Начало Статии Лекции Книжарница Музика Филми Галерия Блогове Чат Форуми Темите днес Хороскопи За сайта
Порталът към съзнателен живот
« Концентрация между веждите Още упражнения | Обратно към всички упражнения » Един метод за дишане

Медитация върху дъгата
Младежки Окултен Клас, 08.03.1922
- * + MS Word Отпечатай

Още упражнения от категориите
·Упражнения преди лягане
·Упражнения след ставане

Сега, ще ви дам още едно естествено упражнение медитация върху дъгата. Ще медитирате върху дъгата дотогава, докато създадете в ума си красива картина за нея. Това упражнение може да отнеме на някои една, на други две, на трети три години, докато в ума им се създаде тази красива картина, но те требва да работят в това направление. Някои пък могат да успеят в кратко време това зависи от способността на ученика да се концентрира. Значи, всеки ден ще медитирате върху дъгата, докато в ума ви се създаде жива, ясна картина. Ще си я представите такава, каквато сте я виждали в природата, с всичките и цветове Това упражнение ще послужи като стимул за развиване на въображението в вас. За окултния ученик въображението е необходимо, понеже то е майка на идеите.

Когато медитирате върху дъгата, ето какви картини можете да си представите: на запад слънцето, на изток черен, тъмен облак, а дъгата от север към юг, след ситен, пролетен дъжд. Или, на изток е ясно, а дъгата се явява на запад. Изобщо, каквито положения да заема в ума ви, един ден дъгата требва да изгрее в душата ви така, както изгрева в природата. Като медитирате по 5-10 минути на ден върху дъгата, ще видите, как незабелязано, естествено в ума ви ще се яви образа на дъгата. Като медитирате, ще затваряте очите си, да виждате образа на дъгата ясно, картинно. В първо време, като си я представите умствено, тя няма да бъде ясна, но след време ще изпъкне добре, и то такава, каквато е в природата жива, реална.

Най-доброто време за медитация е сутрин, или при всяко добро разположение на духа. За резултата на упражнението не мислете. Какъвто и да бъде резултатът, все ще спечелите нещо, но няма да загубите. Освен сутрин, можете да медитирате преди обед, няколко часа след ядене и Вечер, преди лягане. Всеки е свободен да избере онова време, което е най- добро за него. Добре е да нарисувате дъгата, винаги да я имате пред себе си. Още по-добре е да наблюдавате дъгата след всеки дъжд, да запомните обстановката, условията, при които се е явила. Дъгата ще внесе в ума ви нов елемент.
 
Двата пьтя - 12 лекция - "Сила на волята", София, 1934 г, Лекция от Учителя, държана на 8 март, 1922 г. София
картинка: Интернет

посещения: 5410

- * + MS Word Отпечатай
Ако видите грешка или неточност в този текст, моля пишете ни.
 
« Концентрация между веждите Още упражнения | Обратно към всички упражнения » Един метод за дишане