Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Skylove

Участници
 • Общо Съдържание

  5
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  1

Репутация Активност

 1. Like
  Skylove reacted to Кон Круз for блог пост, Любопитно за роми и расист   
  Кратък мой разказ от по - миналата година, касаещ  действителни неща.
  "Днес един мой познат ми разказа следната поучителна история. 
  Преди години, докато бил студент в град, който ще означа с буквата "Я", той и негов приятел се отдали на запой в същия този град. Приятелят му бил расист (и все още е, но в по - малка степен). Мразел циганите и работейки като охрана в магазин - побийвал тези, които се провинявали. На тялото си има татуировка с лика на Херман Гьоринг (ръководител на "Луфтвафе" - военновъздушните сили на Нацистка Германия). Два дни познатият ми и приятелят му расист пили и се веселили. Решили да продължат наливането в гр. П. и отпътували натам. Сърцето на татуирания започнало да бие много учестено и той се притеснил за живота си. Потеглили към болницата, пред която моят познат оставил расиста и друг свой приятел и влязъл в лечебното заведение, за да търси помощ. Междувременно, расистът припаднал от притеснение и изтощение. Момчето, което стояло при него го оставило и влязло в болницата, за да търси помощ. Видяло някакъв лекар и му обяснило за какво става дума. Лекарят му казал нещо от рода на: "Ами тук има носилка. Вземете я и го донесете!" Трима цигани, без да са молени, взели носилката и помогнали за пренасянето на припадналия младеж в болницата. Расистът по - късно се възмутил от това, че лекарите и други българи не са му се притекли на помощ. В този ден, отношението му към циганите станало по - добро, защото от личен опит се убедил, че не всички са еднакви.
  Много езотерици биха казали, че тази случка е начин за това висшите сили, които често биват наричани с думата "Бог", да въздействат позитивно върху духовното развитие на младежа."
 2. Like
  Skylove reacted to Кон Круз for блог пост, Бащата-Майка   
  "Отче наш, Който си на небесата!Да се свети Твоето име,да дойде Твоето Царство,да бъде Твоята воля..." (Мат. 6:9-13 и Лука 11:1-4)
  "29. Не две ли врабчета се продават за един асарий *? И ни едно от тях няма да падне на земята без волята на вашия Отец;
  30. а вам и космите на главата са всички преброени;
  31. не бойте се, прочее: от много врабчета вие сте по-ценни." Библия,Евангелие от Матей, глава 10.
  "Стремежът ми казва, че моят Бог е Състрадателна Майка. Осъзнаването ми казва, че моят Бог е Баща Освободител. Единството с Бог ми казва, че моят Бог е Съвършен Приятел.Когато се обръщаме към Бога Баща, ние чувстваме Неговата мъдрост, Неговата вътрешна Светлина, Неговата необятност. Когато се обръщаме към Бога Майка, ще почувстваме безкрайна любов, безкрайно състрадание, безкрайна загриженост. Това не означава, че Богът Баща няма Състрадание. Той също го има. Но Бог изразява Любовта, Състраданието, Загрижеността чрез женската форма повече, отколкото чрез мъжката. В мъжка форма Той дарява Мъдрост, Светлина, Необятност." - Из "Криле на радостта", Шри Чинмой.
  "В Ума на Бащата-Майка смъртните деца са у дома си." "В Света не съществува индивид, който да е без Баща и без Майка." "Безкрайният ум на ЦЯЛОТО е утробата на Световете." Из "Кибалион", Тримата Посветени.
  "Нашият Бог е Баща-Майка. И мъжкият, и женският аспект имат еднакво важно значение.

  Принизявайки един от аспектите, вие нарушавате Божествената хармония и това намира отражение във вашия свят във вид на различни дисхармонични прояви, започвайки с дисхармонични прояви вътре в семейството и завършвайки с различни катаклизми и стихийни бедствия.Двата аспекта на проявление на Божеството трябва да бъдат уравновесени във вашия живот. Аспектът на Бащата, почитането на Волята на Отеца, Волята на Бога и аспектът на Майката, който позволява тази Воля да се прояви балансирано в материята....Вие трябва да се покланяте на Жената-Майка, която ви е дала живот, която е довела вашата душа във въплъщение." - Гуан Ин, богиня на милосърдието. (http://www.videlei.com/info/?e=49).
  Относно последния цитат ще кажа, че не съм съгласен, че трябва да се покланяме. Но ми харесва факта, че в този текст се отдава еднакво значение и на Бог Баща и на Бог Майка. По принцип говорим за Великото То като за "Него", "Той". Бог обаче е не само Баща Велик и Могъщ, но и Майка Любяща Космична. Най - великият хермафродит!
  Когато хората говорят за земната родина (в нашия случай България), в огромния брой случаи казват "родина" (не отечество, което е в мъжки род, нито пък "татковина", което е в женски род, но създава алюзия за мъж). Говорят за страната си в женски род. Някои казват "отечество" (сещам се за един политик, който като че ли мнооого по - често казва "отечество"). Лично аз, както и масата хора, много повече говоря за скъпия ни земен дом като за майка. Думата "родина" и словосъчетанието "Майка България" ме докосва по - силно, отколкото "нашето Отечество". Както Небесния Отец, така и земния дом е и Баща и Майка (поне в българския език).
 3. Like
  Skylove reacted to Кон Круз for блог пост, "Небето е мъж, Земята — жена"   
  Наистина, никога обичаният не търси, без да е търсен от любимата. Щом светкавицата на любовта блесне в едно сърце, знай, че друго замира от обич.
  Когато в твоето сърце сияе обичта към Бога, не се съмнявай в Божията обич.
  За да ръкопляскаш, винаги са ти необходими две длани.
  Божествената мъдрост е съдба и по нейния закон обичта ни съединява един с друг.
  Нейната повеля свързва всяка частица от света с другата половина. В очите на мъдреца Небето е мъж, Земята — жена, тя вдъхва живот на всичко, идващо от небесата. Търси ли Земята топлина, Небето щедро й я дава. Жадува ли за свежест и влага — небето я дарява. Небето обикаля като съпруг грижовен зимнина да трупа за своята любима.
  Земята пък, стопанка прилежна, ражда и кърми своите деца. Земята и Небето са две разумни същества, защото на логиката отговарят делата им. Ако те не се радват един на друг, защо тогава ще се сливат в прегръдките на обичта?
  Как без Земята могат да цъфтят, цветя и дървета? Без нея какво ще се роди от небесните лъчи и дъждове? Когато Бог вдъхна у мъжа и жената воля да запазят света със своето единство, Той накара всяка частица от битието да се стреми към своята половина.
  Само привидна е войната между деня и нощта — целта им е една и съща. Споява ги една обич в името на съвършенството на общото им дело. Без нощта човешкият род не ще спечели, а денят няма да има кого да храни.
   
  Джеляледин Руми (1207 - 1273) - персийски поет и мистик. 
  Източник: Nicholson, R. A. Rumi. London, 1950, pp. 122–123.
  Преводач: Владимир Ганев.
×