Jump to content
Порталът към съзнателен живот

За парите


Иво

Recommended Posts

Здравейте на всички.

Значи според мен парите са средство. Нямам голям опит в изкарването им, но съм сигурен, че колкото и да имам никога няма да им стана роб. Според мен, когато работиш нещо, което те удовлетворява и ти харесва ти го работиш с желание и се забавляваш. Когато от вътре ти идва да работиш нещо и го правиш с любов, непременно ставаш все по - добър в него и в един момент и парите започват да се покачват. Не съм го преживявал от личен опит, но съм сигурен, че е така. Поне знам, че когато правиш нещо, което ти харесва времето каточели тече по - бързо и заради това бих могъл да твърдя, че ако не се стремиш към пари, а просто си гледаш работата няма да осетиш, кога са дошли при теб.

Към pencil и цитата му:

Повтарям още веднъж: парите са нещо свято, защото са израз на стойността, която дадена духовна ценност е успяла да си създаде в този материален свят.
- Може ли да те попитам кражбата духовна ценност ли е ? Ако е така да почна да я развивам, щото като гледам хората които ни управляват доста парички печелят. :thumb down:

Колкото и висока да е дадена духовна ценност, ако тя не съумее да постави в движение общовалидната изразна форма на материалиите стойности - парите, тя ще си остане непонятна и безполезна за човечеството.

-Исус според мен не е изкарал много материални блага за човечеството, не смея да твърдя, че не изкарал нито стотинка, защото нищо не се знае със сигурност за него. Ама определено не е непонятен и безполезен за човечеството.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 152
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Парите са творение на човешкия ум. Който ги отрича, косвено отрича и ума.

Наистина, богатството е отговорност и тежест. Работата на истински богатият е да дава, да създава блага за всички, да инвестира и помага. Когат човек е спечелил парите по честен начин, с работата си - те са благословение.

Въобще, всичко зависи от човека - ако е умен, то и богат, и беден може да е щастлив. Но е наивно да се мисли, че да имаш пари е зло, че те те правят нещастен и т.н. Ако те те завладеят, ако не се стремиш към доброто, ако не си умен и силен, наистина - горко ти. В противен случай те могат да донесат много добро на теб, на семейството ти, на близки и приятели, на всички хора. Зависи как ги управляваш, използваш, за какво ги даваш, какво правиш с тях.

И как хората очакват да им се дадат много пари, като те и малкото не знаят какво да правят?

Аз ви пожелавам всеки да има толкова пари, отколкото има нужда, колкото може да носи и управлява, с колкото може да направи добро на себе си и другите. Толкова, колкото го доближават до Бога.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Христос Воскресе!

- Може ли да те попитам КРАЖБАТА ...духовна ценност ли е ?

Ако е така да почна да я развивам, щото като гледам хората които ни управляват доста парички печелят.

:

ph34r: Това написаното нещичко май никак ама не ми харесва:hmmmmm: стара сбъркана схема/ система/ матрица на мислочувстване = сърцемислене + изказ/ фраза :1eye:

Смени я/ трансформирай я / очисти се от нея... моля те! Ама много много те моля - осъзнавай правилно процесите и НИКОГА , НИКОГА - ЗА НИЩО ЗЕМНО НЕ И СЕ ПОДДАВАЙ! :ph34r: иначе правиш си безсмислено харакири!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте приятели,

Да, за кражба въобще не бива да става и дума. Изобщо, парите не бива да бъдат една изолирана цел. Някой казва : Искам да имам пари! Важното в случаая е, като имаш пари - за какво ще ги употребиш, как ще ги управляваш, какво ще направиш и постигнеш с тях. Ако целта е просто да водим охолен, безгрижен и лишен от работа живот, да се гордеем и надуваме с благосъстоянието си, да се имаме за по-горни от останалите - повярвайте ми, сиромашията е за предпочитане.

Да, парите дават свобода. Но трябва да знаем какво ще правим докато сме свободни. Замислете се, колко хора могат разумно да използват свободата си.

И така въпросът е - какво и как бихме направили, ако разполагаме с пари, а не просто да "имаме пари".

Поздрави,

Радислав

Линк към коментар
Share on other sites

:ph34r:  Това написаното нещичко май никак ама не ми харесва стара сбъркана схема/ система/ матрица на мислочувстване = сърцемислене + изказ/ фраза 

Смени я/ трансформирай я / очисти се от нея... моля те! Ама много много те моля - осъзнавай правилно процесите и НИКОГА , НИКОГА - ЗА НИЩО ЗЕМНО НЕ И СЕ ПОДДАВАЙ!  иначе правиш си безсмислено харакири!

ъъъ ?

Можеш ли да ми разясниш за какви схеми/системи/матрици става дума тука?

И ако ми разясниш какво имаш предвид под мислочувстване, ще се зарадвам :)

Иначе, че си правя харакирита е верно да. Ама в съвсем различни измерения от тези за които ти говориш :1eye:

Аз не твърдя, че кражбата е нещо морално или духовно не.Просто казвам, че в реалния свят вмомента с нея каточели се правят най - много и най - бързо пари. Това като цяло за мен омърсява стойността на парите. Според мен най - бързия и лесен начин трябва винаги да е правилният, а правилният би трябвало да е по - моралният. И все пак така сме си оредили света, че без пари трудно се оцелява.

Линк към коментар
Share on other sites

Най-бързият и лесен начин на печелене на пари не е най- правилният:). Не е и най-моралният, ти сам си го забелязал и го знаеш - примера ти с кражбата е уместен.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Здравей и здрав + разумен + спокоен + справедлив + силен да си :thumbsup:

Можеш ли да ми разясниш за какви схеми/системи/матрици става дума тука?

И ако ми разясниш какво имаш предвид под мислочувстване, ще се зарадвам

Тъй тъй, с мойте камъчета/термини по мойта главичка/време...

Става дума за утвърдената схема/ система/ матрица=модел на мислене + чувстване + реагиране при възприемане на действията на другите : щом другите го правят - значи мога и аз, за кацата и меда, за безнаказаността и наглостта, за рибата и опашката, за ненаситността човешка, подмазването , подкупността. И още "търпенето" на нередностите/кражбите щом обаче е от другите, когато допре до личния интерес- тогаз се размърдва средностатистическият българин и то рядко на дело най вече на коментар / приказка /псувня, щото иначе може и да му отсекат главицата...Навремето хан Крум май е трябвало не едната ръка да сече при кражба, а двете :lol:

Иначе, че си правя харакирита е верно да. Ама в съвсем различни измерения от тези за които ти говориш

Само маркирах набързо разни посоки за разсъждение.Дано да реализирашш добрите си намерения :v:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! За мене лично парите са средство за оцеляване, но не и цел, към която се стремя непременно. Да, вярно е, че те дават много неща, отварят доста вратички, но май здраве не могат да ни купят, нито по-дълъг живот, (нито местенце в Рая), но може да го направят просто по-лесен. Във всеки случай появата им не е случайна. Урокът е да се научим да ги оползотворяваме добре и с добри намерения и да не забравяме като имаме в повечко да дадеме и на ония дето си нямат! Не да събираме и трупаме с години та накрая умирайки да си кажем, "умирам богат".

Линк към коментар
Share on other sites

За добро или за :feel happy: зло, парите съществуват.

Зависи обаче, за какво се :hmmmmm: използват.

Но, не е вината в самите пари, а в ръцете, в които са :unsure: попаднали. Със тях, могат да се направят, както много :thumbsup: добрини, така и много злини. :o

Парите, трябва да се използват разумно! :dancing yes::hypocrite:

:thumbsup1::v:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

По темата моето мнение е, че парите също имат смисъл както всяко останалонещо на земята и, че да си огат или беден също има някакъв смисъл, както и че ако ги нямаш можеш да се научиш на много нещо както и ако ги имаш, най - важното е наистина начина по който се използват и целите, както и къде отиват... с пари могат да се направят много добри и красиви неща. :)

Линк към коментар
Share on other sites

С парите могат да бъдат направени много полезни неща. Но в повечето случаи където те се появят-опорочават всичко хубаво. За съжаление. :(

Линк към коментар
Share on other sites

Макс, прав си донякъде, но това може би е така защото попадат в ръце в които не могат да бъдат употребени по друг начин... :hmmmmm:

Ето сега, защо за пословутите избори трябва да бъдат отделени да речем по 75 лв. за прозрачна кутия..та това не е ли нещо безмислено и не може ли тези пари да бъдат дадени за детски домове да речем или нещо по - добро от някакви кутии....така или иначи после гласовете не се броят пред народа...... :lol::o:thumb down:

Линк към коментар
Share on other sites

:( Ако не им сменяме статута на едно от средствата, с които можем да направим полезни и добри неща и ако не ги издигаме в цел или смисъл на дейността.

Кокото до парите за изборите - твърде много хора са наредени на опашката да се "облажат" от тях. :( Прозрачните кутии ще дадат хляб и печалба на фирмите и посредниците, които ще ги правят и доставят... :(

Мисля, че и това е като семейния бюджет - ако чергата ни е по-къса, прибираме си краката. Не е луд който изяжда баницата, а този който му я дава.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Много обичам да си представям един свят без пари и търговски отношения. :dancing yes::feel happy::thumbsup1:

Линк към коментар
Share on other sites

:P Недостатъкът на парите е, че не стигат... :P

С пари може да се направят много добри неща. :)

По-сложно е как да се направят много добри неща без пари? :blink:

Линк към коментар
Share on other sites

:) парите са неутрална енергия ...от нас зависи как ще ги използваме...РАЗУМНО ДА Е :v: АМИН

За добро или за :feel happy:  зло, парите съществуват.

Зависи обаче, за какво се :hmmmmm:  използват.

Но, не е вината в самите пари, а в ръцете, в които са :unsure:  попаднали. Със тях, могат да се направят, както много :thumbsup:  добрини, така и много злини. :o

Парите, трябва да се използват разумно! :dancing yes:  :hypocrite:

                                                                  :thumbsup1:  :v:

:v::thumbsup::thumbsup2:

По-сложно е как да се направят много добри неща без пари?

:smarty: казват, че можело и то чрез ББ = Божествен Бартер :king: Да бъде!!!

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

Съгласна съм с Благост. В парите няма нищо лошо, стига да не се превръщат в цел и смисъл на живота. Сега се използват предимно за лоши цели. Не случайно битува мнение, че големите пари са мръсни.

А колко малко е нужно, за да бъде човек щастлив и спокоен. Но тази надпревара за богатство е направо съсипваща. Толкова хора са и жертва.

Ами този милион в бюджета за мерцедеси? А има толкова други по-важни неща... :(

А добрите неща наистина могат да се направят и с малко или без пари.

Днес прочетох една статия във в. "Ние жените". Как бедния българин изхвърля дрехи и вещи в кофата за боклук и още по-бедния ги прибира. А пък братята американци имали гаражна разпродажба и вадели пари от всичко... Но вече се забелязвало и тук децата на новобогаташите със скъпи коли продавали стари книги. Нищо не се изхвърля...

А пък аз съм щастлива, когато видя някой, който се е зарадвал на евтинийката и дори на дрешката втора употреба /за него си е нещо новичко/. И аз се радвам на малки и дребни нещица :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Тази тема е директно свързана с темата за призванието - за каквото си роден, това да работиш!

Защото под влияние на търгашеската култура човек може да потисне вътрешния си повик, да не се занимава с това, което душата му иска, но да "прави пари" по някакъв посредствено търгашескипримитивен начин! И от това полза няма да има никой. Самият човек ще се разболее, защото не е послушал повика отвътре, човечеството като цяло няма да има никаква полза от него,защото той няма да може да им даде нищо светло и духовно - нали е загубил връзката с истинското си аз ... И тогава - всичките мерцедеси и луксозни играчки губят смисъла си. Индийците имат такава мъдрост- перифразирам: "Човекът в този свят е като риба на сухо. С каквито и бижута да я заобиколиш, в колкото и луксозен фотьойл да я поставиш, с колкото и лъскава дреха да я загърнеш- тя не може да бъде ИСТИНСКИ щастлива. Тя пак ще се мъчи и ще се задъхва! Защото не е в нейната стихия!"

Тогава - ако отношението ни към парите е адекватно - нито им се кланяме като на бог, нито ги отричаме фанатично, а просто ги приемаме като израз на материална енергия, ресурс- тогава как да ги печелим? Аз самият не съм добър в печеленето на пари. Търгашеството и специфичното съпровождащо го съзнание ме отвращава. Казват, че ако следваме предначертания за нас предрожден план, отгоре ни се помага ! Тази помощ вероятно не е само чисто вътрешна, но и чрез наслагване на обсточтелства и събития в живота ни - също така иматериална! Надявам се - защото реших да следвам изцяло този вътрешен глас и да печеля пари по начина по който Той ми казва! Засега резултатите са малки! Но - това е поради факта, че връзката ми с по-бързочестотните нива на съществуване все още е слаба и съм в процес на растеж!

Та така - нека слушаме интуицията си, да я следваме и растем в сила, л'бов и мъдрост! Тогава външните пари, които дават външна сила, радост и възможности - ще бъдат едно естествено отражение на вътрешното ни богатство!!! :yinyang::thumbsup2::angel:

Линк към коментар
Share on other sites

Парите здраво са навлезли дори в духовните учения, които търгуват своето знание като стока и правят бизнес от това. Ей това нещо не го разбирам и не искам да го приема и разбера. В това отношение учителят Дънов и неговото учение са едно приятно изключение. :)

Линк към коментар
Share on other sites

По това и по някои от предните мнения. Всички знаем какво могат да дадат парите, за някои от нещата дори все още ги надценяваме. Културата ни постоянно внушава, че например богатите са задължително по-здрави, намират си по-добри партньори, по-правилно са информирани и т.н., защото "за тия неща пари трябват". Да, ама парите не носят със себе си мъдростта за тяхната правилна употреба, така че познавам ред богаташи, които вместо да си помогнат си пречат в споменатите и много други направления. Без пари засега не можем, но с умерено количество от тях могат да се направят чрез мъдрост повече благини за себе си и ближните, отколкото с много, ама в джоба на мутра или мутреса... А иначе навсякъде в духовните общества има и некомерсиални хора, но те рядко имат влияние върху основните прояви на съответната организация, за съжаление... За печеленето на парите: не считам, че подобно мненията на Ню ейдж преобладаващите автори ще проявим съвременна духовност като медитираме върху материалните печалби с цел тяхното умножаване. Достатъчно "медитират" върху тях пароманите. Ние трябва по възможност да си изберем нещо, което едновременно ни удовлетворява и води до умерени приходи, тъй като именно те могат да задоволят физическите ни потребности, без да се налага да правим компромиси със съвестта си. Свръхголемите приходи почти винаги са резултат от антидуховен начин на живот... е, ако сме получили огромно наследство, остава мъдростта какво да правим с него, а тя съвсем не е подразбираща се! "Дай ми пари, а не акъл" - това е възможно най-деградиращата максима, за съжаление твърде популярна у нас...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Добромир! Съгласна съм с теб :thumbsup:

Ние трябва по възможност да си изберем нещо, което едновременно ни удовлетворява и води до умерени приходи, тъй като именно те могат да задоволят физическите ни потребности, без да се налага да правим компромиси със съвестта си. Свръхголемите приходи почти винаги са резултат от антидуховен начин на живот...
:smarty::feel happy:
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...