Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Надеждна

Модератори
 • Общо Съдържание

  1718
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  63

Всичко добавено от Надеждна

 1. Напоследък се наблюдава особено оживление сред създателите на документални филми. То е насочено към пробуждане на съзнанието и устремяването на повече хора към светлината и хармонията, носещи спасение на всеки един поотделно и на всички нас заедно, като неделима част от общия организъм на планетата. Това е "духът на времето" и нека се опитаме да го уловим и му "служим" така, че да изпълним истинската задача, с която сме изпратени тук точно по това време. В тази тема ще намерите документални филми, които ни дават доказателства за "неслучайните случайности", както и идеи, "указания" как ние сами можем да влияем на световните промени, на климатичните изменения, на природните стихии... Време е да разберем, че в нас е "спасението" и да пристъпим към "действие" в името на живота!
 2. На днешната дата 28.11. са родени: През 1821 г. - Николай Некрасов - класик на отечествената литература,поет на руската демокрация. Прочете още за Некрасов и негови произведения. Големият руски поет Александър Блок (1880-1921).Родителите му се разделят скоро след раждането му и той е възпитан в семейството на своя дядо А. Бекетов, ректор на Петербургския университет. Учи в юридическия и завършва филологическия факултет на Петербургския университет (1906). Жени се за дъщерята на Д. Менделеев (1903), която става героиня на лириката от първия му период, намерила изражение в сборника "Стихове за Прекрасната дама" (1904). Призван на военна служба през юли 1916-а, Блок се връща в Петроград след Февруарската революция и участва в Извънредната комисия за разследване на престъпленията на царския режим. От лятото на 1919-а ръководи репертоарната политика на "Большой драматический театр". Умира на 7 август 1921-а. Автор на "Непознатата", "Балаганчик", "Снежната маска", "Фаина", "Роза и кръст", "Последните дни на императорската власт", "Градът", "Възмездие", "Дванадесетте" и др., както и на критическа и историческо-културна проза. Запознайте се с негови стихотворения. Австрийският писател Стефан Цвайг (1881-1942).Получава досторска степен във Виенския университет, пътешества из Европа и Индия, а в края на Първата световна война се присъединява към група писатели, обявяващи се срещу нея. Още като студент публикува първата си книга "Сребърни струни" (импресионистична лирика, 1901). Живее в Залцбург, но през 1934-а е принуден от нацистите да емигрира и отива в Лондон. От 1940-а е британски гражданин, пътува до САЩ и Бразилия, където край Рио де Жанейро в отчаяние - от както им се струва неминуемата победа на нацистите, се самоубива със своята съпруга през февруари 1942-а. Автор на "Амок", "Голямата война на белите хора", "Йеремия", "Хаос на чувствата", "Три майстора - Дикенс, Балзак, Достоевски", "Шахматна новела", белетризираните биографии на Мария Антоанета и Мария Стюарт, биография на Еразъм Ротердамски, автобиографията "Вчерашният ден" и др.Наричат го един от първомайсторите на австрийската психологическа новела.(тук) Стефан Цвайг Италианският писател Алберто Моравия (Алберто Пинкерле - 1907-1990),авторът на "Римлянката", "Чочарка", "Конформистът", "Съпружеска любов", "Презрение", "Агостино", "Безразличните", "Римски разкази", "Автомат", "Китайската културна революция", "Скука", "Наблюдател", "Аз и той" и др. Става известен още с първото си произведение "Равнодушие" (1929).Вижте още подробности около неговата биография тук.
 3. Ето една книга, която представлява интерес и може да се чете онлайн: "Физика на вярата"- http://abritus.info/iztochen-okultizym/fizika-na-viarata И още нещо интересно по темата на книгата: http://abritus.info/iztochen-okultizym/uchenite-dokazaha-syshtestvuvaneto-na-dushata
 4. Здравейте! Сигурно ви прави впечатление набъбването на сайта с материали от разнороден характер. Разбира се това може само да ни радва! Но, за да бъде максимално полезна една информация тя трябва да бъде и подредена добре. Целта на тази тема е да поговорим за едно ново оформяне на Началната страница на Портала, като запазим ценното, освободим се от излишното и пренаредим останалото. Като един своеобразен Виртуален домакин тя трябва да ни предразполага и кара да се чувстваме максимално удобно и уютно, да ни води по най-леснодостъпния начин към всичко, от което имаме нужда в даден момент. Ще се радваме да споделите вашите мнения, идеи и препоръки!
 5. В темата за българските етногрупи името на групата "Исихия" е на първо място.Но мисля,че музиката и нейните създатели заслужават повече внимание и затова реших да отделя една специална тема за тях. Първата официална изява на "Исихия" е през 2000 година,като подгряваща група на гостуващата македонска "Анастасия".Това е и годината,която се смята за начало на тяхното съществуване.Но идеята за създаването и и първите опити за осъществяването и се раждат няколко години преди това,а през 1999 г.е първата им сценична изява - на организирания от Българската православна църква концерт на площад "Славейков". Ето как самите музиканти характеризират музиката,която изпълняват:"Какви културни и исторически традиции носим? "Исихия" е звуковата плетеница от чистите фолклорни мотиви на българската песен, исихасткото звучене на християнското песнопение, мистиката на балканския дух и романтиката на националната драма в българската история." Евгени Николов - вокали Владо Чифлиджанов - гайда, вокали Петър Делчев - тамбура, вокали Веско Митев - кавал, гайда Татяна Йосифова - клавир, вокали Панайот Ангелов - перкусии, тъпан Мони Мончев - барабани Това са имената и инструментите на изпълнителите.В момента на основаването на групата средната им възраст е между 23 и 25 години.Всички са студенти в Софийски университет,като трима от тях са историци,един е археолог,има и един химик,филолог,а единственото момиче учи дизайн.Обединява ги любовта им към средновековната балканска и българска история. Исихия - или как се пише история с музика От това,което на мен ми е познато преди да ги чуя за първи път,бих оприличила "Исихия" на ""Енигма",а други ги сравняват с "Дед Кен Денс","Делериум", "Анастасия".Определят стила им като етно-амбиънт. По-големите проекти,върху които са работили са:Музика към филма "Исихия",едноименния албум на групата - "Исихия","Орисия" - музика към едноименния спектакъл на Нешка Робева... През 2003 г.бълг.музикална компания АвеНю Продакшънс и австрийската музикална компания Polyglobe Music сключват договор за издаването на дебютния едноименен албум на групата на териториите на Германия,Австрия,Швейцария,Дания,Холандия.. . Предлагам сега да ги послушаме малко заедно.Ще се радвам,ако и на вас ви харесват и споделите интересни неща от тяхната биография и музикални изяви.
 6. Тези малките Внимавайте да не презирате ни едно от тия малките, защото ви казвам, че техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Отца Ми, Който е на небесата. [Защото Човешкият Син дойде да спаси погиналото]. Как ви се вижда? Ако някой човек има сто овце и едната от тях се заблуди, не оставя ли деветдесетте и девет, и не отива ли по бърдата да търси заблудилата се? И като я намери, истина ви казвам, той се радва за нея повече, отколкото за деветдесетте и девет незаблудили се. Също така не е по волята на Отца ви, Който е на небесата, да загине ни един от тия малките. И ако ти съгреши брат ти, иди, покажи вината му между тебе и него самия. Ако те послуша, спечелил си брата си. Но ако не <те> послуша, вземи със себе си още един или двама и от устата на двама или трима свидетели да се потвърди всяка дума. И ако не послуша тях, кажи това на църквата; че ако не послуша и църквата, нека ти бъде като езичник и бирник. Истина ви казвам: Каквото вържете на земята, ще бъде вързано на небесата; и каквото развържете на земята, ще бъде развързано на небесата.Матей 18
 7. Освободени Тази беседа ни дава в синтезиран вид всичко най-съществено за мисленето ни, което ще ни напарви щастливи, здрави и свободни. Благодаря!
 8. Четири неща Според вас кои са тези четири неща, на които Учителя иска да обърнем внимание? Питам, защото на мен ми се струват повече от четири, но пък беседата нямаше да се казва така!?
 9. Може би е добре да зададете въпросите си към някой от комисията по паневритмия от този сайт: http://www.panevritmia.info/contact-us/
 10. Молитвен наряд за начало: Добрата молитва Духът Божи Венир Бенир Беседа: Здравословно гледище 13 глава от 1 Послание към Коринтяните Молитвен наряд за край: Отче наш Често ние правим такива погрешки. Искаме да помогнем. Не можеш да помогнеш на един човек, когото ти не обичаш. Не можеш да помогнеш и на себе си, ако не се обичаш. Не можеш да помогнеш на себе си, ако не обичаш Бога, Който е в тебе. Ти имаш признателност, ти гледаш лицето си в огледалото, но ти още не си видял онова, което Господ е създал в тебе. Да се зароди в мисълта ти една благодарност за хубавото, което е поставено. Някой път ние говорим за ума. Но понякой път ние цапаме ума си с мисли, които не са на място. Понякой път цапаме сърцето си с чувства, които не са място. Може отвън да са, но има мисли, които трябва да ги държим отвън. Сега питам: Как се държи една мисъл отвън? Туй, което ти влияе, с което не можеш да се справиш, то е отвътре. *** На мен често са ми казвали: „Учителю, направих, тъй както ти каза.“ Ама както аз казвам тази работа не става. Трябва да направим работата, както Бог е поставил, както Бог иска. Първото нещо – онова, което аз ви казвам, вие ще го сравните с нещо вътре в себе си. Туй, което аз ви казвам и онова, което ще го сравните вътре в себе си и после, трето едно положение, свидетелството на двама или на трима души е вярно. Туй, което е във вас и онова, което иде отвън и онова, което вие разсъждавате в даден случай, тия три неща показват, как трябва да бъде направена работата. Една работа трябва да бъде направена по любов, по отношение на сърцето. Една работа трябва да бъде замислена, тъй както умът я скроил. И една работа трябва да бъде направена така, както човешката воля може да я направи в даден случай. Та казвам: По любов ще вложим сърцето си. По ум, както умът е замислил нещата. И по воля, волята вземам като най-възвишеното, което волята е решила. Тия три фази, като се съберат на едно място, то е вече в съгласие с онзи Божествен закон. Казвам: Всякога, когато усещате едно раздвояване за една постъпка, Божият закон там не работи. Здравословно гледище
 11. Донче, мисля, че няма как да разрешиш и характеризираш голямото противоречие, докато не си разрешил малкото и също - няма място за съжаление!? Всичко има своя смисъл и значение на своето време и всяко "съжаление" води до обвинение или самообвинение, което всички знаем, не е най-доброто състояние.
 12. Благодаря за подсказката, Илиянче! В тази насока наскоро срещнах в една астрологична книга, че от гледна точка на развитие на съзнанието, квадратите, т.е. противоречията в хороскопа, са всъщност онези аспекти, които би трябвало да оценяме като положителни, защото именно те са, които ни тласкат към постоянно търсене и усъвършенстване. С други думи, всички ние се стремим към спокоен и хармоничен живот, но той настъпва в пълната си сила, когато "изправим" ъглите на квадратите, когато заживеем в мир независимо от предизвикателствата, когато ги посрещнем и приемем с радост, което не означава да се съгласим с тях. В екстровертен план това би могло да изглежда пасивно, но в интровертен - осъществява Божия план, когато е съзнателно.
 13. Молитвен наряд за начало: Добрата молитва 91 Псалом Духът Божи Беседа: Както ме е Отец възлюбил Йоан 20 глава преди беседата И Исус пак им рече: Мир вам! Както Отец изпрати Мене, така и Аз изпращам вас. И като рече това, духна върху тях и им каза: Приемете Светия Дух. На които простите греховете, простени им са, на които задържите задържани са. А Тома, един от дванадесетте наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус. Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам. И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам. Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой! Исус му казва: Понеже Ме видя, [Томо], ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали. Молитвен наряд за край: Отче наш. Както ме е Отец въздигнал
 14. Според делата За първи път срещам формулата „Сила за ума ми, живот за сърцето ми и здраве за волята ми" по този начин. До сега съм я срещала със "здраве за тялото"!?
 15. Молитвен наряд за начало: Добрата молитва Молитва на царството В началото бе Словото Беседа: Божията мисъл Преди беседата Йоан 12 глава "И ако чуе някой думите Ми и не ги пази, Аз не го съдя; защото не дойдох да съдя света, но да спася света." Молитвен наряд за край: Отче наш "Казвам: Помнете едно нещо, в света съществува един закон – както постъпваш с другите, така ще постъпват и с тебе. Както мислиш, така и за тебе ще мислят. Както чувствуваш, така и за тебе ще чувствуват. Както постъпваш, така и за тебе ще постъпват. Казвам: Практическото приложение на закона е, че човек сам създава своята съдба по единствената причина със своята мисъл. Ако възприеме мисълта такава, каквато Бог я изпраща в света, все ще има едно отражение, ако възприеме Божествените чувства така, както ги изпраща Бог в света и ако възприема Божествените блага и постъпки, човек ще има всичко. *** Дотогава докогато ти се безпокоиш от собствените си мисли, ти не си здрав човек. Дотогава, докогато ти се безпокоиш от собствените си чувства, ти не си здрав човек. Дотогава, докогато ти се безпокоиш от собствените си постъпки, ти не си здрав човек. Казваш: „Условията са такива.“ Ти ще внесеш в себе си спокойствие, ще го намериш туй спокойствие. Ще се обърнеш към Бога, ще се молиш, ще се молиш докато дойде спокойствието." Божията мисъл
 16. Донче, благодаря ти за темата и разсъжденията - точни и в подходящото време! Освен всичко останало, което сте изказали във връзка с Любовта, Свободата и изпитването ( съмнението ), си мисля, че е и заразно. Т.е. - когато го проявиш към някой, без значение кой, то се прехвърля и към най-близките ти и те вкарва в депресии и черногледство. Да не говорим, че този, в когото се съмняваш, също започва да се съмнява в теб.
 17. Молитвен наряд за начало: Добрата молитва Псалом 91 Молитва на царството Молитвен наряд за край: Господнята молитва Беседа: Ценността на вашата душа Йоан12 " Оставете човека на неговото естество, в закона на неговата мисъл, в закона на неговото сърце и в закона на неговата воля и този човек ще се изправи. Само по себе си ще се изправи. Сега вярвайте в онова, което Бог ви е дал. Бог от самото начало ви е дал най-хубавите работи. Той е вложил във вас много благословения, които вие не подозирате, че ги имате. При сегашния живот Той ще ви даде само условия. С туй, което Той е турил във вашата душа, като ѝ е вложил диханието си – Духа, Той е дал всичките скъпоценности, които са необходими за вашия живот. Сега се изискват само условия туй скритото богатство във вас да израсне. Някой проповядва: Че какво има в човека, той е един грешник! А Писанието казва: Възлюбил е Бог истината в нас. – Възлюбил е онова, което е вложил. Това е възлюбил. ***. ***. *** Та казвам: Обръщайте внимание върху ценността на вашата душа. Осветлявайте добре душата си и я отоплявайте добре. Пък и служете на тази душа. Научете се да служите на душата си. Някой път някой казва: Как да служа? – Според мен три вида служение има: Да знаеш как да служиш на ума си, да знаеш как да служиш на сърцето си и да знаеш как да служиш на душата си. Ако вие не знаете как да служите на ума си, на сърцето си и на душата си, как ще служите на другите хора? Това е невъзможно. Трябва да се научите да служите, и то добре да служите. А пък след като знаем да служим на сърцето, на ума си и на душата си, тогава ще се държи един изпит и тогава може да се служи на Господа. Защото умът е едно благо, което Бог е дал на човека. И сърцето е едно благо, и душата е най-голямото богатство, което Бог е дал на човека. И вдъхна, казва, Бог дихание на човека и той стана жива душа." Ценността на вашата душа
 18. Молитвен наряд за начало: Добрата молитва Псалом 91 Молитва на царството В начало бе Словото Молитвен наряд за край: Отче наш Беседа: Стари и нови светии Исая 6 глава Стари и нови светии
×