Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Ради
Ради

Квадрат Сатурн и Уран или какво ни чака през 2021-ва година? Промененото влияние на аспекта.

    Автор: Радислав Кондаков Статията е писана ноември 2020 г.

Без съмнение, квадратът на Сатурн и Уран ще даде основния тон на 2021-ва. Сатурн пребивава във Водолей, където е старият управител, а Уран е в падение в Телец.

На първо място, квадратурата е в неподвижни знаци – Телец и Водолей. Тази квадратура е най-трудна, най-напрегната и с най-продължително действие. Какво предвещава – конфликти и трудности, или не само?

Да видим как е била в предишни години тази митологична битка между титана Кронос (Сатурн) и баща му Уран (небето). Завършила твърде зле за Уран – с неговото скопяване и детрониране.

 

Квадратура 1860 – голям конфликт между Сърбия и Турция, като българите участват активно във войната. Гражданска война в САЩ.

Квадратура 1885 – сръбско-българската война, която България печели, но не получава нищо. На 6.09.1885 г. става съединението на Източна Румелия с Княжество България. Третият квадрат на Сатурн с Уран 29.04.1886 г. предизвиква преврат и абдикация на княз Батенберг на 26.08.1886 г. Фердинанд Кобургготски, който създава много беди на българския народ, се избира се за княз на България

Квадратура 1909 – тази квадратура предизвиква масови стачки на работници, придружени с много големи обществени смущения. На 22.09.1908 г. Фердинанд обявява независимостта на България.

Квадратура 1929 (1928-33) – сривът на Уолстрийт през 1929 г., довел до Голямата депресия, рекордни нива на безработица. Създаването на Третия райх и възкачването на Хитлер през 1933 г., когато Сатурн влиза във Водолей.

Квадратура 1975 (1974-78) – в Камбоджа се появяват Червените кхмери и социалистическата революция, която води до милиони убити. Най-голямата авиокатастрофа за всички времена в Тенерифе – почти 600 загинали. Първи успешни данни от Марс от кацнала сонда.

Квадратура 1999 (1998-2001) – атентатът срещу кулите на Световния търговски център в САЩ, довел до началото на Войната с тероризма. Големият страх от Y2K проблема (календара на компютъра) в навечерието на новото хилядолетие.

Квадратура 2021 – предстои да видим.

 

Преди да се върнем към квадратурата, нека видим какво се е случило последният път (06.02 1991 – 08.01 1994), когато Сатурн е бил във Водолей:

  • Разпадът на Съветския съюз и краят на студената война
  • Много движения за независимост в държави по целия свят, включително и краят на Югославия.
  • Подписан е договорът от Маастрихт, един от основополагащите за Европейския съюз
  • Индия започва неолиберална реформа на своята икономика
  • Гласувана е политическа реформа от бялото население на ЮАР, която слага край на Апартейда.
  • Англиканската църква разрешава жени да се ръкополагат за свещеници.
  • Във войната в Залива, конфликта с Ирак, са използвани ново поколение „умни“ бомби
  • Tim Berners-Lee започва проект, наречен World Wide Web
  • Първото текстово съобщение е изпратено от инженер на компанията Sema Group

Сатурн във Водолей – социални, икономически и политически реформи, свободи, големи научни открития и иновации, нови технологии. Смесената форма на работа (дистанционна и присъствена) ще се увеличи и ще остане траен модел. Много бизнеси ще претърпят коренна промяна, ще трябва да проявят изобретателност за да оцелеят, да въведат нови техногии и оригинален подход. А много няма да успеят да оцелеят (туризъм, хотели, ресторанти). Ограничение на социалните контакти и групови дейности, или тяхната забрана и липса.

Уран в Телец означава изпитания, нестабилност и промени във финансовата и икономическа система, и изобщо в материалната ни сигурност и стабилност.

Да се върнем на квадрата между Сатурн и Уран.

Разбира се има опасност от неприятни изненади, размирици и бунтове. Революции срещу правителства, държавни институци и т.н. Трусове и криза във финанси, икономика и политика. Накратко – период на несигурност.

Цели браншове ще пострадат още повече, други ще се променят и дигитализират, за да оцелеят. Ще се увеличи безработицата, ще има социални вълнения и голямо разделение в обществата – за или против ваксина, за или против маски, има Ковид 19, няма Ковид 19, за или против 5G, задължителна или доброволна ваксина, България или Северна Македония и т.н. Задава се и тежка финансова криза, наред със здравна и социална такива.

Конфликт между свободата и ограниченията, сблъсък на старото и новото, голямата дилема пред човечеството ще бъде свобода (Уран) или сигурност (Телец). Сигурност няма да има.

Какво трябва да направим? Да действаме – това е най-добрата стратегия при квадратура. Няма време за отлагане. Това е добре, но какво означава да действаме?

Квадратът на Уран и Сатурн може да даде разчупване на остарели, вредни и ненужни модели на мислене и поведение, да ни тласне към промяна към новото, от което имаме необходимост сега, да ни даде възможност за изкачване на ново стъпало в нашето развитие.

Нов тласък в науката и още по-голямо развитие на астрологията и нови научни дисциплини. Ще се запази основата на постигнатото (Сатурн) и върху вече откритото ще се гради новото (Уран).

Когато материалното става все по-несигурно, когато ограниченията и лишенията стават все по-големи, когато разделението в обществото расте – всъщност това е покана към хората да обърнат погледа си нагоре – към небето, към човечността, към любовта и разумността. Но не само да обърнат взор, а новото да стане част от нашия живот, на практика.

Така ние можем да се домогнем до така необходимите ни реформи в политическия и обществения живот, също така и в земеделието – възход на екологичното и биоземеделието. Развитие на модерните науки и технологиите, нови научни открития, изследване на Космоса.

Ако сме разумни и разсъждаваме трезво, сами се ограничаваме (Сатурн) от лоши постъпки, мисли и чувства, именно така ще доберем до мечтаната свобода и простор (Уран).

Нека пуснем отново машината времето и заредим предишните квадратури на Сатурн и Уран, а именно тези през 1975 г. и 1999 г.

Учителя Петър Дънов казва, че през 1975 г. на земята ще започнат да се вселяват висши адепти, светии, напреднали души, за да тласнат човешката еволюция напред. При друг разговор през 1939 г., Учителя казва на учениците си, че ако не успеят да използват благоприятните условия в момента, такива ще има чак през 1999 г. Това са от малкото случаи (ако не и единствените), когато Учителя посочва точни години в своите прорчества.

През месец август 1975 г. се състои международна конференция в Хелзинки между Източния блок – СССР и Западния блок – Европа и САЩ. Споразумяват се за сътрудничество, признават се следвоенните граници за ненакърними, заговори за човешките права и се значително се омекотява политическата атмосфера и напрежение помежду им.

След 1999 г. все повече хора се обръщат към нови идеи, духовни практики, окултни науки и прогресивни движения. Настъпва ново хилядолетие, което носи в себе си съвсем други условия, начин на живот и отношения между хората.

Всъщност след 1975 г. започва и едно силно положително влияние в този цикъл от квадратури на Сатурн и Уран.

Миналата година писах за закономерността, която забелязах – какво случва с американските президенти, избрани по време на цикъла на Сатурн и Юпитер (съвпад на Сатурн и Юпитер), който се случва на всеки 20 години:

  • Уилям Харисън – избран през 1840 година. Един месец след встъпването си в длъжност Харисън умира.
  • Ейбрахам Линкълн – избран през 1860 година, убит през 1865 година.
  • Джеймс Гарфийлд – избран е за президент през 1880 година. Прострелян е на 2 юли и умира на 19 септември 1881 година.
  • Уилям Маккинли – избран е за втори мандат за президент през 1900 година и е убит през 1901 година.
  • Уорън Хардинг – избран е за президент през 1920 година. Умира внезапно на 2 август 1923 година при една от обиколките си из страната.
  • Франклин Рузвелт – избран е през 1940 година за трети мандат. Умира на 12 април 1945 година от инфаркт по време на почивка в Уоръм Спрингс.
  • Джон Кенеди – избран е за президент през 1960 година и е убит през 1963 година.
  • Роналд Рейгън – избран през 1980 г. По щастлива случайност остава жив, след покушение, при което бива прострелян с 3 куршума.
  • Джордж Буш-младши – избран през 2000 г. За негов късмет, на 11 септември 2001 г., се проваля планът самолет да се взриви и в Белия дом.

Но като погледнем списъка виждаме, че двамата президенти избрани след 1975 г. – Рейгън и Буш, оцеляват.

И не само това, но Рейгън е ранен, но жив, а при Буш се провалят изобщо плановете за покушение, той дори не е раняван.

Затварявам темата за Щатите с факта, че през 2021 ще имаме Плутоново възвръщане (първото) в картата им. Ще има трансформации и трусове в американското общество, политическа и икономическа криза и сътресения. Това е почти гарантирано.

Както казах по-горе – от 1975 г. квадратурите на Сатурн и Уран вече допълнително позитивно влияние за тези хора, които работят върху своето усъвършенстване, характер и способности съзнателно.

Да, от тази година въздействието им е променено.

И след всяка следваща квадратура ефектът е все по-благоприятен за добрите и разумните. Всеки период на квадратурата е възможност за скок в развитието. Хората, които полагат усилия за своето усъвършенстване и еволюция, ще имат и възможност да изплатят своята карма по-възможно най-лекия начин в периода на квадратурата.

Да, на външен план може да има пандемии, Ковид 19, трудности, конфликти, страдания, кризи – но те дават много добри условия за духовното развитие на всички, съзнателно тръгнали по пътя на еволюцията. И всъщност тези усилия ще дадат плодове не само във вътрешния живот, но и в техния материален бит впоследствие. Защото животът е един. Което е добро за духовното, е добро и за материалното.

Защото идва новото – тук е епохата на Водолей и Уран. Кое е това ново? Ще си позволя  един цитат от Учителя Петър Дънов:

Новото трябва да обедини всички хора, да се почувстват братя помежду си; това значи да бъдат хората свързани, да си помагат взаимно.“ 

Въпреки кризите на външен план, вече тръгналото разделение в обществото, аз очаквам една квадратура и година, която ще е благоприятна за всички нас, в която заедно ще преодолеем всички трудности и ще бъдем все по-единни в общия ни духовен път, в пътя на живота.

Радислав Кондаков 


User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...