Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Seemann

Участници
  • Общо Съдържание

    2
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от Seemann

  1. много хубав филм

    според будизма всеки от нас е имал безброй прераждания. при тях обаче не се пренася никаква самостоятелна отделна същност (душа), такава не съществува. въпреки това един живот става причина за следващ, като запалването на една свещ от друга - пламъкът нито е същият, нито е различен.

  2. А какво всъщност е "България" или българия или Турция или гърция.

    Какво значи- ще я бъде ли? Кое да го бъде?

    Земята не може да изчезне, освен ако не станем езеро след някое земетресение.

    Хората са си хора, тук или там с какво име се назовават те са си хора.

    Границите са илюзия някаква създадена от нас и започва да пада техния смисъл така като гледам.

    А аз съм си аз, дали ще съм на тази земя или един пояс по на горе, въпрос на личен избор е как ще се представя и какво ще бъда.

    България- като Държавата България- я няма много отдавна, това че векове наред се опитваме да го закърпим това име и ту го величаем, ту го плюем не означава, че има Държава.

    Има парче земя, което по редица политически причини все още се назовава- България, но тук българите са много по- малко от където и да е другаде из Европа, например.

    Държавата като институция дали ще се запази или не, мен лично изобщо не ме интересува, така като се огледам нямаме какво да губим, защото ние каквото можахме го изядохме или го хвърлихме на кучетата.

    Че дори и едната ни ценностна система я няма вече.

    Когато през 1878 ни обявили отново за държава, след няколкостотин години липса, руснаците дошли съставили ни административната система, пооткрехнали ни в политиката и си отишли, след година, след две ли не помня, и от тогава до сега се опитваме все да си подаваме главите от калта и да викаме -Българияяя и обикновенно все някой свой ни я пъха обратно вътре в калта.

    Та .... коя България? И какво да и го бъде, след като тя я няма отдавна.

    И това с Великите българи дето са направили еди какво си за света.............обаче не и живеещи в България, можем да си го ползваме само за гъдел на националното самочувствие.

    Няма значение дали се определяме с някаква националност, границите за илюзорни, те се менят, езикът се мени, религията, гените също. Всичко се мени. Миналото е минало, не можем да живеем в него. При това положение какво значи българин? Какво значи България? Това са просто едни етикети.

    Пророчества от рода на "България ще съществува вечно" са меко казано смехотворни. От къде на къде ще е вечна? България ще изчезне, ние българите също и никой няма да знае, че сме съществували някога. Както се е случило с много други държави и народи преди нас. С нищо не сме по-специални (по тази част са евреите, хайде да не им отнемаме "богоизбраността" :rolleyes:), ние не сме богоизбрани. Защо ви е нужно да си измисляте подобни неща - България имала най-хубавата природа, българските учени били дали не знам си какво на света, и т.н. изсмукани от пръстите "поводи за гордост". За природата каква заслуга имаме, че да се гордеем с нея? Никаква. Дори и да има някои велики личности българи - с постиженията си могат да се гордеят само те самите, а не ние, защото нямаме никаква заслуга и не сме допринесли с нищо за тях. Историята ни била славна - пак нямаме заслуга за нея. Вижте само колко ваши терзания са свързани и това самоопределяне "българин".

×
×
  • Добави...