Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Alexander

Модератори
 • Общо Съдържание

  1870
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  6

Репутация Активност

 1. Thanks
  Alexander got a reaction from АлександърТ.А. in Ваксинация при децата - за или против   
  Изобщо не става въпрос за вина, а за ГИГАНТСКИ печалби - та нали всеки жител на планетата им е насилствено заставен да им е клиент (пардон - пациент)
 2. Like
  Alexander got a reaction from kipenzov in Перфекционизъм   
  Brilliance  Да обърна внимание, че това за което пиша е един краен и болезнен случай на стремеж към перфекционизъм, който би могъл да има тежки последици, особено за децата, които растейки в атмосфера на строга родителска доминация, се стремят към перфектност, като начин за оцеляване.

  И когато след години, те продължават да го правят, да се стремят всичко да е планирано и под контрол и със страх в сърцето - "какво ще кажат другите... дали го направих по-най добрият и перфектен начин"?!... тогава е подсъзнателно, тогава те в подсъзнанието си се самоконтролират, вместо строгият и изискващ родител, който е като безплътна сянка зад тях.
 3. Thanks
  Alexander got a reaction from АлександърТ.А. in Поредната Пандемия   
  Таня Шелхорн: 27 март в 21:25 ч.
  "Искаха да създават
  изкуствен интелект,
  да правят изкуствен човек,
  да бъркат в човешкия геном, а един вирус не могат да убият!"
 4. Like
  Alexander got a reaction from Слънчева in Коледна среща на Порталци - 2019 г.   
  Привет,
  Чудесна идея! Мястото е много хубаво - на близките поляни сме играли Паневритмия в Неделя.
  Светъл ден! 
                                  Alexander
   
  Поляните са отляво на хотела - Вижте на линка тук: Хотела и поляните до него
 5. Like
  Alexander reacted to Донка in Коледна среща на Порталци - 2019 г.   
  Скъпи приятели, какво ще кажете да се видим по празниците в София?
  От известно време живея тук и близо до полянаката за Паневритмия над Симеоново открихме прекрасно място. Непосредствено до Пътеката на Учителя покрай Симеоновските езера има непретенциозно и много спретнато хотелче със заведение - хотел Св. Георги. Прекрасно място за приятелски срещи и разговорки. 
  Предлагам да помислим за предколедния уикенд - 21 или 22 декември. Ако се съберем около обед, ще можем да се разходим по пътеката и покрай езерата и да обядваме там. Стига се много бързо и лесно. Ако има желаещи за нощувки, можем да проверим и/или резервираме. 

   
 6. Like
  Alexander got a reaction from Кон Круз in Още за родните медии...   
  Пускаш сутрин телевизора: от екрана те гледат мрачни физиономии които с траурни гласове каканижат една след друга печални новини. А. Цоцо'ова за по убедително е в черна траурна рокля. А нали днес е празник - самия Барозо ще открива новата линия на метрото.
  Прескачам на Нова - там водещия се мята като маймуна в клетка и ни замеря с лоши новини, как 25000 мечтаели да емигрират в Гърция, (откъдето периодично ни връщат хора - скелети) и в Испания, където безработицата минава 20%. От всички медии плюят по Бербатов - бил двоен измамник. Не искал Ювентус, които му купили билети за самолет (без да го питат) а Фулъм. Ама чакайте, нали: "Докато всичко не е договорено - Нищо не е договорено!" А в същото време го канят в Националния ни отбор.
  Прескачам на ТВ 7 - там пък водещата избира късметче със сентенция от един древен мъдрец: "Не казвай всичко което знаеш, но знай всичко което говориш." "- ха, мен не ми харесва", се фръцва коконата. Ама кой те пита дали на теб ти харесва - не е ли важното какво мислят стотиците хилядите зрители.
  Край, изключвам телевизора, и отварям прозореца - навън природата се събужда и вкарва чист, свеж въздух в облъчената допреди малко от ТВ манипулатори стая.
 7. Like
  Alexander got a reaction from Кон Круз in България. Ще я бъде ли? - 2   
  От средата на 20-ти век, няма по голям геноцид над Българския народ от този, извършен от насилствения болшевишки комунизъм. Защо се обезлюдиха хиляди български села? Защото стотици хиляди трудолюбиви българи, които милееха за бащината си земя и я бранеха с цената на живота си, бяха убивани в стотиците комунистически концентрационни лагери. Така се пречупваше и смазваше любовта към земята, към многолюдното българско семейство и като резултат, драстичен спад на традиционната дотогава, българска раждаемост. Тогава започна масовото изселване от китните български села, защото заповедта на болшевико-комунистите беше да няма частна собственост, да няма икономически независими хора, всички да се превърнат в аморфна работническа класа, зависеща от волята на работодателя - местния партиен велмож. Резултатите от този геноцид са видни и сега - стотици хиляди зачеркнати от картата, български села!
   
   
   
   
   
   
   
   
  Модераторска бележка: Темата е продължение на България. Ще я бъде ли?
 8. Like
  Alexander got a reaction from Кон Круз in Сънищата - как да ги тълкуваме? - част 4   
  Астрален сън, астрално пътуване по време на сън. Дава ти се нагледно да осъзнаеш разликата между сома и душа.
 9. Like
  Alexander got a reaction from Кон Круз in 9 май - Денят на Победата и на Европа   
  Хайде да не отваряме тази черна страница... за несполучливия (за щастие) опит на СССР да наложи на света световен "ред и справедливост..." четете Руските писатели: Солженицин, Виктор Морозов и хиляди други.

 10. Thanks
  Alexander got a reaction from Кон Круз in Социализъм и комунизъм   
  Канел

  Баба Ванга:


  Писала го е под диктовката на пистолет, застраховала се е. Откупила се е.Тогава ако споменеш България и не споменеш сакралната дума "Великия Съветски Съюз" те смятаха за контрареволюционер! да, да така беше не се смейте!
 11. Like
  Alexander got a reaction from Кон Круз in Чуждите думи   
  Няма страна в света, която да не се стреми да опазва лексикона на езика си, от чуждици, заемки и т.н.

  За съжаление България май е едно неприятно изключение, опровергайте ме ако греша.

  Като започнем от учебниците, написани от професори, които кой знае защо смятат, че колкото повече чужди думи има в учебника им, толкова по-академичен е стилът им.
  Дано новият просветен министър успее да се пребори с тази "мода".
 12. Like
  Alexander got a reaction from stelyana in Как да разпознаем добрия хомеопат?   
  "...Много от най-добрите хомеопати не са задължително и лекари, макар от друга страна това, че си лекар да не пречи да си и добър хомеопат.

  Най-често хората се насочват към хомеопат, когато им бъде препоръчан от приятел, който е бил излекуван или е останал с достатъчно добри впечатления.

  И така – как да разпознаем добрия хомеопат?

  Много хомеопати са завършили няколкогодишни професионални курсове, но има и такива, които са се обучавали сами и допълнително са посещавали курсове и семинари.

   Вие може да храните голямо уважение към вашето джипи или да сте влюбени в него като лекар – само по себе си това не го прави хомеопат и не означава, че той знае как да предписва хомеопатични лекарства и да води хомеопатично лечение.

  Когато джипито или друг лекар ви предложи или предпише хомеопатично лекарство, просто се поинтересувайте дали е завършил курс на обучение по Хомеопатия, или просто разчита, че една-две прочетени хомеопатични книги са му достатъчни, още повече, че погрешно смятат че хомеопатичните лекарства са безвредни.

  Безгрешен критерий дали човекът, който претендира да е хомеопат, наистина е такъв е броят на хомеопатичните лекарства, които ви предписва.

  Ако ви предписва две или повече хомеопатични лекарства наведнъж при това на гранулки, или ви предписва смесени хомеопатични лекарства, това не е Класически хомеопат, а т.н. "боаронец".
  Ето и пълната статия в ХомеоХелп: Как да разпознаем добрия хомеопат?
 13. Like
  Alexander got a reaction from Орлин Баев in Кучешка тения моля ви помогнете!   
  Всички болест се дължат на две причини- паразити и замърсители. /Хулда Кларк/
  Най-лошия паразит е  Фасколопсис Буски (Fasciolopsis buskii) – метилът (плосък червей), който намирам при всеки случай на рак, ХИВ инфекция, Алцхаймер, Болест на Крон, Сарком на Капоши, ендометриоза и при много хора, нямащи тези заболявания. /Хулда Кларк/
  21 признака, че може да имате паразити
  Да, всички ние имаме паразити. Практически е невъзможно да не влизаме в контакт с тях; те са в почти във всичко, от храната до килима на пода. Паразити от гръцки на български означава - храненик, нещо, което отглеждаш.
  Паразитите винаги ще съществуват; те са част от цикъла на живота. Дори здравите индивиди ги имат, разликата е, че те по-бавно нанасят вреда.
  Това, което ние не искаме, е развитие на инфекция от паразити. За да ги държим под контрол, трябва да останем чисти отвътре. Паразитите обичат лоша среда - лоша храна, мисли и емоции.
  Съвременната медицина препоръчва на всеки да направи прочистване от паразити веднъж или два пъти годишно. За да се предпазим от това да бъдем засегнати от тях, трябва да поддържаме вътрешна чистота в организма. Защото паразитите започват да се размножават като луди. Например кръглите червеи могат да снасят 300000 яйца в един ден! Глистите могат да растат и да достигнат дължина 30 метра. Едноклетъчните амеби може действително да се хранят с мозъка. Никой не е напълно имунизиран, дори и най-здравите хора. Можем обаче да пазим нашите тела в много добро състояние чрез периодично прочистване.

  Знаете ли, че чернодробният метил може дори да доведе до рак? Обикновено дори не знаем, че ги имаме, докато разбира се, те не станат толкова много, че да бъде трудно да се избегнат симптомите.
  Паразитите могат да бъдат действителната причина за най-мистериозните заболявания. Това са някои от най-често свързаните симптоми с инфекция паразити:
  Разстройства на настроението: депресия, тревожност, мисли за самоубийство, раздразнителност
  Силен глад за сладки храни! Желязо децифитна анемия- червеите могат да създават достатъчно загуба на кръв, за да предизвикат анемия или недостиг на желязо.
  Кожни заболявания като уртикария, обриви, екзема, сърбеж, дерматит, акне, язви, рани, лезии и т.н.
  Повтарящи се гъбични инфекции като Candida.   Кървенето на венците. Главоболие.   Безпокойство или тревожност. Нервност - отпадъчните продукти от паразитите дразнят нервната система
  Скърцане със зъби по време на сън.  Хранителни алергии / чувствителност към храната
  Загуба на апетит.  Сексуална дисфункция при мъжете / менструални проблеми при жените
  Хроничната умора.  Устойчиви храносмилателни проблеми (крампи, подуване на корема, газове и т.н.). Болки / скованост на ставите.  Проблеми с дишането. Сърбеж - особено около устата, носа и ануса.    Проблеми с паметта

  Видове паразити и техните ефекти върху имунната система
  Това са само няколко вида паразити и това, което правят: Кръглите червеи.

  Този специфичен вид паразит може да положи 200000 яйца на ден и да нарасне до дължина 15 м. Оценките показват, че 1 милиард души са заразени с този вид червей. Симптомите са горен абдоминален дискомфорт, астма, безсъние, апендицит, перитонит, треска, загуба на тегло и обриви поради секретите или отпадъчните продукти от червеите. Голям брой от тях може да предизвикат блокиране на стомашно-чревния тракт, кръвоизливи при проникване на чревната стена, абцеси в черния дроб, хеморагичен панкреатит, загуба на апетит, и недостатъчна абсорбция на усвояваните храни. 
   
  Паразити при деца
  Над 80% от децата се заразяват с паразити като острици и аскариди. При спазване на хигиенните правила може да се предотврати заразяването с тях, както и с тении или засмукващи паразити. Трябва обаче да се помни, че най-грамотният начин за предпазване от паразити е профилактичното антипаразитно прочистване на организма. Тази профилактика не може да бъде чрез медикаментозни средства, защото всички те са твърде токсични, което е опасно не само за детето, но и за възрастните. Най-разпространеното паразитно заболяване при децата е ентеробиозата (острици). Обикновено яйцата на остриците са върху постелно бельо, играчки, килими, бани и тоалетни. Те могат да оцелеят във водопроводна вода от 7 до 21 дни, като това зависи от температурата на водата и нейната наситеност с кислород. Известно време яйцата на остриците могат да запазят жизнеността си в бутилки и бебешки шишенца.
  При бременност

  Най-простите, едноклетъчни паразити увреждат децата още в утробата на майката и за борба с тях не може да се използват нито антибиотици, нито облъчване или операции - затова за бременността е необходима подготовка.

  В какво се състои опасността от паразити по време на бременност и след раждането на детето, и защо е необходима подготовка?

  Последиците от чревната фаза на развитието на аскаридите са особено опасни за бъдещите майки. Личинките на аскаридите проникват през плацентата и се настаняват в тялото на плода там, където им позволява генетиката на бебето.

  Ако това е мозъкът, младата майка ще има трудно раждане с разкъсвания, а след това й предстои доста ходене по детски лекари.

  Ако са белите дробове, още от бебешка възраст започват безкрани остри респираторни заболявания, бронхити, пневмонии, които практически не се поддават на лечение с антибиотици.

  Ако в жилището има котка, анти-паразитната програма е задължителна и за членовете на семейството, а домашните животни трябва да се подлагат на глистогонна терапия 3 пъти годишно. Цистите на простите паразити от вида кокцидии, попадайки в организма, поразяват различните типове клетки - но главно в централната нервна система и мускулите. Размножаването вътре в клетките продължава, докато клетката се разкъса поради изобилието на микроби - и тогава те започват да проникват в съседните клетки. Така бъдещата майка и детето биват подложени на опасност. Особено опасна по време на бременността е токсоплазмозата.

  При токсоплазмозата се наблюдава гибел на плода в утробата на майката, смърт на новороденото в резултат на обща инфекция, а при оцелелите деца - поражения на нервната система, очите и други органи.

  КУЧЕШКА ТЕНИЯ  Ехинококозата ("кучешка тения") е хелминтоза от групата на цестодозите, която се характеризира с образуване на паразитни кисти в черния дроб, белите дробове и други органи и тъкани. Половозрялата форма е дълга от 2 до 7 мм. Има главичка с 4 смукалца и двойна корона от 35-40 кукички, шийка и 2-6 членести звена. Личинката, която расте, развива се и живее в човешкия организъм десетки години, представлява киста с кръгла или овална форма, запълнена с течност. Животните (например, овце или крави) се заразяват от тревата, в която може да се озоват яйца на ехинокока. След това, ако куче яде от месото на заразено животно, вътре в него се развива тения, чиито яйца попадат в тревата или остават върху козината.  В случаите без особени усложнени болестта протича незабелязано с години и може да бъде открита случайно. Ехинококоза в главния мозък.  Около паразита се формира съединително-тъканна капсула, обкръжена с възпалително-променена мозъчна тъкан. Наблюдават се огнища на омекване и кръвоизливи.
  Проявите на паразитоза в мозъка се формират от хипертензионен синдром и локални симптоми. В първия влизат главоболие, световъртеж, гадене, общи епилептични припадъци с последващо развитие на пареза в крайниците, където е имало конвулсии. Възникват психически разстройства: бълнуване, депресия, слабоумие. За най-ефективно лечение се смята отстраняването на ехинококовите мехури. Ако не е възможно да се направи операция, смъртта настъпва сред увеличаващи се явления на вътрешно-черепна хипертензия или в епилептичен статус.

  Най-често срещани са: Ехинококоза на жлъчните пътища. Ехинококоза на белите дробове. Ехинококоза на черния дроб. Ехинококоза на бъбреците. Ехинококоза на далака. Ехинококоза на сърцето. Ехинококоза на гръбначния мозък.
  ГОВЕЖДА ТЕНИЯ (Taeniarhynchus saginatus) Говеждата тения има тяло с лентовидна форма и дължина над 10 метра. Човекът е краен приемник на говеждата тения. Продължителността на паразитирането на говеждата тения в организма на човека е около 20 години. Поставянето на диагноза е трудно поради слабата симптоматика при протичане на паразитозата. ениаринхозата минава през 2 стадия: ранен и късен (хроничен). Ранният е изучен сравнително слабо поради неизразените или отсъстващи симптоми, затова е прието да се смята за прикрит или слабосимптомен.
  В хроничния стадий на тениаринхозата се наблюдават 4 основни симптома:
  - астеновегетативен (обща слабост, отпадналбост, лесна умора, нарушен сън, световъртеж, главоболие, повишена раздразнителност);
  - диспептичен (гадене, понякога повръщане, парене в хранопровода, диария или запек, повишено слюноотделяне;
  - абдоминален (болков синдром в областта на корема без определяно място на локализация: това може да е болка в областта на стомаха - епигастрия, болка вляво или вдясно от корема);
  - рязка промяна на апетита (редуват се отслабване със засилване).
  Понякога единственото доказателство за наличието на тениаринхоза е излизането на самия хелминт и неговите членчета от червата - без никакви оплаквания от страна на пациента.
  Паразити при котките: Токсоплазмоза, Toxoplasma gondii  Токсоплазмозата протича по-тежко при хора, чиято имунна система е отслабена по различни причини. Групите с повишен риск за тежка токсоплазмоза включват:
  - плод в майката по време на вътрешноутробното развитие;  - малки деца;  - престарели хора;
  - бременни жени (поради рисковете за бъдещето дете); - хора с потисната имунна система.За хората от рисковите групи заразяването с токсоплазми може да предизвика тежки заболявания, включително енцефалит (мозъчно възпаление), аборти, мъртвородени деца, вродени пороци в развитието (в това число умствена изостаналост) и други проблеми с нервната система и зрение.  Токсоплазмозата най-често се наблюдава у котки, които имат достъп до улицата и водят активен ловен живот, както и при такива, които ядат сурово или недостатъчно термично обработено месо. Според статистиката, в зависимост от начина на живот, от 20 до 60% от всички котки са инфектирани с Toxoplasma gondii - но само в неголяма част се наблюдават симптоми на токсоплазмоза.  По подобен начин стоят нещата и при хората - над 500 милиона души по цял свят са заразени с токсоплазми, но при повечето от тях симптомите й остават скрити и не се проявяват. При това в различните страни ситуацията е различна. Например, в САЩ и Великобритания с токсоплазма са заразени 20-30% от населението, а във Франция и Германия - до 80%.
  Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни. Причинител на заболяването е малък живораждащ нематод Trichinella spiralis. Тя паразитира в домашните и дивите прасета, малки плъхове, мечки, лисици, диви гризачи. У човека Trichinella spiralis се среща в три морфологични форми: полово зрели (чревни), млади (мигриращи) и мускулни (капсулирани). Мъжките полово зрели трихинели имат дължина 1,4 до 2,2 мм, а женските 3 до 4,4 мм. В организмът в новия гостоприемник паразитът попада с месото на животни опаразитени с мускулни трихинели. Попадналите в стомашно-чревния тракт на човека трихинели се декапсулират под влияние на стомашния сок. Преминават през тънките черва, достигат полова зрелост и след 5 дни женските започват да раждат млади ларви. Те извършват миграция по лимфен и кръвен път и се локализират в напречнонабраздената мускулатура. Хората се заразяват от месото на заразени с трихинели, най-често домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре топлинно обработени. Заразяват се и от колбаси, употребявани без топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени от ветеринарните органи. Месото на болните животни не е променено на външен вид. Навлезлите от мускулните влакна трихинели са много малки и са невидими без микроскоп. Заболяването започва с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. Понякога заболяването започва с повръщане, разстройство и болки в корема.
  Trichomonas vaginalis –

  едноклетъчен, подвижен протозой с микроскопични размери (средно 10-20 µм) и невидим с просто око. Паразитът се размножава чрез делене на 8-12 часа. Характерна особеност на трихомоните е способността им да фагоцитират (поглъщат) други микроорганизми (бактерии) като по този начин се превръщат в резервоар на патогенни причинители на други инфекции, вкл. и сексуално предавани, като например гонококция (т. нар. Трипер). Това обяснява честото наличие на съпътстващи инфекции при трихомоназата. Trichomonas vaginalis води до развитието на промени в епитела на шийката на матката, които се наблюдават и при рак на шийката на матката. При бременни жени трихомонадната инфекция може да доведе до преждевременно раждане на недоносен плод.
   При инфекция с трихомони, може да се образуват ранички във влагалището и върху шийката на матката. Трихомониазата е една от най-често срещаните полово-предавани болести, която засяга в голяма степен и двата пола. Смята се, че тя засяга 20-25% от жените на възраст 16-35 години и е причина за 7-10 % от уретритите при мъжете. При жените се засягат влагалището, шийката на матката и уретрата, като най-честата проява е със засягане на влагалището (т.нар. трихомоназен вагинит). В 10-20 % от инфектираните жени заразяването с Trichomonas vaginalis протича безсимтомно, т.е. те нямат оплаквания и инфекцията се открива случайно при профилактично изследване. При мъжете се засягат уретрата, а при дългогодишно носителство и когато не е провеждано лечение, инфекцията може да засегне и простата. Болшинството от инфектираните мъже нямат симтоми или те са слабо изразени. Това благоприятства разпространението на инфекцията между пратнъорите. При голям процент от мъжете заболяването може да протече безсимптомно (в този случай те се явяват само преносители) или да се прояви като възпаление на уретрата (уретрит). При жените инфекцията обикновено дава симптоми на вагинит (възпаление на влагалището) с лошо-миришеща сиво-жълтеникава секреция, като много рядко се случва да няма клинична изява. Трихомониазата се предава главно по полов път. Човек се заразява при пряк контакт с инфектиран партнъор, най-често хетеросексуален, като инфекцията се предава от пениса към влагалището и обратно.   
  Анкилостоми. Този паразит рефлектира на над 700 милиона души. Анкилостомната инфекция индуцира сложна смес от хост-защитни и патологични имунни отговори. Ларвите на анкилостомата проникнат през кожата. Младите червеи използват зъбите си, за да се закрепят за чревната стена и да се хранят с кръвта. Симптоми от анкилостома са недостиг на желязо, болки в корема, загуба на апетит, дефицит на протеин, суха кожа и коса, кожни раздразнения, отоци, подут корем, умствена тъпота, и в крайна сметка сърдечна недостатъчност.
  Острици. С острици е заразено едно от всеки пет деца. Симптомите могат да включват сърбеж и дразнене на ануса или влагалището, храносмилателни разстройства, безсъние, раздразнителност или нервност. Може също така да не показват никакви симптоми. Женските червеи изпълзяват на ануса и снасят около 15 000 яйца на ден.
  Трихуриди. Тези инфекции се оценяват на няколко стотин милиона по целия свят. Симптомите на трихуриди са кървави изпражнения, болка в долната част на корема, загуба на тегло, ректален пролапс, гадене и анемия.
  Глисти. Те могат да живеят десет години в червата на човека. Някои глисти могат да снасят най-много един милион яйца на ден.
  Плоските червеи. Те се намират в пикочния мехур, кръвта, черния дроб, белите дробове, бъбреците и червата. Човешките инфекции с метили са повече от 250 милиона в световен мащаб. Те могат да причинят сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, пикочния мехур. 
  Кърлежите пренасят болесттотворни микроорганизми!

          Основна роля имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж.  Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.
  1. Правилно отстраняване на забития кърлеж
          Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко забилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица.Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото на забития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.
          2. Насочване за хирургично сваляне при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него
          Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически.
          3. Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа - с йод, спирт или одеколон.
          4. При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава чрез поставяне в спирт. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.
          5. Съвети за проследяване в продължение на 30 дни относно:
          - Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка.
          - Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. За временно пребиваващите или живеещите в ендемични за Кримско-Конго хеморагичната треска райони - прояви на кървене от венците, хеморагични петна по кожата.  Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение у нас имат Лаймската борелиоза (Лаймската болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската, хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит.
  Лаймската болест е една от най-разпространените предаване с кърлежи инфекции в България. Клиничната картина може да имитира редица заболявания. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър > 5 см, обикновено на мястото на ухапване от кърлежа, което впоследствие бързо се разширява.
          Паралелно със зачервяването или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми на началната Лаймска болест - увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.
          Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и епизодите със силно учестен пулс. Характеризира се с някоя от следните клинични прояви:
          - неврологични - радикулит, менингит или възпаление на лицевия нерв; ставни - най-често възпаление на големите стави;   - засягане на сърцето - нарушения на сърдечния ритъм и възпаление;
          - очни - конюнктивит, засягане на ретината;    - кожни - множествени червени петна по кожата.
          Третият стадий са усложненията от нелекуваната Лаймска болест, години след заразяването. Клиничните му прояви са хронични възпаления на ставите, необратими кожни промени, атрофия на зрителния нерв, нарушения на паметта. Възможни са рецидиви месеци и години по-късно, предизвикани от останали в организма борелии.   Марсилската треска е другото най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж. Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието.     На мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След скрит период от 3 - 7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3 - 4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялата тяло, включително по дланите и стъпалата. С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада до 3 - 4 дни. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. През последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми.  
  Кърлежов енцефалит -  Остро заразно трансмисивно заболяване с природна огнищност и предимно поражение на нервната система. Основни източници и резервоари на заразата са гризачите и птиците и паразитиращите по тях кърлежи.  Обикновено заболяването започва остро с температура до 39 - 40 градуса, главоболиe, зачервяване на конюнктивите и склерите, и менингиален синдром. Едновременно с това се развива и енцефалитен синдром с вяли парализи или парализи на шията и горни крайници. Профилактичните мерки са: унищожаване на кърлежите, предпазване на ухапване от кърлежи, дезакаризация на дмашните животни.
    Ето част от интервю с Д-р Мартин Петров, медицински специалист
  Ръководител на Държавната Лаборатория по Паразитни Болести. Д-р Петров, с 21-годишен опит, е автор на на повече от 60 статии на тема молекулярна паразитология. Държавната Лаборатория по Паразитни Болести е открила нова причина за халитозата (лош дъх): заразяване с паразити.
  Наскоро завършено изследване доказва, че отпадъчните продукти от паразитите са токсични и създават благодатна почва за развиване на гнилостни бактерии в стомаха. Това е причината, поради която хората, заразени с паразити, може да страдат от лош дъх.
  Ще обсъдим този здравен проблем с д-р Мартин Петров, Ръководител на Държавната Лаборатория по Паразитни Болести.
  — - - Д-р Петров, благодаря Ви за гостуването. Да започнем с основния проблем. Вярно ли е, че болшинството от населението на България е заразено с паразити?
  - Да. В сравнение с други страни, ние заемаме една от водещите позиции. Поради лошото екологично състояние, бездействието на властите и безразличието на хората.
  — - - Д-р Петров, верни ли са резултатите от изследванията, които показват връзка между заразяването с паразити и лошия дъх?
  - Допреди броени години, медицинската общност смяташе, че лошият дъх е проблем, изцяло зароден в устната кухина. Въпреки това, последните проучвания показват, че проблемите със стомаха и черния дроб, които винаги се наблюдават при паразитните болести, също водят до лош дъх. Учените също подчертават, че този привидно "нормален симптом" не трябва да се игнорира. Заразяването с паразити винаги води до сериозни болести.
  Аз лично имам доверие на резултатите от изследването, проведено в нашата институция. Обичайният "лош дъх" се превръща в сериозно заболяване. Около 92% от смъртните случаи сред хората са причинени от паразитни болести. И не става дума само за смърт поради заболяване.
  - - Когато говорим за паразити, обикновено имаме предвид червеи. Нима те причиняват лош дъх и дори смърт?
  - В действителност е голяма грешка да се смята, че единствените паразити са червеите. Има огромно разнообразие от паразити, които живеят в различни органи на тялото. Те причиняват различни оплаквания. И между другото, многоклетъчните червеи, или по-точно казано хелминтите, са много опасни. Те буквално унищожават червата, причинявайки разлагане и в крайна сметка смърт. Но дори червеите трудно могат да бъдат намерени и унищожени.
  Наред с тях има хиляди паразити, които могат да живеят в черния дроб, мозъка, белите дробове, кръвта или стомаха. И почти всички от тях са смъртоносни. Някои от тях незабавно започват да действат агресивно и да унищожават тялото. Други паразити живеят незабелязано, докато броят им не стане толкова голям, че тялото не може повече да се бори и така човекът умира.
  В същото време мога да кажа уверено, че практически в тялото на всеки има паразити. Проблемът е, че повечето много трудно могат да бъдат открити. И чак когато последиците от инфекцията стават забележими, лекарите се опитват да ги отстранят. Дори и при аутопсия са нужни специални тестове, за да се открият паразити. Поне за повечето от тях.
  Пак повтарям - има вероятност буквално хиляди паразити да живеят в черния дроб, мозъка, белите дробове, кръвта, стомаха. И почти всички те са смъртоносни. Всичко обикновено започва просто с лош дъх.
  — - - Може ли да дадете конкретни примери на заразяване с паразити?
  - Мога да изброя стотици случаи. Но по-скоро ще се съсредоточа върху онези примери, които демонстрират ясно опасността от паразитите.
  Първо, оказа се, че някои тении могат да причинят рак. Освен това, червеите са тези, които развиват рак първи. Злокачествените клетки на червеите се разпространяват из тялото на човека, като по този начин го заразяват. Това се случва, когато ларвите на паразита стигнат до лимфните възли на червата. Те съответно се превръщат в ракови образувания и в заплаха за човека. Смъртта настъпва буквално в рамките на няколко месеца. Пореден случай на смърт от такъв тумор имаше миналата седмица.
  На снимката: клетки на злокачествен тумор, дължащ се на паразитни червеи.
           
  Друга често срещана цел на паразитите е мозъкът. Заразяването му води до неврози, бърза умора, прекомерна раздразнителност и внезапни промени в настроението. И в по-напреднал стадий, с увеличаването на паразитите в мозъка, се развиват по-сериозни заболявания и в крайна сметка се стига до летален изход.
  Пазим фото архив на аутопсии, при които са открити паразити в различни органи на тялото. Ето само няколко снимки, но трябва да Ви предупредя, че гледката не е приятна.
  Паразити в жлъчката на мъж:

  Паразити в мозъка, които причиняват рак:

   
   
   
  Червеи в сърцето, които предизвикват сърдечен арест:

   
  Третият пример е заразяване на човешкото сърце. Смята се, че това заболяване е много рядко. Но в действителност, паразити в сърцето се намират у приблизително 23% от хората. Или с други думи у всеки четвърти човек. В началния стадий те са напълно неоткриваеми и нямат влияние върху организма. Но с времето броят им се увеличава и започват да стават забележими. Те са в основата на много болести на сърцето и ако говорим за внезапна смърт вследствие на сърдечен арест, паразитите са причината в почти 100% от случаите.
  — - - Има ли някакви други опасни последици от заразяването с паразити?
  - При мъжете, паразитите причиняват простатит, импотентност, аденома, цистит, камъни в бъбреците и пикочния мехур. 
  При жените, причиняват болка и възпаление на яйчниците, миоми, маточни фиброми, т.н. бучки в гърдата, както и възпаление на надбъбречната жлеза, пикочния мехур и бъбреците. И, разбира се, тези проблеми са придружени с преждевременното стареене на кожата, бръчки, торбички под очите, брадавици и папиломи по лицето и тялото.
  — - - Как да се предпазим от паразитите? Има ли някакви изследвания, лекарства?
  - За съжаление, може да се каже, че няма сигурни методи за диагностициране на паразити в тялото. Това е донякъде поради съществуването на много видове паразити (известни са повече от 2 000 вида) и отчасти поради трудното им откриване. Цялостно изследване за паразити може да се направи само на 1-2 места в страната и ще струва много скъпо.
  Симптомите на паразитна инфекция са следните:
  ·        лош дъх;
  ·        алергии (обриви, сълзене очи, хрема);
  ·        обриви и зачервяване на кожата;
  ·        чести настинки, възпалено гърло, запушен нос;
  ·        хроничната умора (когато умората настъпва бързо, независимо от извършваната дейност);
  ·        често главоболие;
  ·        запек или диария;
  ·        болки в ставите и мускулите;
  ·        нервност, безсъние и нарушения на апетита;
  ·        тъмни кръгове и торбички под очите.
  ·        Гъбички по кожата.
  ·        Хемороиди.
  Ако и Вие се оплаквате дори от един от тези симптоми, тогава има 99% шанс да страдате от паразитна болест.
  И трябва да се отървете от паразитите възможно най-скоро!
 14. Like
  Alexander got a reaction from Орлин Баев in Кучешка тения моля ви помогнете!   
  Всички болест се дължат на две причини- паразити и замърсители. /Хулда Кларк/
  Най-лошия паразит е  Фасколопсис Буски (Fasciolopsis buskii) – метилът (плосък червей), който намирам при всеки случай на рак, ХИВ инфекция, Алцхаймер, Болест на Крон, Сарком на Капоши, ендометриоза и при много хора, нямащи тези заболявания. /Хулда Кларк/
  21 признака, че може да имате паразити
  Да, всички ние имаме паразити. Практически е невъзможно да не влизаме в контакт с тях; те са в почти във всичко, от храната до килима на пода. Паразити от гръцки на български означава - храненик, нещо, което отглеждаш.
  Паразитите винаги ще съществуват; те са част от цикъла на живота. Дори здравите индивиди ги имат, разликата е, че те по-бавно нанасят вреда.
  Това, което ние не искаме, е развитие на инфекция от паразити. За да ги държим под контрол, трябва да останем чисти отвътре. Паразитите обичат лоша среда - лоша храна, мисли и емоции.
  Съвременната медицина препоръчва на всеки да направи прочистване от паразити веднъж или два пъти годишно. За да се предпазим от това да бъдем засегнати от тях, трябва да поддържаме вътрешна чистота в организма. Защото паразитите започват да се размножават като луди. Например кръглите червеи могат да снасят 300000 яйца в един ден! Глистите могат да растат и да достигнат дължина 30 метра. Едноклетъчните амеби може действително да се хранят с мозъка. Никой не е напълно имунизиран, дори и най-здравите хора. Можем обаче да пазим нашите тела в много добро състояние чрез периодично прочистване.

  Знаете ли, че чернодробният метил може дори да доведе до рак? Обикновено дори не знаем, че ги имаме, докато разбира се, те не станат толкова много, че да бъде трудно да се избегнат симптомите.
  Паразитите могат да бъдат действителната причина за най-мистериозните заболявания. Това са някои от най-често свързаните симптоми с инфекция паразити:
  Разстройства на настроението: депресия, тревожност, мисли за самоубийство, раздразнителност
  Силен глад за сладки храни! Желязо децифитна анемия- червеите могат да създават достатъчно загуба на кръв, за да предизвикат анемия или недостиг на желязо.
  Кожни заболявания като уртикария, обриви, екзема, сърбеж, дерматит, акне, язви, рани, лезии и т.н.
  Повтарящи се гъбични инфекции като Candida.   Кървенето на венците. Главоболие.   Безпокойство или тревожност. Нервност - отпадъчните продукти от паразитите дразнят нервната система
  Скърцане със зъби по време на сън.  Хранителни алергии / чувствителност към храната
  Загуба на апетит.  Сексуална дисфункция при мъжете / менструални проблеми при жените
  Хроничната умора.  Устойчиви храносмилателни проблеми (крампи, подуване на корема, газове и т.н.). Болки / скованост на ставите.  Проблеми с дишането. Сърбеж - особено около устата, носа и ануса.    Проблеми с паметта

  Видове паразити и техните ефекти върху имунната система
  Това са само няколко вида паразити и това, което правят: Кръглите червеи.

  Този специфичен вид паразит може да положи 200000 яйца на ден и да нарасне до дължина 15 м. Оценките показват, че 1 милиард души са заразени с този вид червей. Симптомите са горен абдоминален дискомфорт, астма, безсъние, апендицит, перитонит, треска, загуба на тегло и обриви поради секретите или отпадъчните продукти от червеите. Голям брой от тях може да предизвикат блокиране на стомашно-чревния тракт, кръвоизливи при проникване на чревната стена, абцеси в черния дроб, хеморагичен панкреатит, загуба на апетит, и недостатъчна абсорбция на усвояваните храни. 
   
  Паразити при деца
  Над 80% от децата се заразяват с паразити като острици и аскариди. При спазване на хигиенните правила може да се предотврати заразяването с тях, както и с тении или засмукващи паразити. Трябва обаче да се помни, че най-грамотният начин за предпазване от паразити е профилактичното антипаразитно прочистване на организма. Тази профилактика не може да бъде чрез медикаментозни средства, защото всички те са твърде токсични, което е опасно не само за детето, но и за възрастните. Най-разпространеното паразитно заболяване при децата е ентеробиозата (острици). Обикновено яйцата на остриците са върху постелно бельо, играчки, килими, бани и тоалетни. Те могат да оцелеят във водопроводна вода от 7 до 21 дни, като това зависи от температурата на водата и нейната наситеност с кислород. Известно време яйцата на остриците могат да запазят жизнеността си в бутилки и бебешки шишенца.
  При бременност

  Най-простите, едноклетъчни паразити увреждат децата още в утробата на майката и за борба с тях не може да се използват нито антибиотици, нито облъчване или операции - затова за бременността е необходима подготовка.

  В какво се състои опасността от паразити по време на бременност и след раждането на детето, и защо е необходима подготовка?

  Последиците от чревната фаза на развитието на аскаридите са особено опасни за бъдещите майки. Личинките на аскаридите проникват през плацентата и се настаняват в тялото на плода там, където им позволява генетиката на бебето.

  Ако това е мозъкът, младата майка ще има трудно раждане с разкъсвания, а след това й предстои доста ходене по детски лекари.

  Ако са белите дробове, още от бебешка възраст започват безкрани остри респираторни заболявания, бронхити, пневмонии, които практически не се поддават на лечение с антибиотици.

  Ако в жилището има котка, анти-паразитната програма е задължителна и за членовете на семейството, а домашните животни трябва да се подлагат на глистогонна терапия 3 пъти годишно. Цистите на простите паразити от вида кокцидии, попадайки в организма, поразяват различните типове клетки - но главно в централната нервна система и мускулите. Размножаването вътре в клетките продължава, докато клетката се разкъса поради изобилието на микроби - и тогава те започват да проникват в съседните клетки. Така бъдещата майка и детето биват подложени на опасност. Особено опасна по време на бременността е токсоплазмозата.

  При токсоплазмозата се наблюдава гибел на плода в утробата на майката, смърт на новороденото в резултат на обща инфекция, а при оцелелите деца - поражения на нервната система, очите и други органи.

  КУЧЕШКА ТЕНИЯ  Ехинококозата ("кучешка тения") е хелминтоза от групата на цестодозите, която се характеризира с образуване на паразитни кисти в черния дроб, белите дробове и други органи и тъкани. Половозрялата форма е дълга от 2 до 7 мм. Има главичка с 4 смукалца и двойна корона от 35-40 кукички, шийка и 2-6 членести звена. Личинката, която расте, развива се и живее в човешкия организъм десетки години, представлява киста с кръгла или овална форма, запълнена с течност. Животните (например, овце или крави) се заразяват от тревата, в която може да се озоват яйца на ехинокока. След това, ако куче яде от месото на заразено животно, вътре в него се развива тения, чиито яйца попадат в тревата или остават върху козината.  В случаите без особени усложнени болестта протича незабелязано с години и може да бъде открита случайно. Ехинококоза в главния мозък.  Около паразита се формира съединително-тъканна капсула, обкръжена с възпалително-променена мозъчна тъкан. Наблюдават се огнища на омекване и кръвоизливи.
  Проявите на паразитоза в мозъка се формират от хипертензионен синдром и локални симптоми. В първия влизат главоболие, световъртеж, гадене, общи епилептични припадъци с последващо развитие на пареза в крайниците, където е имало конвулсии. Възникват психически разстройства: бълнуване, депресия, слабоумие. За най-ефективно лечение се смята отстраняването на ехинококовите мехури. Ако не е възможно да се направи операция, смъртта настъпва сред увеличаващи се явления на вътрешно-черепна хипертензия или в епилептичен статус.

  Най-често срещани са: Ехинококоза на жлъчните пътища. Ехинококоза на белите дробове. Ехинококоза на черния дроб. Ехинококоза на бъбреците. Ехинококоза на далака. Ехинококоза на сърцето. Ехинококоза на гръбначния мозък.
  ГОВЕЖДА ТЕНИЯ (Taeniarhynchus saginatus) Говеждата тения има тяло с лентовидна форма и дължина над 10 метра. Човекът е краен приемник на говеждата тения. Продължителността на паразитирането на говеждата тения в организма на човека е около 20 години. Поставянето на диагноза е трудно поради слабата симптоматика при протичане на паразитозата. ениаринхозата минава през 2 стадия: ранен и късен (хроничен). Ранният е изучен сравнително слабо поради неизразените или отсъстващи симптоми, затова е прието да се смята за прикрит или слабосимптомен.
  В хроничния стадий на тениаринхозата се наблюдават 4 основни симптома:
  - астеновегетативен (обща слабост, отпадналбост, лесна умора, нарушен сън, световъртеж, главоболие, повишена раздразнителност);
  - диспептичен (гадене, понякога повръщане, парене в хранопровода, диария или запек, повишено слюноотделяне;
  - абдоминален (болков синдром в областта на корема без определяно място на локализация: това може да е болка в областта на стомаха - епигастрия, болка вляво или вдясно от корема);
  - рязка промяна на апетита (редуват се отслабване със засилване).
  Понякога единственото доказателство за наличието на тениаринхоза е излизането на самия хелминт и неговите членчета от червата - без никакви оплаквания от страна на пациента.
  Паразити при котките: Токсоплазмоза, Toxoplasma gondii  Токсоплазмозата протича по-тежко при хора, чиято имунна система е отслабена по различни причини. Групите с повишен риск за тежка токсоплазмоза включват:
  - плод в майката по време на вътрешноутробното развитие;  - малки деца;  - престарели хора;
  - бременни жени (поради рисковете за бъдещето дете); - хора с потисната имунна система.За хората от рисковите групи заразяването с токсоплазми може да предизвика тежки заболявания, включително енцефалит (мозъчно възпаление), аборти, мъртвородени деца, вродени пороци в развитието (в това число умствена изостаналост) и други проблеми с нервната система и зрение.  Токсоплазмозата най-често се наблюдава у котки, които имат достъп до улицата и водят активен ловен живот, както и при такива, които ядат сурово или недостатъчно термично обработено месо. Според статистиката, в зависимост от начина на живот, от 20 до 60% от всички котки са инфектирани с Toxoplasma gondii - но само в неголяма част се наблюдават симптоми на токсоплазмоза.  По подобен начин стоят нещата и при хората - над 500 милиона души по цял свят са заразени с токсоплазми, но при повечето от тях симптомите й остават скрити и не се проявяват. При това в различните страни ситуацията е различна. Например, в САЩ и Великобритания с токсоплазма са заразени 20-30% от населението, а във Франция и Германия - до 80%.
  Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните и дивите животни. Причинител на заболяването е малък живораждащ нематод Trichinella spiralis. Тя паразитира в домашните и дивите прасета, малки плъхове, мечки, лисици, диви гризачи. У човека Trichinella spiralis се среща в три морфологични форми: полово зрели (чревни), млади (мигриращи) и мускулни (капсулирани). Мъжките полово зрели трихинели имат дължина 1,4 до 2,2 мм, а женските 3 до 4,4 мм. В организмът в новия гостоприемник паразитът попада с месото на животни опаразитени с мускулни трихинели. Попадналите в стомашно-чревния тракт на човека трихинели се декапсулират под влияние на стомашния сок. Преминават през тънките черва, достигат полова зрелост и след 5 дни женските започват да раждат млади ларви. Те извършват миграция по лимфен и кръвен път и се локализират в напречнонабраздената мускулатура. Хората се заразяват от месото на заразени с трихинели, най-често домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре топлинно обработени. Заразяват се и от колбаси, употребявани без топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени от ветеринарните органи. Месото на болните животни не е променено на външен вид. Навлезлите от мускулните влакна трихинели са много малки и са невидими без микроскоп. Заболяването започва с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите, дъвкане, дишане и ходене. Понякога заболяването започва с повръщане, разстройство и болки в корема.
  Trichomonas vaginalis –

  едноклетъчен, подвижен протозой с микроскопични размери (средно 10-20 µм) и невидим с просто око. Паразитът се размножава чрез делене на 8-12 часа. Характерна особеност на трихомоните е способността им да фагоцитират (поглъщат) други микроорганизми (бактерии) като по този начин се превръщат в резервоар на патогенни причинители на други инфекции, вкл. и сексуално предавани, като например гонококция (т. нар. Трипер). Това обяснява честото наличие на съпътстващи инфекции при трихомоназата. Trichomonas vaginalis води до развитието на промени в епитела на шийката на матката, които се наблюдават и при рак на шийката на матката. При бременни жени трихомонадната инфекция може да доведе до преждевременно раждане на недоносен плод.
   При инфекция с трихомони, може да се образуват ранички във влагалището и върху шийката на матката. Трихомониазата е една от най-често срещаните полово-предавани болести, която засяга в голяма степен и двата пола. Смята се, че тя засяга 20-25% от жените на възраст 16-35 години и е причина за 7-10 % от уретритите при мъжете. При жените се засягат влагалището, шийката на матката и уретрата, като най-честата проява е със засягане на влагалището (т.нар. трихомоназен вагинит). В 10-20 % от инфектираните жени заразяването с Trichomonas vaginalis протича безсимтомно, т.е. те нямат оплаквания и инфекцията се открива случайно при профилактично изследване. При мъжете се засягат уретрата, а при дългогодишно носителство и когато не е провеждано лечение, инфекцията може да засегне и простата. Болшинството от инфектираните мъже нямат симтоми или те са слабо изразени. Това благоприятства разпространението на инфекцията между пратнъорите. При голям процент от мъжете заболяването може да протече безсимптомно (в този случай те се явяват само преносители) или да се прояви като възпаление на уретрата (уретрит). При жените инфекцията обикновено дава симптоми на вагинит (възпаление на влагалището) с лошо-миришеща сиво-жълтеникава секреция, като много рядко се случва да няма клинична изява. Трихомониазата се предава главно по полов път. Човек се заразява при пряк контакт с инфектиран партнъор, най-често хетеросексуален, като инфекцията се предава от пениса към влагалището и обратно.   
  Анкилостоми. Този паразит рефлектира на над 700 милиона души. Анкилостомната инфекция индуцира сложна смес от хост-защитни и патологични имунни отговори. Ларвите на анкилостомата проникнат през кожата. Младите червеи използват зъбите си, за да се закрепят за чревната стена и да се хранят с кръвта. Симптоми от анкилостома са недостиг на желязо, болки в корема, загуба на апетит, дефицит на протеин, суха кожа и коса, кожни раздразнения, отоци, подут корем, умствена тъпота, и в крайна сметка сърдечна недостатъчност.
  Острици. С острици е заразено едно от всеки пет деца. Симптомите могат да включват сърбеж и дразнене на ануса или влагалището, храносмилателни разстройства, безсъние, раздразнителност или нервност. Може също така да не показват никакви симптоми. Женските червеи изпълзяват на ануса и снасят около 15 000 яйца на ден.
  Трихуриди. Тези инфекции се оценяват на няколко стотин милиона по целия свят. Симптомите на трихуриди са кървави изпражнения, болка в долната част на корема, загуба на тегло, ректален пролапс, гадене и анемия.
  Глисти. Те могат да живеят десет години в червата на човека. Някои глисти могат да снасят най-много един милион яйца на ден.
  Плоските червеи. Те се намират в пикочния мехур, кръвта, черния дроб, белите дробове, бъбреците и червата. Човешките инфекции с метили са повече от 250 милиона в световен мащаб. Те могат да причинят сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт, пикочния мехур. 
  Кърлежите пренасят болесттотворни микроорганизми!

          Основна роля имат пасбищните кърлежи. Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж.  Възможно е заразяването да стане само часове след запиването на кърлежа. Ухапването от кърлеж обикновено е безболезнено, затова често остава незабелязано. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.
  1. Правилно отстраняване на забития кърлеж
          Кърлежът трябва да се отстрани бързо, но много внимателно. Най-добре е това да стане с пинсети. Леко забилият се кърлеж може лесно да се изтегли и с ръка, но задължително с ръкавица.Отстраняването трябва да стане чрез постепенно издърпване, без обаче да се върти и извива. Много широко разпространена практика е да се върти обратно на часовниковата стрелка, но това е абсолютно погрешно. Така кърлежът може да се скъса и част от устния му апарат да остане в кожата, което да наложи допълнително хирургическо отстраняване. Неправилно е и мазането на мястото на забития кърлеж с алкохол, терпентин или изгаряне с кибритена клечка. Това води до връщане на чревно съдържимо в устния апарат на кърлежа, което увеличава шансовете за предаване на евентуална зараза. По същия начин трябва да се отстраняват и кърлежите от домашните любимци.
          2. Насочване за хирургично сваляне при дълбоко впит кърлеж или когато при вадене на кърлежа в кожата са останали части от него
          Понякога при изтеглянето кърлежът се скъсва и в кожата остава устния му апарат. Това увеличава шанса за предаване на инфекцията, затова останалата от кърлежа част трябва да се отстрани хирургически.
          3. Щателна дезинфекция на кожата след сваляне на кърлежа - с йод, спирт или одеколон.
          4. При възможност сваления кърлеж се поставя в шишенце и се носи за изследване. В противен случай се унищожава чрез поставяне в спирт. Много хора размачкват свалените кърлежи от животните, при което пръски от съдържимото попадат в очите и човек се разболява без да е ухапан.
          5. Съвети за проследяване в продължение на 30 дни относно:
          - Локални прояви - на мястото на ухапването - зачервяване, оток, болка.
          - Общи прояви - температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото. За временно пребиваващите или живеещите в ендемични за Кримско-Конго хеморагичната треска райони - прояви на кървене от венците, хеморагични петна по кожата.  Сред инфекциозните заболявания, предавани с кърлежи, най-голямо практическо значение у нас имат Лаймската борелиоза (Лаймската болест) и Марсилската треска. Кримската-Конго хеморагична треска е много тежко заболяване, но с ограничено разпространение. Кърлежите разпространяват и причинителя на Ку-треската, хеморагична треска с бъбречен синдром, кърлежов енцефалит.
  Лаймската болест е една от най-разпространените предаване с кърлежи инфекции в България. Клиничната картина може да имитира редица заболявания. Първият стадий започва след инкубационен период от 3 до 30 дни и се характеризира със зачервяване на кожата с диаметър > 5 см, обикновено на мястото на ухапване от кърлежа, което впоследствие бързо се разширява.
          Паралелно със зачервяването или самостоятелно могат да се изявят и други симптоми на началната Лаймска болест - увеличение на лимфните възли в областта на ухапването, отпадналост, температура, болки в мускулите и ставите, невралгия, главоболие. Симптомите могат да изчезнат и без лечение, но причинителят остава в организма и заболяването може да прогресира.
          Вторият стадий се развива месеци след инфектирането. В тази фаза пациентите често съобщават за умора, проблеми с концентрацията и световъртеж. Типични са кризите на изпотяване и епизодите със силно учестен пулс. Характеризира се с някоя от следните клинични прояви:
          - неврологични - радикулит, менингит или възпаление на лицевия нерв; ставни - най-често възпаление на големите стави;   - засягане на сърцето - нарушения на сърдечния ритъм и възпаление;
          - очни - конюнктивит, засягане на ретината;    - кожни - множествени червени петна по кожата.
          Третият стадий са усложненията от нелекуваната Лаймска болест, години след заразяването. Клиничните му прояви са хронични възпаления на ставите, необратими кожни промени, атрофия на зрителния нерв, нарушения на паметта. Възможни са рецидиви месеци и години по-късно, предизвикани от останали в организма борелии.   Марсилската треска е другото най-разпространено заболяване, предавано чрез кърлежи. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж. Марсилската треска е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието.     На мястото на ухапването често се появява неболезнено уплътнение (тъмно петно), покрито с тъмна коричка, което в много от случаите остава незабелязано. След скрит период от 3 - 7 дни заболяването започва с висока температура, силно главоболие, мускулни ставни болки, отпадналост, гадене, повръщане и зачервяване на очите. След 3 - 4 дни се появява характерен едропетнист обрив по цялата тяло, включително по дланите и стъпалата. С появата на обрива значително се влошава общото състояние на болния. Температурата продължава около 10 дни, но при правилно антибиотично лечение спада до 3 - 4 дни. При нелекуваните случаи може да се стигне до тежко засягане на черния дроб, бъбреците, нервната система и поява на кръвоизливи. През последните години се наблюдава зачестяване на тежките форми.  
  Кърлежов енцефалит -  Остро заразно трансмисивно заболяване с природна огнищност и предимно поражение на нервната система. Основни източници и резервоари на заразата са гризачите и птиците и паразитиращите по тях кърлежи.  Обикновено заболяването започва остро с температура до 39 - 40 градуса, главоболиe, зачервяване на конюнктивите и склерите, и менингиален синдром. Едновременно с това се развива и енцефалитен синдром с вяли парализи или парализи на шията и горни крайници. Профилактичните мерки са: унищожаване на кърлежите, предпазване на ухапване от кърлежи, дезакаризация на дмашните животни.
    Ето част от интервю с Д-р Мартин Петров, медицински специалист
  Ръководител на Държавната Лаборатория по Паразитни Болести. Д-р Петров, с 21-годишен опит, е автор на на повече от 60 статии на тема молекулярна паразитология. Държавната Лаборатория по Паразитни Болести е открила нова причина за халитозата (лош дъх): заразяване с паразити.
  Наскоро завършено изследване доказва, че отпадъчните продукти от паразитите са токсични и създават благодатна почва за развиване на гнилостни бактерии в стомаха. Това е причината, поради която хората, заразени с паразити, може да страдат от лош дъх.
  Ще обсъдим този здравен проблем с д-р Мартин Петров, Ръководител на Държавната Лаборатория по Паразитни Болести.
  — - - Д-р Петров, благодаря Ви за гостуването. Да започнем с основния проблем. Вярно ли е, че болшинството от населението на България е заразено с паразити?
  - Да. В сравнение с други страни, ние заемаме една от водещите позиции. Поради лошото екологично състояние, бездействието на властите и безразличието на хората.
  — - - Д-р Петров, верни ли са резултатите от изследванията, които показват връзка между заразяването с паразити и лошия дъх?
  - Допреди броени години, медицинската общност смяташе, че лошият дъх е проблем, изцяло зароден в устната кухина. Въпреки това, последните проучвания показват, че проблемите със стомаха и черния дроб, които винаги се наблюдават при паразитните болести, също водят до лош дъх. Учените също подчертават, че този привидно "нормален симптом" не трябва да се игнорира. Заразяването с паразити винаги води до сериозни болести.
  Аз лично имам доверие на резултатите от изследването, проведено в нашата институция. Обичайният "лош дъх" се превръща в сериозно заболяване. Около 92% от смъртните случаи сред хората са причинени от паразитни болести. И не става дума само за смърт поради заболяване.
  - - Когато говорим за паразити, обикновено имаме предвид червеи. Нима те причиняват лош дъх и дори смърт?
  - В действителност е голяма грешка да се смята, че единствените паразити са червеите. Има огромно разнообразие от паразити, които живеят в различни органи на тялото. Те причиняват различни оплаквания. И между другото, многоклетъчните червеи, или по-точно казано хелминтите, са много опасни. Те буквално унищожават червата, причинявайки разлагане и в крайна сметка смърт. Но дори червеите трудно могат да бъдат намерени и унищожени.
  Наред с тях има хиляди паразити, които могат да живеят в черния дроб, мозъка, белите дробове, кръвта или стомаха. И почти всички от тях са смъртоносни. Някои от тях незабавно започват да действат агресивно и да унищожават тялото. Други паразити живеят незабелязано, докато броят им не стане толкова голям, че тялото не може повече да се бори и така човекът умира.
  В същото време мога да кажа уверено, че практически в тялото на всеки има паразити. Проблемът е, че повечето много трудно могат да бъдат открити. И чак когато последиците от инфекцията стават забележими, лекарите се опитват да ги отстранят. Дори и при аутопсия са нужни специални тестове, за да се открият паразити. Поне за повечето от тях.
  Пак повтарям - има вероятност буквално хиляди паразити да живеят в черния дроб, мозъка, белите дробове, кръвта, стомаха. И почти всички те са смъртоносни. Всичко обикновено започва просто с лош дъх.
  — - - Може ли да дадете конкретни примери на заразяване с паразити?
  - Мога да изброя стотици случаи. Но по-скоро ще се съсредоточа върху онези примери, които демонстрират ясно опасността от паразитите.
  Първо, оказа се, че някои тении могат да причинят рак. Освен това, червеите са тези, които развиват рак първи. Злокачествените клетки на червеите се разпространяват из тялото на човека, като по този начин го заразяват. Това се случва, когато ларвите на паразита стигнат до лимфните възли на червата. Те съответно се превръщат в ракови образувания и в заплаха за човека. Смъртта настъпва буквално в рамките на няколко месеца. Пореден случай на смърт от такъв тумор имаше миналата седмица.
  На снимката: клетки на злокачествен тумор, дължащ се на паразитни червеи.
           
  Друга често срещана цел на паразитите е мозъкът. Заразяването му води до неврози, бърза умора, прекомерна раздразнителност и внезапни промени в настроението. И в по-напреднал стадий, с увеличаването на паразитите в мозъка, се развиват по-сериозни заболявания и в крайна сметка се стига до летален изход.
  Пазим фото архив на аутопсии, при които са открити паразити в различни органи на тялото. Ето само няколко снимки, но трябва да Ви предупредя, че гледката не е приятна.
  Паразити в жлъчката на мъж:

  Паразити в мозъка, които причиняват рак:

   
   
   
  Червеи в сърцето, които предизвикват сърдечен арест:

   
  Третият пример е заразяване на човешкото сърце. Смята се, че това заболяване е много рядко. Но в действителност, паразити в сърцето се намират у приблизително 23% от хората. Или с други думи у всеки четвърти човек. В началния стадий те са напълно неоткриваеми и нямат влияние върху организма. Но с времето броят им се увеличава и започват да стават забележими. Те са в основата на много болести на сърцето и ако говорим за внезапна смърт вследствие на сърдечен арест, паразитите са причината в почти 100% от случаите.
  — - - Има ли някакви други опасни последици от заразяването с паразити?
  - При мъжете, паразитите причиняват простатит, импотентност, аденома, цистит, камъни в бъбреците и пикочния мехур. 
  При жените, причиняват болка и възпаление на яйчниците, миоми, маточни фиброми, т.н. бучки в гърдата, както и възпаление на надбъбречната жлеза, пикочния мехур и бъбреците. И, разбира се, тези проблеми са придружени с преждевременното стареене на кожата, бръчки, торбички под очите, брадавици и папиломи по лицето и тялото.
  — - - Как да се предпазим от паразитите? Има ли някакви изследвания, лекарства?
  - За съжаление, може да се каже, че няма сигурни методи за диагностициране на паразити в тялото. Това е донякъде поради съществуването на много видове паразити (известни са повече от 2 000 вида) и отчасти поради трудното им откриване. Цялостно изследване за паразити може да се направи само на 1-2 места в страната и ще струва много скъпо.
  Симптомите на паразитна инфекция са следните:
  ·        лош дъх;
  ·        алергии (обриви, сълзене очи, хрема);
  ·        обриви и зачервяване на кожата;
  ·        чести настинки, възпалено гърло, запушен нос;
  ·        хроничната умора (когато умората настъпва бързо, независимо от извършваната дейност);
  ·        често главоболие;
  ·        запек или диария;
  ·        болки в ставите и мускулите;
  ·        нервност, безсъние и нарушения на апетита;
  ·        тъмни кръгове и торбички под очите.
  ·        Гъбички по кожата.
  ·        Хемороиди.
  Ако и Вие се оплаквате дори от един от тези симптоми, тогава има 99% шанс да страдате от паразитна болест.
  И трябва да се отървете от паразитите възможно най-скоро!
 15. Like
  Alexander got a reaction from so.georgieva in Хомеопатия - попитай класически хомеопат. Задай въпрос тук   
  Здравейте Соня,
  Лекувал съм сполучливо с хомеопатия,  различни сърдечни проблеми при деца и новородени но точно такъв случай не съм имал.
    Прочетете и тази информация: http://www.beinsadouno.com/board/forums/topic/8604-как-да-разпознаем-добрия-хомеопат/
 16. Like
  Alexander got a reaction from betuni in Как да разпознаем добрия хомеопат?   
  Добрият хомеопат, е такъв, само защото в практиката си се придържа неотлъчно към принципите на хомеопатията, разписани в „Органон на лечебното изкуство” от Самуел Ханеман и утвърдени в годините практика, като истинни.

  На прост български език това означава, че:

  1/ Добрият хомеопат ще се запознае задълбочено със случая ви, като проведе интервю.
  Ще се интересува от това, което ви притеснява и искате да се промени.
  Ще се интересува както от физическите ви симптоми, така и от начина по който се чувствате във връзка с конкретните симптоми, които имате. И понеже има казуалност (причино-следствени връзки), хомеопатът ще се интересува от вашата биография, от нещата от живота ви, през които сте преминали и са ви направили това което сте.
  Ще се интересува от вашата бременност, от начина по който сте се чувствали по време на бременността, от това как е протекло раждането.
  Ще се интересува от заболяванията на вашите близки.
  Ще се интересува от страховете ви, от това което ви притеснява в живота, от това което сънувате.
  Ще иска да разбере светогледа ви, начина по който възприемате и взаимодействате със света.


  2/ Добрият хомеопат ще анализира случая ви и ще го реперторизира (с компютърна програма или на ръка с помощта на справочници), или ще използва друг метод за анализ, например системата на Шанкаран или Шолтън.


  3/ Добрият хомеопат няма да предпише ХЛ, защото му „приличате” на такова. „Прилича ми” е субективно предписание, т.е отразява начина по който „хомеопата” ви е видял, но не и начина по който вие "изглеждате"...
  С § 6 на Органон Ханеман забранява всички "трансцедентални спекулации" и отрежда роля на хомеопата, като непредубеден наблюдател. Работата на непредубедения наблюдател е да наблюдава без предубеждение, т.е без субективни оценки и коментари и по никой начин не бива да базира предписанието си въз основа на такива.


  4/ Добрият хомеопат не употребява изрази от типа на „да уцелим лекарството”. Това не е игра на дартс, а система която има своята стройна методология. И точно защото той е воден от принципите на хомеопатията, той не се занимава със стрелба, освен като спорт...


  5/ Добрият хомеопат ще ви зададе допълнителни въпроси, за да може да направи диференциална диагноза и да определи точно ХЛ от което имате нужда към момента на прегледа. Не съществува начин хомеопатът да знае от какво ХЛ ще имате нужда един месец след прегледа, за това няма да ви даде инструкции да вземете ХЛ след 10, 15, 20, 30 дни.


  6/ Добрият хомеопат ще подбере потенцията на ХЛ така щото да не предизвика тежко хомеопатично влошаване (виж § 276 на Органон). Разбира се, съгласно Принципа на Херинг е възможно обостряне на съществуващите симптоми за кратко, или връщане на стари и познати симптоми за кратко, но нито едно от двете не бива да пречи на нормалното протичане на деня и живота. Въпреки хомеопатичната криза, усещането за благополучие, чувството за прилив на енергия са задължителни, ако тези усещания ги няма, на фона на влошаването – значи възстановяването на здравето не се случва в правилна посока.


  7/ Добрият хомеопат предписва едно, единствено ХЛ (съгласно § 273 на Органон), в течна форма (съгласно § 247 на Органон). Той няма да ви предпише схеми на прием от типа на 3 пъти днес от лекарство А, утре 5 пъти от лекарство В, а всяка неделя по един път от лекаррство С, или пък 10 дни пиеш едното, после 10 дни от другото.


  8/ Добрият хомеопат ще иска да подържа връзка с вас. Той няма начин да знае как се развива динамиката на вашия случай , освен ако вие не го информирате за това. Той ще ви инструктира да вземете една тест доза, или ще ви я даде в кабинета си и ще иска от вас да го информирате за състоянието си след 3 дни. Разбира се съществуват остри състояния, чието менажиране изисква по чест контакт, но в тези състояния не е и нужно да се чака 3 дни за да се отчете динамиката - тя се „случва” пред очите на наблюдателя. Когато се чуете с хомеопата си след тест дозата, той може да свери личната ви динамика с динамиката, която е очаквал от случая когато сте провели интервюто и да адаптира предписанието си към вашата конкретна динамика. Ще ви даде инструкции как да приемате ХЛ и ще иска да се чуете за да проследи динамиката ви след 7 до 10 дни. След вторият „отчет”, той ще адаптира предписанието си, ако това е нужно и в зависимост от динамиката, която е отчел за вашия случай ще насрочи нова дата в която да се чуете за „отчет” или ще насрочи дата за проследяване. Проследяването обикновено се случва 30 до 40 дни след 1ви прием на ХЛ.

  9/ Добрият хомеопат е на разположение да ви консултира, когато имате нужда, или ако отсъства и няма възможност да изпълнява задълженията си за известно време, ви информира предварително и ви оставя телефон за връзка със свой колега, който може да бъде търсен в случай на такава нужда.


  10/ Добрият хомеопат не критикува и не дава съвети за решенията, който трябва да вземете. Единствените съвети, които може да си позволи да даде са във връзка с §4 и §7 на Органон, т.е ако е идентифицирал възбуждаща или поддържаща причина за разстроеното здраве, или пречки пред излекуването, той е отговорен да ви информира за това, за да бъде отстранено, в противен случай хомеопатичното лечение не може да бъде пълноценно.

  И изобщо, добрият хомеопат, освен, че е добър човек е и добър учен, който се отнася към предмета на своята дейност с цялото сърце, ангажираност, внимание и респект, които хомеопатичната наука и пациентите му заслужават.
  Източник:

 17. Like
  Alexander got a reaction from Слънчева in Безопасна ли е хомеопатията?   
  Здравейте,
   
  Да, хомеопатията би могла да помогне, но всеки случай е индивидуален. Това означава, че хомеопатията не предписва според медицинската диагноза, защото лекува не последствието, а причината, а тя при всеки човек е различна.
 18. Like
  Alexander got a reaction from ChildInTime in Без енергийни напитки!   
  Хайде едно мнение и от моята камбанария - Хомеопатията. Така наречените "енергийни" напитки вкл. кафето, особено тип Робуста, а и зеления и черен чай, не дават енергия. Те всъщност изваждат складираната ви резервна енергия за спешни случаи, например прединфарктно състояние, грип и др. под. и... вие си мислите че някой ви е дал външна енергия. Като храна, мн. добри при физическо изтощение са 1-во глюкозата, а също и истинския шоколад, но не онзи от Палмово масло, а този с високо 70% съдържание на какао.
   Най-доброто според нас е т.н. Хомеопатичен Симилимум или Конституционалното хомеопатично лекарство, което хармонизира като отпушва чакрите, премахвайки потисканията на соматично и психично ниво и така човек разполага с всичката си налична енергия!
 19. Like
  Alexander got a reaction from Rwanda in ЗОВ ЗА ПОМОЩ: 5-годишната Гери се нуждае от 600 000 евро, за да живее   
  А ето как трябва да бъде:
  =======================
  ...из НЕТ-а: Mariya Pavlova: "15 милиона спестени за 15 дни при въвеждане и ефективно използване на пръстовия идентификатор в болниците. Това някой дава ли си сметка колко спасени детски живота са - за които няма да се налага обществото да събира средства, а ще се финансира със спестения ресурс? Обаче така се спря кранчето на мафията за безконтролно източване на бюджета на здравна каса, затова се наложи намесата на контролирания от мафията Върховен административен съд, за да се блокира това препятствие. Пък и циганския електорат ще може да продължи да се лекува за наша сметка с личната карта на единствения здравно осигурен в маалата."
 20. Like
  Alexander got a reaction from АлександърТ.А. in ЗОВ ЗА ПОМОЩ: 5-годишната Гери се нуждае от 600 000 евро, за да живее   
  Не мога да се начудя на алчността на, цитирам: "Лекари в Германия даващи надежда!" Ами ако не удовлетворят "дадената надежда"?! Ще върнат ли парите?...или ще си ги мушнат в джобовете? И що за солидарност в Европейския Съюз, особено пък към най-бедната държава членка и нейните деца?!
 21. Like
  Alexander reacted to Rwanda in ЗОВ ЗА ПОМОЩ: 5-годишната Гери се нуждае от 600 000 евро, за да живее   
  Мен много силно ме разчувства това, че животът може да има парична измеримост. Сумата е огромна, но кой родител може да живее с мисълта, че не е опитал, дори и само шанс за излекуване да има? Представете си някой да оцени живота на вашето детенце на сума, която е непосилна и така да ви отнеме дори шанса да опитате да го спасите.
  Какви гаранции се търсят?!? Това не е инвестиция, която да носи сигурна печалба, а опит да се спаси един човешки живот, още в началото на своя път. Затова нека бъдем съпричастни и помогнем с колкото и каквото можем!
 22. Like
  Alexander got a reaction from ChildInTime in Без енергийни напитки!   
  Хайде едно мнение и от моята камбанария - Хомеопатията. Така наречените "енергийни" напитки вкл. кафето, особено тип Робуста, а и зеления и черен чай, не дават енергия. Те всъщност изваждат складираната ви резервна енергия за спешни случаи, например прединфарктно състояние, грип и др. под. и... вие си мислите че някой ви е дал външна енергия. Като храна, мн. добри при физическо изтощение са 1-во глюкозата, а също и истинския шоколад, но не онзи от Палмово масло, а този с високо 70% съдържание на какао.
   Най-доброто според нас е т.н. Хомеопатичен Симилимум или Конституционалното хомеопатично лекарство, което хармонизира като отпушва чакрите, премахвайки потисканията на соматично и психично ниво и така човек разполага с всичката си налична енергия!
 23. Like
  Alexander got a reaction from Kleora in Хомеопатия   
  Kleora,  Неолексан не е ХОМЕОПАТИЧНО лекарство, а някаква ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА  http://www.farma.bg/product/1511/neoleksan-neolexan-tabletki-100-mg-h-30-neopharm.html
  И е грешка от незнание е да се слага заглавие Хомеопатия... Вярното заглавие трябва да е "Хранителни добавки и Психотерапия".
 24. Like
  Alexander reacted to Надежда Георгиева in Хомеопатия - попитай класически хомеопат. Задай въпрос тук   
  Здравейте, много се радвам, че вече успях да пиша тук, дано се е получило.
  Още веднъж радвам се че съм сред вас, поздравления за всичко, което на първо четене видях.
  Молбата ми е за помощ, към вас, да ми дадете кординати на истински класически хомеопат, защото вече две години се лутам със сериозен здравословен проблем без никакъв резултат от традиционните медици.
 25. Like
  Alexander reacted to Донка in Среща на Порталци - 2016 г.   
  Благодаря и аз! Особена благодарност на Томи за срещата на Белинташ! Беше като в приказките - точно до огъня ние чуруликаме като изпуснати от клетка и подскачаме през огъня, щракаме телефоните и изведнъж непознат мъжки глас ми извиква името, аз се обръщам, все още не съвсем сигурна мен ли викат, и насреща си виждам красиво стройно "момче" , което ме наблюдава и се смее. Докато се усетя бях в братска прегръдка - искрена и топла. Нямахме време да се наприказваме само, ноооо следващия път отиваме близо до Пазарджик. Томи, готви срещата! Там има много интересни неща, които не сме виждали!
×