Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Канел

Участници
  • Общо Съдържание

    973
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    1

Мнения добавени от Канел

  1. Е, както дошъл, така и си отишъл.

    Време е да ви кажа "чао".

    Благодаря на всички, че ме търпяхте толкова време, както и за нещата които научих от този форум. Надявам, че и вие сте научили нещо от мен.

    Желая на всички, здраве, ползотворни дискусии и щастие.

    :3d_039:

  2. Ицо, ще те изненада ли ако ти кажа, че съм расист? :feel happy:

    Да, расист съм. Признавам йерархията в расите, предимството на едни раси пред други, различното им ниво на развитие, различните качества, както физически, така и психически.

    Само че, за разлика от нацистите, не съм тръгнал да изтребвам "низшите раси" или да ги поробвам. Те също имат право на живот, както и на своите грешки като неизбежна част от растежа (еволюцията).

    :hypocrite:

  3. Христо, прав е твоят преподавател. Както се казва, всеки да се оправя с това което има, т.е. с това което му дава земята му. Ще нахраниш Африка една, две, три години и после какво? Като станат 2 милиарда и като им огладнеят д-тата, къде мислиш, че ще отидат? Да, ще дойдат тук, мирно или не (по-скоро не), да си хапнат от любимата европейска пшеница.

  4. Христо, не смятам, че умишлено се търси "пробив" в беседите на Учителя. А думата "расист" просто се появи като следствие от цитатите, които срещам и в Портала, и другаде... Нямах предвид теб! Или някой друг! :)

    Така е, аз също не търся "пробив", просто ми направиха впечатление тези цитати. Опитвам се да бъда обективен.

    Смятам, че безкритичното приемане (на каквото и да било) не води до нищо добро. ;)

  5. Както се казва, OMG, как може да пишеш в Сурат-Тефтер такива неща? Знаеш ли колко несигурни неща са пощата, фейсбук и цялата тая Интернет история?

    Като искаш да споделиш нещо много лично отиваш очи в очи с твоята приятелка и и казваш. Или и пишеш хартиено писмо (ако така ти е по-лесно да изразиш чувствата си) и и го даваш. Никакви компютри!

    Ах да, телефоните също по-далече от вас, да речем в коридора. :)

  6. Думата "морал", има ли общо с думата "мор" ? Ако да - защо ?

    Ицо, май ти го обяснявах един път.

    "Мор" означава смърт, измиране. Заради "морала" са се водили безчет войни. Ето ти я връзката. ;)

    Мораизаторите (поучителите) доста често спекулират с морала като обикновенно определят своите разбирания, тези които искат да наложат, за морални, а конкурентните разбирания, тези които искат да изтласкат, за неморални. Гледай политиците и си прави заключения.

  7. Канел твърди, че лично е подбрал горните цитати. Темата му е от 19.07.2011 г. Обаче се оказва, че във форума на Kaldata се откриват същите цитати, само че с дата от 11.06.2011 г. и от друг автор - Magus Phantom. Въпросът е - Канел ли е с ник Magus Phantom или просто е плагиатствал цитатите от другия автор, като си е мислел, че никой няма да забележи? Да, ама Интернет е едно голямо село и в него рано или късно всичко се научава.

    Не само едно магаре се казва Марко, да знаеш. :) Нито съм въпросният човек, нито съм му плагиатствал копи-пастата, т.е. компилацията.

  8. Това сме го обсъждали, промяната е лична, (: на индивидуално ниво. (:

    Това че е обсъждано, не значи че се е стигнало до някакъв верен извод. Промяната не може да е само лична, защото "човекът е обществено животно". Сам човек става само за 00.

    Говориш за време и че това се разправя от преди около век...колко дълго още мислиш, че може да продължава по стария начин?! Времето е съкратено и не е само да си го говорим, усеща се... ти не усещаш ли вътрешна промяна в себе си?...например усещаш ли разлика в нагласата, начина по който мислиш и се чувстваш, че вече не мислиш, и на практика се явява невъзможно да мислиш така негативно, както преди време?...

    Да, не може да продължава по стария начин. Относно мисленето, няма как да мисля положително в стил "американса боза", защото касапницата е още пред нас, а от ден на ден тиранията и несвободата в света се увеличава. Като свърши Апокалипсиса, тогава ще мисля положително. ;)

  9. Това за Новата Епоха се разправя от почти век (май 1914 беше годината) . Представи си, че някой през 1930-а беше повярвал, че аха сега ще настъпи, колко разочарован щеше да бъде. И аз си мисля, че преди 2040 няма как да стане. Дано да греша и догодина да бъда изненадан приятно, ама не ми се вярва.

    Хех, открих нещо много актуално за нашето време:

    Ръководителите на съвременните народи наново трябва да се позанимаят със законите, по които се ръководи и направлява живота на човечеството, за да не се влияят от случайни настроения и временни интереси при насочване на своята обществена дейност. Те трябва да се позамислят и да си зададат задача да проникнат дълбоко в тия биологически закони и да се съобразяват с тях, следвайки ги неотклонно в нареждането на социалния и културен живот на всички народи. Днес виждаме всички европейски народи да се лутат в разни направления и да изразходват своята материална и духовна енергия в безполезни постижения. Казано на друг език, местността, в която живеят всички народи в Европа, е станала много нездравословна, пълна с отрови, заразителни миязми. И методите на живота са станали нецелесъобразни, поради което приложението на тия методи не дава никакъв практически резултат. В това отношение съвременните европейски народи приличат на ония отделни личности, които отлагат постоянно изплащането на своите дългове, и последните от година на година се увеличават все повече и повече. Постига ли се целта с това отлагане? – Не! Защото така дълговете стават непосилни и неизплатими.

    Пред новата епоха. Развитието на народите. Идването на Шестата раса.

  10. Така, ето ни на 10 ноември, 22 години след края на болшевизма. Как се чувствате след 4 слънчеви години социализъм и 2 слънчеви години пост-социализъм?

    Можем ли да очакваме нещо ново, някакъв нов етап?

    :)

  11. Няма противоречие, и двете неща са верни: собствеността е свещена и неприкосновена

    и в същото време човека не е притежател

    Хитро! Само дето собствеността предполага притежател. Ако няма притежател, няма и собственост, защото тогава съответното нещо ще бъде ничие и ще може да го ползва който свари.

    Не знам кой ти е втълпил, че "притежател" е лоша дума. Първо на първо, ти си притежател на своето тяло. Съгласна?

    Хм, сещам се за още една заповед, свързана със собствеността: "не кради". Ако няма разграничение между мое и твое, тогава и кражбата е немислима и обратното.

  12. Не е възможно да се освободиш от кармата, ако си спомняш само хубавите неща, които си направил.

    Това може само да ти напомпа самочувствието. И да си блокираш развитието, ако все така я даваш. :3d_144:

    А защо мислиш, че искам да се освобождвам от кармата?

    Освен това се подразбира, че ако спомена за добрите неща ти дава сила, споменът за лошите съответно ти я отнема. ;)

  13. Моля някой да ми разтълкува това:

    [20:17] Не пожелавай дома на ближния си; не пожелавай жената на ближния си, (нито нивата му) нито роба му, ни робинята му, ни вола му, ни осела му, (нито никакъв негов добитък) - нищо, което е на ближния ти.
  14. Случайно попаднах днес на материал за анархизма. Споменавам го, понеже Канел беше дал линк за "анархо-комунизма". Оказва се от този материал, че съм имал неточна представа за тази идеология. Значението на термина "анархия" разглеждан като идеология е различен от смисъла, която се влага в разговорната реч...Освен това мислех, че комунистите и анархистите са съюзници, пък те се оказали противници ( нещо до което стигнах като извод от един текст дето бях чел в интернет преди години - ставаше дума за български анархист, вкаран в затвора от БКП заради взривяване на паметник на Сталин; тези дни пък чета книга, в която се споменава малко за руската анархистка Фани Каплан, която се борила срещу комунизма и била убита от комунистите). Днес добих малко по - ясна представа за тази утопична на този етап идеология. В една тема за Левски в Портала, беше постнат цитат на Георги Томалевски, в който той говори за "братята анархисти". Явно има общо между анархизъм и дъновизъм, но основната разлика е в методите ...

    Така е, анархизмът е една от най-неразбраните и очернени доктрини.

  15. Прочел съм ги. Може би тогава трябва да дефинираме докъде се простира "правото на ползване"? Щото аз мога да реша, че само ще се ползвам от благата на целия свят, което е мек начин да кажа, че искам да стана господар на света (не че искам, но ми разбра мисълта, надявам се). Пътят към ада е постлан с добри намерения.

  16. Канел :) на другия свят отнасяме единствено богогатството на собствената си душа, но:

    Ако говорим по принцип, частна собственост и сега не съществува. Мисълта, че притежаваме нещо от външния свят и сега не е нищо повече от неразбиране на нещата. Ние разбира се трябва да се съобразяваме с това, че живеем в свят в който огромната част от хората са дълбоко потопени в илюзията за притежание и нещо повече: считат това за измерител на собствената им стойност, свобода и щастие. В такива условия отказът от частна собственост би следвало да бъде преди всичко в нашето съзнание. Ако решим обаче и фактически да се откажем от собствеността си, това би било в повечето случаи глупост, защото собствеността е обвързана с правото на ползване и ако се откажем от собствеността си, се отказваме и от това си право. Правото на ползване, за разлика от собствеността, има своето основание не само в човешките, но и в космическите закони. Когато хората реално започнат да живеят според повелята на космическите закони, те ще могат да използват вещите и благата около себе си, без да ги притежават и без това да става за сметка на другите хора.

    Ами да, притежанието се свежда до "правото на ползване". Не ми е известно някой да си прави илюзиите, че ще отнесе вещите и парите си на оня свят.

    Но я ми кажи един номенклатурчик дето само ползва, но не притежава - спи в Бояна без резиденцията да е негова, ходи в командировка без да притежава средствата за това, "ползва" държавна кола и т.н., какъв е? Може би ВЕС? Или лицемер?

×
×
  • Добави...