Jump to content
Порталът към съзнателен живот

стругар

Участници
  • Общо Съдържание

    76
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    1

Всичко добавено от стругар

  1. Здравейте, отдавна не съм писал в тоя форум, некои от вас сигурно ме помнят. Както съм споменавал и в други теми, понекога сънувам пророчески сънища - случки от живота, резултати от мачове, числа от тото и т.н. Интересува ме какво евентуално може да се случи на човек сънуващ пророчески сънища ако започне да практикува въздействие върху осъзнатите сънища чрез различните тренировки за тая цел? Дали пророческите сънища ще спрат ако съзнанието ни започне да диктува събитията в нашите сънища или напротив - ще се засилят и ще могат да се предизвикват? Ако започнем да моделираме определен сън, той нема как да се окаже пророчески. Дори нема да е и символично-пророчески. Но от друга страна ми се е случвало макар и редко, на сън да искам да разбера конкретна информация за бъдещето и да я получавам. Обаче това състояние беше съвсем различно и се съмнявам да има нещо общо с т.нар. осъзнато сънуване. Имам желание да изпробвам това осъзнато сънуване, просто ми е интересно, но и се опасявам че без да искам може да развия по-силни ясновидски способности, а това е нещо което не желая, поне на тоя етап.
  2. Причината за всички следствия е само една и само веднъж, предизвикана е от Бог още при създаването на света. От тогава до сега има само низ от следствия, част от които сме и ние. До това заключение стигнах преди години посредством житейския си опит, след това установих, че и в Библията пише нещо подобно (както и в други "свещени" книги), а още по-късно разбрах, че много физици и философи от миналото са стигнали до същите изводи, наричайки това "детерминизъм". Предопределеността е 100%
  3. Глаголицата е леко заоблена форма на древната българска писменост, немаща никаква връзка със славяните. Въпреки завъртулките, приликата е очевадна. Кирилицата от своя страна също нема нищо общо със славяните, а е компилация от уникални древнобългарски букви (б, ж, з, ц, ч, ш, щ, ъ, Ь, ѣ, ѫ, ю, я, ѧ, и др.) + гръцки букви (от финикийски произход) и букви, наподобяващи както древнобългарски, така и гръцки. Още по темата: http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot...rski%20runi.htm http://www.kroraina.com/pb_lang/index.html
  4. Благодаря за думите Дай пример за "носене на вода от девет дерета"? Лесно е да се пускат празни фрази, но ако требва да се каже нещо конкретно май не е толкова лесно, а? Аз не търся истината, истината търси мен, за да я кажа... Ако не си животно, значи не си и човек. Защото човекът е животно, това е сигурно. А ти си човек (следователно и животно) защото мислиш и разсъждаваш примитивно по човешки, влагайки чисто човешко-животински емоции. Откровени глупости са това. Ако ние не сме животни, значи и другите човекоподобни маймуни не са животни, защото с тех сме почти еднакви. Какво общо има тука "състрадателността"? Ти никога нема да погледнеш на нещата от надчовешка и надживотинска гледна точка, следователно и ще си останеш с твоята животинска "истина". И после пак ми обяснявай, че не си животно. Не разбра ли, че всички човешки емоции и чувства, независимо дали т. нар. "положителни" или т. нар. "отрицателни", както и всички морални доктрини и ценностни системи са животински и съществуват само в нашите човешки примитивни мозъци и в нашето човешко примитивно общество? Не мисля, защото най-близките ни човекоподобни маймуни (шимпанзетата) са всеядни като нас.
  5. Аз не съм казвал, че съществува друг "морал" и други "чувства", освен човешко-животинските.
  6. Не са наблюдавани духове а предполагаеми "феномени", които фантазията на наивното суеверно човечество свързва с т.н. "духове". И тия "явления" изобщо не се наблюдават често, защото аз не познавам човек, който да е бил свидетел на "дух", нито пък моите познати познават такива хора. Случаите са изключително редки а още по-редки са "феномените" за които нема друго обяснение. Това да се отпечата петно на снимка, да се чуе шум, да се види "светеща" сфера, халюцинациите в полубудно, полутрезво или полудрогирано състояние, изплашена котка, чуване на гласове, внушения, "контактьорство" и др. не са "духове". Дай ми описание според теб какви качества и умения притежава един дух на умрел човек? Памет от времето докато е бил жив? Възможност да въздейства върху материални обекти? Възможност да встъпва в разумен контакт с живи хора, чрез петте им основни сетива? Защото ако всичко това го може един дух, това само по себе си е доказателство, че духове не съществуват. Защо да не са от значение? Ако наистина съществуваха и това можеше да се докаже, щеше да е от епохално значение за човечеството.
  7. Точно това казвам и аз - "доброто" и "злото" съществуват само в нашите примитивни човешки разбирания за морал. Също както и любовта, омразата и др. примитивни изцяло човешки чувства и разбирания, на които често се придава "божествен" характер...
  8. Наивно е да се смята, че по Земята бродят "духове" на умрели хора, но е нещо нормално човечеството да верва в такива неща и да си изгражда илюзии.
  9. Кой нормален човек, може да ходи да гледа как колят масово животни, ей така от интерес? Всички знаем какво става там и не виждам какво значение има моето, твоето или което и да е друго мнение по въпроса. Всички ние сме животни в една кланица и рано или късно на всеки му теглят ножо, дали ни харесва или не, това нема да промени нещата. Защо реши, че именно "стругар" (каквото и да имаш предвид под тоя термин) требва да "еволюира"? А кой ти каза, че делението на "добро" и "лошо" наистина съществува в законите на вселената, а не е част от примитивните човешки разбирания? Защо мислиш, че знаеш кое е "добро" и кое "лошо", и има ли граница между двете понятия в действителност...
  10. Благодаря Дина, една македонска и за теб
  11. А некои дори не я сушат рибата, направо я ядат сурова.
  12. Природосъобразно или не, това е практика при хората, която не е от вчера и нема да свърши утре. Всеко нещо, към което организма се приспособи може да стане "природосъобразно". И употребата на алкохол сигурно немаше да е природосъобразна, ако човешкия организъм не беше приспособен с течение на хилядолетията да го приема...
  13. Аз не предвиждам абсолютно нищо. Само казвам, че ако човечеството некога стане напълно вегетарианско, това ще се случи единствено по пътя на еволюцията, бавно и постепенно, според законите на природата. А не съм сигурен кога (и дали) това ще се случи, затова казвам "след 10, 20, 100 хилядолетия", което би требвало да си разбрала, че означава "неопределено голем период от време"
  14. Интересна манджа, щом има яйца + сирене/извара сигурно е вкусна
  15. Аз като го правя, не говоря от името на природата, а говори самата природа, чрез законите си и фактите, които прилагам. Нещо което не може да се каже за голема част от вегетарианците, пишещи тука. Промяна в човешкия живот може и да може да има, но "вегетарианството като рязка промяна в отделния човешки живот" е нещо неправилно по принцип. Да но за да стане човечеството изцяло вегетарианско, броят на вегетарианците към днешна дата не е от съществено значение. От значение е какви ще са пропорциите между месна и растителна храна на човешката трапеза през следващите 10, 20, 100 хилядолетия... Ами не знам кое точно в моите коментари те е накарало да мислиш така, но наистина ям месо и то почти във всеко едно хранене.
  16. Хаха разкрит съм Не бе Силве, защо реши така? Ти по тоя начин обиждаш месоядните, все едно човек требва да е обезателно вегетарианец, за да има много знания и "фин интелект"?
  17. Те могат да кажат само, че това е техния личен път, но да говорят от името на Господ и от името на природата е смешно и необосновано. Аз имах предвид не един човек постепенно да стане вегетарианец, а самото човечесто ако некога стане изцяло растителноядно, това ще стане постепенно по нормалния път на еволюцията и ще отнеме доста дълъг период от време. Мен не ме интересува отделната личност, който иска нека пие само вода и се моли, аз говоря за вегетарианството като явление и има ли то почва у нас и по света, но вие винаги обръщате разговора към себе си. Ами точно в тия неща се крие доказателството за несъстоятелността на агресивните вегетариански теории, които противоречат на природните закони. Ако некой е решил, че като не яде (или като яде) месо се чувства по-добре, никой не го спира... Това си е личен избор на всеки - кога, какво и колко ще яде. Но това не пречи да се обсъждат над-личностни и общочовешки въпроси свързани с яденето или неяденето на даден хранителен продукт. Твоя избор и твоята личност грам не ме вълнуват. Ако искаш изобщо не яж нищо, нема да ме трогнеш, нема да тръгна да ти обяснявам как неяденето на нищо ще вредно за теб. Но ако започнеш да пишеш, че човечеството требва да спре да се храни и да казваш колко вредно е яденето - чак тогава може и да се намеся в разговора. Моя тон си е напълно нормален (за разлика от твоя), това че ти намираш некои истини за "обидни" не е мой проблем. Сърди се на майката природа за това.
  18. "Пробвай с аспирин! Няма гаранция, но понякога помага. Юлската жега е опасно нещо!" И после пак кажете, че вегетарианството се отразява ползотворно на човешката психика... Ааа аз от рецепти не разбирам, иначе ям предимно български манджи.
  19. Какво общо има това, което пиша, с това, какво ми се яде и с това, дали да "си трая"? Защо ти не си пасеш тревата и да си траеш? Къде прочете такова нещо? Пишеш пълни глупости, точно преди малко написах, че ние хората немаме свобода. Любовта към живота нема нищо общо с начина на хранене. Изобщо не ме интересува добронамереността и злонамереността на когото и да било.
  20. "Стругар" означава човек, който работи на струг. А с какво е свързано? С нищо. Като се регистрирам некъде винаги избирам дума, която да е свързана с хората от простолюдието. Некои се възхищават от "учители", пророци, мислители... а аз се възхищавам от масите, от хората, очукани от живото.
  21. Може да има гениални, може да има луди, всекакви може да има. Тия глупости за "некакви учители казали така" не минават, защото учители има с лопата да ги ринеш... Това, че некой си казал да си продам къщата и да дам парите на бедните, изобщо по никакъв начин не означава, че това е най-правилното действие, което мога да направя. То е правилно от гледна точка на дадения "учител" и неговите теории, идеологии и учения, които не е задължително да са непременно верни. Нема "тези неща", какви са тези неща? Празните лозунги, които подхвърляте на неподходящи места говорят само лошо за вас. Това нема нищо общо. Защо ми е да съм вегетарианец, за да знам, че вегетарианството като масово явление в дългосрочен план е теоретично невъзможно? Вегетарианството след еволюционна промяна на човешкия вид - Да, но вегетарианството като рязка промяна в отделния човешки живот - Не!
  22. Не е така. Ти използва термина "ближен" като се позова на християнството, а в Библията ясно се вижда, че "ближен" ти е тоя човек, който е до теб, приятел, роднина или некой, който ти помага. Мога да приложа и цитати за потвърждение при необходимост. Аз като съм на Земята и имам по-добра видимост за земните проблеми, отколкото некой "възвисен", "от самолет", или "много духовен", който разбира от духовни неща а не от материални. Напротив, ти се отклоняваш от темата като даваш цитат от Библията, в който изобщо не става въпрос за храна. Кое точно е "глупаво"? Че е възможно да се появят болести, в следствие от генномодифицираните зеленчуци ли? А ти изобщо не знаеш какъв е спора. Тук не се коментира моето месоядство, нито твоето тревоядство. Изпозлване на думи като "аз" и "моят" са отклоняване от темата. След като се позоваваш на цитати от Библията и аз ще го направя: "11. защото, докле не бяха се още родили и не бяха направили нищо добро или лошо (за да се знае, че Божието решение в избора зависи не от дела, а от Призоваващия), 12. беше й казано: "по-големият ще робува на по-малкия", 13. както е и писано: "Иакова възлюбих, а Исава намразих". 14. Какво, прочее, ще кажем? Нима неправда има у Бога? Съвсем не. 15. Защото Той казва на Моисея: "който е за помилуване, ще го помилувам, и който е за съжаляване, ще го съжаля". 16. И тъй, това зависи не от оногова, който желае, нито от оногова, който тича, а от Бога, Който милува. 17. Защото Писанието казва на фараона: "тъкмо за това те издигнах, за да покажа над тебе силата Си, и за да бъде името Ми проповядвано по цяла земя". 18. И тъй, когото иска, милува, а когото иска, ожесточава. 19. Но ще ми кажеш: а защо още обвинява? Кой се е възпротивил на волята Му? 20. Ами ти, човече, кой си, та спориш с Бога? Изделието нима ще каже на майстора си: защо си ме тъй направил? 21. Или грънчарят не е властен над глината, та от едно и също месиво да направи един съд за почетна употреба, а друг - за долна?" Какъв "опит за бягство" виде тука? Ставаше въпрос именно за подправки а не за термична обработка. Ами ти нали не си "средностатистическа извадка" по отношение на храненето? Вероятно и познатите ти, които ядат салата без сол също не са средностатистически хора. А моите познати са точно такива, затова и аз имам по-добри наблюдения над мнозинството. А хората като цяло не ядат зеленчуци без подправки, както не ядат и месо без подправки. В това отношение месото и зеленчуците са равни, затова изречението "И до ден днешен, и най-пристрастения месоядец се опитва да избегне вроденото му отвращение към месото, чрез едно много просто действие- подправките..." "се отнася и за зеленчуците.", както бех написал и по-рано, но ти се правиш на ударен и изкривяваш нещата. Никаква липса на подправки нема в салатите от сурови краставици, домати, марула, зеле и др. зеленчуци. Ако твоя тесен кръг вегетарианци хрупа моркови като зайци, това не се отнася за хората като цяло. Ами ти каза "Когато хапнеш с удоволствие сурово месо като хищните животни, тогава ще призня човешкия род за месоядец.", демек "аз да хапна", аз мога да хапна, защо да не хапна суши например, което е приготвено със сурово месо. Не може да кажеш "когато хапнеш..." и после да кажеш "това е изключение". След като подтикваш към изключения с въпроса си, защо очакваш да направя обобщение за мнозинството от хора на Земята? А защо ти не се откажеш да упорстваш в тая тема?
  23. Не, "моето" е несъпротивляване на природните закони. От природна гледна точка нема никаква логика големо количество хора да живеят в една неплодородна зема и да бъдат "захранвани" изкуствено с "тръбичка". На тия хора не требва да им се помага с тирове храна а требва а със знания. Да бъдат научени да се изхранват сами и да не раждат деца, които не могат да отгледат сами. Драстичното намаляване на техната популация е нещо напълно нормално, забавянето на тоя процес само би усложнил ситуацията. Тука не говорим за "ближния" а за хора от другия край на Земята, които не познавам. Разбира се, че когато требва и с каквото можем ще помагаме, но да се отказваме от месото, за да им дадем житото със сигурност не е помощ а мазохизъм и глупава постъпка. Това също е глупаво. Защо ние всичките не си продадем имотите и не дадем парите на циганите например? С това само ще провалим както своя, така и техния живот. В такива лозунги нема рационална мисъл. Това изречение нема нищо общо с храната, била тя вегетарианска или животинска. Ти ако така тълкуваш Библията далеко нема да стигнеш... Е, "духовни учители" има всекакви. "Моя" пък може да каже, че в близко бъдеще хората ще се откажат от зеленчуците, защото ще се появят много генно модифицирани, които ще са причина за нови болести... Само че тук не става въпрос за моя или твоя, а за човешкия организъм като цяло. Защо си толкова сигурен. Може пък всички събития и техните ходове да са запланувани много преди техното започване и да не подлежат нито на божествена, нито на човешка намеса. Тука нещо си се объркал. Не говорим за сурови и сготвени, а за подправени и неподправени. Аз не познавам човек, който да яде салата без сол, оцет, зехтин или олио, в зависимост от салатата. Сигурно има и такива, но те са малки изключения. Важен е средностатистическият случай а не изключенията. Има доста народи, които и до днес ядат сурово месо.
×
×
  • Добави...