Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Донка

Глобални Модератори
 • Общо Съдържание

  8775
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  503

Репутация Активност

 1. Like
  Донка reacted to Слънчева in За Словото   
  “Буквата е символ на звука. Звукът е вибрация. Думата е съставена от комбинация от звукове. Речта е поток от думи. Когато човек говори, използва своя гласов апарат и така цялото тяло вибрира – на физическо ниво. Ако използва пълния набор от звукове, както е на схемата, ще вибрира цялото му тяло. И не само. От представената схема става ясно, че говорейки, или просто произнасяйки звукове, човек „въздейства“ не само на физическото си тяло, но и на етерния двойник, който от своя страна въздейства на астралния и т.н. – на всички тела, споменати по-горе. Звукът е вибрация, чувството е вибрация, мисълта е вибрация. В речта всички те са ангажирани и неизбежно съчетани. А от правилното съчетание на тези елементи – реч, чувство и мисъл – зависи хармонията по принцип, към която всеки се стреми. От всичко казано дотук може да се направи изводът, че ако речта е чиста и пълноценна, то всички лъчи на всички чакри ще вибрират и ще се стимулират към действие по един правилен и хармоничен начин. В това е смисълът на точното произношение и правилното разчленяване на звуковете.
  Казва се на ученика по санскрит: „Произношението трябва да бъде със „сладост, чистота и търпение“. Човек със слабо развит ум не може да постигне правилна артикулация и произношение. Това е както въпрос на овладяване и контрол върху фината моторика на мускулите на езика като орган, така също и въпрос на развитието на естетическото чувство и усета за хармония на индивида. Развитието на съзнанието е пряко свързано с увеличаване на способността на хората да възпроизвеждат повече звукове с гласовия си апарат и тези звукове да бъдат по-мелодични и чисти. Когато речта изпълва тези показатели, тогава тя има сила – да „пренарежда“ телата на човека в хармонично единство, а също и да „пренарежда“ света наоколо чрез силата на мантрите и формулите. Затова мъдреците от ведическата епоха са отдавали толкова голямо значение на езика и ритуала. Така са въздействали върху природните сили и същества според волята си.“
  В своята книга „Път към познание на висшите светове“ Рудолф Щайнер обяснява как всеки лъч на дадена чакра е свързан с развитието на определено качество, добродетел.
 2. Like
  Донка got a reaction from Кон Круз in Джон Кехоу и позитивното мислене   
  "Успехът и парите" - това беше причината да оставя настрани Кехоу преди години. Тогава съм проявила гордост, може би. Сега осъзнавам, че е било за мое добро - нямаше да ми подейства и да ми помогне, защото нито успехът, нито парите някога са били моя представа за пътя към щастието и любовта. Признавам, че съм се отнасяла с леко презрение и съжаление към хора, които ги преследват.
  Животът ми даде урок. При мен започнаха да идват на уроци - един след друг, хора от бизнеса. Явно само професионалното ми усещане за близост с човека - ученик, можеше да ми помогне да изчистя гредата от окото си. След месеци работа (усвояването на езика "отваря" душата на човека), аз със срам вътре в себе си трябваше да призная, че бях се самозаслепила, лепвайки етикет на тези хора. Опознавайки ги все по-близо, всеки път молех за прошка за всичко, което бях мислила и чувствала по техен адрес преди. Те си бяха същите такива човеци като мен. Те също носят духовност - дори понякога повече и по-мълчалива и практическа от моята. Един от тях осинови ударено куче, което прибра от шосето и излекува. Но това е нищо - трябваше да усетите болката и любовта, с които беше написал за случката на своя елементарен английски.
  Така че ако успехът и парите за някого са пътят към щастието и любовта, пътят към вътрешната промяна, защо не?

  За воюването - не съм съгласна, че Кехоу призовава към воюване, но ще се върна в книгата и пак ще потърся дали наистина няма такъв уклон някъде.
  Благодаря.
 3. Like
 4. Like
  Донка reacted to KirilChurulingov in Джон Кехоу и позитивното мислене   
  „Аз съм квантов воин“
  „Оръжията на квантовия воин са просветеният ум и и будното сърце – за да усетите себе си, за да усетите Земята, да усетите мъдростта. Не само да знаете, а да го усетите."
  Нямам нищо против квантовия воин, нека го оставим свободен да воюва, със себе си, със Земята, с мъдростта-пожелавам му искренно да ги усети всички и ако целта му е "Успехът и парите" нека ги има и двете. 5. Like
  Донка reacted to Креми (късметче) in Джон Кехоу и позитивното мислене   
  Да, и аз съм размишлявала върху това, че Кехоу силно отключва критицизма в хората. Защо? След като е толкова сериозен реалист.
  Ефектът според мен се получава от няклко стъпки:
  1. Резултатите му са много добри, около тях започва да се шуми и той придобива известност, граничеща със скандалната.
  2. Хората го прочитат веднъж, смятат, че всичко са разбрали, и забравят половината от твърденията му, като в главите им остават само новаторските, "скандалните'. Така се получава леко изопачаване на неговите обяснения.
  3. Ако първият опит на някого е несполучлив, най-лесно е да се обвини авторът. Забравяме, че и каране на колело сме научили с рани по колената.

  Аз също много уважавам Кехоу, защото ни учи да работим съзнателно с мисълта и са понасяме последствията от това - т.е. да сме отговорни и в тази ( доскоро езотерична = скрита) област от живота.
  Освен това ни учи да се отървем от модела "Магарето и моркова", т.е. да не забравяме постигнатото. Който не е осъзнал това, няма смисъл да ползва техниките му.

  И последно - правейки познанието по-достъпно за мнозинството, той е пропуснал един момент - ако човек постъпва по Божията воля, всички компоненти от живота му започват да се подреждат , все едно че е ползвал тези техники. Но все пак Кехоу е дал основите препоръки за добър морал, без който техниката би се върнала като бумернаг върху ползващия я.

  Благодаря, Донче.
 6. Like
  Донка got a reaction from Ани in Как искам...   
  Истинската Светлина на Света може да се види само когато човек затвори очи за това, което нашите бедни сетива наричат реалност.
  Бездната е всъщност безкраят и само в него можем да летим на воля... Кой захвърля птиците в небесата?
  Всички сме били, сме и ще бъдем винаги заедно - всеки от нас свободен да лети така, както му е най-красивои щастливо и леко....

×
×
 • Добави...