Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мадарски Събор на Бялото братство


Recommended Posts

Здравейте,искам да споделя радостта си от поредното пътуване из нашата крсива страна :) днес бях на Мадарския конник.

Може би тук е мястото да поканя всички вас на традиционният Мадарски събор на Бялото братство. Там можем да си направим среща на форума на живо. :thumbsup2:

Съборът ще се проведе на 25, 26 и 27 май. Може да се пристигне на 24 май привечер, защото от следващата сутрин вече ще има програма с посрещане на слънцето и паневритмия. Ще има и програма с различни лекции. Планира се и пътуване до старините във Велики Преслав-старата българска столица, където ще се проведе духовен наряд и евентуално концерт.(миналата година такъв наряд се проведе при базиликата в Плиска). Интересът към събора е огромен и както винаги всички бази около Конника ще са препълнени. Който желае да присъства трябва да се обади предварително, за да се запази място за нощувка(в случай че не идва с палатка). Може би е добре датите на събора да се изнесат в новините на портала.

Това е албум със снимки от миналогодишното събиране край Мадарския конник, бях свалил снимките, но сега отново ги качих в интернет: http://maxmet.hit.bg/26-28.05.2006.doc

За онези, които не знаят, Мадара се намира на 15 км. източно от Шумен. Придвижването става през Шумен, откъдето се взема пътнически влак или автобус, гарата е недалеч до Конника. Първият събор тук е проведен през 1993 г. и оттогава се провежда всяка година. Оформи се като второто най-голямо събиране след августовското на Рила. Доколкото знам от София ще пристигне група организирано с няколко автобуса.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 47
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Да, това е чудесно! Тъкмо ще се запозная лично с много от вас, предполагам, а определено 99% от участниците в този форум много ми допадат. Не съм присъствала на такъв събор до сега, така че прости ми незнанието, но какво означава "духовен наряд"?

И наистина къде може да се преспи? Ходила съм 2-3 пъти на Мадарския конник, но не съм преспивала наблизо. А има ли место за къмпингуване, защото и това е вариант. Освен това бих искала да доведа и децата си, добре ли е според теб?

Линк към коментар
Share on other sites

Точно под Конника има хижа, а също и къмпинг с бунгала и с място за палатки. При възможност е по-добре да се носи палатка, защото хората са много и хижата ще е пълна 100% така или иначе. А бунгалата още не са резервирани за събора, защото се издирва стопанина им, който май в момента е в чужбина. Разбира се, може да дойдеш с децата си, има хора които идват с цялото семейство. Съборът така или иначе освен всичко друго е и един пълноценен отдих сред природата.

Духовният наряд включва няколко песни и молитви, дадени от Учителя. Няма нищо общо с военните наряди. :)

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: Благодаря на всички всички приятели, който участват в сътворяването + реализирането на идеята за съборите + за да го има и чудесния събор на Мадара вече 14 години :thumbsup1: можете да проверите на следните номера: хижата - 053 132 091 + 053 132 063 - мотел + 053 995 313 къмпинга + дай Боже до среща + да бъде Волята на Отца във всички наши дела! Амин

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Духовният наряд включва няколко песни и молитви, дадени от Учителя. Няма нищо общо с военните наряди. :)

Хехе, а аз си мислех, че духовен наряд е да се следи кой пие бира и пуши. Макс, в Шуменско не се намира Загорка вероятно, да си нося ли кутии? :D

Шегувам се, разбира се, хубаво е това, което правите, много е вероятно да ви посетя и аз, но само ако има места в хижата.

Линк към коментар
Share on other sites

Страхотно, благодаря Макс :)

Много бих искала да дойда, още повече, че за първи път ще присъствам на събор на братството.

Дано има организирана група от София, за да се включа :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Силвия СД

xameleona

Ще се радвам да ви видя. Ако сте сигурни, че искате да дойдете, потвърдете ми и ще ви запазим места в хижата. Тя е резервирана специално цялата за събора, и който се обади му запазваме място, до изчерпване на количествата :) Ние шуменци като домакини сме винаги на палатки, хижата остава за вас-гостите от страната. Нощувките в хижата не са скъпи, сравними са с тези на старата хижа в Рила.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

От София ще има група, свържи се с тях и попитай дали има свободни места за автобусите.

За другите: Оказва се, че вече са останали много малко свободни места и то само за бунгалата (хижата доколкото разбрах е вече запълнена), затова който желае да му бъдат запазени нощувки е най-добре да се обажда директно на организатора на тел. 054/86-11-47

Не на мен както по-рано бях казал, за да не стане някое недоразумение.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Още малко информация за събора, публикувана на 1 май в сайта: http://www.bratstvoto.net/vehadi/fr1n.html

Част от съботния ден (26 май) на Мадарския събор е свързан с посещение на историческите забележителности на гр.Велики Преслав. Най-вероятно за тази цел ще са необходими около пет часа. Цената за превоза, входа на музея, екскурзовода и филма за Велики Преслав е около 5-6 лв. Ако имате собствен превоз, цената е около 3 лв. Във връзка с по-добрата организация на посещението, ще бъде по-добре всяка братска група да има свой отговорник, който да е събрал предварително необходимите пари.Те могат да бъдат предадени на отговорника за събора /от групата-домакин/.

През този ден братският обяд може да закъснее/след 14 часа/.

Бих добавил превозът за В. Преслав ще е осигурен и огранизиран, както беше и миналата година за Плиска.

Линк към коментар
Share on other sites

Организаторите ще се постараят всичко да бъде на ниво.Но затова ще трябва да помогнат и участниците в събора.Изисква се много добра съгласуваност между групите.

Автобусите за извозване най-вероятно ше бъдат два /за около 80 пътници/.Извозването ще започне от около 9 ч. 30 мин. /от паркинга пред стълбите за Мадарския конник/ .

Програмата и реда за посещението ще бъдат съобщени преди тръгването за Велики Преслав.

Редактирано от solej
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Програма на XV –тия Мадарски събор на Бялото братство.

Съборът ще се проведе от 25 до 27 май 2007 г. в археологическия резерват “Мадарски конник”.

Първи ден – 25 май. 6.00 ч. Духовен наряд и паневритмия.

8.30 ч. Братска закуска. Място: Мадарското плато.

9.30 ч. до 12.00 ч. Запознаване с археологическия резерват “Мадарски конник” и беседване на тема: “Окултната история на България”.

13.00ч. Братски обяд в х.”Мадарски конник”.

16.00-17.00ч. Беседа на тема: Правилното хранене и растителните лечебни средства в помощ на здравето и духовното развитие. Лектор: Димитър Пашкулев – специалист по комплексно природолечение.

19.00ч. Вечерен наряд и концерт.

Втори ден – 26 май.

6.00ч. Духовен наряд и паневритмия

8.30 ч. Братска трапеза

10.00ч. Отпътуване за Велики Преслав.

11.00ч. Посещение на музея и археологическия комплекс.

12.00ч. Духовен наряд – концерт за България. Място: пред южната порта.

13.00ч. отпътуване за Мадара.

14.00ч. Братска трапеза в х. Мадарски конник.

16.00 до 18.00ч. Съобщения и доклади.

Иван Митев: “Лечебната сила на минералите”

Димитър Пашкулев: продължение на лекцията от предишния ден-на тема по избор на слушателите.

Галя Колева-Маджарова: “Древните амазонки в българската история”.

19.00ч. Вечерен концерт и наряд в Манастирският комплекс.

Трети ден - 27 май

6.00ч. Духовен наряд и паневритмия.

8.30ч. Братска трапеза.

10.00ч. – 11.30ч. Заседание за ЛДШ на Рила 2007г. Представяне на работата на комисиите в Братството и актуални проблеми.

12.00ч. Лекция на Никола Гигов “От Орфей до наши дни”, Място пред релефа “Мадарски конник”.

12.30ч. Братска трапеза в х. Мадарски конник. Край на събора.

Възможностите за транспорт от гр. Шумен до с. Мадара са следните:

По БДЖ с влак: 5.25ч., 12.53ч., 17.00ч.

От автогара Шумен: 7.00ч., 10.30ч., 13.00ч., 17.00ч., 18.30ч.

Свободни таксита от ж.п. гара Шумен - по 50 ст. на км. Общата цена за 1 такси е приблизително 15.00 лв.

Информация за гр. Велики Преслав, който ще бъде посетен по време на събора. Градът става столица на България през 993 год. с решение на свикания от цар Борис Всенароден събор. Този събор провъзгласява Симеон за цар и обявява кирилицата за единствената официална писменост. В Преслав се извършва окончателната редакция на Светите книги, съобразена с източните говори. Създадените тук книжовни норми повлияват в най-голяма степен развитието на славянската цивилизация и духовност. Те са основата не само на българския език, но и на руския език и литература. Това спомага за окончателната замяна на гръцките богослужебни книги с български.

Специалистите налагат през последните десетилетия понятието “Преславска цивилизация” главно по следните причини: феноменът “Златен век” на българската култура с присъщата й богата символност; тук се установяват параметрите и облика на българската книжовност, създава се школа - първият нормативен център на новия литературен език; тук българския език и писменост се приобщават към християнската религия. В преславския двор чрез Боян Мага се дава началото на богомилството – най-мощният импулс на Бялото братство през Средновековието. Велики Преслав престава да съществува като столица през 971 год., когато е превзет от византийския император Йоан Цимисхий.

Надяваме се и времето да е с нас. За сега по прогнози след ежедневни дъждове до 24 май, се очаква пролука на хубаво слънчево време без дъждове на 25 и 26 май. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Да почерпим с череши на събора

Ако някоя Братска група желае, може да почерпи с череши на събора. Дори да се съберат повече килограми - няма да бъдат излишни.Вече сме доказали многократно нашите възможности в ''унищожаването ''на плодове.

Линк към коментар
Share on other sites

Колко много ми се иска да дойдем с беба.Но транспортирането ни е голям проблем!!!Трябва да пътуваме с кола,а нямаме....пък нали си останахме сега само двечките.Нищо друго не ме притеснява.Вярно е че е малко ревлива напоследък,но мисля,че и тя няма как да не усети позитивната енергия.Все още търся варианти.Ако някой има предложения да казва!!! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Планирахме да дойдем цялото семейство на палатка. Сега обаче малко се разколебахме заради времето. Предполагам, че е много късно за резервен вариант на преспиването или има някаква възможност?

Линк към коментар
Share on other sites

Предполагам, че е много късно за резервен вариант на преспиването или има някаква възможност?

Няма друга възможност. Ще има хора на хотел в Каспичан и на хижа Кирека, но те са на 5-10 км. отдалечени и трябва кола. Според мен времето няма да е лошо. Започва постепенно стабилизиране след сряда. От четвъртък до края на седмицата сутрин ще е слънчево, следобед е възможно временно да се заоблачава и да превалява краткотрайно, но по-вероятно е в Западна България, Мадара е доста на изток и за тези дни вероятността за валеж е минимална. Що се отнася до Т по време на събора категорично ще бъде топло, с дневни Т между +24 и +27 градуса. И нощни +14...+16, което е съвсем добре.

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: Общуването с великолепието на Мадара + духовната работа и общуването с приятелите през съборните дни е "нещото", което вече петнадесета година съпреживявам + времето никога не е било възпиращ фактор + няма нищо по - хубаво от лошото време :thumbsup2: относно черешите...имаме подробна "карта" на черешовите насаждения в района хехе :dancing yes: първата група приятели току що тръгна + помолила съм се също да съм там довечера + знаем, че ще го бъде както ний не знаем + нека всичко е за Славата Божия и за благото на нашите души + амин

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

Пристигам в Мадара с палатка заедно с част от шуменската група утре следобяд. Времето е приятно, свежо след нощния дъжд, не се чувства хлад, по-скоро е задушно, макар че Т е +21 градуса. Няма вятър, тихо. Днес имахме и слънце вече, дъждът спря в 9 ч.

:sorcerer: И ние имаме "карта" на черешовите насаждения около конника, но миналата година намеренията ни бяха неуспешни, някой вече ги беше обрал. :thumb down:

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: може да сме били и ние :dancing yes: щото сме от корпуса за бързо реагиране + обаче спазваме правилото винаги да оставяме на дървото плодове и за други душички + имало е значи и други след нас :thumbsup2: основно обаче са маршрутите в двете посоки по платото + общуването с природата на резервата + великолепните места долу + изгревите и залезите + срещите и разговорите с приятелите :thumbsup: до скора среща + амин

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: може да сме били и ние :dancing yes: щото сме от корпуса за бързо реагиране

:D

:thumbsup2:

Сега е слънчево, +24, почвата изсъхва постепенно, който все още се колебае дали да тръгне-вземете пример от Благост.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет!

Аз мисля да дойда, дори да вали...Какво толкова, правихме "Пеперуда" за дъжд, земята се бе напукала от суша, нека да има дъжд за житото.../което оцеля/

Линк към коментар
Share on other sites

Пристигам в Мадара с палатка заедно с част от шуменската група утре следобяд. Времето е приятно, свежо след нощния дъжд, не се чувства хлад, по-скоро е задушно, макар че Т е +21 градуса. Няма вятър, тихо. Днес имахме и слънце вече, дъждът спря в 9 ч.

:sorcerer: И ние имаме "карта" на черешовите насаждения около конника, но миналата година намеренията ни бяха неуспешни, някой вече ги беше обрал. :thumb down:

Пристигам в Мадара с палатка заедно с част от шуменската група утре следобяд. Времето е приятно, свежо след нощния дъжд, не се чувства хлад, по-скоро е задушно, макар че Т е +21 градуса. Няма вятър, тихо. Днес имахме и слънце вече, дъждът спря в 9 ч.

:sorcerer: И ние имаме "карта" на черешовите насаждения около конника, но миналата година намеренията ни бяха неуспешни, някой вече ги беше обрал. :thumb down:

Времето продължава да бъде хубаво и около 17 часа.

А относно черешите - нека въдем по-сериозни. От дърветата няма да осигурим череши за всички.А и те не са наши....

Mолбата ми бе съвсем друга....

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...