Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Орлин Баев

Психотерапевти
  • Общо Съдържание

    6027
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    263

Статия Коментари добавени от Орлин Баев

  1. Да разбирам ли, че майка ви преживява натрапчиво запасяване, вид обсесивно компулсивно състояние?

    Как да давате обич и прошка, смирение и радост ли? Като първо се вгледате дълбоко в себе си, простите на самата себе си, освободите и развържете някои психични 'възли" на комплекси. Тогава се освобождава пространство, през което протича светлина и любов -отвътре, от душата ви, към света и хората! Ето така! :) Бъдете обичаща!

  2. Основната техника си остава намерението! Намерението на осъзнаващия - онзи спокоен зрител, който живее този живот. В будно или спящо състояние, този наблюдател е който индуцира! Свободната воля! Благодаря ти за тази така приложна и насочена към същността книга!

  3. Браво! Един българин, при това Ученик на великия мъдрец Беинса Дуно, просперира и расте! А заедно с него и разпръскването Виделината на вечната мъдрост на Учителя и Братството! Както казва диригентът, много хора свирят, но малцина се сливат с музиката, така че тя да ги свири! От сърце пращам светлина и вдъхновение в пътя на Йордан! Нека винаги е проводник на светлите сили и те да работят чрез него все повече!

  4. Чудесни въпроси!

    "Относно чуждиците -Селф(анлг. self,самостоятелно), бихевиоризъм( анлг. behavior, поведение), ординарна когниция( анлг. ordinary cognition, "обикновено" познание), ние българите в Америка ги употребяваме в ежедневните си разговори. Не знаех, че и вие в България ги използвате в ежедневието си???"

    Наистина, добре е да има баланс между обогатяването на езика и поддържането му в традиционните рамки. Относно българите извън Б-я и тези в нея - сега при съвременните средства за комуникация и медии, географското положение все повече губи значението си спрямо ползването на международния английски език.

    "разясни ми, моля, още веднъж, с простички думи следния пасаж:

    "Обръщението към небесната майка и бащата отец в молитвата, погледнато през такава гледна точка, представлява словесен изказ на съзнателния стремеж към растеж на собствените психични интроекти и резонирането им с вътрешната безграничност на душата и духа ни. Целият процес според Юнг се ръководи от Селфът, висшият Аз, цялостната ни личност, онзи тих безмълвен зрител, центърът на съществото ни! "

    Коя всъщност е гледната точка?

    Кога Юнг визира компенсаторните функции на душата, респективно Мъжа-Анимуса в Жената-Анимата, като проекции на образа на майката и бащата?И това как се свързва с молитвата?

    В кой етап от развитието на човека, тя, молитвата "поема" ролята на "стремеж на растеж"?

    Заложената ти идея за Бог-Отец, Син и Майка, Светата Троица, има символичен аспект в оформянето на човешкото съзнание. Духа, проникнал в Материята я опложда, от което се Ражда Сина, които се връща на Небето."

    Анимусът и Анимата в основата си са именно родителските модели в човека. В основата си анимата се сформира в личното несъзнавано от майчиния ерос, както и анимусът в жената от бащиния логос. Тези родителски модели търпят развитие, а личното несъзнавано се прелива в колективното архетипно несъзнавано. Нивата на развитие на анимата според психиатъра Карл Юнг минават през:

    1) Ева - анимата тук е неразличима от майчиния образ.

    2) Елена - Юнг е визирал Елена от Троя - тук анимата е сексуален образ, проектиран във възприятието на жените като сексуални обекти.

    3) Мария - анимата тук се издига до религиозността, до дълбоките трайни съпружески взаимоотношения

    4) София (мъдрост) - душата водачка, учителка в духовния живот. Тази, която води мъжа по пътя на духовното му израстване, разширява съзнанието му до проникването му в несъзнаваното.

    Анимусът в жената според Юнг също градира през етапите на:

    1) лошото момче - гангстер, атлет - груба сила, егоцентризъм

    2) бизнесмен - инициативност, планиране, независимост

    3) логос - знание, обучение. Появява се във въображението или в сънищата като професор, духовник...

    4) хермес - духовен водач, духовен смисъл

    Горното разпределение е класифицирано от Дарил Шарп в книгата: "термини и понятия от аналитичната психология".

    Юнг рядко е структуриран и систематичен в размислите си, за разлика от Фройд примерно. Той самият обаче ясно заявява, че контрасексуалните комплекси в основата си са именно въплъщение на родителските модели. Тези родителски модели могат да търпят развитие в по-високи нива на духа и душата (анимус и анима). Юнг ясно заявява ролята на духовни водачи на анима и анимус. Това развитие се осъществява от цялостната личност (Селф), който по "пътя на героя' интегрира психиката. Тук правя връзка с фройдовото суперего, както и с нивата на обръщение към божественото в индуизма, ползвани в трансперсоналната психология. Суперегото е моралният ни буфер, цензура, идеалите ни, характерът и разбиранията ни за живота, идващи от поведението на родителите ни към нас, един към друг и към света наоколо, от техните разбирания за култура, норми и идеали, които като деца копираме автоматично при взаимодействието си с тях (с родителите). Тук виждам пряко припокриване с анимус и анима на структурно ниво, отвъд термините и повърхностните различия. В нивата на развитие на обръщението към божественото в индуизма пък виждам аналогия с нивата на развитие на контрасексуалните комплекси. Разбира се, има повърхностни разлиия, но на ниво корови дълбинни аналогии подобията са поразяващи. Както казах, не следвам никой и нищо едно към едно, а само ползвам познавателните системи на този или онзи за собствения ход на разсъждението си.

    Как развитието на контасексуалните комплекси се свързва с молитвата и по-специално с молитвата в психотерапията на психгични разстройства? Чрез лингвистичната семантика на ползването на понятията майко, отче, учителю, водач, любими(а) и т.н., които корелират езиково с оцялостяващия "път на героя' на цялостната ни личност при разрешаване на даден психичен проблем! Както поясних по-горе, този "път" и неговите нива е отдавна трасиран от психодуховните системи, на които примерно Юнг се явява само съвременен, според психоаналитичния контекст на началото на 20-ти век транслатор.

    "Заложената ти идея за Бог-Отец, Син и Майка, Светата Троица, има символичен аспект в оформянето на човешкото съзнание. Духа, проникнал в Материята я опложда, от което се Ражда Сина, които се връща на Небето."

    Има резон в думите ти, но аз не стигам в статията си до толкова глобални теологични въпроси, а подхождам по-прагматично, от позицията на психологията, обосновката на смисъла на ползването на молитвата в психотерапията през погледа на някои идеи от психоанализата, аналитичната психология, поведенческата психология и когнитивната наука на религията!

    "отговора на въпроса ми тук:

    "Погледнато така, обръщението към божественото в психотерапевтичната молитва използва нормалната свръхактивна проекция на интенционалност, за да трансформира страха, тъгата, вината, гнева и т.н. във вяра и хармонична адаптивна психика! "

    Моля още веднъж разяснение към неизяснените НИ критерии,и конкретно на този пасаж, за ролята на молитвата в психотерапията?"

    Благодаря ти още веднъж за добрите въпроси, оценявам ги!

    Тук стигаме до заключенията на когнитивната наука на религията относно религиозните (не теологични) вярвания, а именно:

    - естественото им присъствие и заложеност в нормалната човешка когниция (психика)

    - свръхактивната детекция на интенционалност като еволюционен продукт на оцеляването ни и проекцията на тази детекция в одушевяването: на себе си (вярванията за душата), на света наоколо.

    - проекцията на сди в свръхестествени същности (agents): духове, ангели, богове. Тук аз си позволявам да добавя, че проекцията на сди се процесира през родителските модели във вярванията на възрастния в небесни отец и майка като израз на очакването му за защита, оцеляване и покровителство.

    - религиозните вярвания са минимално антиинтуитивни. Тоест, проекцията на интенционалност в ангели, духове и богове има само минимално нарушение на биологичните, психичните и физични закономерности. Тук се прави ясно разграничение между религиозни автоматично процесирани вярвания и теологични конструкти.

    Разбира се, горните заключения са само малка част от CSR. Както и заключенията от психоанализата, аз ги ползвам, но без да следвам "релсите" на тези системи. Следвам собственото си творческо вдъхновение. Както а анализата, така и в когнитивната наука има прекрасни достижения, но има и тонове догматизъм, дори фанатизъм. Никога не бих се нарекъл юнгианец, фройдист, когнитивист и т.н. Следвам собствения си път - Себе си!

    С прости думи и накратко:

    Молитвата в психотерапията служи като инструмент по преодоляване на заложени неадаптивни "програми", които причиняват психофизиологични нарушения, характерни за тревожните разстройства. Как го прави? Ползва езика като част от естественото знаково лявохемисферно процесиране на информацията в собствената ни вътрешна реалност. Ползвайки езика, молитвата се явява израз на естествената проекция на интенционалност (която е в основата на религиозните вярвания и вярата въобще) през нивата на контрасексуалните комплекси. Ползвана в психотерапията, молитвата представлява интроспективно насочена работа по трансформация на причиняващите страдание психични програми. Освен през контрасексуалните комплекси, свръхактивната проекция на интенционалност на нормалните религиозни вяврания може да бъде процесирана и през други психични комплекси и архетипни структури: сянката, майчиния и бащин комплекс, старецът и мъдрецът и т.н. и т.н.

  5. Все на някой може да е полезна, знам ли... Не съм се усетил, че вкарвам някаква терминология - напротив, умишлено писах простичко, за да бъде разбрано. Извинявай, ако не успявам да се вместя в критериите ти. Благодаря ти и бъди здрава!

  6. Всъщност съвършенството е по-добре да се рабира като 'да си горе", да живееш във вътрешните си вършини, докато си в света! То не е нещо застинало, не е перфекционизъм, а вътрешна издигнатост на свободната воля!

  7. Благодаря на Стоян Ватралски! Макар и след близо сто години, непредубеденото му отразяване въздейства с пълна сила! Той така точно е забелязъл основните черти на белите братя: високо съзнание, братолюбие и толерантност, отдаденост на учението и Бога, дисциплина и чиста диамантена воля, организация, която се движи не от човешки, но от божествените закони на едно развито свръхсъзнание, работещо през личното високо самосъзнание!

    И сега, в този момент, има братски общности, които в сърцето си съвсем точно отговарят на описанието на г-н Ватралски. Център "ИДЕАЛ" в Канада е такова магично място на силата!

  8. Като четеш статията, сякаш си в досег до реалността, която описва мъдрецът! Макар и изразено през юдео-християнския лексикон, чувството е сякаш четеш поразяваща те будистка сутра. Поразяваща, разтваряща процеп в ума, за да проникнат лъчите на Реалността!

    Много силен текст!

  9. :feel happy:

    Хората с увреждания имат право на равни шансове! На професионална, социална, междуличностова реализация! Написах статията, защото знам какво е да носиш в живота си различност. Да си различен! Колко повече усилия трябва да влагаш, за да се реализираш. Колко повече личностови качества трябва да развиваш, за да се проявиш адекватно в нормалната социална конкуренция. Да имаш увреждане е трудно! Но е и възможност за душата за израстване!

  10. Благодаря за хубавите отзиви! :)

    Сексуалната сила е основна и стои зад всяка зависимост, дори и зад мазохистичното извличане на капчици радост от болката... Но горните принципи се отнасят до зависимостите по принцип. От кафето и цигарите до хероина. :)

    Диди, наистина социалната значимост от мнението, оценката, приемането или отхвърлянето на другите си е зависимост ... Не е лесно да се надхвърли, за да може човек да мисли и действа свободен от стадните си прилепвания... :)

  11. Прочетох този разказ за пръв път преди две или три години. После го загубих. А сега пак попаднах на него, не случайно! Когато го четеш, очите и мозъкът са само посредници, жички, през които преминава словото и се влива в сърцето. А сърцето се оказва също само проводник, който провежда тихата радостна безмълвност до... душата! Дали имаме душа, която познава по различен начин? Дали познанието може да се осъществява само индиректно, чрез ровещата къртички тунели през тъмнината на невежеството логика? Или може да бъде различно?! Учените от ниско ниво не могат да ни дадат отговор на такива въпроси! УЧЕНИЯТ в нас обаче може! Онзи УЧЕН в нас, който ЗНАЕ директно, който преживява всеки един живот като част от своя! Защото виждайки живота през неговите сърдечни очи, не ти е нужна дори вяра. Защото знаеш с когницията на душата си - осъзнаваш онази радостна единност на тялото и когницията, през които се проявяваш, с телата и когнициите на всяко чувстващо същетсво, лисичка или тревичка, двуного или хвъркато, с живата мъдрост на изгрева и пулса на залеза. Осъзнаваш единството си с онзи междувселенски интернет, онази мрежа от сърдечно единство, която осмисля живота. Това единство, тази йога (сливане, цялостност) не е някъде в Хималаите, нито само в мъдрите слова на индийските бизнесмени-гурута. Не е нито във ведите, упанишадите, не е в библията или корана, не е дори в изследванията по квантова физика и генно инжинерство. Това сливане с когницията на целокупния живот е по-скоро във всеки един миг от ежедневието ти, когато погледнеш за миг небето през прозореца на офиса, когато погалиш детето си или котката си у дома, там някъде между вдишванията и издишванията и между ударите на сърцето, в тихата сърдечна когниция на вечността, чийто проводник се явява личността ти. Боже, какъв би могъл да бъде животът! Господи, ако познанието на това метафорично, но по-реално от всяка грубо пипнима реалност сърце заживее във всеки един от нас, "царството божие" би заживяло в тази раздрано откъсната от Любовта на цялото земя. Понякога се чувствам като тежководолаз, Господи! Водолаз, който диша тази сърдечна връзка, обгърнат от радостта на хармонията на Вселената, на знанието на сърцето. Водолаз, който много би искал космическото знание на сърдечната любяща мъдрост да заживее всред мрака на този подводен чертог на невежеството - земният живот, за да махне този скафандър. А сега се чувствам в света, но не от този свят... Едва ли ще бъда като акулите на този земен океан, така добре приспособили се към него. Не ще успея да бъда и като плоските двумерно логични научни къртици - не желая такова ровене. Защото мога да летя!

    Благодаря на автора на този разказ - който и да е той!

    Със сърдечност: Орлин ...

×
×
  • Добави...