Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ради

Администратор
 • Posts

  1,413
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  11

Blog Entries posted by Ради

 1. Ради
  Писмо до Васил Левски

  написано от Таня - ученичка 11 клас  Спи, Дяконе! Не се събуждай! Остани в незнайния си гроб!

  Добре си ти. От там не виждаш... съдбата на достойния ни род.

  Не виждаш майките, които днес не раждат.

  Стариците край кофите за смет.

  Бащите с джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет.

  Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градове.

  Строим хотели, паркинги, гаражи. Край просяка минава Беемве.

  На пътя към Европа се продават в ръцете с кукли малките моми.

  Те детството си в сънища сънуват, стаена скръб в очите им гори.

  ...Спи, Дяконе! Не се събуждай! Добре си там под тази черна пръст.

  Завиждам ти за туй, че не дочака мечтите си, разпънати на кръст.  Писмото е получено от Кристина Начовска


 2. Ради
  Според маите, ако се влюбите през 2012 г., ще обичате до края на света.

  Според св. Йоан, ако видите ново небе и нова земя, и предишното небе и предишната земя са преминали, и морето вече го няма, е крайно време да слизате от кораба. Екскурзоводът е нервен, пристигнали сте в Бали и е време да се чекирате в 5-звездната скиния.

  Според Нострадамус, ако сте в седмия месец на година 1999 и от небето не е още дошъл Великият цар на злото, то изпратете смс с текст “Zlo” на кратък номер 1999 и такова чудо ще ви споходи, че адът ще ви се види песен.

  Според Кейси, когато Китай стане християнска държава, всеки ще си спомня с умиление ниските цени на китайските стоки. И мнозина ще издигат до небето благодарствени молитви, че са си купили плазмите преди християнската ера да сполети големия жълт брат.

  Според Ванга, когато на земята се установи мир и религиите се обединят, ще има много, ама много съкращения на мениджърски позиции в Светия Синод и БПЦ, както и нова корпоративно-религиозна структура.

  Според Пако Рабан, ако е минала 2000-та година и виждате, че светът още не е свършил, то най-вероятно гледате разширената 3D версия, director’s cut.

  Според Емил Лещански, ако е минал Великден 2009 и в Хасково не е имало земетресение, то или Плутон и Сатурн му въртят мръсни номера, или някой иска да го му спретне съдебен процес и е инсценирал липса на земетресение.

  Според Веселин Маринов, ако албумите му, издадени в даден месец, са под два на брой, а концертите му в НДК под три, то в този месец няма да има Коледа.


 3. Ради
  Геополитикономическо и социално пророчество  2011 година се очаква да бъде съдбовна във всяко едно отношение. В икономически план някои работодатели ще започнат да изплащат и заплати, което веднага ще се отрази върху потребителската кошница – все по-често ще бъдат забелязвани хора с огромни кошници на опашките пред Лидл.

  Увеличаването на потреблението ще събуди и изконния български отрасъл – недвижимите имоти. Според експерти, там се очаква сериозно раздвижване, особено във Варненските свлачищни райони, както и в Софийската сеизмична разломна зона.

  Хората ще се почувстват богати и щастливи, ще се съживи културният живот и чалга клубовете ще се късат по арматурите.

  За съжаление, точно тогава ще долетят и първите буревестници на социалното разстройство – стотици хиляди огорчени фенове на „Стъклен дом” ще излязат на протести с искане за ясна дата за излъчване на новия сезон на сериала. Те ще бъдат подкрепени и от недоволни от финала на „Листопад” поклонници на турския НАТФИЗ.

  Но никой от хилядите справедливо протестиращи не е и подозорал какво го очаква, защото, изненадващо за всички, един ден Фейсбук ще спре основните си производствени мощности. На безчет безработни Фармвил служители ще им се наложи да копаят самоковски картофи и да работят в истински, смърдящи свинеферми, а е-мафиотите ще създадат съмнителната корпорация ЕТ „ВИС СИК Импорт Експорт Транс Импекс Холдинг Груп Маш”.

  Различни осиротели Фейсбук групи и групировки ще се въоръжат до зъби и ще предприемат реални бойни действия – фатална крачка към Третата световна война.

  Тогава по-начетените ще се сетят за древното пророчество – когато в торент тракерите се появят индийски хоръри, в които съотношението „песен и танц” към „ужас” е 7:1, то краят на дните и нощите наближава.

  Най-неочаквано, хората ще бъдат разтърсени и от друга покъртителна новина – според последни изследвания на екип от британски, руски и пернишки учени, светът е свършил още през 2000 г.

  Тази вест отначало така ще шокира човешката и, отчасти, делфинската популации, че не мога да го опиша. Но после всички ще се успокоят, ще осъзнаят космическия си произход, ще се обърнат към духовното и ще започанат да градят фейсбук отначало, като пещерните хора. А както беше казал един велик учен, в Новия фейсбук Мафия уорс ще се води с прашки, а във Фармвил ще се оре с плугове.

  Земята ще навлезе плахо в една нова, по-културна ера и снимките на „Стъклен Дом” ще продължават вечно. Тогава вече няма да има престъпления, хищни животни, турски сериали и опашки пред Лидл. Хората ще са един народ – братя-македонци, всички ще се оженят на 11.11.2011 и Дилма Русеф ще стане президент на обединения свят.


 4. Ради
  Е сега започнаха проверките на Братските центрове с хеликоптера на НАП :

  "Бялото братство е познато повече в света, отколкото у нас. В САЩ има около 7 милиона последователи, а в Русия са над 4. Сред спонсорите се смята, че са Бил Гейтс, Пако Рабан, Мадона и други звезди."


  Източник
 5. Ради
  Една баба минала от православието в евангелизма и започнала ревностно да чете Библията и Евангелието. Тя се натъкнала на стиха от Евангелието: „Ако имате вяра като синапово семе, можете да местите планини“. По това време пред къщата ѝ имало една могила, която закривала слънцето и не давала възможност на светлината да прониква в стаята ѝ. Тя често се молела на Христос да махне тази могила от прозореца ѝ. Една вечер тя пак се помолила да ѝ се помогне някак, да се махне могилата. Като свършила молитвата си, тя легнала да спи, с надежда, че сутринта могилата ще бъде преместена. Щом станала от сън, тя погледнала през прозореца към могилата и като видяла, че не се е поместила нито на един сантиметър, казала: „Стана точно така, както си мислех“. Тя казвала на съседките си, че според думите на Христос могилата може да се махне. Външно тя се молила за премахването ѝ, но в себе си мислела: „Я се махне, я не“. Това е вярване, а не вяра.

  Източник
 6. Ради
  Срещаш един беден човек. Бръкнеш в джоба си да му дадеш нещо. Напипваш последните си десет лева и сърцето ти се свива, не ти се дават. Казваш: „Няма да му дам нищо, аз съм по-беден от него“. В случая ти губиш силата си, защото мислиш, че силата ти е в десетте лева. Не мисли, че твоите работи ще се оправят с тези десет лева. Лъжеш се, те няма да ти помогнат. Силата на чешмата не е във водата, която изтича, но в прииждащата вода. Силата е в онова непреривно прииждане на енергия. Докато мислиш, че като дадеш десетте лева, ще обеднееш, ти си на крив път. Казваш: „Трябва да даваме, за да взимаме“. – Така е, но трябва да разбирате закона за даването и вземането. Като хвърли семето в земята, земеделецът казва: „Все ще взема нещо от нивата си“. – Не е там въпросът. Не е достатъчно да хвърлиш семето, за да вземеш нещо. Преди това трябва да разореш нивата добре, да я наториш и тогава да я посееш. В този случай ти ще вземеш десет пъти повече от това, което си посял. Същият закон се отнася и до доброто. Разори нивата си, натори я и посей доброто в нея. То ще израсте и много плод ще даде. Обаче да посееш семето и само да чакаш да израсте, това е крив възглед. То е все едно да очакваш хляба наготово, а ти само да го ядеш.

  Умен и спраедлив - Утринно Слово от Учителя
 7. Ради
  1. Следвайте любопитството си!
  „Нямам специален талант. Просто съм страшно любопитен.”

  Какво възбужда любопитството ти? Аз съм любопитен, какво кара един човек да успее, докато друг човек се проваля; затова отделих години изучавайки успеха. Към какво си най-много любопитен? Преследването и задоволяването на любопитството ти е тайната към твоя успех.

  2. Упоритостта е безценна!
  „Не че съм толкова умен, просто отделям повече време на проблемите.”

  Чрез постоянство костенурката достига финала. Готов ли си да упорстваш докато стигнеш мястото, на което искаш да бъдеш? Казват, че цялата стойност на пощенската марка се заключва в способността й да остава залепена за нещо докато то стигне там, където трябва. Бъди като пощенска марка, довърши надбягването, което си започнал!

  3. Концентрирай се върху настоящето!
  „Всеки мъж, които може да шофира безопасно докато целува красиво момиче прост не отдава на целувката вниманието, което тя заслужава.”

  Баща ми винаги казваше – не можеш да яздиш два коня едновременно. Бих искал да кажа, можеш да направиш всяко нещо, но не всичко. Научи се да бъдеш в настоящето – тук, където си; давай всичко от себе си в нещото, което правиш в момента.

  Насоченото действие е сила, това прави разликата между успех и провал.

  4. Въображението е могъщо!
  „Въображението е всичко. То е предварително представление на нещата, които ще ти се случат в живота. Въображението е по-важно от знанието.”

  Използваш ли въображението си всеки ден? Айнщайн е казал, „въображението е по-важно от знанието!” Твоето въображение предварително изгражда бъдещето ти. Айнщайн дори продължава, „Истинският знак на интелигентността не е знанието, а въображението.” Упражняваш ли „мускулите на въображението си” ежедневно, не позволявай нещо толкова мощно, колкото въображението да лежи безучастно.

  5. Прави грешки!
  „Човек, който никога не е допускал грешки, никога не е опитвал нищо ново.”

  Не се страхувай да сгрешиш. Грешката не е провал. Грешките могат да те направят по-добър, по-умен и по-бърз, ако ги използваш по най-добрия начин. Открий силата да допускаш грешки. Казвал съм го и преди, и ще го кажа отново, ако искаш да успееш, утрои количеството на грешките, които допускаш.

  6. Живей на момента!
  „Никога не мисля за бъдещето – то идва достатъчно бързо.”

  Единственият начин правилно да нагласиш бъдещето си е да присъстваш колкото се може повече в „настоящето”.

  „Днес” не можеш да промениш вчера или утре, затова от крайна важност е да посветиш всичките си усилия на „точно този момент”. Това е единственото време, което има значение, това е единственото време, което съществува.

  7. Създавай ценност!
  „Стреми се не да бъдеш успешен, а по-скоро да бъдеш ценен.”

  Не губи времето си, опитвайки се да бъдеш преуспял, използвай времето си да създаваш ценност. Ако си ценен, тогава ще привлечеш успеха.

  Открий талантите и дарбите, които притежаваш, научи се как да ги използваш по начин, който в най-голяма степен помага на другите.

  Работи да бъдеш ценен и успеха ще те настигне.

  8. Не очаквай различни резултати!
  „Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различни резултати.”

  Не може да продължаваш да правиш едно и също нещо всеки ден и да очакваш да се случи нещо различно. С други думи, не можеш да репетираш едно и също движение по един и същи начин и да очакваш да изглежда различно. За да промениш живота си, ти трябва да се промениш, до такава степен, че да промениш действията си и начина си на мислене, до толкова, че живота ти да се промени.

  9. Знанието идва с опита!
  „Информацията не е знание. Единственият източник на знание е опита.”

  Знанието идва от опита. Може да обсъждаш една задача, но това ще ти даде само философско разбиране за нея; трябва лично да извършиш задачата за да я „познаваш”. Какъв е урока? Трупай опит! Не губи времето си да се криеш зад теоретична информация, излез и го направи, по този начин ще се сдобиеш с безценно познание.

  10. Научи правилата и тогава играй по-добре!
  „Трябва да научиш правилата на играта. И чак тогава да играеш по-добре от всеки друг.”

  Казано по-простичко, има две неща, които трябва да направиш. Първото нещо, което трябва да направиш е да изучиш правилата на играта, която играеш. Не звучи вълнуващо, но е жизнено важно. Второ, трябва да се посветиш на това да играеш играта по-добре от всеки друг. Ако можеш да направиш тези две неща, успехът ще е твой!

  Източник: http://www.facebook.com/profile.php?id=1538444691#!/notes/bogomil-stoev/10-uroka-za-zivota-ot-ajnsajn/410841550698
 8. Ради
  Автор - неизвестен, поне на мен.

  1. Не допускай изречения от по една дума. Дразнят.

  2. Избягвай фразеологизмите - откак свят светува, те са бита карта.

  3. Внимавай да не задръстиш текста с... многоточия.

  4. Не ползвай търговски сигли & съкращения и т.н.

  5. Помни (винаги), че скобите (дори когато ти се струват необходими) прекъсват нишката на повествованието.

  6. Написаното е зграда чийто основи са правописът.

  7. Възможно най-рядко поставяй кавички: нищо не “губиш”.

  8. Никога не обобщавай.

  9. Чуждиците съвсем не са индикация за bon ton.

  10. Бъди крайно пестелив откъм цитати. Както казва Емерсон: “Мразя цитатите. Изразявам се със собствени мисли.”

  11. Сравненията наподобяват фразеологизмите.

  12. Не претрупвай фразата; не повтаряй два пъти едно и също; да повтаряш два пъти едно и също е излишно (под “претрупване” следва да се разбира ненужното разгръщане или обяснение на идея, която читателят очевидно вече е разбрал от самото начало, без повтаряне).

  13. Само тъпите копелета се изразяват просташки.

  14. Може би не е лошо да бъдеш повече или по-малко конкретен.

  15. Литотата е най-великата от изразните техники.

  16. Не смесвай висок и нисък стил - както и да ги изтипосаш, няма да стане по-яко.

  17. Ако пишеш скучно, турцизмите също няма да ти оправят дереджето.

  18. Слагай, запетайките, където им е мястото.

  19. Не минавай често на нов ред.

  Стига, разбира се, това да не е наложително.

  20. Прекалено дръзката метафора е безпомощна като дерайлирал лебед.

  21. Между впрочем, употребявай думите правилно, всяка щекотливост може да те провали.

  22. Толкова ли не може без реторични въпроси?

  23. Бъди кратък и ясен, старай се да съсредоточиш идеите си във възможно най-малкия брой думи, като грижливо избягваш дългите фрази - още повече накъсаните с вметнати изречения между тирета, които неизбежно разконцентрират невнимателния читател, - така че да не допринесеш с твоя начин на изказване за онова в крайна степен наситено и зловредно информационно замърсяване, което без съмнение (и най-вече в случаите, когато става въпрос за текстове, натъпкани с ненужни или лесно избежими уточнения) е една от трагедиите на нашето съвремие, робски подчинено на диктата на медиите, били те електронни или не.

  24. Правилната употреба на пълният член може и да ти изглежда най-несъществения проблем, но за много читатели е важен белег за твоят културен статус.

  25. Не бъди излишно емоционален! Не злоупотребявай с възклицателните!

  26. Ползвайки голям брой деепричастия се излагаш, показвайки, че или превеждаш лошо, или се правиш на забележителен, прибягвайки до не особено типични за твоя език средства.

  27. Наричай направо с имената им авторите и персонажите, които имаш предвид, без перифрази. Не забравяй, че още в края на XIX в. така правеше Патриарха на българската литература, когато пишеше златните си страници за Апостола на свободата и останалите.

  28. В началото прибегни до captatio benevolentiae, за да спечелиш читателя (ако разбираш какво имам предвид).

  29. Всяка завършена фраза трябва да има.

  30. И не започвай изреченията със съюз.

 9. Ради
  Hitotsu, wareware wa, shinshin o renmashi, kakko fubatsu no shingi o kiwameru koto.
  Ще тренираме сърцата и телата си, за да постигнем твърдия и непоклатим дух.

  Hitotsu, wareware wa, bu no shinzui o kiwame, ki ni hasshi, kan ni bin naru koto.
  Ще търсим истинското значение на бойното изкуство, така че с времето нашите сетива да бъдат готови.

  Hitotsu, wareware wa, shitsujitsu goken o motte, kokki no seishin o kanyo suru koto.
  С истинска жизненост ще търсим съвършенството на духа, на себеотрицанието.

  Hitotsu, wareware wa, reisetsu o omonji, chojo o keishi, sobo no furumai o tsutsushimu koto.
  Ще следваме правилата на учтивостта, уважението и зачитането на по-висшите и ще се въздържаме от насилие.

  Hitotsu, wareware wa, shinbutsu o totobi, kenjo no bitoku o wasurezaru koto.
  Ще следваме нашите богове и никога не ще забравим добродетелта на смирението.

  Hitotsu, wareware wa, chisei to tairyoku to o kojo sase, koto ni nozonde ayamatazaru koto.
  Ще гледаме нагоре към мъдростта и мощта, без да търсим други желания.

  Hitotsu, wareware wa, shogai no shugyo o karate no michi ni tsuji, Kyokushin no michi o mattou suru koto.
  През целия си живот, чрез мъдростта на каратето, ние ще се стремим към изпълнение на истинското значение на изкуството.

 10. Ради
  Умен е онзи, който може да смени плача в радостта. Умен е онзи, който може да смени скръбта в утеха.

  Умен е онзи, който може да смени отчаянието в надежда.

  Умен е онзи, който може да смени омразата в любов.

  Умен е онзи, който може да смени невежеството в знание.

  Умен е онзи, който може да смени неправдата в правда.

  Умен е онзи, който може да смени робството в свобода.

  Умен е онзи, който може да смени сиромашията в богатство.

  Умен е онзи, който може да смени смъртта в живот.

  Умен е онзи, който и в най-голямата тъмнина може да намери пътя към Бога.
  "Открити", Рилска Беседа от Учителя, държана на 20 август 1932 г., 5 ч. сутрин.
 11. Ради
  Днес слязохме от Рила. Един ден по-рано от планираното, но така се наложи. В момента съм в лек шок, сблъсъкът между София и Рила е почти болезнен. Но да оставим София. Горе, както винаги, беше вълшебно и прекрасно. Страхотна работна група, неземни изгреви, чудесна Паневритмия, много любов, красота и величие, среща с нови и стари приятели...В началото валя обилно, но после имаше и много слънце. Сега вече е почти само слънчево, топло, на моменти и горещо.

  Сигурен съм, че който успее да се качи дори и за ден, ще носи в себе си спомена за една незабравима Рила.

  Пожелавам го на всеки.
×
×
 • Create New...