Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Anka Dobreva

Участници
  • Общо Съдържание

    1
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    Anka Dobreva reacted in Обърнатите карти в Таро   
    Досега, само бегло и косвено, съм споменавала за обърнатите карти в Таро. Много от хората, които гледат и се занимават с картите Таро, ги използват и те са неотделима част от подредбите и гаданията.
    Честно казано, преди години, особено в началото на "общуването" ми с Таро и аз гледах, като включвах и обърнати карти, като обръщах всяка седма от 78-те карти. В мои тетрадки и записки от онова време имам описания на значенията на всяка една карта, която по законите на Съдбата се е обръщала и сега оценявам това като много важен опит и незаменим етап от развитието и от изучаването на картите Таро за всеки, който иска да развие способността да познава и да гледа с картите Таро на себе си и на други хора.
    Както е препоръчително да се водят дневници на сънищата, така би било добре да се водят и записки за картите, които ни се падат ежедневно (На тази тема ще бъде отделено специално внимание във форум Карти Таро).
    Много от вас, убедена съм в това, работят и с обърнати карти. За съжаление, в повечето от книгите за Таро информацията за една и съща обърната карта или е противоречива или е коренно противоположна. Преди години, когато и аз бях начинаеща, попаднах в лабиринт от взаимоизключващи се значения и системи, и естествено не знаех кое е правилно. След време установих някои устойчиви значения на обърнати карти, които са общопризнати. Такава карта е обърната 6 мечове - известна е като индикатор за емоционално обяснение или достигане до такъв тип излияние. Другото интересно нещо, което може да се приеме и като "закон" в Таро е, че всички карти от Големите Аркани, които по правило означават промяна или избор, обърнати, сочат за точно обратното: забавяне, протакане, липса на развитие, страх от промяната. Примери: обърнати Смъртта, Светът, Страшният съд, Звездата, Влюбените и др. Обърнатите карти понякога усилват значението си - пр. обърната 10 мечове, обърната 8 мечове, обърната 3 мечове. Като цяло, картите от боя мечове са най-конфликтните и нажежени карти, а обърнати усилват многокрaтно влиянието си. По-умерени като обърнати са картите от боя жезли: те и прави, и обърнати не променят съществено посланията си. Изключение тук прави обърната Кралица жезли, която говори за изкключителна ревност. Картите от боя чаши се славят като индикатори на емоционалния ни живот. И ако прави са на границата на еуфориятаа или на тъгата, то обърнати - "чашата им прелива", независимо в коя посока, без оглед на хора и ситуации. Пример за това е обърната 3 чаши - при нея радостта от нещо може да доведе до емоционални изблици и афективни състояния, след които човек не си спомня нищо, а междувременно е сътворил "чудеса от ... глупост". Адекватни по значение на обърната 3 чаши са и обърнати Глупакът, Обесеният, Дяволът ...
    Както за правите, така и за обърнатите карти в Таро, безкрайно може да се говори. Ситуацията се усложнява доста, когато се тълкуват и комбинациите от прави и обърнати карти, както и обърнати с обърнати. Спомням си за една от най-негативните в емоционално отношение комбинация: обърната Кралица чаши с 8 чаши: любовни теразния, неустановеност и неяснота, огорчения и дълбока душевна болка. Подобна е и комбинацията между обърната Смъртта и обърнат Крал чаши: загуба и страдание с акцент на огорчение от нанесена обида. Класическа според мен като комбинация на лицемерието и на лицемерните отношения е Асо чаши с обърнат Паж чаши. Има и по-сложни комбинации, които конкретно дават информация за много досадни ежедневни задължения: обърната 3 пентакли с обърната 8 пентакли; това е доказателство, че картите Таро могат да бъдат и съвсем детайлни носители и медиатори на информация.
    Обърнатите карти в Таро служат именно затова - за уточняване на неясноти и бели петна около някакви факти! Затова и те трябва много добре да се познават.

    Какъв е вашият опит с гледането с обърнати карти в Таро и кои са най-често срещаните трудности и неясноти при работата ви с тях?
×
×
  • Добави...