Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Green Nature

  • постове
    24
  • коментара
    5
  • прегледа
    14231

Хиляди млади хора дойдоха на организираните шествия


Теодор

426 прегледа

Това по мое мнение беше най-организираното шествие в София за защита на природата. Дори в Благоевград имаше много хора. Браво! Май е време освен международните екологични организации и Европейската комисия, българските институции да чуят младите хора, какво искат да бъде бъдещето им.

Излязоха близо 1500 млади хора. Точно тези хора искат светло бъдеще. Скоро дали някоя политическа партия ще събере и половината от тези хора. Няма със сигурност. До сега никой политик не прояви заинтересованост към сериозните проблеми, надвиснали над българската природа.

Близо две хиляди граждани излязоха в подкрепа на Рила

24 Jan 2008

Близо 2000 души, нарочно облечени с пълната екипировка на алпинисти, пещярници, туристи и скиори, преминаха снощи по софийските улици, за да изразят безпокойството си от унищожаването на българската природа и незаконното строителство на нови ски курорти на Паничище в Рила. В акцията се присъединиха хора от цялата страна - Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново, Пазарджик, Стара Загора, както и кукери от Перник и Радомир.

Повод за шествието беше изминалата една година от внасяне в 7 държавни институции на 50 хиляди подписа в подкрепа на петиция “За да остане природа в България”.

«В момента със заплаха се вземат под аренда обществените досега хижи в Национален парк Рила, за да се превърнат в хотели. До тях се строят незаконни пътища, по които се движат джипове и моторни шейни, въпреки че това е забранено от Закона за защитените територии. Това създава опасност за скиори и туристи. За съжаление имаше и нещастни случаи – загинал човек с моторна шейна в района на Седемте рилски езера и блъсната от шейна сноубордистка край хижа «Рилски езера», обясни Полина Кирева от «Граждани за Рила».

Преди уличното шествие представители на коалицията от 18 неправителствени организации «За да остане природа в България», както и от гражданските групи «Да спасим Иракли» и «Граждани за Рила» проведоха срещи с Комисията по околна среда и води на Народното събрание и в Министерството на околната среда и водите.

Председателят на Комисията по околна среда и води в парламента Георги Божинов не пое конкретни ангажименти, но заяви, че собственици на хотели, лобирали срещу Паничище заради собствения си интерес.

Заместник министрите на околната среда и водите Йордан Дардов и Чавдар Георгиев, както и представителят на Национална служба за защита на природата към министерството Михаил Михайлов, не бяха сигурни дали строителството на Паничище е “незаконно”. Министър Дардов призна, че пътят от Паничище до хижа Пионерска навлиза на територията на Национален парк Рила, но "само" с 2 дка.

Стана ясно, че днес министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров внася в Междуведомствената комисия към МС предложение да отпадне спорната т.3 от Решението на МС за Натура 2000. Чрез тази вратичка могат да бъдат изключвани тези територии от зоните от Натура 2000, за които има приет Общ устройствен или Подробен устройствен план. От това се възползват общините със засилен интерес на инвеститори.

Според МОСВ до дни ще бъдат подписани заповедите за обявяване на Натура 2000 зоните.

Природозащитниците предложиха промени в системата за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). В момента инвеститорът плаща за ОВОС директно на експерта и рядко получава отрицателно становище. Предложението е инвеститорът да плаща на държавата, като тя възлага поръчка на независим експерт. Бяха обсъждани и необходимостта от промени в Закона за устройство на територията. Съгласие не беше постигнато.

По време на срещата в МОСВ група алпинисти опънаха транспарант с надпис “Рила виси на косъм” в съседство с входа на министерството. Така те искаха да покажат, че МОСВ не върши работата си, тъй като вместо да прилага природозащитното законодателство, говори за натиска от инвеститори и нуждата от икономическо развитие на страната.

Следващата артистична акция на природозащитниците носи работното заглавие «Закриване на министерство на околната среда и водите».

Източник: http://www.panda.org/bg/index.cfm?uNewsID=122600

Международни организации искат правителството да спре незаконни строежи в Рила

21 Jan 2008

Девет международни организации изпратиха становище до българските институции, в което искат да се спрат незаконните дейности в Национален парк Рила и предложената Защитена зона Рила-буфер от европейската екологична мрежа Натура 2000.

Организациите припомнят, че българското правителство не включи Защитена зона Рила–буфер в местата от европейската екологична мрежа Натура 2000, въпреки че ценността й е била потвърдена от Българска академия на науките.

Деветте международни организации искат да разберат и какви мерки ще се вземат по строителството на път и лифт в района на Седемте рилски езера в Защитена зона Рила–буфер и Национален парк Рила, които се извършват с редица нарушения.

Организациите припомнят, че под формата на противопожарни просеки в Рила–буфер е започнало строителството на три планирани писти от неразрешената скизона Паничище–Езерата–връх Кабул.

Международните организации CEEWEB (Централно- и Източноевропейска работна група за биологично разнообразие), BirdLife International, федерация EUROPARKS, European Environmental Bureau (Европейско бюро по околна среда), Scottish Natural Heritage (Шотландска служба за природно наследство), Mountain Protection Commission, Union Internationale des Associations d'Alpinisme (Комисия за защита на планините към Международния съюз на асоциациите по алпинизъм), Euronature и WWF (Световeн фонд за дивата природа) искат да се вземат спешни административни мерки за запазването на Национален парк Рила и на предложената Защитена зона Рила-буфер около него.

Писмото им е изпратено до българските институции, сред които председателите на българския парламент и на парламентарната комисия по околната среда и водите, министъра на околната среда и водите, ръководителя на Държавна агенция по горите.

Източник: http://www.panda.org/bg/index.cfm?uNewsID=122020

ЦИТИРАНИТЕ ПО ГОРЕ ТЕКСТОВЕ СА ПРИТЕЖАНИЕ НА http://panda.org/bg

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...