Jump to content
Порталът към съзнателен живот

ismail_kj

Участници
  • Общо Съдържание

    11
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Репутация Активност

  1. Like
    ismail_kj reacted to Орлин Баев in Психогенен синдром на дразнимото дебело черво   
    Повтаряй асертивни утвърждения: "Обичам се, вярвам си, ставам, струвам, приемам се безусловно, просто защото дишам, самооценката ми зависи единствено от самооценката ми, пет пари не давам какво ще кажат хората - аз казвам, че съм супер, вярата ми в себе си зависи единствено от вс епо-високата м ивяра в себе си, обичам да се предизвиквам и излизам от зоната на комфорт, докато влизам в зонат ана възможностите при общуване, харесва ми приятнат авъзбуда от адреналина, когато общувам все по-релаксирано и бидейки себе си, заговарям  ипоемам инициатива в разговорите, имам право да не се интересувам от теми, които не са моите и не ме вълнуват, готиният адреналин при общуване ме кара да бъда прекрасно чаровен и мотивиран, кефя се на себе си, харесвам се и затова другите ме харесват, а който не, да е жив и здрав, не мога да се харесам на всички, затова избирам да се харесвам на себе си, гледам в очите и разбирайки себе си, разбирам и другия, харесва ми да стоя в непознатото и неизвестното, докато поемам здрави рискове в комункацията, избирам стойностни приятели, кефя се на живота си!........
    Работи с мисленето си - осъзнавай автоматичните мисли в социални ситуации, "хващай" изкривяванията четене на мисли, илюзия за прозрачност, нагаждане на хипотезата, проекция на собствени страхове, субективно повърждение и т.н. в тях и ги преобразувай в дневник, а след няколк омесеца и наум (виж статиите ми за това). Осъзнавай себеотносните си вярвания зад автоматичните мисли (виж падаща стрела статията ми) и ги преработвай с връзка с реалността, но и визуално - прочети ;Пренареждане на матрицата" на Карл Досън, слушай аудио сесиите ми за самоувереност. 
    Имай редовна практика на градирано себепредизвикване чрез поведенческо-социални експерименти в голям град, къдео не те познават (виж статиите ми "поведенчески експерименти"). 
    Намери начин да ходиш редовно в различн игрупо- по езици, танци, психологически, туризъм и т.н., където да общуваш умишлено пак и пак. Запиши се в клуб/ школа по реторика/ ораторско майсторство/ публична изява, театър, нлп практик... 
    Следвай горната пътека и не след дълго ще почувстваш огромна разлика в самооценката си! Действай!
  2. Like
    ismail_kj reacted to Орлин Баев in Психогенен синдром на дразнимото дебело черво   
    Сега, да избягваш чалготеки и сбирщини на пияници заляници, да. Бягаш ли обаче от нормалните житейски ситуации, срахът се поддържа от самото бягане. Виж от какво те е страх, общувай със страха си, обичай го, успокоявай го. Тогава и бягането намалява и живееш по-интензивно, предизикваш се повече. Като цяло, синдромът на дразнимото черво идва от същия страх. Фактът, че е по-добре положението, говори, че вече стапяш сраха. Продълби в тази посока!
  3. Like
    ismail_kj reacted to Орлин Баев in Психогенен синдром на дразнимото дебело черво   
    При слушането - ползвай интуицията си кой точно да пуснеш от над 170-тте записа (към август, 2017-та). 
    Стягането, което получаваш, се дължи на страха ти от "какво ще кажат хората". Прочети статиите от блога ми от раздел "социофобия". 1) Прочети на глас на войс рекордера на телефона си асертивните убеждения и си ги слушай често. 2) Чети си речите на Чарли Чаплин и Меръл Стрийп, докато ги запомниш и ползваш като собствени убеждения. 3) Пробвай да поработиш с вътрешния диалог във вид на дневник на автоматичните мисли - носи си дневника (една тетрадка) постоянно със себе си и преобразувай мислите през петте стъпки от статията. В статията има други две с когнитивни изкривявания и защитни механизми (авторска, преводна статии) - научи ги много добре - важна част от преобразуването на мислите са.  4) Прочети трите статии с поведенчески експерименти (1, 2, 3), избери си 20-на, степенувай ги по трудност и започни честичко да ги правиш повторяемо в градация към все по-трудните за теб, да се предизвикваш и стапяш страха си от мнението на хората (правят се в голям град, където не те познават и без ексцесии, внимателно дозирано. Преди и след експериментите се преработват мислите във вътрешния диалог). 5) Продължавай работата с аудиосесиите (плейлист 1 и плейлист 2), 6) Спортувай редовно, 7) Намери групи за реторика, дебат, ораторство, намери начин редовно да говориш пред все повече и все по-често пред хора, 8) След време или по-скоро, започни да си правиш клипчета в ютюб, по теми които те интересуват - говори увлекателно и завладяващо. Целта е да приемеш, че ще бъдеш слушан и гледан и това да ти хареса.  Поработи така няколко месеца и тогава пак пиши. 
  4. Like
    ismail_kj reacted to Орлин Баев in Психогенен синдром на дразнимото дебело черво   
    За храните може да ти напише подробно Георги Балджиев - той също пише тук и е освен психолог-психотерапевт и диетолог. 
    Това, че се будиш с повишена тревожност, както и трудностите със заспиването, говорят че имаш подсъзнателно поддържани страхове, които е добре да осъзнаеш и да работиш по тях - това се случва с психотерапевт. А релаксацията, самохипнозата с помощта на аудио сесии, спортът остават. Виждай се с добър колега и поработи върху страховете си!
×
×
  • Добави...