Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Green Nature

  • постове
    24
  • коментара
    5
  • прегледа
    14237

Устройствените планове победиха "Натура"


Теодор

467 прегледа

Вестник Дневник-Онлайн помести нова статия по проблема с Натура

http://evropa.dnevnik.bg/show/?storyid=402802

Решението за "Натура 2000" в четвъртък стана повод еколозите да протестират на два пъти. Сутринта природозащитниците посрещнаха министрите с плакати в защита на ценните места. В края на деня недоволните от решението за екомрежата отново излязоха на протест пред Народния театър "Иван Вазов"

В "Натура 2000" няма да бъдат включвани зони, които вече са част от общите или подробните устройствени планове на общините, гласува в четвъртък правителството. Така на практика министрите драстично намалиха покритието в България на европейската екологична мрежа. Одобрените от кабинета зони за "Натура" са 33.8% от територията на страната. Реално тези защитени места ще останат не повече от 20% от България, защото почти всички зони по Черноморието и половината от парк "Витоша" например са част от общите устройствени планове на общините, коментираха еколози.

В гласуваните в четвъртък от Министерския съвет 47 зони за "Натура" 26 са за опазване на птиците, а 21 - за важни местообитания на редки видове.

Отпадналите зони

От списъка бяха изключени зоната "Рила-буфер", както и части от "Калиакра" и "Емине". Отпадането на "Рила-буфер" е научно обосновано и не влияе значително на покритието на важните местообитанията, обясниха експертите на екоминистерството. Те се позоваха на решението на Националния съвет по биологично разнообразие, който препоръча изключването на зоната. "Рила-буфер" беше включена в проекта за "Натура" по настояване на учените от БАН, които изготвиха окончателния вариант за покритие на мрежата в България.

Заради това решение България със сигурност ще бъде подложена на наказателна процедура от Европейската комисия, обяви в четвърътък Катерина Раковска от WWF. Според нея "Рила-буфер" е от изключително важно значение и отново ще бъде включена в "Натура", след като приетият от кабинета списък бъде обсъден с евроекспертите.

Заплаха за съд

Европейската комисия трябва да даде становището си по проекта за "Натура" на България, след като бъдат проведени т.нар. биогеографски семинари. По време на тях експертите от всяка държава трябва да защитят пред представителите на комисията решенията си за включването или отпадането на всяка конкретна зона по "Натура". Правителството трябва да представи решението си в ЕК до края на годината, семинарите трябва да се проведат през март.

За пореден път държавата даде предимство на един частен инвеститор пред обществения интерес, коментира Тома Белев от Асоциацията на парковете. Той уточни, че точно изключените зони по Черноморието са обявени за орнитологично важни места по изискванията на Bird Life Internatinal и Европейската комисия е възприела напълно системата за оценка на природозащитната организация. Заради това България може да бъде осъдена от Европейския съд, както вече се случи с Гърция и Франция, обясни екологът. След решението в четвъртък по крайбрежието в "Натура" остават не повече от една трета от първоначално предложените от учените зони, обясни Катерина Раковска.

За кого са ползите

Изключването на земеделските земи от зона "Калиакра" е в полза на инвеститорите, които планират изграждането на ветрогенератори в участъка между Каварна и резерват "Калиакра". Мястото от векове е миграционно трасе на прелетните птици, ключово е и за храненето на мигриращи грабливи птици и редица видове, застрашени в ЕС.

Изключването на "Рила-буфер" оставя извън екомрежата 1.05 млн. декара около Националния парк "Рила". Според експертите на екоминистерството отпадането на зоната намалява едва с по няколко процента покритието на местообитанията, които са важни за мечките, лалугера, прилепа и вълка. Въпросните територии са в Самоковско, Дупнишко, Благоевградско, над Разлог и в източните части на планината, където трябва да се реализират мащабните проекти за ски курорти "Супер Боровец" и "Езерата - Паничище - връх Кабул".

"Европейската комисия не се интересува от конкретни места, а само от защитата на определени видове и важни местообитания", обясни Михаил Михайлов от ековедомството. Според него няма причина Брюксел да отправи забележки към България във връзка с "Натура", защото практиката на комисията е да признава изпълнение на директивата, ако в защитените зони са включени от 20 до 60% от териториите, които обитават редките видове и птици.

С решението в четвъртък зоните за "Натура" в България стават общо 342.

Какво ли следва от тук нататък???

Протести ли? Дали изобщо някой се вслушва в тях? В повечето от случаите НЕ!

Пътят минава през пълна консолидация и информираност на обществото. И налагане на строги санкции за неприемане на Натура 2000 зоните от Европа. За съжаление тези санкции ще ги плащаме НИЕ а не скъпите ни политици. И Мишел в своя блог е силно развълнуван. Но пътят е постлан с какви ли не предизвикателства и трябва да се опитваме да ги прескочиме.

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...