Начало Статии Лекции Книжарница Музика Филми Галерия Блогове Чат Форуми Темите днес Хороскопи За сайта
Порталът към съзнателен живот
« Открийте какви сили се крият във вас Още упражнения | Обратно към всички упражнения » Шестте + 1 упражнения преди Паневритмия

Как могат да се придобият вдъхновение и красиви чувства и мисли
Младежки Окултен Клас, 23.11.1924
- * + MS Word Отпечатай

Без вдъхновение никой не може да работи… Имаш ли вдъхновение - всичко се разтваря пред теб. В природата съществува този закон…

Сега първото нещо за 10 дни наред, като ставате сутрин от леглото си, ще кажете: “Вдъхновение!” /3 пъти/. На обяд преди ядене пак ще произнесете думата 3 пъти и тогава ще ядете. И вечерно време, като си лягате, пак ще я произнесете 3 пъти. Всичко 9 пъти на ден. И тъй, ще произнасяте думата “вдъхновение” 10 дни наред по 9 пъти.

Ще си направите едно малко тефтерче и в него ще си отбелязвате опита. От този опит ще спечелите нещо по-малко от просено зърно, но туй, което спечелите, е толкова ценно, че с милиони не можете да го купите…

Когато произнасяте думата “вдъхновение”, ще спуснете силно ръцете си надолу и ще го почувствате издълбоко. После силно ще отправите тази дума към ума си, да почувствате това вдъхновение. И най-после трети път пак ще произнесете думата с чувство и мисъл. Трябва да почувствате, че във вас се влива сила. Ще правите упражнението сами, никой да не ви вижда.

Истинският ученик е вдъхновен. Затуй той се благославя. Вдъхновението е необходимо за него тъй както светлината, както животът и както Любовта. Като станете сутрин, тъй ще направите упражнението, че атмосферата да се разтърси, дори и аз да почувствам в моята стая, че действително между учениците има вдъхновение. Няма да викате високо. Не - тихо, само за себе си ще произнесете думата “вдъхновение”. В тихото говорене има музика, която силно действа на душата.

Силно ще концентрирате мисълта си, но тихо ще произнасяте думата. Щом я изговаряте високо, вдъхновението се губи. Затуй тихо ще я изговаряте и ще бъдете доволни сами от себе си. Ще правите упражнението с вяра. Не се смущавайте от това дали имате вдъхновение или нямате.

По който начин и да го правите, все-таки ще придобиете вдъхновение. Само по този начин могат да се образуват красиви чувства, красиви мисли, които са необходими за съграждането на вашия живот. Това е необходимо и за вашето бъдеще. Пред вас седи едно бурно море, което трябва да преминете. Пред вас седи един живот, който е пълен с мъчнотии. И за да можете да победите и превъзмогнете всички мъчнотии, трябва ви вдъхновение.

И тъй, щом дойдете до някоя мъчнотия, ще се спрете малко и ще изговорите думата “вдъхновение”.

И като вдъхновиш мъчнотията, тя казва: “Аз отстъпвам пред вдъхновението”, отваря ти пътя и ти минеш напред.… Имайте предвид, аз дълго съм търсил такава дума на български език. Тя е силна дума. Думата „вдъхновение“ е силна в своето трептение. Ако вие можете да схванете тия три елемента, вие ще почувствувате нейните трептения. Тази дума ще внесе нещо ново в вас – туй, което вие искате. Вие ще си я запишете и ще си я произнасяте, за десет деня едно приятно упражнение ще бъде.

Светлина и знание. Музика
 
Окултни упражнения
Беинса Дуно
Издателство: Бяло Братство
София, 2009 г.
ISBN: 978-954-744-105-7

посещения: 12655

- * + MS Word Отпечатай
Ако видите грешка или неточност в този текст, моля пишете ни.
 
« Открийте какви сили се крият във вас Още упражнения | Обратно към всички упражнения » Шестте + 1 упражнения преди Паневритмия