пръстите като крака на паяк. Фараонът е страдал и от синдром на Клайнфертел, който кара организма да отделя свръхголямо количество женски полови хормони. Това води до гинекомастия и поява на големи женски гърди. Още един синдром е сполетял Ехнатон – синдромът на Фролих. Той провокира отлагането на мазнини по задните части и бедрата. Главата му пък е била с такава форма, защото костите на черепа му твърде рано са се сраснали.
Всички изброени синдроми не се срещат едновременно у един човек, а поотделно не се проявяват толкова външно. Мъжете, страдащи от тези болести са импотентни, с микроскопични полови органи и остават безплодни. Според историческите хроники фараонът не е бил нито едното, нито другото. Той е имал харем, две официални съпруги и десетки деца. Само красавицата Нефертити му е родила шест дъщери. Две от дъщерите на фараона станали наложници на баща си.. Значи мутациите никак не са повлияли на здравето му. Всичко това противоречи на изводите на Брейвърман.
Уфолозите пък смятат, че генетичните отклонения на Ехнатон са резултат от експерименти на извънземни. Според тях това са гущероподобни същества, идвали на Земята от Сириус. За такива същества се споменава у много народи, включително египтяни и шумери. Разбира се, прищълците едва ли са имали непосредствени полови контакти със земни обитатели. По-скоро са правили изкуствено оплождане, внедрявайки в човешки яйцеклетки свой генетичен материал. Това е аналогично на съвременните експерименти за кръстоска между хора и животни. Само, че днешните опити все още не са довели до поява на жив хибрид, докато пришълците са достигнали до този стадий.
Единствено ДНК анализите на останките на Ехнатон могат да сложат край на спора. Брейвърман и Редфорд вярват, че техните изследвания ще заинтригуват египетските власти и те ще дадат разрешение за новите експерименти.
Историците смятат, че Ехнатон е умрял на 40 г., а предварителните изследвания на костите KV55 сочели, че те принадлежат на по-млад човек. По-детайлен анализ обаче показал, че „собственикът” на костите е починал на „необходимата” възраст и относително здрав.
Предстои новите тестове да изяснят повече подробности..
[/size][/font]
[url="http://interesen.com/?p=6858"]източник[/url]

[img]http://www.eyelid.co.uk/pics/akenaten1a.jpg[/img]

[url="http://www.eyelid.co.uk/pics/akenaten1a.jpg"]източник[/url]

Фото Информация


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...