Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Васил

Участници
 • Общо Съдържание

  487
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

Репутация Активност

 1. Like
  Васил got a reaction from Кон Круз in 2 юни - Ден в памет на Ботев   
  Подобни ситуации - на асимилиране и конформиране на личности и идеи, които са определено нонконформни и свръхлиберални по същността си - могат да бъдат забелязани навсякъде, където възвишеното се среща с ежедневното. Ежедневно - битовото съзнание се справя твърде успешно с проявите на възвишеност. То ги опакова, капсулира в хиперболизирани свръх-идеални образи - икони. Икони - знамена, заместващи личните усилия с много по- удобно, упрявляемо и предсказуемо преклонение пред тях. Така ежедневната битийност успява да съхрани хомеостазата си, вътрешният си мир. Един вид да позалъже гласът на съвестта. Никакви тревоги не смущават, а и не биха могли да смущават този род съзнания, понеже те са удобно предпазени от реалността с помощта на култа към избраните от самите тях идоли - знамена.

  Разбира се, отношението на ежедневното съзнание към възвишеното не може да накърни последното по никакъв начин. Просто за пореден път можем да забележим, че е нужна будност за отсяване на зърното от плявата, на имитацията от оригинала, на истината от доброволно приетата масово разпространена илюзия.
 2. Like
  Васил got a reaction from Калисто in Безразличието   
  Добро попадение, Донка!
  Все пак, ако всеки подкрепяше всичко неприемливо, а не го удостояваше с безразличието си, в какъв ли свят щяхме да живеем?
  Трудно е да бъде различено доброто възпитние от искреното отношение. И колкото по-възпитани ставаме, толкова е по-трудно.
  "Честита нова година!" казано с ентусиазиран тон - дали това е искрено или от желание да се покажем весели и да спечелим привърженици?
  Аз лично като нямам настроение за поздрави и честитки, не го правя просто. Верно че има риск да ме сметнат за невъзпитан. Но така избягвам другия риск - да загубя себе си...
 3. Like
  Васил got a reaction from pavli82 in Суфиите   
  Любовта - царят на ислямските мистици

  "Колкото по-тежък е трудът, с който се изтощаваш в името на Любовта, толкова повече се разпалваш."
  Антоан дьо Сент-Егзюпери

  Темата за ислямската мистика е изключително интересна и вълнуваща, защото прониква в скритите кътчета на душата, сърцето и ума на човека и разкрива неговото Божествено естество.

  Суфиите - ислямските мистици - имат огромен принос за осмислянето на сакралния текст на Корана и преданията "Хадиси" на пророка Мухаммад. Никой сериозен и непредубеден изследовател не може да не отдаде заслужено признание на великолепните произведения на автори като Ибн Арабим, Мауляна Руми и Сухрауарди. Суфиите разработват ученията за мистичния път, озарението и пребиваването в Бога, а най-издигнатите от тях в духовната йерархия са полюсите на върховния езотеричен опит - този на съвършения човек. Според суфиите Божествената любов е изначалната същност на битието, тя е началото и краят на всичко, а най-висше е служенето на нея...

  Александър Веселинов - Шамсуддийн
  Източник: Никълсън, Рейнълд. Мистиците на исляма, София, Лаков-Прес, 1996.


  За пръв път у нас видяха мистичния танц на вътящите се дервиши

  Местността "Под Бряста" - на 15 километра от Велико Търново. Всички присъстващи гости... на 4-тия международен фолклорен фестивал, са помолени да спрат с алкохола, да изключат мобилните си телефони и да пазят пълна тишина... Проехтяват барабани. Петима мъже в дълги бели вълнени дрехи "суф" и един в черно, всичките с дълги шапки, излизат бавно на сцената. Обикалят в кръг и се покланят. Започва бавна извита мелодия, постепенно ритъмът се усилва. Танцьорите са в мистичен транс, медитират насред площадката. Погледите им са спокойни, зареяни някъде в отвъдното. Трима от тях започват да се въртят в кръг с разперени ръце. Отначало бавно, след това все по-бързо и по-бързо. Накрая се виждат само белите дрехи, които се развяват като вълни. Дланта на дясната ръка е обърнат анагоре към Аллах, а лявата надолу - към хората. Така предават любовта на Бога на света. Правят около 20 - 30 завъртания на минута. Не за публиката, а за Аллах. Единят, без да иска, докосва с върха на дрехата си микрофона на сцената, излиза от транса и спира да се върти. Покланя се и застава в молитвена поза. Останалите двама се въртят в кръг над десет минути. Спират изведнъж. Мъжът в черно крещи отривисто някакви думи на арабски, танцьорите постепенно се пробуждат от транса. Няма кой да събуди обаче публиката, която втрещено гледа ставащото на сцената. С няколко поклона мъжете напускат. Така изглежда прочутият танц на въртящите се дервиши - ислямските мистици. Танцът може да се види изключително рядко. Въртящите се дервиши пресъздават въртенето на планетите около Слънцето. Така те очистват огледалото на сърцето.

  Руслан Йорданов
  Източник, в-к "168 часа, 13-19.07.2001, с.30
 4. Like
  Васил got a reaction from Inseparabile in Противоположните състояния   
  Наистина, велико изкуство е човек да запазва вътрешния си мир и разположение на духа при всички състояния, на които се натъква в живота.

  Преживяването и правилното осмисляне на противоположни състояния водят до придобиване на Мъдрост.

  Само светлият път на Мъдростта води към Истината. В Истината е скрит Живота!"
 5. Like
  Васил got a reaction from Креми (късметче) in Духовните йерархии и светове   
  Виждаме, че най-близките над нас в духовна йерархия същества са Ангелите. Най-близко под нас пък са колективните духове на животните, растенията и минералите.

  Относно духовните йерархии може да се направи предположението, че всяко ниво играе ролята на трансформатор на Божествени енергии към следващото съседно ниво. Също така, че контакта и разбиранео м/у две съседни нива са най-големи.

  От тук следва, че ние ще общуваме предимно с природата около нас (животни, растения, минерали), както и с Ангелите - нашите големи братя.

  За Ангелите се казва, че те са същества на мисълта. Те притежават способността да мислят истински и оригинално. Не познават какво е тъка, стеснение, грешки. Притежават велико търпение и смирение и мъдрост...

  Казват, че Ангелите понякога се ползват от опита на човеците, като се въплъщават на Земята. И че дори за един Ангел земният живот представлява значително изпитание. Има филм по темата ("Криле на желание"-немски).
  Вярвам, че винаги е имало въплътени ангели на Земята, че и в момента живеят между нас, напредват в своята еволюция и най-вече ни помагат да напредваме в нашата. В бъдеще хора и ангели ще работят заедно.
 6. Like
  Васил got a reaction from Дъгата in Защо религиите са много, а не е една?   
  Здравейте, интересна тема

  За мен понятията "Религия" и "Духовна школа, Доховно учение" се различават съществено, въпреки че са разположени в една област.

  Духовните школи предоставят на човека "пряк" път към себе си и към реалността, като си служат чрез съответни практически методи и теоретичен апарат. Духовните школи обаче са достъпни само за активно търсещите.

  Докато религиите свеждат съкровеното познание до много по-широк кръг от хора, те не изискват висока активност, а само вяра и постоянство. Религиите по тази причина могат да обхванат много по-широк крък от последователи. За сметка на това, нивото на познания и дълбочината на практиките там са на "по-елементарно" - извинявам се за сравнението - ниво.

  Поради последната изложена особеност, като правило религиите имат изцяло затворена структура без никаква възможност за изграждане на мостове към други (дори и сходни) такива религии. Докато при дух. школи тази възможност е значително по- реализуема, макар и трудно.

  Като извод мога да кажа, че става въпрос за различни видове школи, всяка от които има своята роля и място в обществото ни. Всичко в света е разумно За нас остава да се включим по най-добрият достъпен ни начин в тази всеобща разумност.
 7. Like
  Васил got a reaction from Дъгата in Цветовете   
  Здравей Моза,

  Това, към кои цветове изпитваме предпочитание и при кои усещаме дискомфорт, е проява на регулаторна функция на психиката ни, най-често несъзнавана и точно затова - истинска.

  Като цяло, установено е че цветовете влияят по един и същи начин на всеки отделен човек, независимо какъв е той. Когато даден цвят ни харесва, това означава, че се нуждаем от ефекта му - имаме "недостиг" на качествата, с не "харесваме" някакъв които е свързан цвета. Обратно - когато цвят, чувстване "излишък" от него - от качествата, с които е свързан той. Иначе всички цветове са добри, предпочитанията са въпрос на баланс в определен момент

  Конкретно:
  Синият цвят се свързва с успокоение (медитация), полет на въопбражението...
  Зеленият се свързва с богатството, материалният живот, растежа. Притежава вътрешна динамика и външна пасивност.

  Та изглежда, че в момента организма ти усеща нужда от преход на фокуса от плоскостта на ежедневните грижи и занимания към областта на спокойствието и възвишените мисли и стремежи.
  Това само като първо приближение. По-конкретно за значението на цветовете е добре да прочетеш от специализирана по темата книга. Всеки цвят съдържа цяла вселена в себе си
 8. Like
  Васил got a reaction from Ани in Жан-Пол Сартр   
  Познаването на формата е важно дотолкова, доколкото да достигнем до съдържанието. Познанието за съдържанието е важно дотолкова, доколкото да познаем смисъла.
  Без значение какво точно (и защо) мислят за Бог екзистенциалните философи, те реализират на ментален план един съществен духовен импулс. А именно: поставят в човешките ръце отговорността за собствената му съдба. А колко духовни учители сега и в миналото са акцентирали именно върху това, като първо условие към добиване на свобода?
  Учителят често е изказвал своето високо мнение за хората на науката и изкуството. Причислявал ги е към Бялото братство. Струва ми се, че има защо.
 9. Like
  Васил got a reaction from Ани in Жан-Пол Сартр   
  Като стана въпрос за Камю, наскоро прочетох романа му "Чужденецът". Накратко - майката на главният герой умира в старчески дом. Героят на романа притежава един съществен недостатък: не умее и не желае да се преструва. На погребението намайка си не плаче. Негов избор; но това прави впечатление на всички - не се покрива с очакваното поведение; все още това не е достатъчно, за да се образува скандал, обаче. По-късно героят продължава живота си, минава през романтична връзка. Тук той отново е несигурен. не знае, дали обича. Той обаче не лъже девойката, с която е свързан, и по този начин не заглажда нещата. Въпреки това, връзката му е стабилна и истинска - въпреки липсата на очакваните думи и вричания във вярност. По-нататък героят се сприятелява със свой съсед, опитва се да му съчувства, взема думите му прекалено насериозно и помагайки му, извършва убийство. Всъщност, героят няма личен мотив за това - просто помага на съседа си, докато съседът му има твърдото намерение да го направи и куп мотиви за това...
  От там нататък се намесва обществото. Героят бива арестуван и съден. Тезата на обвинението е, че убийството не е непредумишлено. Че героят на романа е тотално чужд на живота. Той не обича майка си. Не спазва периода на траур. Че той е изцяло антисоциален - ако всеки започне да се държи като него, обществото би пострадало. Следователно героят бива осъден на смърт, и то не само заради конкретното престъпление, а заради антисоциалната си същност. Героят на романа наблюдава без протест цялото това действие. Той даже накрая и сам започва да вярва, че е виновен, неморален и че трябва да бъде принесен в жертва на доброто общество.

  Но героят докрай остава верен на себе си, последователен в отстояването на собствените си убеждения. С други думи- истински герой За разлика от обществото, готово винаги да имитира и маскира съкровените си чувства, мисли и действия, в името на имагинерни ценности да потиска същността си, нашият герой е скъсал тези окови, заплащайки с живота си. Той не е уверен в себе си, не е осъзнат и зрял, не е морален... Но той Е себе си, добил е собствената свобода и става способен на нещо, накоето цялото общество не е. Въпреки недостатъците си (наследени от самото общество в немалка степен).

  Екзистенциализма като импулс е свързан със стремежът към извоюване на индивидуална свобода. Той акцентира върху абсурда на обществото. Но не просто за да "критикува" печелейки от това, не - а за да ни накара да се вгледаме дълбоко в себе си, за да открием реалните морални устои и да се откъснем от фалшивите външни на естеството ни догми. Това е едно начало на промени, което рефлектира в нас, независимо знаем ли що е екзистенциализъм и приемаме ли го или не. Това е отражение на Духа, който постепенно променя света. Това е промяната, в която ние всички сме потопени и следователно участваме.

  Екзистенциализма е част от нас, част, която ни помага да познаем себе си като човеци.
 10. Like
  Васил got a reaction from Ани in Жан-Пол Сартр   
  Разбира се, духовните учения са надраснали нивото на философията. Но е вярно според мен също така и още, че човек, който не е добил вътрешната си свобода, не може да се ползва от каквото и да било духовно учение. Той може да подражава, да имитира, да пренася значения, да се самозаблуждава - и всичко това, в категориите на съответното духовно учение, което следва. Разбира се, ако той прави това последователно, противоречията през които ще премине, ще го доведат до собствената му свобода. И едва тогава той ще бъде в състояние да разбира,да избира; да бъде себе си.
 11. Like
  Васил got a reaction from Злинчо in Децата вегетарианци   
  Здравейте,

  По темата за храненето на детето и свободата му:

  Известно е, че м/у родител и дете съществува известна картмична връзка. И че раждането в определено семейство не става случайно.
  Бидейки родител, човек предопределя много неща за своето дете - в началото на живота му. В това именно се състои неговата отговорност и възможността му да влияе върху тази кармична връзка. Налага се да вземаш решение от името и в името на детето си - но и на една душа, излязла от Бога. Учителят казва, че "майките са гувернантки на Бога". От родителите - посредством възпитанието, насаждането на духовни ценности и идеали - зависи в много голяма степен бъдещето на човечеството. Така те имат възможността да станат съработници в едно грандиозно, прекрасно и благородно дело. Ако го направят, това неминуемо ще се отрази благотворно и върху тях самите.

  Независимо от конкретните убеждения в областта на храненето и в други области, стремежът към добро и свобода и възпитаването в благородни идеали винаги ще дават добри плодове.
 12. Like
  Васил got a reaction from Дъгата in Относно редактирането на словото   
  Здравейте,

  Бих желал да се включа в темата относно научните факти, изнесени в Словото на Учителя. Пртави ми впечатление, че достатъчно често в беседите срещаме физични величини, като: брой третения за секунда (т.е. честота, Hz), разстояние, маса, скорост, отношение и т.н. Нека вземем следният пример:
  Но аз ще погледна За този конкретен пример можем да кажем, че Слънцето има доста по-голяма маса спрямо Земята. Според съвременните научни данни Слънчевата маса се оценява на 1,9891 × 1030kg, а земната - на 5,9736 × 1024 kg (източник). вероятно в началото на 20 век науката не е разполагала точно с тези цифри. И все пак, прави впечатление грубото несъответствие на твърдението в беседата с посочените цифри - ако извадим двете числа, Слънцето ще се окаже по-тежко от земята с около 1.8 × 1030kg...

  Това несъответствие обаче може лесно да бъде обяснено с присъщите грешки на начина на запис на текстовете - стенографирането. Поради значителните съкращения в стенографския запис, дименсията мн. лесно може да бъде пропусната, и в конкретния случай, когато става въпрос за отношения на маси, вместо "1300000 пъти" да се запише "1300000 kg" при дешифрирането на стенограмата. Ако приемем, че всъщност правилния текст е "1300000 пъти" и като добавим данните с които учените са разполагали по времето на изнасяне на беседата, получаваме един много по-съгласуван и правдоподобен вариант на текста. При това смисълът и същността му остават запазени.

  Такова заместване на дименсии става още по-лесно ако стенографът не е едновременно физик и математик - а за съжаление математиците обикновено не са стенографи, неподредени са и пишат ужасно грозно...

  Една друга беседа, която също изобилства с примери от физиката е следната: Условия на вечния живот.

  При нея също промяната на една само дума води до съгласуване с научните факти:
  "Като се качваме нагоре по тази лествица, между червените и виолетовите лъчи има седемстотин тридесет и девет билиона трептения в секунда."
  Ако си направим труд да проверим това твърдение, ще забележим, че то не отговаря на днешните научни данни. Но ако променим изречението на:
  "Като се качваме нагоре по тази лествица, от червените до виолетовите лъчи, стигаме до седемстотин тридесет и девет билиона трептения в секунда."
  получаваме вече едно научно съгласувано твърдение, без никакви загуби на смисъла и духа на текста.

  Научната съгласуваност никога не може да ощети Словото, а може само да му помогне да възсанови неговата първоначална чистота. Разбира се, тук става въпрос за добре проверени и установени стабилно в науката факти и величини от стотици години...

  Разговорът ми с един от редакторите на ИББ приключи с неговата констатация, че той не е компетентен в това отношение и не може да направи нищо в тази посока, иначе според него съм много прав... И наистина, литераторите не са математици обикновено и обратното...

  С всичко това искам да утвърдя тезата, че строгият анализ и регулираната и компетентна редакторска намеса могат да възстановят чистотата на това Слово от изкривяванията, присъщи на метода за запис, чрез който то е достигнало до нас. Разбира се, мярката, в рамките на която тази намеса продължава да е полезна, подлежи на уточняване и преценка.
 13. Like
  Васил got a reaction from Дъгата in Относно редактирането на словото   
  @Хамелеона:
  Абсолютно съгласен... И все пак, аудиторията на това Слово и днес остава твърде широка. За тези от четящите, които навлизат, това може да се окаже от значение. За добре запознатите - може да предизвика известен размисъл, което е нормално От корекцията на дименсиите и числата навлезлите дълбоко в дебрите на духовните вибрации не биха загубили със сигурност, понеже за тях това е на втори план, а тепърва навлизащите много биха спечелили...

  @Буги:
  Струва ми се, че ти наричаш процесът на дешифриране на стенограмата "редакция". И всъщност самият метод заложен в стенографията предполага известна редакция в специфичен за стенографа смисъл обаче. Така че стенографките са си вършили работата на времето и то добре... Били са избрани лично от Учителя - това ми изглежда напълно достатъчно...

  Накрая си мисля, че всички бихме били съгласни с твърдението, че Учителя е бил много добре осведомен относно постиженията на науката в своето време (както и с политическите и др актуални обществени въпроси). Ако Учителя смяташе числата и научните факти за маловажни, нямаше да ги дава въобще най-вероятно... Само си разсъждавам, разбира се
×
×
 • Добави...