Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Франц Йозеф Гал - бащата на френологията



[url="http://www.sil.si.edu/digitalcollections/hst/scientific-identity/fullsize/SIL14-G001-04a.jpg"]източник[/url]

[size="3"][b]Франц Йозеф Гал[/b] (9 март 1758 - 22 август 1828) е немски лекар-анатом, който основава един от най-противоречивите клонове на съвременната невронаука френологията.

[img]http://www.probertencyclopaedia.com/j/Franz%20Gall.jpg[/img]

Гал завършва медицина в Страсбурския университет. Като студент с най-голям интерес той посещава лекционните курсове по неврология. Най-силно младия лекар се увлича по архитектониката на главния мозък, която по това време още остава недостатъчно изследвана.
След като завършва образованието си в Страсбург, Гал заминава за Виена, за да специализира при известния по това време холандски лекар Герхард Ван Суитен.
Франц Йозеф Гал посвещава цялата си духовна енергия на изучаването на мозъчната цитоархитектоника и на подробно хистологично изследване на бялото и сивото мозъчно вещество.
С модерните си невроанатомични изследвания в областта на мозъка и функционалната специализация на полукълбата, Гал поставя началото на основната си теоретична парадигма, останала в историята на науката под името френология.

[img]http://www.usyd.edu.au/museums/images/content/exhibitions/ePhren_Gall.jpg[/img]

Гал прави многобройни дисекции на умрели хора и животни, за да потвърди хипотезата си, според която съществува зависимост между специфичните издатини на черепа и менталните способности на хората.
Един от основните приоритети в работата на Гал е да очертае значението на големината на мозъка, за да може чрез тези емпирично получени данни да изгради нова универсална антропометрична система.

[/size][url="http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86_%D0%99%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D1%84_%D0%93%D0%B0%D0%BB"]източник[/url]

Фото Информация


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...