Jump to content
Порталът към съзнателен живот

magal

Участници
 • Общо Съдържание

  24
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

Репутация Активност

 1. Like
  magal reacted to Донка in Паневритмия. Ако музикантите свирят фалшиво или записът не ви харесва?   
  От известно време насам групата (разумно според мен) реши да запишем на флашката няколко различни изпълнения на Паневритмия и да оставим да се редуват, за да свикваме с различни изпълнения. Има и обратната позиция - на някои им си харесват определени записи и при първа възможност пренастройват флашката (превъртат), за да се повтаря техния фаворитен запис с обяснението, че той е по-добър от останалите. 
  Въпросът ми е какво вие лично (всеки от вас) разбирате под "добър запис"? Какви са критериите ви за предпочитането на един или друг? Правилност според някакви изисквания или история, наличие на вокал или обратно, качество на записа или...?
 2. Like
  magal got a reaction from Ани in Събрание на Софийската Братска група относно мястото за игра на Паневритмия   
  Ето снимки и от днес с коментари. Дърветата са изнесени. Но коловозите в северната и южната част на полянката са по дълбоки. За да се играе поне през седмицата тези коловози трябва да бъдат запълнени....и заравнено. 
   https://www.facebook.com/profile.php?id=100009683565358&sk=photos&collection_token=100009683565358%3A2305272732%3A69&set=a.242034682795982.1073741833.100009683565358&type=3&pnref=story
 3. Like
  magal reacted to Ани in Събрание на Софийската Братска група относно мястото за игра на Паневритмия   
  Събрание на Софийската Братска група относно мястото за игра на Паневритмия
    За дата:  07.03.2016  
  Събрание на Софийската Братска група
  относно мястото за игра на Паневритмия
   
  Приятели на Паневритмията, братя и сестри,
  Мястото, на което играем Паневритмия в София до ТВ кулата е в доста лошо състояние. Цялата долна част е изорана и подгизнала. В сравнение с положението от миналата година, когато все пак можеше да се играе малко под беседката, сега поляната е изцяло неизползваема в частта от беседката надолу.
  За това предлагаме на 7 март от 18.00 ч., на Мястото на Учителя да направим събрание относно състоянието на сегашната поляна за Паневритмия, какво може да се направи и къде ще се играе на празника и след това. Благодарим на всички, които изразиха мнение във фейсбук, обособиха се няколко варианта, които ще обсъдим заедно. Решението ще бъде оповестено на сайта, в официалната страница на Братството във фейсбук, както и в Братския център.
  Братски съвет

  Повече снимки тук https://www.facebook.com/media/set/?set=a.905600726175124.1073741879.392614244140444&type=3
  /източник/
 4. Like
  magal reacted to Донка in Музикалните тонове и съответствията им с човека и Вселената   
  Изворът на доброто - Мисли върху музиката
 5. Like
  magal got a reaction from Розалина in Паневритмия. Ако музикантите свирят фалшиво или записът не ви харесва?   
  Играя основно на жива музика и често се случва музикантите да сменят темпото или направо да сгрешат, като изсвиярт част от упражнениато отново....или, ако са двама всеки да засвири нещо различно. Тогава на мен ми помага пеенето. Просто започвам да пея малко по-силно и усещам, че хората в кръга правят същото. Така някак помагаме и на музикантите да влязат в ритъм. Така се случи и днес сутринта...
 6. Like
  magal reacted to Рассвет in 226.Малките неща УС   
  Благодаря за беседата!
   Малките неща  
 7. Like
  magal got a reaction from Иво in Усещането за партньора по време на Паневритмия. Осъзнаване на двойката   
  Днес Паневритмията беше невероятна. Тя всеки ден е такава, но всеки ден си има своите нюанси. Днес на "Подвижност", на "Запознаване" на "Слънчеви лъчи" и тн  имах усещането, че не докосвам земята. Сякаш летяхме двамата над земята. Усещах и синхрона в движенията ни ефирността, Усещах, че и за двамата е така и все пак срешнах погледна на моята пратньорка и разбрах, че и с нея се случва същото. Светлите същества все още са в мен в този миг....толкова много светлина и радост има на всякъде... 
  Когато си тръгвахме, споделихме помежду си това, което дойде в нас, че магията идва на първо място от синхрона между пратньорите (не само като движения), синхрона на хората в кръга....и тогава и Светлите същества заиграват с нас....
  Това усещам, така го пиша, а как е на теоретия интересно? 
 8. Like
  magal got a reaction from Донка in Усещането за партньора по време на Паневритмия. Осъзнаване на двойката   
  Днес Паневритмията беше невероятна. Тя всеки ден е такава, но всеки ден си има своите нюанси. Днес на "Подвижност", на "Запознаване" на "Слънчеви лъчи" и тн  имах усещането, че не докосвам земята. Сякаш летяхме двамата над земята. Усещах и синхрона в движенията ни ефирността, Усещах, че и за двамата е така и все пак срешнах погледна на моята пратньорка и разбрах, че и с нея се случва същото. Светлите същества все още са в мен в този миг....толкова много светлина и радост има на всякъде... 
  Когато си тръгвахме, споделихме помежду си това, което дойде в нас, че магията идва на първо място от синхрона между пратньорите (не само като движения), синхрона на хората в кръга....и тогава и Светлите същества заиграват с нас....
  Това усещам, така го пиша, а как е на теоретия интересно? 
 9. Like
  magal got a reaction from ISTORIK in Що е "европейско образование"?   
  И аз непрекъснато получавам покани за обучение и за семенири свързани с бизнес, продажбени умения, управление на проекти, системи за качество и тн....
  Това го отдавам по скоро на системата, която следи активността ти в интернет, от тук продават адреса ми на съответните компании и те започват рекламана атака... С други думи Биг Брадър в действие. 
  Това добре ли е или не? В ерата на Водолея, ерата на тоталната комуникация пътя към създаването на 6 раса вероятно това е един от пътищата - комуникация чрез мрежата на интернет, като глобална мрежа. 
  Вероятно съм старомоден или идеалист но все си мисля, че целта в Ерата на Водолея не е мрежова комуникация на базата на машини, а по скоро на телепатия, на нашите собствени способности. 
 10. Like
  magal got a reaction from Слънчева in Въпроси за "Пентаграм"   
  И аз имам няколко въпроса към братята и сестрите с опит при играта на Пентаграма.
  Като се подредят двойките всеки започва с различна Добродетел. Единствено само ляв крак започва така, както Учителя рисува Пентаграма - започва от Истината. Като се има предвид, че всяко упражнение в Паневритмията променя нещо в нас, има ли разлика в промяната в нас в зависимост от това от къде си започнал Пентаграма (съответно и там свършваш) Има ли това отношение към отработването конкретно на тази Добродетел от която си тръгнал?

  Също така, когато се движите през различните Добродетели в Пентаграма, имате ли различни усещания и преживявания?

  Аз лично се опитвам и сам да си отговоря на тези въпроси, но за сега ми е трудно. Все още вниманието ми е насочено към запазване на геометрията  .  Но когато имам  резултат ще споделя. 

 11. Like
  magal reacted to Донка in Уроците на Паневритмията   
  На курса в неделя получих един много ценен урок - прозрение.
  Случайно присъстваше като гост жена, с която имам некомфортни преживявания по време на паневритмия. Общо казано - от типа хора, които за доброто на всички и на Учението "показват погрешките и настояват да се изправят". Имахме (не само аз) вече два пъти опитности с подобно поведение и като че ли повечето бяхме леко напрегнати. На всичко отгоре тя се случи точно в моя фокус на кръга и очите ми неволно попадаха върху нейната фигура. Със сигурност не беше случайно това.
  На Примиряване улових себе си в подозрително очакване, макар че нямах никакви основания за него до момента. Опитах се да го примиря. Колко съм се справила не знам, но на Даване улових себе си, че наблюдавам движението на нейните ръце, проверявайки дали тя изпълнява упражнението така, както самата тя казваше, че трябва да се изпълнява по време на предварителното изпълнение. Явно не бях примирила всичко.
  Върха беше на Възлизане - усетих леко задоволство, защото видях как жената държеше ръцете свити в лактите...

  И тогава, смутена от всичко, което се вихреше вътре в мен и аз не можех да се справя с него.... усетих някъде близо до себе си топла светла вълна, нежна и чиста - детско присъствие! С периферното си зрение - беше самото начало на Вдигане - едва сега отразих кой беше мой партньор този път! Един брат, който не е особено забележим, не дава мнение, не може да идва лятото на поляната, защото не е от града, а в неделя няма толкова рано автобуси, но от него струи толкова детска чистота, радост, ентусиазъм - без думи, само една топла чиста вълна Светлина!

  Изведнъж залата стана по-светла, по-спокойна и по детски радостна. Братът не случайно беше до мен - само трябваше аз да го усетя и съзнателно да избера неговата енергия и присъствие, а не другата... или по-скоро не моята представа за нещо, от което да се пазя.... а моята представа за това, към което да се стремя да се свързвам... А жената - ами тя си се държа съвсем спокойно и добронамерено - оказа се, че аз съм изживявала само моите лични негативни очаквания...

  Урокът - от нас зависи с какво ще се свържем и кое в себе си ще изберем - доброто винаги е близо до нас и вътре в самите нас. И според каквото изберем, това и ще получим...
 12. Like
  magal reacted to Розалина in Уроците на Паневритмията   
  Здравей Светла.Много интересна е споделената случка.Все едно бях с вас,докато четях.Преди време ,аз описах един от моите Уроци в блога си -ето тук.Описах го,така,както го почувствувах и разчетох тогава-с асоциациите ,които имах с книгата на Екзюпери -'Малкият принц" и всички усещания от преживяното.Да се играе паневритмия в градска среда,дори и на избрани за целта места само по себе си е доста голямо предизвикателство пред играещия.

  Поздрави
 13. Like
  magal reacted to Светла_Б in Уроците на Паневритмията   
  Да, Розалина, прочетох урока, който описваш. Той е противоположност на описаното от мен. И води към него. Точно преживяването, което си имала е било като тренировка за упражняване възстановяването и поддържането на вътрешния покой. Замислих се, че може би преди години, когато бях по-млада и напориста може да съм казвала по някоя остра дума - и аз както Ани - не точно при паневритмия, но в другите организационни работи. Постепенно се учим да нараняваме възможно по-малко. Умишлено не пиша - никак. Всичко е школа. Благодаря ти за споделянето.


 14. Like
  magal reacted to Светла_Б in Уроците на Паневритмията   
  Паневритмията ни дава възможност да се учим, и прилагаме наученото в Школата на Учителя. Искам да ви разкажа за един урок от изминалото лято. Може би и вие имате такива.

  Една сутрин в делничен ден играехме само 7 жени. По едно време се появиха двама младежи, пияни, т.е. неизтрезнели от нощта. Бяха съвсем млади - 19-20 годишни, с интелигентни физиономии, единият беше чужденец, а другият - българин, се опитваше да му "обясни "на добър английски забележителностите'. Понеже мястото, където играем от години е очертано с бял кръг на земята, за да ни е по-лесно, българинът обясняваше, че от това място Юри Гагарин е излетял за последен път (не разбрах закъде)и кръгът е бил предназначен за хеликоптера, който го е отвел. Младежът каза: "А, знам за Юри Гагарин." Не разбрах, как беше обяснено нашето присъствие, но вероятно като ритуал в негова чест. Ние продължавахме да играем спокойно, изобщо витаеше атмосфера на пълен мир. Чужденецът влезе в центъра на кръга. С края на окото си го набблюдавах, опасявайки се да не настъпи касетофона. Може би и другите правеха същото. Когато застана в центъра по лицето му се изписа поразяваща промяна - той като че ли изтрезня и за минути се оглеждаше в недоумение, след което мълчаливо излезе и седна настрани. Бяхме стигнали до последните упражнения и на "Хубав ден" другият младеж отиде до седмата жена, която играеше сама, и се опита да имитира стъпките й. Тя спокойно го хвана за ръка и го поведе, като през цялото време нищо не наруши мира. Той поигра малко и също стана сериозен, отдръпна си ръката и също отиде при приятеля си. Двамата си тръгнаха, клатушкайки се.

  Жената, за която пиша е от дълги години в Школата, тя показа как вътрешното състояние на пълен, истински мир и покой е невидима преграда.

  Паневритмията е пробният камък за много неща, не само за такива външни предизвикателства но и за нашите взаимоотношения, евентуални проблеми и начините за тяхното разрешаване.

  Бихте ли споделили някои от вашите уроци?
 15. Like
  magal got a reaction from Розалина in Паневритмията – принципи и основни движения   

  Иво в същност дава отговор на моят пост от 20.05.

  Моята идея беше с учителите по Паневритмия и други братя и сестри, които познават в детайли същността на Паневритмията тук да разгледаме упражненията едно по едно.

  Тази зима ходих на курс и преподавателката след като ни покажеше дадено упражнение ни четеше от един лист написан на ръка за неговата енергийна същност и връзката му с другите светове. Но тези листа така и не дойдоха до нас. Тогава на курса кое по напред движението ли, смисъла ли, новите усещания и сили край нас...

  Явно нещата се учат постепенно, предавани от учител на ученик, когато ученика е готов. :-)).

  А за работата със словото на Учителя, за пътя който съм избрал, това е нещо естесвено, и не само, то ми носи радост и светлина, и осъзнаване. 
   
 16. Like
  magal got a reaction from Иво in Паневритмията – принципи и основни движения   

  Иво в същност дава отговор на моят пост от 20.05.

  Моята идея беше с учителите по Паневритмия и други братя и сестри, които познават в детайли същността на Паневритмията тук да разгледаме упражненията едно по едно.

  Тази зима ходих на курс и преподавателката след като ни покажеше дадено упражнение ни четеше от един лист написан на ръка за неговата енергийна същност и връзката му с другите светове. Но тези листа така и не дойдоха до нас. Тогава на курса кое по напред движението ли, смисъла ли, новите усещания и сили край нас...

  Явно нещата се учат постепенно, предавани от учител на ученик, когато ученика е готов. :-)).

  А за работата със словото на Учителя, за пътя който съм избрал, това е нещо естесвено, и не само, то ми носи радост и светлина, и осъзнаване. 
   
 17. Like
  magal got a reaction from Розалина in Паневритмията – принципи и основни движения   
  Благодаря Ви, Розалина и Донка, зачетох се в списанието....и ....открих толкова прекрасни статии. Явно има много, много да чета, да свалям от Горе, да играя Паневритмия всеки ден и да се уча, дори за да мога да задам правилните въпроси. Интересното е, че това ме прави невероятно щастлив...като дете откриващо един прекрасен и вълшебен свят....
   
 18. Like
  magal got a reaction from Донка in Паневритмията – принципи и основни движения   
  Благодаря Ви, Розалина и Донка, зачетох се в списанието....и ....открих толкова прекрасни статии. Явно има много, много да чета, да свалям от Горе, да играя Паневритмия всеки ден и да се уча, дори за да мога да задам правилните въпроси. Интересното е, че това ме прави невероятно щастлив...като дете откриващо един прекрасен и вълшебен свят....
   
 19. Like
  magal reacted to Розалина in Паневритмията – принципи и основни движения   
  Здравейте приятели,
  Здравей magal,
  Аз играя паневритмия от 6 години редовно ,през целия сезон,в група.Това,което  установявам е сладостта на откривателството.
  Има една  простичка истина,че паневритмия за всеки е нещо много специално ..Хората,които работят паралелно със Словото на Учителя и музиката ,имат едни преживявания,онези които влизат за пръв път в кръга -други. Едно е сигурно според мене ,на база на малкия ми и скромен опит ,че  паневритмия е много полезна за всеки човек ,без ограничение на възраст или друго..Дори за хората ,които я възприемат само като комплекс от физически упражнения сред природата на ранина.Ако се върнем към момента на даването,свалянето на паневритмия от Учителя,описан в братски спомени,следва да обърнем внимание на  факта,че паневритмия е дадена в началото именно като система от упражнения, с указание да се въведе в училищата .Преди войната дори е имало проведен  курс за преподаватели ,които съвсем не са били само от средите на  последователите на Учението.
  Като се замисля ,всеки човек работи индивидуално за собственото си усъвършенствуване ,а практикуваме наученото в Живота .вкл и в групите по интереси.Кръгът на паневритмия е една такава група.
  Донка е дала много хубави препратки в коментара си.Към тях бих добавила само една статия на Мария Митовска "Духовната същност на паневритмия",която е публикувана в сп.Житно зърно бр,23 2010 година.
 20. Like
  magal got a reaction from Слънчева in Що е "европейско образование"?   
  И аз непрекъснато получавам покани за обучение и за семенири свързани с бизнес, продажбени умения, управление на проекти, системи за качество и тн....
  Това го отдавам по скоро на системата, която следи активността ти в интернет, от тук продават адреса ми на съответните компании и те започват рекламана атака... С други думи Биг Брадър в действие. 
  Това добре ли е или не? В ерата на Водолея, ерата на тоталната комуникация пътя към създаването на 6 раса вероятно това е един от пътищата - комуникация чрез мрежата на интернет, като глобална мрежа. 
  Вероятно съм старомоден или идеалист но все си мисля, че целта в Ерата на Водолея не е мрежова комуникация на базата на машини, а по скоро на телепатия, на нашите собствени способности. 
 21. Like
  magal reacted to Донка in Паневритмията – принципи и основни движения   
  Чудесно предложение! На времето имахме подобна идея и дори малко започнахме  тук. Явно е време този проект да се развие. Може би се успокоих, когато направиха сайта за Паневритмията тук. А и в други сайтове също се събраха материали. И сега осъзнавам, че май не е трябвало да спираме. 
  Ще съм ти много благодарна, ако съдействаш колкото и каквото можеш, да започнем тук с дружна работа да събираме тези материали. 
 22. Like
  magal got a reaction from Донка in Усещането за партньора по време на Паневритмия. Осъзнаване на двойката   
  Интересно не се бях замислял, че мога да притесня партньорката когато от време на време поглеждам..към нея...
  Разбира се в тези мигове и изпращам светлина и щастлието в мен с усмивка...и обикновенно установявам, че сме в синхорн. Невероятно е усещането за синхорн когато играем, усещам го с цялото си тяло, по някога просто ...ха-ха ей така хвърлям по един поглед....да установя, например как плавното прибираме ръката си след Аум в абсолютен...синхрон. 
  Веднъж бях в някакаво особенно състояние....сякаш всичко беше спряло, чувах само музиката....и текста в мен ....и танцувах, но и тогава на някакво подсъзнатело ниво усещах, синхрона....между нас. Беше невероятно медиативно състояние...
 23. Like
  magal reacted to Донка in Усещането за партньора по време на Паневритмия. Осъзнаване на двойката   
  о, да - това е обичайна практика на сестрите. Може би ние жените предпочитаме да танцуваме с познат човек, макар че изживяването с напълно непознат партньор е много интересно. Има и още една причина - ако едната сестра застане в двойка с непознат мъж, другата може да остане сама и нашата женска солидарност започва да гризка съвестта ни. При нас в кръга почти винаги почти всички се познават, така че да оставим мъж сам е рядко - освен ако закъснее и вече сме започнали. 
  Аз напоследък наблюдавам друго явление. В стремежа си да се синхронизират с партньора някои  танцуващи почти напълно пренасят вниманието си върху него - наблюдават движенията и състоянието му, опитват се да общуват по време на танца по начин, характерен за обичайното, но не и за паневритмичното общуване, търсят погледа и вниманието на партньора си, впоследствие коментират играта на двамата и на партньора. Сякаш се чувстват длъжни да бъдат "заедно". Понякога това може да стане досадно, особено ако човек се опитва да изживее някакво лично състояние. 
  Смятате ли, че ако партньорите видимо не се "забелязват", това е признак на дисхармония? Ако единия се опитва да общува по време на танца, как според вас да отреагира другият, който предпочита личното съсредоточаване и вътрешната връзка? Случвало ли ви се е да танцувате в такава двойка?
 24. Like
  magal reacted to Донка in Паневритмията – принципи и основни движения   
  Не знам за кого говори господин Дамянов, но в моята група - над 20 човека всички играят така, както съм цитирала - и винаги са играли така.
 25. Like
  magal reacted in Паневритмията – принципи и основни движения   
  Принципно всички спорове се въртят около различията във физическото позициониране на тялото./най вече постановка на ръцете и краката в отделни упражнения/ .
  Не бих искал да коментирам тези неща,а по скоро да предизвикам други теми на размисъл...До сега още не съм срещнал някакво по задълбочено мнение относно духовната страна в играенето на Паневритмията.Това е и ключът,който може да разреши доста от спорните въпроси и да се спре с отрицателната енергия и негативизма,който залива почти всяка една дискусия около Паневритмеята.
  Какво имам предвид? - От многобройните ми наблюдения до сега,всички които се включват в кръга са мотивирани от личностни изгоди - едни търсят емоционално или енергийно зареждане,други разтоварват своето напрежение и релаксират,трети - медитират,укрепват телесно или се лекуват и т.н.Разговарял съм с много хора,но до сега никой не е изявил желание да даде нещо.Та нали Паневритмията трябва да се играе първо и основно с Любов?А Любовта не предполага ли преди всичко алтруизъм...т.е. даване,отдаване?
  Значи можем да направим следният извод - В основата си,стремежите на играещите Паневритмия са личностни и егоистични,и това е една от причините за трудно постигане на желаната хармония,необходима за циркулиране на Божествените енергии.

  Е лесно е да се критикарства и за да не бъде това така трябва да се дават и конструктивни предложения и идеи.Ето и малко неща в тази насока...
  Всички който реши да се включи в Кръга трябва да заложи в себе си мисълта как най-пълно може да отдаде своята енергия и Любов към своя партньор в частност,и съответно към всички присъстващи.Така изграденото сливане и хармония в двойката ще си прелее в една обща хармония между всички двойки и ще се изгради една обща "Душа" на Паневритмичният кръг...Душа, която ще е проникната от поривите,желанията,благоразположението на всички участници,които съзнателно искат да даряват Любов на ближните си. Убеден съм,че Небесните Пътища тогава ще са отворени за всички...Това е и единственият начин да се излее от Небесата истинска Духовна енергии и Светлина върху участници !

  Поздрави на Всички!
×
×
 • Добави...