Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    283
  • коментара
    124
  • прегледа
    98960

От: 02. Планети в Екзалтация


Розалина

1772 прегледа

Екзалтацията е втората по сила позиция, която може да заема една планета. Но в много ситуации тя е много по-силна, отколкото позицията по трон. Основното качество на екзалтацията е нейната краткотрайност, ентусиазъм и еуфория.

При позиция на трон планетата е балансирана или подсилена в зависимост от знака, който заема, а при екзалтация планетата проявява максимално силно своите най-характерни качества. Това условие е основно при свързване на планетите с екзалтивните знаци.

Слънцето екзалтира в Овен, защото когато навлиза в този знак – началото на пролетта, то започва да увеличава своята сила. Неговата присъща топлина и сухота се подсилват след зимния сезон, за да постигнат пълната си проява в Лъв. От тази гледна точка, Овена дава началния тласък, експлозията, която задейства и възпламенява Слънцето.

Сатурн е естествения опонент на Слънцето, затова неговите позиции, както по трон, така и по екзалтация са диаметрално противоположни. Ако обителта на Слънцето е Лъв, то обителта на Сатурн е Водолей, знаци, които стоят един срещу друг или опозиция. Същият принцип е и при екзалтациите. Щом Овена подсилва качествата на Слънцето, като пролетен знак, то Везните, като есенен, за подсилват естествената сухота и хлад на Сатурн.

Луната има екзалтазия в Телец, знака естествено свързан с плодородието, плодовете, растенията, въобще растежа. В този знак тя проявява най-главната си характерситика, като покровителка на живота.

Юпитер достига екзалтацията си в знака на Рак, там той е най-отдалечен от елиптиката. Рака като влажен и студен знак, подсилва влагата на Юпитер, а когато е балансирана и температурата, условията за живот са максимално благоприятни. От тук идва и титлата ми като Бенефик, Голямото щастие.

Марс е горещ и сух и достига своята екзалтация е Козирога, защото тук той е в най-южната си позиция. Сухотата му се подсилва, в тази позиция, и е в опозиция с екзалтацията на Юпитер – Рак, така двете планети създават естествен баланс – подсилената влага на Юпитер и подсилената сухота на Марс.

Влажната Венера подсилва качествата си във вещаещата пролетта и плодородието Риба. Отново имаме планета, която в екзалтация подсилва влажността си, съответно е благоприятна за живота, затова Венера също носи титлата Бенефактор и Малко щастие.

Бенефакторите, подпомагат живота, дават му възможност да съществува, докато Малефакторите Сатурн – Голямото нещастие и Марс – Малкото нещастие, с естествената си сухота пречат на живота. Това отклонение от темата за екзалтациите беше, за да се разбере, че Сатурн, Марс като „лоши” планети могат да се разглеждат като такива, само в контекста на теми свързани с живота и здравето.

Меркурий е интересно изключение, защото той има екзалтация и трон в един и същи знак – Дева. Поради предимно сухата си природа, както Сатурн, така и Меркурий е свързан с идването на есента и намаляването на топлината и влагата в този период.

Екзалтациите, може би много повече от позициите по трон, комуникират с естествените характеристики на планетите, както подсилват съобразно природата им определени качества, за да навлязат в сезони отговарящи на природата им. Екзалтацията подготвя, дава старт, начален тласък, който подтиква планетата да излезе от сегашното си състояние и да „дойде на себе си”.

Източник: 02. Планети в Екзалтация

4 Коментара


Recommended Comments

Домашна по задача от Тема 2 Планети в екзалтация :

Карта 1 -холивудски актъор George Peppard 1.10.1928 г

Луна в екзалтация в Телец.

Няма планети на трон в тази карта

Карта 2 -Ben Stiller отново актъор 30.11.1965

Планета в екзалтация е Марс в Козирог .

Няма планети на трон в тази карта

Карта 3 - John Antihony 1.9.1902 g

Меркурий на трон и в екзалтация в Дева.

Сатурн на трон в Козирог.

Карта 4 - Rupert Allason 8.11.1951

Сатурн в екзалтация във Везни.

Няма планети на трон в тази карта

Линк към коментар

Домашна по задача от Тема 2 Планети в екзалтация :

Карта 5 -Abbott, Dale род.на 7.10.1965 г

Юпитер в Рак .

Бенефик.Голямо щастие .

Няма планети на трон в тази карта.

Карта 6:Dodi Fayed 15.4.1955 g

Планети в екзалтация :

Слънце в Овен,Венера в Риби и Юпитер в Рак.

Малкото и голямо щастие -Юпитер и Венера ,са в екзалтация.

Няма планети на трон в тази карта.

Линк към коментар

Домашна по задача от Тема 2 Планети в екзалтация :

Карта 7 -29.4.1950

Планета в екзалтация е Венера в Риби.Малкото щастие.

Планета на трон Юпитер в Риби.

Карта 8:

Планети в екзалтация :Марс в Козирог и Сатурн във Везни.

Планета на трон Юпитер в Риби.

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...