Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    283
  • коментара
    124
  • прегледа
    98935

Един интересен поглед към темата за физическите упражнения от Вадим Зеланд-автора на теорията за транссърфинга


Розалина

2937 прегледа

Оригиналната статия можете да намерите тук.

А това,което следва е един любителски превод на статия от Вадим Зеланд по въпросите на енергетиката.

Скъпи читатели, поради вашите многобройни въпроси, отново започвам разговор за начините за повишаване на енергетиката.

Още в първата си книга за въведението в Транссърфинга, ви обещах, че няма да има никакви упражнения. Действително техниката на Транссърфинга работи дори в случаите, когато не правите никакви усилия за самоусъвършенствуване, но ефективността й многократно се увеличава, ако притежавате покрай доброто си физическо здраве още три допълнителни ресурса.

Първо - силна енергетика, което означава - повишен жизнен тонус и способност активно да се въздействува на реалността.

Второ -интелект, което означава умение с лекота да се решават сложни проблеми.

И трето - лично обаяние или казано по друг начин –способност да привличаш и предразполагаш към себе си хората. Успехът в кариерата и личния живот е в пряка зависимост от наличието на тези три ресурса.

Ако не сте напълно удовлетворен от ресурсите, които имате, мога да ви предложа конкретни начини за тяхното повишаване.

Трябва да подчертая, че физическото здраве се явява необходимо, но не достатъчно условие за висока енергетика. Може да имате здраво тяло и едновременно с това слаб жизнен тонус, поради факта, че енергийните ви канали са блокирани. Интензивните занимания със спорт, големите физически натоварвания, не толкова развиват, колкото износват организма. Оптималния за всеки „жизнен огън” се разгаря и поддържа с умерени физически упражнения, в съчетание с концентрация на вниманието върху енергийните потоци. Човек повече или по-малко умее да управлява своите мускули, защото да се движи, така или иначе му се налага всеки ден. На енергийните потоци, на енергията си, като правило никой не обръща внимание, поради което тя не само, че не се поддава на управление, но и се усеща само във вид на кратковременна бодрост, сменяща се с по-продължително състояние на загуба на силите.

За да възстановим атрофиралата си способност да управляваме своята енергетика е необходимо да отделяме на енергийните потоци толкова внимание, колкото и на мускуслите си. Без такова внимание всяка гимнастика губи наполовина своята ефективност и се превръща в безполезна загуба на сили и време. Всяко физическо упражнение може да се трансформира в енергийно. Да разгледаме как се прави това, като вземем за пример тибетския комплекс от упражнения ( Зеланд има предвид -Петте древни тибетски ритуала описани от Питър Келдър тук )

Тук няма да повтарям описанието на движенията. Това можете да вземете от първоизточника. Аз ще се спра на усещанията, за които практически нищо не е казано в книгата. Ако ви се е случвало да се занимавате с тази гимнастика, спомнете си какво сте чувствували. Навярно нищо. И е възможно по тази причина да сте захвърлили тази практика, тъй като не сте постигнали нищо кой знае какво чрез нея.

А всичко е поради това, че в книгата се говори само как да се движите и дишате, но няма нито дума за вниманието. Къде трябва да е насочено. Каква е целта на тази гимнастика. За какво е необходимо да се мисли. За проблемите на настъпващия ден ли?

У мен винаги предизвиква насмешка характерния маниер на някои ГУРУ. Раздути от собствената важност си, те излагат собственото си учение в книги, но подчертават, че има някои нюанси, които само учителят може да предаде на ученика. Как така? На ушенце ли ще ни шепнат или как. Мисля, че не съществува такова тайно знание, което да не може да се обясни с обикновени думи, в това число и на книга. В противен случай, ще трябва честно да си признаеш, че или сам не разбираш същността на своето знание или имаш намерение нещо да скриеш.

Не знам по каква причина в книгата на Келдър “Окото на възраждането” е пропуснато най-важното. Да започнем с това, че движенията в книгата са наречени не упражнения, а ритуали. Защо е това? Действително сами по себе си движенията не съдържат нищо особено, което значително да повишава енергетиката. Важното е друго - върху какво да се концентрира вниманието по време на изпълнение на тези действия. Аз ще ви разкажа как от моя гледна точка е необходимо да се занимавате с дадената гимнастика (тази или друга), а вие решавайте за себе си – нужно ли ви е това или не.

Действие първо.

ПЪРВИ ТИБЕТЕЦ

tibeter1.1.gif

1.Застанете с разтворени настрани ръце и обърнати надолу длани. Завъртете се по посока на часовниковата стрелка. Дервишите го правят стотици пъти, ламите - около дузина, колкото да стимулират чакрите.

Според Кристофър Килъм оптималната бройка е 21.

Въртенето е целесъобразно да се раздели на три подхода - 12, 15 и 18 оборота.

Тези числа не са фиксирани и нищо не означават. Вие можете да ги променяте по свое усмотрение, както ви подсказва интуицията и собственото ви тяло. Целесъобразността на трите подхода е в това, че ускорението на енергийните вихри се индуцира именно при рязко спиране след въртенето.

Трябва да се въртите свободно, отпускайки се, обръщайки внимание как ръцете ви се отделят от тялото от центробежната сила. Когато спрете, затворете очи и почувствувайте, как вихрите по инерция продължават да се въртят. Почувствувайте своята енергия. Насочете своето намерение върху следното утвърждение: ”АЗ ИМАМ МОЩНА ЕНЕРГЕТИКА. ЕНЕРГИЯТА ПРОЧИСТВА ВСИЧКИТЕ МИ КАНАЛИ, ВСИЧКИ СЪДОВЕ, ЦЕЛИЯ ОРГАНИЗЪМ. В ЧИСТ ОРГАНИЗЪМ ЕНЕРГИЯТА ТЕЧЕ СВОБОДНО. МОЯТА ЕНЕРГЕТИКА СЕ ПОВИШАВА”

Повтаряйте си това твърдение, докато не спре главозамайването ви. Завихрянето на вихрите (чакрите - според някои автори), при повечето хора е по посока на часовниковата стрелка. Но при отделни индивиди може да бъде обратно. Затова, ако при въртенето изпитвате дискомфорт и явно съпротивление, сменете посоката и се въртете обратно на часовниковата стрелка.

Действие второ.

ВТОРИ ТИБЕТЕЦ

tibeter2.1.gif

1. Легнете по гръб с ръце отстрани на тялото.

2. Притиснете брадичката към гърдите.

3. Повдигнете краката до вертикално положение, без да сгъвате коленете.

4. Започнете както можете и колкото можете. Крайната цел отново е 21 повторения

Старайте се да изпълните това упражнение качествено, без да бързате, с изпънати крака. Ако 21 повторения са ви много, направете по-малко, но главното е качествено. При всяко повторение, спускайки краката се отпуснете и издишвайки се отдавайте за няколко секунди на усещанията си. Почувствувайте как енергията напълва цялото ви тяло. Прелива. Много важно е в момента на отпускането да се обръща внимание на това усещане. Необходимо е не просто да се работи, с напрягане на мускулите, а именно да се напълвате с енергия. Ако физическите ви данни позволяват, може да изпълните това упражнение висейки на висилка. Вдишайте в началото и вдигнете изправените си крака до горе, като задържате дишането. При спускането на краката издишайте и се отпуснете. Непременно ще почувствувате характерно усещане на напълненост с енергия. Главното е да се обърне внимание. Без фокусиране на вниманието върху това усещане, вашите упражнения няма да са дори ритуали, а просто безмислени движения. Завършвайки действието се изправете енергично, изхвърляйки ръце нагоре, като едновременно с това вдишвате. След това, без пауза, издишвайки отпуснете ръце покрай тялото. Утвърждавайте при това в ума си следната мисъл-форма:. «Аз имам мощна енергетика». Почувствайте прилив на енергия. По този начин завършвайте и другите (следващите) три действия.

Действие трето.

ТРЕТИ ТИБЕТЕЦ

tibeter3.1.gif

1. Коленичете на пода и изправете тялото. Поставете ръце на бедрата.

2. Придърпайте брадичката към гърдите.

3. Извийте гръбнака, като внимателно изнасяте главата възможно най-назад.

4. Отново започнете както и колкото можете и се опитайте да стигнете 21 повторения

Това действие може да ви се стори безсмислено. Действително то ще бъде такова, ако го изпълнявате просто като движение, без насочено внимание. Извивайки се назад, а също и когато се накланяте напред, концентрирайте вниманието си върху основните енргийни потоци. Потоците преминават през централната ос на тялото. Възходящият се намира мъничко пред остта, а низходящия мъничко зад остта. Ако в първото действие (ритуал) сте решили да се въртите обратно на часовниковата стрелка, посоката на вашите потоци може да бъде обратна. Слушайте тялото си - то ще ви подскаже. В книгата „Транссърфинг на реалността” се разказва, как можем да усетим тези потоци. Представете си, че от самия център на вашето тяло излизат две хоризонтално противоположни стрелки: едната е в посока напред, а другата – назад. Стрелките излизат от тялото и стигат до 20-30 или повече сантиметра извън него в указаните посоки. След което, мислено ги завъртете едновременно - предната нагоре, а задната надолу, така, че да станат вертикални, т.е. успоредни на гръбначния стълб. Веднага ще почувствувате, как енергийните ви потоци забележително са се оживили. Все едно, че завъртате ключ, който пуска в действие централните ви потоци. Ето така изпълнявайки второто действие (ритуал), задвижвайте тези потоци. Представяйте си вече без „ключа”, как енергийната субстанция се качва едновременно в двете направления покрай централната ос (гръбначния стълб) на вашето тяло.

Действие четвърто

ЧЕТВЪРТИ ТИБЕТЕЦ

tibeter4.1.gif

1. Седнете на пода с изпънати крака, раздалечени стъпала и опрени на пода ръце.

2. Притиснете брадичката към гърдите.

3. Отпуснете главата максимално назад.

4. Без да прегъвате ръцете и да отмествате тях или краката, свийте коленете и вдигнете горната част на тялото до хоризонтално положение. Напрегнете мускулите, после се отпуснете.

5. Не е задължително от самото начало да изпълнявате всички ритуали. Започнете с тези, които успеете да направите. Помнете, че ефектът на тибетските ритуали се крие в тяхната комплектност. Започнете както и колкото можете, останалото ще дойде с времето и постоянството.

Ако изпълнявате точно както е предписано, може да възникне усещане за дискомфорт. Веднага трябва да ви кажа, че колкото и да е полезно упражнението, ако при изпълнението му тялото изпитва неудобство или дискомфорт, никакъв подем на енергиите не трябва да се очаква. Напротив, неудобните движения могат да блокират каналите. Затова, ако при вас възниква дискомфорт, преобразувайте това действие така, че на вас да ви е удобно да го изпълнявате. Например постановката на китките на ръцете може да се измени - разположете ги така, както вие искате. Ако не искате да лягате и не ви е удобно да се допирате до пода, то не изпъвайте до край краката и не сядайте при връщането в първоначалната поза. Главното в това движение е да се обръща внимание на централните потоци, когато гърбът се издига - когато гърбът ви е успореден на пода, пускайте потоците, а след това се връщайте обратно в перпендикулярно състояние ,все едно се люлеете на люлка.

Действие пето.

ПЕТИ ТИБЕТЕЦ

tibeter5.1.gif

1. Застанете в тази поза с извито тяло, ръцете са изпънати, дланите лежат на пода, пръстите на краката са извити и стъпват на земята. Внимателно наклонете главата възможно най-назад.

2. Без да отмествате дланите и стъпалата, свийте тялото в ханша и го вдигнете в поза като обърнато “V”. Притиснете брадичката към гърдите.

Когато тялото се изхвърля напред, насочвайте намерението си към ускорение на централните потоци. Едновременно с енергичното движение на тялото, ”хвърляйте” и енергийните потоци, заставяйте ги да се вихрят. Представяйте си как мощна сила ви пронизва.

Намерението (волята) се храни именно с тази сила - свободната енергия. Ниското ниво на енергетика е главната причина за вялост, лошо настроение, хронична умора, депресия, болести. Причината за слабата енергетика е в задръстването на организма с шлаки, което води до блокиране и атрофия на енергийните канали. Човек не изработва енергия - той я взема от Космоса, доколкото може. Тялото на човека (физическо, астрално и т.н.) служи за приемник и едновременно за преобразувател –ретланслатор на енергия. Целта на ритуалните действия се състои в това, да се прочистят, оживят, подмладят енергийните канали. Именно към тази цел трябва да бъде насочено намерението. Тогава свободната енергия - источник на намерението ще подхранва и развива сама себе си. Колкото е по-високо нивото на свободната енергия, толкова е по-висок жизнения тонус и способността да се управлява реалността.

Действие шесто.

Целта на даденото действие не е да се заглуши сексуалната енергия, a и едва ли това ще ни се удаде. Природата няма как да укротиш. А и струва ли си това да се прави. Съществува определено мнение, че отказът от полови контакти увеличава продължителността на живота. Но никой не е доказал, че това действително е така. Изобщо около секса се въртят много противоречиви и съмнителни трактовки, от религиозни до медицински. Твърде щекотлива е тази тема във всяко едно отношение. Оттук и множеството всякакви измишлъотини. Според мен по този въпрос (за секса) не трябва да се вярва на никого, освен на своите убеждения и интуиция. Каквото вие самите мислите по този въпрос, това и ще бъде вярно за вас. Това се отнася и за всяко друго нещо. Нали светът е огледало.

И така, в какво е целта на шестото действие (ритуал от книгата на Питър Келдър). В това да се преразпредели част от енергията от долните чакри към горните. Долните чакри при човека са силно развити и те отговарят основно за физическото оцеляване, преживяване, възпроизводството, което в цивилизованите общества вече не е съвсем актуално. А горните чакри - любов, творчество, осъзнатост, връзката с висшия „АЗ” - са слабо развити. Да се усили тяхното действие - това на никого не е излишно и няма да му навреди.

Най-добре е да изпълним това действие със затворени очи. При вдишването си представете следното: Облак от някаква фина,субстанция се вдига от долу нагоре покрай централната ос на тялото. Завършвайки вдишването, направете пауза за няколко секунди и фиксирайте това усещане по-ясно. При това утвърждавайте в себе си следната мисъл-форма: ”Енергията ми се преразпределя в горните чакри

Издишвайки с наклон напред, продължавайте да фиксирате вниманието си върху движението на енергията. Отново мислено си повтаряйте утвърждението, което можете да допълните по свое усмотрение, например ето така: “Моето съзнание се прояснява,аз разбирам всичко ясно „ или „Моят висш Аз се пробужда” или ”В мен се разкриват творчески способности” или „Аз се изпълвам с енергията на Любовта” и така нататък- с всичко, което искате да имате като резултат.

Вие трябва да повдигнете нагоре енергийния облак, или поток, или нещото - усещанията при всеки са различни и индивидуални. След вдишването правете издишване и си представяйте как от очите ви струи поток от енергия. Това се прави, за да се освободи главата от излишната енергия. Шестото упражнение е достатъчно да се повтори три пъти.

В почивките между движенията е полезно да направите две енергийни вдишвания, както препоръчва Кристофър Калхам в своята книга „Петте тибетски ритуала”. Предлагам ви да изпълните тези вдишвания по следния начин. Изправете гръдния кош, сложете ръце на кръста с палеца напред. Направете бавно и леко вдишване през носа. Вие трябва да вдишвате не толкова въздух, колкото енергия. Това означава, че в ноздрите движението на въздуха не се усеща, а по скоро се чувствува напълването на тялото с енергия, сила, топлина, някаква субстанция или каквото там друго ви е най-добре да си представите. Напълването протича или от долу на горе, все едно се пълни чаша, или едновременно в цялото тяло - както ви е най-добре на вас. Продължителност на вдишването - 40-50 секунди. Намерението си утвърждавайте със следната мисъл форма: ”Аз се препълвам с енергия. Моята енергоемкост нараства. Аз имам мощна енергетика и с всеки изминал ден тя е все по-мощна. Аз светя с енергията на любовта и обаянието.Аз съм чист енергиен проводник, източник. Хората чувствуват моята енергетика и изпитват към мен симпатия.”

Що се отнася до последното, така и ще бъде. Вие сами ще се убедите в това. Когато почувствувате, че хоратата се отнасят към вас със симпатия, не збравяйте за себе си да констатирате, че техниката работи. Тази констатация е необходима на разума, защото той вечно се съмнява – „Нима аз съм способен на това?”

Мисъл-формата можете да допълните по свое усмотрение и да я разделите, както ви е удобно на всяко вдишване. Само не повтаряйте тези думи (на ум или на глас – без разлика) механично, а чувствувайте, представяйте си това, ,което искате да получите. Обявете своето намерение с цялата си решителност, но без напрежение. Силата на намерението не е в самото намерение, а в съсредоточването върху него. Завършвайки вдишването, направете свободно бързо издишване. Почувствувайте как при това от вас излиза енергийна вълна, как запълва цялото помещение, в което се намирате. Или почувствувайте около себе си енергийна сфера с радиус 5-7 метра :”Аз имам мощно енергийно поле”

Сега надявам се рабирате защо шестте тибетски движения се наричат ритуали. Това не са просто физически упражнения, а своего рода обред, на който се нанизва намерението. Без концентрация на вниманието, без декларация на намерението този обред губи своята ефективност и смисъл.

Тибетският комплекс не се ограничава с тези шест движения. В книгата на А.Привалов и А.Сидеров „Окото на възраждането за съвременната епоха” се дава съществено допълнение –сутрешен и вечерен кръг. Това са още две действия, които се изпълняват съответно сутрин и вечер. В посочената книга има и препоръки - на какво да се обърне внимание при изпълнението на движенията. Кръговете носят в себе си толкова богат спектър от усещания (особено сутрешния), че вие самите ще ги почувствувате и разберете. Главното е да се наблюдава и усеща нашето тяло. Да се ловят усещанията, а не просто да се движим.

(http://book.ariom.ru/txt1080.html ето тук можете да прочетете анотация за тази книга на руски .)

Всяко физическо упражнение се превръща в енергийно, ако фиксираме вниманието си върху усещанията и централните потоци. Например има едно много ефикасно упражнение, което в армията наричат „войнишка пружина”. Застанете прави. На едно вдишваме, като едновременно вдигаме ръцете пред себе си и нагоре и се извиваме (огъваме) назад. На две задържаме дишането и без да свиваме краката се накланяме напред като се стараем да достигнем пода с краищата на палците си или с цяла длан, както се получи. На три клякаме, с ръце напред и едновременно издишваме. На четири се изправяме, отпускаме ръцете встрани на тялото и правим кратка пауза, развихряйки централните потоци. Вие ще почувствувате как от горе и от долу, из вашето тяло, изригват енергийни фонтани. Това упражнение е добре да се изпълнява като загрявка преди тибетския комплекс.

И накрая последно действие, което бих искал да ви предложа. Това е едно от древните енергийни упражнения. То е дошло при нас от дълбините на хилядолетията. Наследство от маговете на Атлантида.

Сгънете ръце в лактите пред себе си, все едно държите топка. Нагнетете напрежение между дланите си, така че да почувствувате еластично кълбо от сгъстената енергия между дланните си. Движете ръцете така, все едно усещате и притискате детски балон. Когато усетите боцкане в дланите и еластична субстанция между тях, започнете да движите ръцете си така, все едно свирите на акордеон. Обърнете внимание на усещанията в главата ви – когато ръцете отиват в страни, в главата нещо се свива, а когато се приближават – в главата нещо се разшорява. Почувствувайте как мозъзкът реагира в такт с движението. Продължавайте да движите ръцете и утвърждавайте мисъл-формата: ”В моя мозък е заложена програма за саморазвитие.Мозъкът ми сам се развива и усъвършенствува. Формират се нови връзки между полукълбата. Двете полукълба работят синхронно и точно. Аз имам гениален мозък. Имам гениални идеи. Аз мисля нестандартно. Резервите на мозъка се включват в работа .Мозъкът е активен на 90%. Аз имам мощен интелект и с всеки ден става по-мощен .Аз решавам с лекота проблемите си. Моето съзнание се проясни. За мен всичко е прозрачно и просто. Аз разбирам всичко ясно и обяснявам всичко ясно.” Можете да използвате тази мисъл-форма или да я нагласите според собствените си разбирания.

Опитайте да инвертирате усещанията. Нека сега мозъкът сам движи ръцете. Когато в главата нещо се разширява, ръцете автоматично да се събират и обратно. Възможно е да не се получи от първия път, но непременно ще се получи. Поработете още малко така. След това преминете от хоризонтални движения на ръцете към кръгови, все едно плавно оформяте с дланите си облак от памук. Превключете вниманието си на своята енергийна обвивка. Почувствувайте единството между енергийната субстанция между дланите си и своята обвивка. С други думи, представете си, че все едно разбивате своята енергия, както се прави това с миксер. Сгъстената енергия – това е концентрацията на вашето намерение и вие смесвате това немерение със своята енергийна обвивка. В резултат вашето енергийно тяло се превръща в структура, която излъчва зададената мисъл-форма в пространството на варианти.

Така като продължавайки движението, утвърждавайте своята лична мисъл-форма. Съставете я по свое желание - какво искате да постигнете в живота. Например: ”Аз успешно реализирам своя проект”. Произнасяйте не просто думи, а се старайте образно да си представите как делата ви се реализират успешно, как се движите по стълбицата на кариерата, заплатата ви расте и т.н. Мисъл формата трябва да съдържа основен, ясен и лаконичен набор от от всичко онова, което искате да получите в личния си живот и в работата си. Което се явява за вас на-важно, него и утвърждавайте. По такъв начин ще се оформи вашата програма. Накрая, спрете да движите ръцете и се опитайте отново да почувствувате сгъстената енергия между дланите си. Ще усетите, че е станала по-плътна. Вземете това енергийно кълбо и го втрийте с едно движение в лицето и тялото си, с движение подобно на движенията на мюсулманите.

Сега като заредихте енергийната си обвивка, вие през целия ден ще ходите, излъчвайки в пространството своето намерение. Само не напрягайте себе си и заобикалящата ви реалност. Декларирайте намерението си решително, спокойно и непреклонно. Спомнете си как морските вълни, безстрастно и неизбежно обливат брега. Точно така неизбежно ще се реализира и вашето намерение.

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...