Jump to content
Порталът към съзнателен живот

coconutcrab

Участници
  • Общо Съдържание

    4
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Профил Информация

  • Пол
    Мъж

coconutcrab's Achievements

  1. Допитах се и до школите, и до други психолози, всеки говори така. Добре аз заявявам - жена ми и сега е готова за психотерапевт - следователно нека дружеството й даде тапия без да кара школи. Ама не става. Нека оставим разтягането на общи приказки и да приемем, че сме финансисти. Имаме ограничен бюджет и време. И за тази цел искам да попитам - как най-бързо и евтино се взима диплома за психотерапевт. Нека приемем, че жена ми е с топ опит. Просто искаме тапия. Защото ако не заложим тези ограничения, аз не мога да изготвя никакъв план. Във финансовите планове няма общи приказки като - абе много страст, желание, четене и талант. Има - това са опциите - това са добрите магистратури, школи, това са парите. Ние школите ги видяхме, ама и те толкова общо и схематично са заложили всичко - някви хиляди часове, за не знам колко години - цени няма. Сега писах на школата по позитивна психотерапия ако може да ни пратят план на плащанията и колко ще струва всичко. Дано ми отговорят. Приемете, че имаме 8 000 лева. И искаме да се вместим в тях. Нека говорим като финансисти, а не пак общи приказки. А ако не е изобшо важна школата, а личният опит, тя го има. Кой би я взел на работа в кабинета си от утре?
  2. Благодаря много за изчерпателния отговор, г-н Баев.
  3. Мерси много господин Баев. Така - моята приятелка познава няколко психотерапевти, плюс в социални дейности и преподават психология. Всички те твърдят, че за да започне работа някъде като психотерапевт, тоест да има лиценз, тя задължително трябва да завърши школа за 4 години, защото такива са изискванията. Или по-скоро такъв закон ще се приеме съвсем скоро. Отделно всички те са преминали такива дълги школи. Разбира се, че най-важно е непрестанно да учиш, да имаш хъс, да четеш книги. Но ние като млади хора без много средства и познания за психологията се интересуваме как да почнем, а и как да си подредим финансите. За това се опитваме да направим план. Ако тази школа е задължителна за да започнеш да практикуваш е много вероятно и да се откаже от тази професия. Освен това тя не иска да е психотерапевт с хипноза, а обикновен стандартен психотерапевт тип Фройд. Ние нямаме нищо против да се обучаваме, а и обучението цял живот е най-важно, но нека ви дадем конкретни практически ситуации: Вариант 1 - тя завършва магистратура психология и закона й дава да започне някаква работа като психотерапевт, то тогаз тези школи можем да ги насрочим така във времето, че да ги съобразим с доходите си. Вариант 2 - ако магистратурата по психология не дава правото да си истински психотерапевт (или няма да дава според новия закон, за който ни каза тази професорка), то ние сме поставени пред задължението да намерим 5-6 000 лева и да отделим още 4 години след нейния бакалавър, преди тя изобщо да може да практикува като психотерапевт. А това е доста различно от вариант 1. Желанието за развитие го имаме, но искаме и да знаем реалните условия, за да си преценим възможностите и капацитета.
  4. Здравейте, искам да попитам един въпрос, който до голяма степен е свързан с приятелката ми. Така ние сме двама млади хора, аз съм на 29, тя на 25 и сега е 2курс в СУ Социални дейности. Имаме планове и дете да имаме, а тя страшно много мечтае да стане психотерапевт. Просто това е най-голямата и силна мечта и е готова да се бори за нея. За съжаление установявам, че това е едно така да се каже доста елитарно занимание - тоест трябват много кинти. Доколкото разбирам за психотерапевт трябва да запише магистратура психология, след като завърши социалните дейности. После пък има някакви школи, които са около 4 години и по 1200 лв на година. С две думи след 3 години бакалавър и 1800 лв, 2 години магистър и 3000 лв и 4 години школа и 4800 лв, тоест общо след 9 години и 10000 лв тя е възможно да има диплома за психотерапевт. И след това я има работа, я не. А това е мечтата на живота й. В същото време аз имам хубава работа, но смятаме и дете да имаме и реално нещата стават сложни. Искам да попитам има ли начини, при които ако си много желаещ/даровит/упорит/талантлив да станеш психотерапевт, без да е нужно да си Рокфелер. Поздрави и мерси за помощта предварително.
×
×
  • Добави...