Jump to content
Порталът към съзнателен живот

lila

Участници
 • Общо Съдържание

  37
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

Мнения добавени от lila

 1. Благодаря ви за отговорите :) Не съм се заричала и затова написах - вероятно :D Пак ще ви пиша след известно време :)

  Дали по същия начин, откровено и чистосърдечно ще си говорим, дали по някакъв начин няма да се притесняваме от реалното си присъствие. Дали бихме били такива приятели, каквито сме тук, във форума, дали бихме се обичали толкова силно.
  И аз се надявам да стане :feel happy:
 2. Здравейте, отново!

  Сигурно си мислите - Глупаво момиче, тръгнало да се занимава със законите на Вселената! - хаха. И ще сте прави. Ако мислите, че не чета постовете на другите - се лъжете. Възхищавам се на много от вас на мисълта и изказа ви, неща които са много далечни от мен. Все пак мисля, че в моя живот има и други много важни за мен неща, върху които смятам повече да се концентрирам. А не е ли животът част от ученето и то най-важната част. Лесно е да се подхлъзне човек и това за което се сещам (незнам кой го беше казал, знаете защо) "Пътя към Ада е постлан само с добри намерения". Мисля че няма по-хубаво нещо от това да има радост и спокойствие в сърцата. Вероятно и няма да пиша повече тук, за да не внасям повече дисхармония сред вас а и в мен. Това е. :P Поздрави!

 3. Ето намерих нещо, което хвърля известна яснота :)

  „Издишването на непознаваемото Начало ражда Света, а вдишването го кара да изчезне. Този процес продължава вечно и нашата Вселена е само една от безкрайните поредици, които нямат начало и край."

  Легендите на древността полагат в основата на мирозданието тази величествена Причина за всичко съществуващо. Всички древни народи са се покланяли на това Единно Божествено Начало под различни названия, съответстващи на всеки народ, на всяка страна. Ето как славослови това велико понятие един от химните на Абсолюта - Парабраман:

  Ти си Единен, начало на всички числа и основа на всички творения,

  Ти си Единен и в тайната на Твоето Единство се лутат най-мъдрите сред хората, защото не го познават,

  Ти си Единен и твоето Единство никога не намалява и никога не се разрушава и не може да бъде променено,

  Ти си Единен, но не като елемент от изчисления, тъй като твоето Единство не допуска умножаване, изменение или форма.

  Ти съществуваш, но съзнанието и зрението на смъртните не може да възприеме Твоето съществуване, нито да определи Твоето Къде, Как и Защо.

  Ти съществуваш, но в Самия Себе си, тъй като никой друг не може да съществува с Тебе.

  Ти съществуваш преди всички времена и извън всяко място.

  Ти съществуваш, и Твоето съществуване е толкова дълбоко и съкровено, че никой не може да проникне в Твоята Тайна и да я открие.

  Ти си жив, но извън Времето, което можем да установим или знаем.

  Ти Живееш, но не със силата на духа или душата, защото Ти Самият си Душата на всички Души!

  Във всички легенди и химни се посочва, че този Вездесъщ, Вечен, Безграничен и Неотменим Принцип надвишава възможностите на човешкото разбиране. Той може само да бъде смален с човешки изрази и сравнения. Ето защо се счита, че всякакви разсъждения за него са невъзможни. Така Сократ се отказал да обсъжда тайната на Световната Същност. Абсолютът е безкрайност, затова всякакви разсъждения за него неизбежно ще се окажат Негови ограничения. Величието и Красотата на Безкрайността не се вместват нито в нашите ограничени представи, нито в нашите термини, и те трябва да остават в пределите на Неизказаното. Ето защо непознаваемата причина на Космоса си остава най-великата, никога недостижима тайна. Ние можем да достигнем само до различни аспекти и проявления на този Абсолют, на тази вечно невидима Душа на Космоса.

  Във всички легенди Парабраман или Абсолют е чисто философско понятие - принцип, закон или начало, върху което се гради Битието и Небитието на Космоса. Но служителите на религиите са персонифицирали това философско понятие, като го преиначават в идеята за „Единния Бог", „Твореца на Земята и Небето". С такова смаляване това велико понятие е било сведено до бога-личност, до „Властелина на Вселената".

  източник: "Седемте велики тайни на космоса" Николай Рьорих

  Това си остават недостижими неща с нашия ум, това имах предвид. Аз лично тази идея за "Единния Бог" никога не съм я разбирала, защото не съм запозната с нея. :smarty:

 4. Всъщност с предния си пост май подхващам една друга тема за неща, които човешкия ум не може да проумее поради неговото невевежество и ограниченост. Просто лично мнение изразих, (малко чела недочела) :D. Приемете горния ми пост като изразяване на мнение на пълен невеж, какъвто всъщност съм. Затова смятам да продължавам да търся отговори на въпросите си в учението на Учителя и да продължавам да се уча :smarty:

  Иначе съм съгласна с Виктор и Багира :)

  Поздрави!

 5. За Твореца и творението може да се говори, така както за Духа и формата. Духът създава формата т.е. формата без Духа не може, но Духът без формата може. Формата, материята е едно от проявленията на Духа. Те са цяло само когато Духът се прояви :blink:

 6. Здравейте, Венци и Силвия :) Извинявам се, че се намесвам, но като ви четох постовете възникнаха разни въпроси в мен, а и малко се пообърках. И на мен не ми беше ясно много какъв смисъл се влага в

  Новораждането от Вода и Дух
  и тъкмо както се чудех намерих тази беседа от Учителя което хвърли светлина в объркването ми и реших да сложа линк тук и за други като мен :D
 7. :feel happy: Аз досега не съм ходила на езерата, но тази година съм решила да стигна дотам :) . На нова година с едни приятели бяхме на х. Пионерска и аз бях инициатора да отидем до езерата. През деня времето беше слънчево дори топло, но тръгнахме късно, а и те не бяха много сигурни, че точно това искат да правят. Както и да е тръгнахме. Стигнахме много близо, на около 30мин. до х. Седемте езера и един от моите приятели каза, че не може повече и иска да се връща - така и не продължихме. На другия ден отново щурмувахме върха :D , но горе имаше наченки на буря и трябваше да се върнем, нито екипировка имахме, нито пътя знаехме. :D Та надявам се третия път да успея да стигна до там - лятото :) Ще се радвам ако се съберем от форума и отидем заедно :feel happy:
 8. Като изхождам от това, че за всяко действие си има причина :yinyang: мисля, че няма случайни неща. Това земетресение беше странно, защото не беше продължително а само тръсна за момент, но така че да се усети. Сякаш, за да напомни колко сме нищожни всъщност :hypocrite:. За сетен път ни доказа колко е велика природата и да не забравяме Създателят и ;)

 9. Благодаря, Valentinus за многостранно-информационния отговор :feel happy: От Лао Дзъ съм чела само една книжка с мисли, но като цяло не съм запозната с неговото учение и затова "Ву вей" ми беше истинска загадка. Ще попрочета и другите неща, които си ми посочил. Въпроса ми възника във връзка с някои мои търсения в момента, свързани с това да намеря начин да снижа малко егото, защото след последния урок, който ми поднесе съдбата разбрах, че всъщност уязвима съм била не заради друго, а защото съм слушала егото си :) Та мисля, че тази информация ще ми е полезна в тая посока :)

 10. Здравей, valentinus!

  Интересно ми е какво означава това:

  практикувам "Ву вей" - отказ от целенасочени усилия и развитие в тази природа

  Ако може с няколо думи да обясниш какво си имал впредвид, стига да не е прекалено лично, или да ми посочиш литература, където мога да прочета за това. Ако сметнеш, че съм много любопитна може и да не ми отговаряш :)

 11. Орлине, все пак не се въздържах :) ако правилно съм разбрала под тежка храна имаш предвид месото. Вероятно мъжете след секс изпитват нужда от храна като най-бързия начин да възстановят изгубената енергия, но месото ли ще даде тази енергия. Сигурно има и други начини, това за което се сещам е шоколад :1eye: , различните видове ядки също дават енергия бързо и доста засищат. :D

 12. Правила няма, защото вегетарианството не е хранителен режим, а въпрос на свободен избор. Може да ограничи месото, да яде един път в година или изобщо да не яде... Всеки сам решава как е по-добре за него. Това може да е дълъг процес или по-бързо да се стигне до това решение. А дали дробчета или нещо друго, не мисля че има значение, прияло му се е, случва се, човещинка. :D

  :wub::thumbsup:

  Още един цитат, така и така съм почнала

  "Докато хората са месоядци и вегетарианци, те ще боледуват, ще страдат и ще умират. Все има малка разлика между вегетарианците и месоядците: вегетарианците по-малко ще страдат и боледуват от месоядците."

  Петър Дънов, "Книга на законите", издателство Астрала, 2004

  Поздрави! :)

 13. Здравейте!

  Реших няколко цитата да напиша по темата

  Относно избора на храна, природата е вложила в човека вътрешен инстинкт или вътрешно чувство за разпознаване. И ако човек се върне към своето първично състояние на чистота, той ще дойде до положение да различава коя храна е добра и определена специално за него. Ако човек се остави на природата, тя да го ръководи, той ще разреши правилно не само въпроса с храната, но ще знае положително какъв живот трябва да води и как да живее.

  Вегетарианството трябва да бъде обосновано на един велик закон в света: никога не яж храна, която няма съответстващи трептения на твоето тяло. Това е право. Понеже трептенията на всяка храна са различни, природата е създала известни храни за човека, други за животните, трети храни са създадени за растенията. За всички същества природата е създала храни. Никога не употребявай храна, която не е създадена за тебе.

  Ако човек мисли, че само чрез храната, която употребява, може да внесе в себе си възвишен морал и чистота, той се лъже. Има един закон, на който се основава правилното хранене и ака човек спазва този закон, той ще може да се ползва от храната, която употребява. Този закон гласи: човек може всичко да яде, но ако яде с любов, съзнателно.

  Петър Дънов, "Книга на законите", издателство Астрала, 2004

  Ех, не мога всичко да цитирам :)

  Орлине и аз съм мислила за това, даже как след няколко века учителката по история с важен тон ще заяви пред учениците си, че въпреки големия технически прогрес в началото на второто хилядолетие хората все още са се хранели с месо. :D Това в кръга на шегата.

 14. Донка, колко хубаво си го казала

  като скромна теменужка под трънлива шипка
  такава любов е най-ценна.

  Силвия, по-скоро е било страх от неизвестното, страх от това, че ще изгубиш някакво измислено от себе си равновесие, сигурност. А сигурно това се преплита и от други страхове и става един страхлив коктейл :1eye: не искам да го пия пак не е добър на вкус. Аз си търся отговор за себе си, за да не правя пак същата грешка. Благодаря ви за отговорите, :feel happy: защото във всеки от тях намирам неща, които помагат. Все пак не исках да насочвам въпроса към себе си лично, за да не стане личен чат. :huh:

  Поздрави :)

  "Без страх и без тъмнина" (както беше казано във предишни постове)

 15. Не разбирам нещо - кой да не разбере и кой да ти го опрости. То стига че ти си го знаеш. Съвестта и сърцето са най-доброто мерило за това. Ако не се покаеш с цялото си сърце и душа и да си простиш кой друг да ти прости. На мен грях ми звучи много тежко, предпочитам да му казвам грешка. Всички правим грешки докато сме в този кръговрат на причинно-следствената връзка :hmmmmm:

 16. Благодаря ви за отговорите, приятели :)

  Силвия, вярно си писала

  Любовта изключва страха

  Така е - където има Любов няма страх. Страховете ни само ни отдалечават от Любовта.

  Поздрави! :)

×
×
 • Добави...