Jump to content
Порталът към съзнателен живот

maniuni's Блог

  • постове
    12
  • коментара
    16
  • прегледа
    8457

Планове и притеснения


maniuni

1111 прегледа

Замислих се какво ме караше да се чувствам толкова добре преди и стигнах до извода, че е свободата. Свободата да знам, че мога да си сменям работата и да опитвам нови неща. Чувствах че имам контрол над събитията. С мъжа ми имаме една мечта или нещо такова - да се преместим да живеем на село и да гледаме животни и така да си се прехранваме - да не разчитаме на работодатели и да нямаме отпуски, ами както ние си го нагласим. Колкото повече си го представям обаче, толкова повече усещам едно особено чувство - нещо ме плаши в този план и уж ми харесва, уж не искам да се случи и намирам позитивите в сегашното положение. Мисля, че причината е, че се пристеснявам, че ще бъда в положение на зависимост, уж ще сме независими, но аз не умея да съм независима - пак ще имам задължения и ще се чувствам длъжна пред него. Това чувство за подчинение, направо изтръпвам. А ми е толкова близко - винаги съм се старала да изпълнявам на някого "заповедите", все съм се страхувала от нечие недоволство. Недоволството на майка ми, на учителите, после на онази "обичаща" ме приятелка, а сега и на мъжа ми. Незнам как все успявам да попадна в такова положение. Уж искам да съм независима, уж търся нечие крило. Трябва да реша този въпрос, защото ще стане още по-лошо в един момент. Някакси е много лесно да попадна в контрола на някого, все едно влизам в някакви релси и мозъка ми спира да мисли. Надявам се, че ще успея да направя нещо. Уж бях осъзнала, че хората не ме карат да изпитвам емоции, аз сама си ги изпитвам, но това са някакви проблясъци, които ми се случват, не е нещо постоянно. Освен това, хората не са идеални и подозирам, че не съм само аз причината за това положение - някои хора обичат да контролират другите и да ги вкарват в релси. Страх ме е, че ще стане като при баба ми - след като дядо почина изведнъж се оказа, че баба не може да се грижи сама за себе си, има нужда от някоя от дъщерите си дори и за да избере какво да си купи от магазина. Не е казано, че при мен ще стане така в крайна сметка, може и аз да не го позволя. Може и сама да изненадам себе си, колко силна мога да бъда, но незнам дали ще мога ако отидем на село... Е, ще видим какво ще стане.

4 Коментара


Recommended Comments

План, който те кара да избягаш е катастрофа. Да търсиш щастието е мираж. Да избягаш на село или да търсиш подкрепа е едно и също, опит да избягаш от себе си, не е правилната посока, а и не можеш да избягаш от себе си.

Линк към коментар

erendil, мисля си, че бягството от противоестествено монотонния и притъпяващ съзнанието до проста автоматизация съвременен градски цикъл, не е бягство от себе си, а бягство към себе си. някои бягат в Тибет, други на село. Нео избяга от матрицата, за да познае себе си. Сидхарта избяга от двореца си...

Линк към коментар

Виж, това са нормални стремежи и притеснения. Всички хора ги изпитват. Всеки би искал да бъде свободен, да не зависи от никого, сам да определя действията си, сам да разпределя времето за почивка и работа. И всички се сърдим, когато се налага да се подчиняваме и съобразяваме с някой шеф или командаджийски член на семейството. Но от друга страна много по-лесно е някой друг да взема решенията, някой друг да прави разпределенията, някой друг да носи отговорността ... Защото свободата си върви в комплект с отговорността, също и със силата и потенциала да ръководим и организираме живота си.

Оказва се, че не е толкова лесно и просто. Много хора в един момент казват - А бе какво ще му работя на тоя, ще си направя собствен бизнес, макар и малък, ще работя за себе си поне. И след сравнително кратко време се оказва, че им е непосилно да се издържат - явно ръководенето и организирането не е толкова фасулска работа само с един пръст - показалеца, както се говори по вицовете. И пак търсят наемна работа.

Преценете какви хора сте, какво искате и можете и тогава правете стъпки в избраната посока.

Успех!

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...