Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Sendero

Участници
  • Общо Съдържание

    13
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от Sendero

  1. Няма нужда да ти се привиждат 2 цитата, при лиса на желание за отговор!  :feel happy:

    Цитата е един с няколко изречения! Логично е въпросът ми да засяга всичко, което цитата съдържа.  :sleeping:

    :smarty:  :yinyang:  :smarty:

    Определено не съм поддръжник на тезата че трябва всичко да се опита:)

    (ако се опита една отрова, времето за анализ на нейното действие и последствия може да е доста... кратко)

    но може да изследваме някои въпроси и ...дистанционно, като наблюдатели, и да ползваме и чужд опит.

    Интересното е че Шри Чинмой, въпреки че не препоръчва тантра(като цяло) е давал в смисъл че някои тантристи имат... силна медитация. :hypocrite:

    Според мен въпроса е индивидуален. Примерно по мои наблюдения хора имащи съвпад на Венера с Плутон или Уран, ще привличат представители на другия пол и могат да имат силна такава енергия. Други тази тема може почти да не ги вълнува. астролозите може да споделят опит. :smarty:

    Общо взето смятам че тантра не трябва да бъде основна практика в наше време, но на едно по-висше ниво може да е ценна за тези които са семейни или които още не са постигнали брахмачария. (лично мнение:)

    и разбира се важно е какви са отношенията, чувствата, взаимодействието.

    Това определено не е за всички, въпреки че немалко хора се интересуват.

    Според Шри Чинмой тантриста трябва да може да долавя движенията на енергията по чакрите, това е постижимо, но може би не всички са го постигнали за сега.

    Има една ценна книга от него - "Кундалини: Майката - сила"

    на руски я има - "Кундалини: Мать - сила"

    http://library.metromir.ru/readbook/2494/

  2. Да сутринта като се събудихме и имаше вече снежна покривка и беше -3 градуса....

    качвал съм се март месец на места сняг до около кръста - за това зимно, есенно и пролетно екипировката е от значение!

    също така е желателно в група.

    гети, "котки", ръкавици, тениски за пребличане след изпотяване.

  3. "Когда энергия поднимается кверху и

    превосходит все это, блаженная радость расцветает в вас. Невинность,

    Божественная Милость, красота танцуют вместе, сливаются вместе, становятся

    одним."

    :thumbsup1::sorcerer::angel:

  4. Това, горното, на личен опит ли се крепи? 

    При мен личният опит "говори" друго и аз съм изключително доворен от това "говорене"!  :feel happy:

    ще е хубаво да се уточни кое точно от двата цитата имаш предвид под "това , горното" :P

    И следователно онзи, който иска да бъде ученик на Христа, трябва да се освободи от всички заблуждения на тази стара култура, която е внесла всичкия разврат, която е покварила всичките отношения между братя и сестри, която е развратила и бащи, и майки. И съвременният свят се е сплул. Разврат навсякъде – и в църквата, и в училището, и в управлението. И тия хора искат да живеят! Не. Едно велико наказание иде от Невидимия свят и всички ще познаят, че праведните ще просветнат в Царството на Отца си. Ние няма да ги изпъдим тези хора, а ще напуснем Земята, ще си вдигнем багажа, а египтяните нека си правят кирпичите. Ние ще напуснем тази Земя на неправдите.
    Например, според хиромантията, на ръката на една мома или на един момък е писано, че не трябва да се женят. В невидимия свят, като разглеждали съдбата на момъка или на момата, определили да прекарат този живот без женитба. Затова, именно, не им е даден никакъв кредит. Обаче, като дойде на земята, този индивид казва: Всички хора се женят, и аз трябва да се оженя. Ако е мома, която не трябва да се жени, природата я създава малко грозничка. Въпреки това, тя започва да се докарва: черни веждите си, маже лицето си, червисва устните си. Тя прави това с цел да се продаде. Сгоди се за един момък, но работата не върви, той я напусне. След един месец се сгоди за друг, но и той я напусне. Така тя се годява за трети, четвърти, и пак се разгодява. Най - после, тръгне по гледачки да пита, защо не може да се ожени. Защо Господ я направил толкова нещастна? Тя иска да се продаде, но не може да намери купувач. Когато един търговец купува наедно добитък, какво ще прави с негоВ? - Ще го продава. Следователно, когато влезеш в ръцете на касапина, какво ще направи той с тебе? - Ще ти вземе кожата и ще я продаде. Все ще спечели нещо от тебе. Както виждате, чрез своите чрезмерни желания, вие сами си създавате нещастия. Затова трябва да се научите, как да въздържате тези желания. Искате да реализирате много ваши желания. Така вие сами си създавате своето робство. - Значи, ние не трябва да се женим. - Не, трябва да разберете, що е женитбата. Да купуваш и продаваш, това е въпрос на отношения между хората. Тъй както съвременните хора решават въпроса за женитбата, не зная какво понятие имат те за нея. Жената е отворена врата за мъжа, да намери Бога. И мъжът е отворена врата за жената, да намери Бога. Щом влязат през тази врата, те намират Бога. Втора врата, през която мъжът и жената могат да намерят Бога, са децата. Тъй щото, ако мъжът е врата за жената, да намери Бога, а жената - врата за мъжа, да намери Бога, женитбата има смисъл. И ако детето е врата, през която майката трябва да мине, за да намери Бога, женитбата има смисъл. Обаче, ако ти се жениш, за да бъдеш щастлив, знай, че ще намериш нещастието си. Ако, в този смисъл, женитбата представлява едно стабилно положение, така ли излиза всъщност?  Мъжът днес е жив, утре ще замине за другия свят, или ще отиде някъде на работа. Може да го назначат някъде на служба, далеч от жената - или на земята, или на небето. Така може да бъде назначено на работа и детето. Жената ще остане сама, но един ден и нея ще назначат на служба. Питам: Като ви назначават на служба, можете ли да се жените? Така трябва да разбирате женитбата, за да съградите един щастлив дом. Че живеете в една овчарска колиба за една - две години, това не е никакъв дом. Тъй щото, ако хората разбираха женитбата в правия смисъл на думата, тя е степен за разбиране на Бога. Запознаването с един приятел, какъвто и да е той, това е пак стъпка към придобиване смисъла на живота.

    Утринно Слово от Учителя, държано на 18 декември, 1932 г.

    София. – Изгрев.

  5. Може би, но факт е че точно просветлените не правят секс. Многозначителен факт. Справка: освен Гуруджи, Беинса Дуно, Омраам Михаил Айванхов, Парамаханса Йогананда, Свами Шивананда, Шри Чинмой...Щом не се отдават на него, значи може би не е точно така, както ти смяташ. Може би има и друго, че ние не сме на тяхното ниво и не знаем как точно стоят нещата. Ако е така, както ти мислиш, те трябваше да са женени, но нито един от тях не е бил.

    Първо мисля че е неподходящо за учениците да се сравняват със същества като Беинса Дуно или Шри Чинмой...

    това че те могат някои неща не значи че и всички техни ученици го могат!

    Човек трябва да бъде реалист. ако човек естествено и без поддискане е надраснал секса, смятам го за много хубаво, но според мен това не са особено много хора. Подтискането на желанията също може да е вредно, още повече за да сме "по добри ученици". ако човек не е готов целибата може да е много напрягащ и вреден и то основно за мъжете ученици. Общо взето повече мъжете сякаш се стремят към това и може да не е случайно, при тях тази сила може да е толкова динамична, че да е голям проблем. Но определено подтискането и заклеймяването не е подходящо решение. И понякога трябва време. Нямам идея да пропагандирам тантра :hypocrite: , но ако една духовноориентирана двойка има интимни контакти, то според мен е за предпочитане това да не води до загуба на енергия и изтощение:)(съвсем практично:)

    "Когато двама или трима са събрани в Мое име, там и Аз съм с тях"....

    едва ли е препоръка за групов секс??

    :D разбира се че не! :)

    Мъж, който е свързан с една възвишена жена, няма право

    да се свързва с друга жена. Той може да има общение с тази

    жена, колкото да се разговаря с нея, да й услужва, да й помага,

    да й прави добрини, но да има връзки с нея, няма право.

    “Беседи обяснения и упътвания” 1919, второ фот. изд.стр. 90-91

    Има различни видове тантра. определено разврата е разрушителен. както и сексуалните...излишества. въпроса не е в количеството, а в качеството, отношението. Интимността може да е само една степен и след време...

    Трябва обмяна между старите и младите. Колкото обмяната между старите и младите е по-правилна, толкова резултатите са по-добри. Не може един млад да бъде светия. Най-първо обмяна между физическата енергия. Не е смъртен грях сношението, но се спъва човек в своята еволюция. Въпросът за брака е: да дойдат на земята ония души, кокто съ определени, а като дойдат други, които не са определени, семейството не е изпълнило своето задължение. Сношенията между младите е временно отбиване от правилния път. По принцип тоя акт съединителен ли е? Обмяна на енергиите трябва да стане, но каква храна трябва да вземеш. Трябва да бъдат интимни, но не фамилиарни. Глупостите разврвщават. Актът е развращаващ и опасността е там, че когато през пространството става обмяна, по-лоши последствия има. Близост трябва да има - оплождане, така става обмяната правилна, но не и фамилиарност.

    Външният свят е така разгащен, че на младите трябва да се помогне да запазят своята чистота. Така трябва да се препоръчва и да се достигне.

    В раншните времена на братските вечери ядат и пият, и се напиват, и това пророкът осъжда. Колкото повече забраняване едно нещо, толкова е по-опасно, но трябва да се урегулирва. Докато се обичат по Бога, престъпление няма, но когато в чувствата се вложи отрова, когато почне лъжа-та и любов не по Бога, там е вече лошо. Може да се разреши моментално отделянето между двама, които се обичат, но ще се яви омраза. В резултат работата се лесно разрешава: "Вземи триона и отрежи сухия клон!"- - всички тия работи са тайни, не е индивидуален въпрос, а колективен, понеже се касае за цяло едно общество, а девствена не е душата, но ще дойде ден да се очисти. Но да не се съблазнявате, ние сме в един грешен свят. Дойдеш до един човек грешен, едва можеш да търпиш миризмата му...

    Може да останат някои неразрешени вопроси, но като дойде за разрешение, целият невидим свят взема мерки за неговото правилно разрешение и всички светии и ангели по земята вземат участие за неговото разрешение. Трябва да си замине старото, за да дойде новото. Малка от сърце молитва е приета от Бога пред голяма не от сърце.

    26 април 1927 г., вторник, .5 ч. - 7ч. и 50 мин., ул. "Опълченска" 66

  6. :) Когато имам Вяра, не ме е страх и сьответно нямам нужда от ограждане!!!

    хубаво си е да се прави ограждане всеки ден(още сутрин)

    Та се сетих за нещо което бях срещал във връска с Индже войвода - че проверката за активността на незконните формирования с противоправна дейност бил да пуснат една мома за вода да премине една местност и ако никой на я нападне, значи е почистена областта :sorcerer:

    та и по темата тука в този смисъл... :):thumbsup2:

  7. Това е твоето ниво и твоята опитност моите не съвпадат в случая!

    Какво се случва по време на секс? Отделят се хормони, които хранят мозъка и му дават наслада. Това е един вид наркотична зависимост.  :feel happy:

    Какво става по време и след оргазъма? Пропит от телесното удоволствие, забравяш за Бог. След това се чувстваш изхабен и като "изцеден парцал".

    Колко ценна енергия си пропилял? Тази енергия може да се отдаде на духовното развитие, защо да я губим!  :smarty:

    първо, не е задължително да се губи:P

    (това че интимността трябва да завършва с оргазъм и с загуба на енергия под формата на клетки, дали не е МИТ! или просто повечето хора да не са осведомени/готови за това че има и друг начин...

    отвъд страстта и удоволствието, когато гледаш на партньора като на Божествено проявление, а не като активатор на ендорфини/бионаркотици.

    Повечето хора в това прераждане според мен не са готови за използването на секса само за възпроизводство, и причините мисля че са много сериозни.

    Интимността може да бъде врата към Тишината.

    И когато Тишината докосва... няма нужда даже от оргазъм...

    "Когато двама или трима са събрани в Мое име, там и Аз съм с тях"....

    "Следователно, за да се съдаде цел или някакъв висок идеал в живота на човека, той непременно трябва да свърже мисълта си с друго някое същество, а после и двамата заедно да отправят енергиите си към трети висок, възвишен център - С. Този център, този обект може да бъде Бог. Само при това положение човек може да се освободи от противоречията. Тъй щото, когато двама души се обичат,

    те трябва да отправят енергиите си към трети център -С, общ и за двамата.

    Този център трябва да бъде някакъв висок идеал или някое ъзвишено същество, което да е състояние да регулира енергиите на съществата А и Д. Иначе, остане ли да преливат енергиите си един в друг, те ще се сблъскат, ще експлоадират, ще се изгубят в пространството."

    стр. 226, МОК "Добри навици", том 2, год. 2, изд. 1994

  8. Определено за всяко време има подходящи методи и техники/учения.

    и е подходящо да се работи с тези от тях които най подхождат за сегашното време.

    Сега на вас младите ще кажа следующата истина”. Сега всички казват: “Истината е нещо тежко, неприложимо в живота”. Туй значи, че Божественият живот очаква по-напреднали души. И черната ложа си е послужила с много религиозни системи, чрез които да спъне душите в техния път на развитие. Да се живее за истината е по-лесно, отколкото да се живее за света; и да служиш на Бога е по-лесно, отколкото да служиш на света. Но в тия две системи, понеже чисто Божествената Истина иска приложение чрез Любов, а светът го налага чрез сила, затова на нас ни се вижда световната система по-лесна, понеже въздействува по-силно върху човека. И съм уверен, че в тази школа на мнозина от вас, след като преседят известно време, ще се  зароди едно желание ще кажат: “Туй нещо не е заради нас”. Във Франция се явява един индус, образува една школа и се явяват 500 благородни французи - ученици. Но след една година, като им приложили всичките правила, които школата изисквала, останали само 5 души, на сто един останал. Защо? - Понеже индуските системи. Сега казват: “Изтокът!” Не мислете, че индуските системи всякога отговарят на онази жива, Божествена природа. За пример, вземете науката за дишането, която индусите употребяват от толкова векове. Ако вие приложите тяхната система на запад, ще имате отрицателни резултати. Всички тия системи са добити по закона на инволюцията - при слизането. А понеже бялата раса е шеста и започва своята еволюция с възлизането, всички тия системи трябва да се видоизменят; без изключение трябва да се изменят. Сега вземете простата мисъл. Индусите казват така: “Без учител не може, нали?” Ние излагаме тази проста мисъл. Учител, това е онуй същество, което мисли, без тази светла мисъл не може. Но и ученикът, който трябва да се учи, и той трябва да има тази светла мисъл, за да може да възприема. Значи, истината е вярна не само за Учителя, но и за ученика. И тогава ние казваме: За един способен ученик е необходим един добър учител; и за добрия Учител е необходим един способен ученик. Туй правило може да го приложите този закон може да го приложите на всякъде. Преди да пристъпим към ония основни положения на окултната наука, трябват ви ред правила, за да се предпазите. За пример, ако у вас остане съмнение, че вие сте млади и трябва да си поживеете в света и мислите, че ако влезете в окултната школа, тя ще ви лиши от естествения ви живот, тогава вие имате криви разбирания. Великата окултна школа има за задача да научи младите как трябва да живеят. Тъй е, да научи младите как трябва да живеят. Окултната наука няма за задача да изправи живота на младите, а тя има за задача да изправи живота на старите, а да научи младите как трябва да живеят.

    5 лекция на I Мл. ок. клас

    29.II.1922 г.

  9. За да разбере някой Христа, още повече Отца, потребно е да е завършил своята карма и да е влязъл в съгласие с Любовта, защото кармичния закон не е нищо друго освен отклонение от закона на Любовта. Сърцето трябва да бъде чисто, за да види ясно, умът трябва да е свободен от всички погрешни образи, за да може да различи ясно кое е добро и кое е лошо.
    “Писма до първите ученици”, първо изд., 1999 г., стр. 251

    Казано е, че Любовта изключва всички противоречия и страдания. Въпреки това хората страдат, защото любовта им е слаба. - Защо любовта ни не се е развила? - Защото странични нещо отвличат вниманието ви. Ако искате да имате правилно отношение към любовта, трябва да се определите към нея. Тогава вие ще давате цена на всичко. Любовта има определен център, който трябва да се развива. Докато едни хора ви са приятни, а други - неприятни, вие разглеждате нещата вън от любовта. И любовта има свое око. Днес малко хора гледат през окото на любовта. Човек има много очи, важно е през кои очи гледа. Ако гледаш през очите на тщеславието и гордостта, ще виждаш едни неща. Ако гледаш през очите на вярата, ще виждаш други неща. И аз имам една школа и гледам през нейните очи. Не съм приложил още тази школа. Когато бъдете готови за нея, вие ще я приложите. Чрез тази школа вие искате да придобиете някои знания. За тази цел вие трябва да си изберете един обект, за който да мислите често. Например, какво ще разбереш, ако не мислиш за слънцето? Какво ще разбереш, ако не мислиш за живота? Какво ще разбереш, ако не мислиш за мъдростта? Кой човек е мъдър? Мъдрият има специфични органи, по които се различава от другите.

    15.Утринно слово, държано от Учителя на 9 януари, 1938г., София - Изгрев кн.”Ликвидация на века”, год. VII, том I (1937-1938)

  10. Със риск "разбуня духовете" (както и някои представители на черната ложа (такава има и не съветвам нико да се запознава с тях (дори от чисто научен интерес), някои от тях се занимават с черни магии - такива също има за съжаление, за което извършителите си носят последствията (това между другото) )

    Първо имало е момент когато не е имало нито кокошки, нито яйца.(или поне на жизическия сват не е имало:)

    как е станала еволюцията и сътворяването за много хора е тайна. а написаното във Битие не винаги следва да се приема буквално. Истински отговор на това може да се намери в Акашовите хроники, кудето е записано това, което е ставало. За това се изискват ясновидски способности, но има сериозни езотерични изследователи, които използвайки своите свъхсетивни способности, са изследвали процеса на сътворението. Ние може да се ползваме от техния труд.

    Има лекции ор Рудолф Щайнер за процеса на сътворението.

    Не претендирам че всичко съм разбрал или запомнил, но, доколкото съм разбрал нещата са в такъв смисъл:

    -първоначално Земята не е съществувала на физически план. А първо на ментален(умствен) след това на астрален, след това на етерен и постепенно сгъстявайки материята се е появила впоследствие и материална планета Земя. отначало тя не е била като сега. а съществата, които са я населявали може да е трудно дори да си ги представим, оформянето на живите организми е ставало под влияние на Духовни и Космични сили, включително и астрологически, и в този процес са участвали духовни същества: "Берешит бара Елохим" ("В началото създадоха БОГОВЕ) (в иврит "им" е наставка за множествено число :angel: )

    и естествено процеса на размножяване е бил по различен отколкото сега(най-малкото до някакъв период не е имало кокошки, които да снасят яйца)

    Дори самите хора не са се размножавали по полов път, разделението на полове според езотеричната наука става в лемурииската раса (преди милиони години)

    човешки същества е имало и преди кронаньонците(теорията за човешките раси е отделна тема:).

    Та общо казано формиращите духовни сили са оформили постепенно Земята и са влияли на развитието на съществата. но по важно е какво правим ние сега и как да живеем, за да сме в хармония с Божествения план.

    за това езотеричната също може да помогне, а от Учителя съм срещал "Правете упражнения", Новото учение е практическо. човек ако е приложил един метод и той е дал положителен резултат за него. Има ли значение дали офоциалната наука може да го обясни или дали го приема. Ако нещо на дадения етап не може да бъде обяснено от науката или болшинство учени избягват съзнателно или подсъзнателно някои неща, това не значи че те не съществуват

    (само един пример (по памет в смисъл) - когато през 19 век бил представян проекта за железопътен релсов транспорт, някои дали не смятали че такова нещо няма да може да върви:):P )

    Та вместо философия/спекулация да вървим чрез пречистване към вътрешно познание, необусловено от микроскопски или телескопни наблюдения, а летящо на Окото на душата. :sorcerer:

    Окото на душата

    Това учение е лично, то няма обществено приложение. Божественото учение има лично приложение. Аз мога да го прилагам за себе си. Моята любов аз мога да я приложа към всички хора. Но механически не мога да им кажа, че трябва да обичат. Аз мога да обичам всички хора. Никой не може да ми препятствува в това. Но ако река да разправям за любовта си на хората, то веднага ще се яви противоречие. Ако някой има дъщеря и аз кажа, че я обичам, или ако някой има жена и аз му кажа, че обичам красивата му жена, тогава ще ми кажат: „Кой ти дава право?“ Ти няма какво да разправяш за Божественото. При Божествената Любов, ти само даваш, ти не вземаш нищо. Какво престъпление има  това? Престъплението иде вече при закона на вземането, в проявяването на любовта, когато ти очакваш да вземеш нещо. И всичките недоразумения са в това, че вие искате да вземете нещо.

    По този път, по който вървите, трябва да се измените вече. Да останете за дълго време гъсеница, не може. Вие сте достигнали до крайният предел. Не може да се освободите от противоположни чувства, да мразиш. От калта не може да се освободиш, докато няма вече вода. Но, като имаш вода, може вече да се освободиш. При любовта всички недъзи ще бъдат у вас, с Любовта всички недъзи у вас, ще се махнат. Божията Любов премахва всички недъзи у вас. Ти може да се молиш цял ден и няма да има резултат, ако нямате Любов.

    18-та лекция на Общия Окултен клас

    24 януари 1934г.

    София, Изгрев

  11. Дано да не си прав, че затъвам в Огледалния свят. Но все пак ппозволи ме да попитам - чете ли Евангелието на Юда? По-голямата част от книжката и коптският оригинал, сас всички пропуски и неясноти, а на български е преведен само сравнително запазеният текст. Но това как да е - ние не знаем точно, но ме предизвика отношението ти към "учените". И аз съм завършил история и философия и имам няакво понятие от "науката" им - тя е пълен фарс, уверявам те :rolleyes:

    някои смятат че учените служат на черното братство ( някои може би без да го осъзнават)

    "Истината ще ви направи свободни".

    само светлия път на Мъдростта води към нея. Езотеричното обучение подготвя.

  12. Макар в езотериката да се прокрадва наукоподобен характер, тя пренебрегва основното правило на науката: точност(повтаряне на резултатите при безкраен брой опити), както и трезва интерпретация(отказ от всяка спекулативна, емоционална настройка при тълкуването на получените резултати).

    не, истинската езотерична наука разполага с конкретни духовнонаучни методи.

    Езотеричния изследовател с напълно развити способности за свърхсетивно изследване може да даде конкретни резултати.

    Според мен винаги е било нужно първо да повярваш, а сетне да разбереш! Или моята вяра е винаги с щипка повече от моето разбиране.

    мъдростта е по-високо поле от вярата. нейното придобиване касае работа, центрове, др.

    (нещата такива каквито са)

    Трябва ли да вярваме в гравитацията? :)

    с нея може да се съобразяваме(или преодоляваме - който е готов/способен).

  13. Значи, все пак целта на някои /повечето все пак е външното, формата. Пазете се от това! :thumbsup1:

    Темата е именно за това :)

    и отвън и отвътре! формата трябва да отговаря на съдържанието.

    Примерно щом Учителя е давал като насока да се увеличи челото или да се разшири носа, ако е тесен, за това има причина.

    Ученика трябва да работи - и върху себе си, и в света. Не само медитация и молитва.

×
×
  • Добави...