Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Aurel

Участници
  • Общо Съдържание

    23
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от Aurel

  1. Преди да се въплъти човек на земята, наблюдава основни моменти от своя бъдещ живот. Има причини един живот да протече по един начин, а друг живот по друг начин. (понякога основно кармични). НО променяйки кармата, може да се промени и живота.

    "Помогни си сам, за да ти помогне и Бог".

    Според Учителя не трябва да очакваме Бог да върши нашата работа.

    Провидението и нашите усилия обединени! :sorcerer:

  2. В страните, където статистически се консумира по-малко захар, хората притежават по-малко един личен характер отколкото в страните, където статистически се консумира повече захар. Идете в страните, където хората се проявяват с по-личен характер, с по-развита личност, където всеки човек се чувствува така да се каже в себе си, и от там идете в страните, където, бихме могли да кажем, имат повече общия народен характер, където те са по-безлични вече във външната физическа природа, тогава ще откриете, че в първите се консумира повече захар, а във вторите по-малко.

    Ако искаме да имаме от тези изживявания на хранителните вещества понятия, които бият още повече на очи, ние можем да получим такива понятия при консумирането на така наречените възбудителни средства.  Възбудителните средства биват особено живо чувствувани, изживявани още във вътрешния живот. Кафето, чаят се изживяват в повишен размер. Но това, което вече нормалният човек изживява при кафето и чая,  онзи, който минава през едно антропософско развитие го изживява до много по-висока степен. Както казахме, всичко това съвсем не е една агитация за или против кафето, а едно представяне на нещата такива, каквито те са, и моля то да бъде взето също н този смисъл. Кафето действува вече в напълно нормален живот възбуждащо върху човешката природа, също така и чаят, само че тези възбуждания, които кафето и чаят упражняват върху организма са чувствувани по-живо от душата, която минава през едно антропософско развитие. За кафето можем да кажем например, че то действува върху човешкия организъм така, щото чрез това този човешки организъм отделя по определен начин своето етерно тяло от физическото тяло но така, че физическото тяло се чувствува като една здрава основа на етерното тяло. Това е специфичното действие на кафето. Следователно при консумирането на кафе физическото тяло и етерното тяло се диференцират до известна степен, но така, че в неговите формени свойства физическото тяло е чувствувано като че под влиянието на кафето изпраща лъчи в етерното тяло, то е като един вид здрава основа за това, което се изживява тогава чрез етерното тяло. Наистина това не трябва да бъде една агитация за консумирането на кафе; защото всичко това се движи върху физическа основа и човекът би направил от себе си едно напълно несамостоятелно същество, ако би искал да се нагласява чрез консумацията на това хранително или възбуждащо средство. Аз искам само да охарактеризирам влиянието на това хранително или възбуждащо средство.

    Рудолф Щайнер, GA 145

    О.: Тъй като храненето играе важна роля бих помолил г-н д-р Щайнер да

    ни каже още нещо за въздействието на различните храни върху тялото.

    Р.Щ.: Отчасти Ви казах нещо и по-рано, отчасти Вие бихте открили не-

    що на различни места от моите лекции. Днес бих могъл да Ви кажа вси-

    чки подробности в тази насока. Особено трябва да избягвате на децата

    да се предлагат такива неща като чай и кафе.

    Чаят въздействува така, че мислите да не могат да се съберат, да бягат от

    главата. Затова чаят е подходящ за дипломатите, които винаги трябва да

    дърдорят нещо и не искат мисълта им логично да произтича от предход-

    ната. Избягвайте чрез употребата на чай да давате възможност на децата

    за такова бягство на мисълта.

    Кафето също не е добро за децата, защото от него те стават педантични.

    Кафето е обичайно за журналистите, за да могат да излагат мислите си

    последователно. Това не трябва да се култивира у децата. В процеса на

    развитие на мисленето това качество трябва да се развие по естествен

    път. Кафето и чаят са от нещата, които трябва да се избягват.

    Важно за децата е всичко зелено от растенията, също и млякото.

    Рудолф Щайнер, Лекции по валдорфска педагогика, GA 295

    Чудесно- то устройство на сърцето и на човешкия мозък могат да задоволят не само най-големите интелектуални изисквания, ако ги изучаваме от гледището на анатомията, но и да по вдигнат естетическите и морални чувства на онзи, който пристъпва към това изучаване с цялата си чувствител- ност. Астралното тяло не е достигнало още тази степен на съвършен- ство. То е носител на радостите и страданията, на инстинктите, желанията  и т.н., и трябва да признаем, че по отношение на своите наслади, на своите желания човекът се отнася по едни начин, който малко благоприятствува живота на сърцето и на мозъка. Чрез своя стремеж към наслаждения човекът консумира неща, които, като кафето, са между другото отрова за сърцето. Чрез това той доказва, че астралното тяло желае на- слади, които са вредни за един така мъдро устроен орган, какъвто е сърцето. Години наред сърцето устоява на тези отрови, които човек консумира чрез своето астрално желание за наслада.

    Рудолф Щайнер, GA 112

    Новият човек трябва да бъде създаден по образа на Бога в Правда, Светост и Истина; в Правда ­ по отношение на тялото, в Светост ­ по отношение на душата, в Истина ­ по отношение на ума. Затова отхвърлете лъжата, която е качество на ума, негов недостатък и всякога с ближните си говорете само истината. Всички спорове между близките стават само заради лъжата, защото се заблуждаваме един друг. “За това, отхвърлете лъжата, и всеки с ближнаго си говорете истина; защото сме удове един на друг.”    (4;25) Не се лъжете! Не лъжете и стомаха си. В Америка често хората, като са гладни, за да потиснат глада си, ядат леденица* или пият кафе. Не залъгвайте стомаха си с кафенце, с чай или с други неща. Така няма да върви колата. Ще вложиш в стомаха си нещо съществено.

    Учителя, от томчето "Великата Майка"

    :feel happy:

  3. Според Рудолф Щайнер кофеина е...токсин :harhar:

    и май е за предпочитане да не зависим от него, пък има значение дали пием експресо или капучино, също така в какво количество.

    Според мен някои чайове са за предпочитане - мурсалски с добавка от РОЗОВИ листенца!

    има някои далекоизточни билки - женшен, елеутерокок, левзея, китайски лимоник, китайско императорско плодче(червено), др. (някои неща има в китайския магазин на Пиротска 18 в София)

    "Дозата прави отровата" :smarty:

    Ха наздраве! :thumbsup2:

  4. Мисля, че тази "нова" тема е съвсем магична и магическа.

    Желанието е в основата на всяко проявление.

    :sorcerer::hypocrite:

    Сега ще понапрегнете ума си малко, да мислите, за да се създаде у вас едно желание да пеете. Легнете си вечерно време, ще си кажете:"Искам да стана музикален, музикален, музикален." И бъдете уверени, че щастието ви в света зависи само от музиката. Търговците загубват кредита си, когато загубят музиката. Всички изгубват, когато изгубят музиката. Тогава ти си неразположен и този-онзи човек ще ги оскърбиш, ще си създадеш неприятност. Пък щом си музикално настроен, ще пееш и ще се отнасяш музикално. Ако ние сме музикални, ще говорим естествено. И затуй, бих желал, когато излизате в Природата, да се вслушвате в нея. Вие не сте се вслушвали в течaщите извори. Каква приятна музика има между малките камъчета! Пък в някои местности, в някои гори, когато шумолят там листата, особена музика има! Когато влизате в Природата, оттам ще черпите вдъхновение.

    3 школна лекция на общия окултен клас (II година)

    15.10.1922 г. Ст. София.

    Музиката е велик закон, според който се определя посоката на човешките мисли, чувства и постъпки. Музиката определя възможността за постигане на красивите и възвишени желания на човека. Ако не е музикален, човек може да има само постиженията на вълка, на овцата, на водата, на въздуха, но не и постиженията на човека. Музикален ли е, човек може да постигне всичко, каквото душата му желае.

    Рилски беседи 1937 , 11 август, 5 ч. с.

  5. Щом четеш, също...

    Това че за някои събития които още не са станали може да сънуваме и след това те да станат, не значи задължително че всичко е предопределено.

    Друг е въпроса какъв е механизма по време на сън да узнаваме за неща, които не са станали. Но това е дълбок въпрос. Ще се опитам да загатна някои неща, поне доколкото съм разбрал.

    В Духовния свят някои неща се различават от тези на земята , съотвено и във връзка с времето и пространството. А ако времето там е "отзад - напред"?...

    За да стане нещо на физически свят , то трябва да има причина, първообраз, импулс от по-висш свят. И това което някои ясновидци могат да доловят е какъв импулс действа в момента. Разбира се доколко и до каква степен зависи от тяхната сила, чистота, пробуденост. Друг процес - възприятие по време на сън.

    НО! могат да възникнат нови импулси, в това число съзнателно излъчени, които да неутрализират едно донякъде възможно дисхармонично събитие. Разбира се , кое може да се отмени и какво не е друг въпрос и по хубаво човек да се моли Бог да реши по най хубав начин. :hypocrite:

  6. Имаме или немаме свободна воля, това нема да промени нищо. Ние сме си такива каквито сме и ако сме истински нема да се промени нашия живот, дори и след като научим, че нищо не зависи от нас.

    Това че имаме свободна воля е едно, това че някои са по склонни да постъпват по един начин, а не по друг е друго. Това касае и кармата - може да има желания, мисли , мисловни вълни/врити (на санскрит) от хиляди години, от стотици животи, които при благоприятни условия може да се активират, и ако човек иска да се развива духовно трябва да обръща внимание на мислите, чувствата, желанията и постъпките си, да работи над себе си. Естествено че трябва време. Според Учителя човек не може да познае Христос и Отец, докато не ликвидира със своята карма. С кармата може и трябва да се работи. Казано е: "В изпълнението Волята на Бога е силата на човешката душа"

    Тайната на желанията

  7. Като една насока искам да дам една мисъл от Рудолф Щайнер, над която може да медитираме и размишляваме:

    Желанията са реални сили, които прокарват пътищата ни в свръхсетивните светове

    Рудолф Щайнер, “За инициацията”, стр. 55

    Има значение какво желаем, там където са нашите желания, там е нашата воля, и от това което избираме съзнателно да желаем, може да зависят немалко неща в живота и в Духовния Път.

    Често теософите бяха привеждали следното: убиват в себе си всяко желание. То е старо възпитание. Казват: “Убий желанието.” Щом убиеш желанието, с какво ще работиш? Желанията са материал, с който трябва да се работи. Често се случва с едно въже да обесят човека. Ако беше само един конец, не можеха да го обесят, щеше да се скъса. С дебелото въже обесват човека. Значи не струва да има дебели въжета. Изваждам правилото: направете дебели въжета, за да не бесят хората. Казвам, правете дебели въжета, но не бeсете хората.

    Двадесето утринно слово7 март 1943 г., неделя, 5 ч. сутринтаСофия Изгрев

    ще кажете: “Там, в “Светлина върху пътя” - “Убий в себе си всяко желание”. Е питам: Като убиеш всяко желание, какво ще остане в тебе? То е съвсем крив превод там. Като се превеждат окултни съчинения, не се превеждат така. Няма никакво убиване, ами просто обърни ума си. Отиваш надолу - върни се нагоре. Нищо повече! “Убий в себе си всяко желание” подразбира - обърни се в обратна посока. Отиваш, имаш да вземаш от някъде пари, наумиш си да го убиеш, да си вземеш парите на сила. Хубаво. Хайде може да го убиеш и да вземеш парите си, какво ще спечелиш? Дойдеш до някое място, измениш желанието си и казваш: “Не, по този начин няма да взема парите си. Отиваш по добър начин, приятелски му говориш и си вземаш парите. Постига се целта. И после, казват там, че за да намери човек истината, сълзите му трябва да престанат в хубаво. Аз тълкувам така: Ако всички извори пресъхнат, тогава на земята какво би станало? А тия, които проповядват окултната школа казват: “Сълзите трябва да престанат и краката да се измият в кръв”. И после мислят, че всичко са разбрали. Това са символи, на които трябва да се намери вътрешния смисъл, да се осмисли. Аз ще дойда тогава, аз ще туря “Светлина върху пътя” на едно сито пред вас, ще я раздрънкам хубаво и всичките тия правила ще ги раздрънкам най-първо. Те са една вълна, която трябва да се раздрънка. Косъм по косъм трябва да остане, а всичкият прах да падне долу. Това са все изрази. Това са формули на астралния живот. Някои формули там има символически и от менталното поле и другите полета, та всички, снети на физическото поле образуват една попска яхния. И когато много медиуми говорят, казват само житен сок ще ядете, пък те не разбират житото в този смисъл. Те не знаят, че за да пиеш този житен сок, трябва да имаш съответното разположение на житното зърно; овесена вода ще пиете, трябва да имате съответното разположение, праз ще ядете, трябва да имате съответното разположение на праза. Нямаш ли туй разположение на праза, празът нищо не те ползва. Там е вътрешната страна. Тия работи трябва да ги научите. На опит да приложите туй знание.

    5 лекция на I Мл. ок. клас29.II.1922 г.

    Каквото ви се случва в живота, зависи от вашите чисти мисли. Не ви върви, това зависи от вашите нечисти мисли, те са, които ви спъват. Или не ви върви животът. Нечистите желания ви спъват. Може тези нечисти желания да сте ги наследили от дедите си и от прадедите си. Дали вие съзнавате или не, те са една спънка в живота. Ще увеличите добрите си желания. Да ги намерите някъде, да ги изкопаете тъй, както хората изкопават златото и скъпоценните камъни и ги използуват, така и вие ще намерите тия, ценните мисли, ценните желания и ценните постъпки. Щом ги намерите, ще ви тръгне в живота.

    Чистите мисли откъде се добиват? – От Божествения ум. Чистите желания откъде се добиват? От Божественото сърце. А чистите постъпки? – От Божествената воля. Та законът ще знаете: От Божествения ум, от Божественото сърце и от Божествената воля ще добиете чистите мисли, желания и постъпки. Та когато казваме, че добре трябва да мисли човек, ние трябва да имаме онзи Божествен ум, с който всичките неща в света са се създали. Когато говорим за любовта, за чувствата, ние трябва да разбираме Божественото Слънце, от което всички желания, които излизат, са чисти. Когато говорим за чисти постъпки, разбираме Божествената воля, дето всяка постъпка е на място. Туй трябва да бъде едно възпитание за вас, ако искате да преодолеете, да се справите с мъчнотиите в живота ви. Има места, дето никой не може да ви помогне. Като дойде да заминете за другия свят, никой не може да ви помогне. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ.

    30 лекция на Младежкия окултен клас, държана от Учителя на 2 юни 1939 г., петък, 5 ч. с.

    за това как да развиваме дадени благородни желание, един от начините е работа с формули от Учителя. (има значение и какви формули ползва човек :)

    Колкото повече светли мисли посаждаш в себе си, колкото повече светли чувства посаждаш в сърцето си, колкото повече светли постъпки посаждаш в душата си, толкова животът става по-благ, по-блажен.

    “Проявление”, НБ, 1942-1943 г., т. 1 стр. 305

    Пазете едно правило. Всякога човек, щом реши да мисли правилно, всеки ден да казва: «Искам да мисля правилно». Всеки ден внасяйте нова струя. Казвайте: «Искам да чувствам правилно». Като кажете, не че ще го постигнете, ще имате едно малко микроскопическо постижение. Тия безбройните малки корекции образуват дебелите въжета на човешкия характер. Защото всеки ден, при всичките противоречия, които имаме сега, да казваме така. Сега сме в епохата на второто пришествие, това е епохата, когато се ликвидират всичките кармически противоречия. Този живот, който сега имаме, той е минал. Него като преобразим, ще дойде нов живот.

    (Важни и належащи неща, 80-81стр. утр. Беседи, 1942-3 г.)

    Днес философи, учени, писатели пишат за мястото на човека в природата. Всеки го разглежда по своему. Това е въпрос, който и досега не е разрешен. Всеки индивид има определено място. Шом попадне на мястото си, той е доволен, той расте и се развива правилно. Щом напусне мястото си, той става нещастен. Това се отнася не само до хората, но до всички същества без изключение. Следователно стой на своето място. Ако изместиш някого, ще пострадаш. Дето е щастието на едного, там е нещастието на другиго. Такъв е животът. Дадено ти е място, пази го!

    Сега ще ви дам една важна формула. Кажете: “Господи, желая с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа и сила да изпълня Твоята блага воля, без никакво изключение.” Ще си служиш с тази формула всеки момент: като си буден и като спиш; като ядеш и като работиш. Щом изговориш тази формула, ти си вече на своето място. Ако я забравиш, ти отиваш на чуждо място. Тази формула е за всекиго от вас.

    «Новата азбука», Беседа от Учителя, държана на Мусала, 13 юли 1924 г. Петимата братя

    Като изпълняваш Волята Божия, ще придобиеш вътрешен мир.

    “Ново разбиране”, УС, год. 2, том 1, 1932 г., изд. Соф. 1949 г., стр. 181

    :angel::sorcerer:
  8. Работата с ароматите е много сериозна и не случайно още от древността са били използвани аромати във връска с духовна работа. Но има значение какви масла, как и колко се използват. Различни растения са свързани с различни качества или с духове и понякога някои аромати може да имат неблагоприятно влияние.

    Според Рудолф Щайнер пачулито е свързано с отвратителни сатурнови духове (използва се за сексуален стимулатор включително и напоследък май доста разпространено.(дори в пръчици и парфюми) а това може да окаже влияние на хора, които даже не подозират. Съзнателното използване на аромати за неблагоприятно влияние на подсъзнателно ниво може да е даже вид черна магия.(със сериозни кармични последствия)

    В тази връзка трябва да се внимава какви пръчици и парфюми се използват. Примерно в състава на Шанел 5 имаше около 3-4 вида масла влияещи възбуждащо сексуално. И такива неща се правят съзнателно понякога (за съжаление)

    Но има ароматични масла, които още в Библията са споменавани -примерно миро, смирна, исоп.

    "Поръси ме с исоп и ще бъда чист"  :hypocrite:

    Тамяна на масло може да е още по силен. Лавандулата за успокоение даже при психически проблеми. Чаено дърво, Бор, хвойна - пречистващо и дезинфекциращо.

    Според Учителя здравеца има здравословен аромат.

    Щайнер е давал в смисъл, че груповия дух на розата е свързан с... Пентаграма :sorcerer::angel:

    Според мен за предпочитане сами да определяме какви аромати да вдишваме. Има аромоизпарители за 6-8 лева, които могат много да помогнат. налива се вода в чашката капват се няколко капки масло и се запалва свещичка под чашката.

    Може да се комбинират няколко масла, но според мен те трябва да бъдат със сходно или допълващо се действие - успокояващи с релаксиращи, тонизиращи с ободряващи...

    Успех! :sorcerer::angel:

  9. Духовен и морал се изключват взаимно.Както сигурно разбра морала се нагажда по мнението на масите, а духовното не е подвластно на хорската глупост.

    Безразличие значи липса на любов, липса на омраза,безразличието е приемане на света такъв какъв то е, без да се обвързваме емоционално с него.

    Морала не трябва да се разглежда само като приети от масите социални или етични норми на поведение. Има един космически морал, който преобразява вътрешно човека и го повдига. Морал който се базира на Познанието и Мъдростта.

    за пример - десетте божи заповеди имат дълбок окултен смисъл, те не са само социално-юридически норми.

    Ако човек знае защо не трябва да краде или да лъже, нещата са по различни (поне според мен). Друг е въпроса че не всички са готови за някои знания и може за някои да е по-подходяшо от кармична гледна точка просто да ги спазват, отколкото да си създават нова карма, смятайки ги за религиозна отживелица.

    За да можете да постигнете, обаче, това бъдеще, за да не се спрете във вашата еволюция, вие трябва непременно да съхранявате вашите умствени, сърдечни и волеви сили, трябва да се пазите да не се изврати волята ви, да не я давате под наем да върши зло ­ да не я давате нито на някой ваш личен приятел, нито комуто и да било. Никой ученик на Бялото Братство не трябва да дава своята воля някому за извършване на престъпление. Който я даде, изкуплението за този грях е голямо. В Бялото Братство не е позволено никому да дава ума си под наем за извършване на някакво престъпление,  както не е позволено и сам да върши престъпления. В Бялото Братство никой няма право да дава сърцето си под наем, да служи то другимо като примка, за да върши с него престъпления, както и сам да използува сърцето си за престъпни цели. Това трябва да знаете ­ това са абсолютно неизменни правила, закони, и никому не се прощава при злоупотреба с тях. Този, който ги престъпи, ще изпие кармичната чаша до дъно и ще му се прости чак тогава, когато научи урока си. Казвам ви това, за да ви предпазя ­ вие навлизате в една свещена област, където умът ви трябва да бъде свещен, сърцето ви трябва да бъде свещено, волята ви трябва да бъде свещена, душата ви трябва да бъде свещена. И духът ви трябва да бъде жертва на Живия Бог. Тогава ще бъдете ученици на Бялото Братство.

    Никакво колебание, никакъв спор! Абсолютно никакво изключение! Ще кажете:  «Ами ако го направя?» ­ Като го направиш ­ друго нещо. Ние говорим само за туй, което не трябва да бъде, а не за туй, което трябва да бъде. Умът ще дойде напълно в услуга на доброто, сърцето ще дойде напълно в услуга на Любовта, волята ще дойде напълно в услуга на Истината, а душат а ­ напълно в услуга на Божията Мъдрост. Това са законите, които са написани като на скрижали вътре във всеки, който иска да стане ученик на Всемирното Бяло Братство, в морала на което няма никакви изключения. И ако вие спазвате тези правила така, Божието Благословение ще бъде на ваша страна и ще растете от знание в знание, от сила в сила и душата ви постепенно ще придобива тия радости, които желаете.

    Беседи и упътвания на събора през 1921г.

  10. "Чайтанйа Махапрабху описва ,че за да постигне незамърсена любов към Кришна,човек трябва да изпълнява предано служене, т.е. Кришна съзнание .Той трябва да се занимава изключително със служене на Кришна.Най - висшият,съвършенният стадий на незамърсената преданост е човек да бъде освободен от всички материални желания, всички умствени разсъждения и всички кармични дейности.Основният принцип на незамърсената преданост е човек да няма други желания освен да стане напълно Кришна осъзнат"

    Това ми звучи някак сектантско , а и е призив за отшелничество. А отшелничеството за мен е бягство . Отшелника е човек който съзнавайки слабоста си бяга от действителноста , за да не попадне в греховете които ще са пагубни за душата му ."Изключителното " служене на някого дори и на нашия Бог е някак ограничено,изобщо думата "служене"е някак смущаваща.А цялата книга е написана в този ред на мисли.

    Общо взето в различни времена са били пращани различни Учители, за да водят хората в в дадена епоха и място. Идването на Кришна на земята се датира преди около 3000 години преди новата ера. Оттогава много неща са се променили, включително съзнанието на хората и условията на земята. Това че група хора иска да насочва хората към учения отпреди 5000 години, не значи че ние трябва да го следваме. Общо взето това което може да се наблюдава във връзка с така нареченото "Движение за Кришна съзнание" мисля че потвърждава моята теза.

    Отшелничеството и напускането на света не е най-подходящия метод за духовно развитие. Според Учителя дори един чиновник на бюрото си може да работи и да се моли. Друг момент - за така наречената "маха мантра", която Прабхупад и неговите последователи насочват да се повтаря, се смята че е най подходяща за Кали юга (тъмната епоха). Обаче Кали Юга от окултна гледна точка е завършила.

    На 9 март стар стил 1914 година Учителя организира молитвено събрание, на което тържествено обявява настъпването на Нова епоха в Духовния свят (Епохата на Водолея).

    Следователно оттам трябва и нови методи за работа в духовния път.

    Освен това във Бхагават Гита пише не само за бхакти йога, пише и за медитация и др. Според мен Прабхупад дава едно по-специфично тълкувание на бхакти йога и не случайно за някои възниква усещане на сектантство...

    Доколкото съм запознат с биографията на Чайтания Махапрабху, той е имал някои мистични преживявания, но определено е имал проблеми със социалното общуване и всекидневни неща от живота. Според Учителя практичните неща са на място, и че глупав човек не може да служи както трябва. Ума трябва да се развива, а не да се...разрушава.

    За мен поне, ако някой член на движението за Кришна съзнание се опита да ми продаде книга на Прабхупад(което по моя информация е много развит бизнес :harhar: ) просто тактично бих отклонил предложението, въпреки че на моменти усилията да ви приобщят към литературното наследство на Прабхупад може да са доста интензивни :D:harhar:

  11. Това разбира се е вярно  :thumbsup2:

    In order to become the knower of Allself,

    thou hast first of self to be the knower.

    Гласът на безмълвието.

    Няма да го преведа, защото се губи истинския смисъл.

    За да бъдеш проводник на Божествената воля трябва да я познаваш, да знаеш целите на Бог (дори и частично). Това е много висше достижение, но за хората този момент ще дойде едва в далечното бъдеще. Засега ще трябва да се примирим с незнанието си и да се водим от нищожната си разбирания за това какво е добро и зло, какъв е Божествения замисъл и как да живеем в съгласие с нашите представи за него.  :angel:

    Срещал съм че кабалистически "Адам позна Ева" се тълкува в смисъл - за да познаеш нещо трябва да направиш връска с него.

    Според Учителя за да изправим отношенията си към Бога трябва да се свържем с Него.

  12. Честно да си кажа, с риск да предизвикам по бурни реакции и аз съм малко разочарована от форума. Струва ми с, че прекалено много се цитира от различни источници, а по малко се разсъждава върху цитираното. И другото, което ми прави впечатление е факта, че малко се споделя личен опит. Предимно се набляга върху мислите и постъпките на учители примерно, но къде остава личния опит. Тази мисъл ме наблегна след като бях пуснала една тема за медитацията. Е не се намери никой, който да сподели личен опит. В последствие докато се ровех из темите ми се проясни, че има хора, които практикуват медитация и все пак никой не се отзова да сподели нещо с цел да помогне на други търсещи. Та въпроса ми е защо така се получава?

    Извинявам се за малко мрачниа постинг на фона на другите, ама в момента точно са ме налегнали такива мисли.

    Медитациата е нещо много интимно за някои хора. Има някои техники с които човек може да започне, за да работи за постепенно постигане на медитативни състояния.

    Учителя също е говорил за медитация и концентрация.

    Концентрацията като подготовка. (да се мисли за едно) :angel:

  13. Сега вие искате да бъдете ученици на Всемирното Бяло Братство. На място е желанието ви, защото там ще научите много нещо. Някои задават въпроса: Де е Бялото Братство? В самите нас. То не е една химера, едно име, то е реалност. Не е достатъчно само да желаете да бъдете ученици на това Братство - работа се иска от вас. Има окултисти, които са обикаляли дворовете на Бялото Братство, но не са проникнали до неговата същина. Какво може да знае един студент, който не е посещавал нито един професор? Някои теософи казват, че за да постигнеш посвещение, трябва да отидеш в Индия. Може да си ходил в Индия, да си минавал през изпити, без да си се посветил. Който иска да се посвети, може да получи посвещение навсякъде: и в Индия, и тук. Ти може да отидеш в Индия, но и Учителят ти може да те намери тук. Отиването в Индия може да стане в пет минути. Учителите на Бялото Братство знаят законите на природата. Те могат да сгъстяват и да разреждат материята на своето тяло и да се пренасят, дето искат. Учителят на Бялото Братство може да те срещне навсякъде, ако си го пожелал. Той ще те прекара през посвещение и ще си замине.

        Аз зная само един случай на посвещение в България. Предо 50-60 години един млад българин искал да се посвети на Бога, понеже майка му го обещала да служи на Бога. Като отишъл в Солун, влязъл в църквата "Св. Димитър", дето му се явил един от Белите Братя, който му казал: Ти си тръгнал на път и мислиш, че в Света гора ще получиш каквото желаеш. Не ти трябва калугерство, то е празна работа. Готов ли си да възприемеш това, което ще ти кажа? Младият човек видял, че от главата на :sorcerer:  :angel:  Белия Брат излиза светлина. Като чул думите му, той пожелал да му даде нещо, но онзи се изгубил. Това посвещение станало в църквата. Младият момък се стреснал от видението, но свещеникът, който присъствал там, му казал: Не бой се, Божиите пътища са неузнаваеми.

        Сегашните християни искат да видят Христа. Те не знаят, че Христос е връзката между Бога и нас. Това е любовна, вътрешна, невидима връзка. Като придобил тази връзка, Павел казал: "Сега познавам Христа повече, отколкото по-рано." И аз искам от вас да прибавите нещо ново към това, което имате сега, а именно, да възстановите връзката си с Бога. Направите ли веднъж тази връзка, вие ще пристъпите към новото. И тогава всички недоразумения, които сте имали досега, сами по себе си ще изчезнат. Вие се нуждаете от съдействие. Когато някой има желание да направи нещо хубаво, присъединете се и вие и с общи усилия да реализирате това желание. Ако сме съработници на Бога, няма да правим разлика кой пръв е намислил да прави добро. Всички с готовност ще се присъединим към него за постигане на доброто.

    Когато ученикът на Бялото Братство иска да вземе нова посока в живота си, той трябва да има предвид всички закони на Братството. Каже ли, че може и без посока да върви напред, той се самоизлъгва. Христос каза на самарянката: "Иде час и сега е, когато истинските поклонници ще се покланят на Бога в дух и истина." Значи и това е определено. Наистина Бялото Братство влиза в положението ви и ви помага да решите правилно своите мъчнотии. Сега сме в края на века, няма какво повече да очаквате. Сегашната епоха е почти завършена. Отсега нататък нищо ново не може да ви се даде. Новото е връзката ви с Бога, т. е. преминаването в Божествения свят, който осмисля живота ви. Какво ще бъде положението ви, ако сте заек, когото постоянно гонят и стрелят? Сърцето му трепва от най-малкия шум. Откакто се роди, докато умре, човек е изложен на постоянен страх, като заека. Ако запитате заека какво е научил, той ще ви каже: Нищо друго, освен страха. Това не е наука. Тази наука и досега се проповядва на хората: Ад има, мъчение има, дяволи има в света. Обаче тези, които проповядват това, сами не вярват в него. В Божествения свят няма помен от грях. Там на мястото на греха стои благочестието. Сърцето на благочестивия е готово да помага, да съдейства, да милва.

        Сега всички искате да бъдете ученици. Първото нещо, което се изисква от вас, е смирението. Да ходите с наведени глави, това не е смирение. Смирението подразбира такова състояние на душата, при което човек възприема великото, Божественото, което осмисля живота. Смиреният се приспособява към всички условия. Всички учители са минали през смирението. Ако Великият Учител - Христос, казва, че има смирено сърце, колко повече вие, които искате да станете ученици на Бялото Братство, трябва да придобиете смирение. Един ден и вие трябва да кажете: Ние сме смирени по сърце. Питате: Ако смирението надделяваше в света, щеше ли да има несъгласие, противоречия между хората? Щом е така, да приложим смирението като първо условие в живота.

        Понеже отворихме широко вратата на Школата, смирението на ученика ще се познае от неговото поведение. Между учениците трябва да има взаимно почитание. Освен смирението, нужни са още четири качества: абсолютна честност - каквото каже човек, да го изпълни; да бъдете добри - добродетелта прави човека устойчив. Доброто е морално качество, което принадлежи на Божествения свят. Честността е качество на човешкото аз. Ученикът трябва да бъде крайно интелигентен. Неговият ум да бъде гъвкав, да схваща моментално всички тънкости, да не се лъже. Каквато задача му се даде, веднага да я реши. Ученикът трябва да бъде още благороден и великодушен. Значи честност, доброта, интелигентност и благородство, това са четири качества, присъщи на ученика. Всеки трябва да се стреми да изработи в себе си тези качества. - По какво се познава честният? Той върви изправен, строен е, мускулест, с отворено лице. Всяко изкривяване, т. е. деформация на тялото се дължи на нарушаване закона на честността. Доброто пък дава стабилност на човека. Той има тяло, което издържа и на най- висока температура. Сегашният човек е като восъка. Той издържа толкова, колкото и восъкът. Щом се нагрее до точката на топенето, той започна да се топи. Ако се усили температурата на духовната енергия в човека, той започва да се топи, да се разслабва. Добродетелта изменя тялото на човека. Тя го прекарва през вода и дух и го калява. Водата е елемент на новия живот, а духът е силата, която сглобява отделните части и образува духовното тяло на човека. Интелигентността внася светлина в човека. От очите и от лицето му излиза светлина, която го води в правия път.

        Като приемете Божествената светлина, вие ще дадете ход на благородството на вашата душа, ще чувствате благоволението на Бога и разположението на всички добри хора. Без тази светлина, каквито усилия и да правите, всичко ще бъде напразно. Без честност, доброта, интелигентност и благородство ученикът не може да намери своя Учител. Щом придобие тези качества, Учителят ще извика ученика си на име, ще го благослови и просвети. Който го види, ще разбере, че в него е станала известна промяна. Не може да намериш Учителя си и да не осмислиш живота си. Преди да намери Учителя си, ученикът е бил яйце, което се търкаля. Щом го намери, изправя се на краката си и започва да ходи. Който се е измътил, той се превръща в пиле, което има условия да расте и да се развива. Той постепенно се осъзнава, влиза в Божествения живот и се освобождава от връзките на плътта.

    Беседа от Учителя, държана на братята, 22 юни 1923 г.

    София.

    :angel::sorcerer:
  14. Според мен няма истинска любов, (доколкото истинска означава нещо), която да не е обсебваща. Колкото е по-силна като чувство, толкова е по-обсебваща. И ако е така наситена като преживявне и чувство, няма как да не те помете като стихия. Онези, които обичат тихо, спокойно и самовглъбено ги оприличавам на прегазени тръстики и повехнали ниви, които през последните 1000 години не са виждали дъждове и мрачни облаци. Няма смисъл да гледаш отстрани огньовете и да се топлиш само от светлината им. По-добре е да бъдеш много наранен, отколкото да имаш само спомени за несъстоялото се изгаряне.

    Според мен Истинската Любов не е обсебваща, а преобразяваща. Човек може да бъде разтърсен до дълбочина, за която дори не подозира. Бог е Любов - "Ехие ашер Ехие", "Този, който е"...

    :angel: друг е въпроса че Любовта има много форми..35000000

  15. Ученика трябва да учи!

    Ученика учи с Любов!

    Любовта е магия, която превръща отрицателните сили в положителни.

    За това трябва наука, знание и методи!

    Не е достатъчно само да се каже "Обичайте се", трябва да знаеш как да я придобиеш. Не трябва да търсим Любовта, за да не я загубим. Трябва да се готви човек за нея - да има чисто сърце и центрове за нейното възприемане. Това е нещо конкретно и практическо - Как да се подготвяме за Нейното идване! има методи.

    а това че някои изпозват Божествена енергия (за която се държи строг отчет) за егоистични цели/насилие/разрушение/ си е за тяхна сметка, въпреки дори съзнателните опити да се избегнат последствията от практикуване на черна магия.

    Има една Велика Разумност в света, Която определя пътя и на умрелите, и на живите. Тя определя пътя и на щастливите, и на нещастните, и на силните, и на слабите. Значи, има нещо велико в света, което направлява целия живот. Всичко, каквото става в света, Тя го използува за добро. Казано е в Писанието: “Всичко, каквото се случва в живота на онези, които любят Бога, ще се превърне в добро.”

    Сегашните времена изискват [от човека]да концентрира мисълта си в права посока. Спасението на човека седи в неговата мисъл, в неговите чувства и в неговата воля. Само по този начин човек може да възприеме Божествената светлина, която иде сега в света. Той трябва да има търпение да я дочака. Спасението на човека седи в онази Божествена топлина, която любовта носи. Човек трябва да я възприеме. Спасението на човека седи в неговата воля, която е в състояние да възприеме Божествената сила. За да бъде щастлив, човек трябва да има светли мисли, топли чувства и силна воля. Само силният човек е способен да свърши онази работа, която му е дадена. Сегашният свят се нуждае от силни, а не от слаби хора. Слабите хора живеят в болници, дето други ги отглеждат. Силните хора пък са изпратени в света да работят. Светът се нуждае от силни хора. Силен човек е онзи, който работи за благото на своя ум, на своето сърце и на своята воля. Вие можете да приложите този закон. Добрият човек е благо за всички. Той е като фар, поставен в мрачната нощ. Той е благо за всички параходи, които слизат на това пристанище. Изворът е благо за всички. Дето минава, той всички пои.

    Казвате: “Какво може да направи един добър човек?” Един добър човек може да направи толкова работа, колкото цялото човечество. Това, което Христос свърши за две години, цялото човечество не може да го направи за хиляди години. Но понеже Той не намери готови хора, каза: “Имам много още неща да ви кажа, но сега не сте готови да носите.” Като дойда втори път на Земята, тогава ще ви кажа още неща.” По-нататък Христос казва: “Иде време и сега е, когато истинните поклонници ще се кланят на Бога в дух и истина.” Това време иде вече. Хората трябва да работят разумно в света.

    9-а неделна беседа, държана от Учителя на 3.XII.1939 г., 10 ч. сутринта,

    София ­ Изгрев.

    Дръжте в ума си основната мисъл: абсолютна вяра в Божественото, без никакво съмнение и подозрение. Във всеки човек има нещо благородно и възвишено, въпреки това той може да сгреши. Никой не желае злото, но понякога му се поддава. И спортистът не желае да падне, да счупи крака си, но някога, по невнимание, той пострадва. Без да иска той се подхлъзва, изгубва равновесието си. Когато се движи върху глетчерите на живота, човек непременно ще изгуби равновесието си. Затова е казано: Не съдете, да не бъдете съдени. Всеки, който съди и критикува, ако го турят на мястото на падналия, и той ще сгреши по същия начин.

    Разумност се иска от хората. Само разумният може да възстанови своята първоначална вяра в Бога. Вярата в Бога, това е магията на живота.

    Проявената Божия Любов, проявената Божия Мъдрост и проявената Божия Истина носят пълния живот.

    43. Лекция от Учителя, държана на 18 юни, 1930 г. София - Изгрев.

  16. Това е най - голямата заблуда, да мислим, че можем да познаем Бог.

    Темата за свободната воля е може би най - важната в този сайт.

    Съвременните религиозни хора търсят Бога извън себе си. Търси Бога в онова, което Той е положил. Онова, което търсите, търсете го във вашия мозък, във вашия ум, търсете го във вашето сърце, във вашите чувства, търсете го във вашето тяло, във вашата воля. Бог се проявява в тялото ви. Ще търсите Господа в тялото на едно растение – Той и там се проявява. Ще търсите Господа и в едно животно. Бог е и в Слънцето, и в Луната. Навсякъде Той присъства! Сега има философи, които казват: “Търсим  Господа на Слънцето, не Го намираме, но в себе си Го намираме”. Аз обръщам сега това твърдение: човек, за да разбере Бога, трябва да Го намери в себе си; когато Го познае в себе си, ще Го познае и отвън; понеже в себе си не Го познава, и отвън не може да Го познае. Затуй философите са дошли до това положение и казват: “Познайте Бога в себе си, за да Го познаете!” От това те са извадили заключение, че Бог отвън Го няма, а само отвътре. Но според моето заключение, Бог е и отвътре, и отвън, само че отвътре трябва да започнем, там ще видим образа Му. Казвам: човек е направен по образ и подобие на Бога и щом погледнеш, ще видиш Божественото. Туй Божественото и отвън ще го видиш.
    :angel:

    Девета беседа от Учителя,

    държана на 15 декември 1940 г,

    в 10 ч, София-Изгрева

  17. В бялото братство има и дихателни упражнения, и медитация, но са доста по-неакцентирани. Основно се набляга на моралните принципи, храненето, музиката и пр. Всичко това са все първите две стъпала в йога - яма и нияма. Подготовка. И това е на мястото си - защото действително имаме нужда от нея!
    Според мен въпроса е кой набляга и кой не:)))

    Учителя е давал методи за концентрация и медитация(и то МНОГО СЕРИОЗНИ), това че някои не са запознати с тях е друг въпрос.

    На дишането е обръщал също внимание, но дихателни упражнения подходящи за съвременния европеец. Това е същественото.

    Въпросът е, че ако можеше човек да си повдигне съзнанието с дишане или ред други техники, всички ще започнем да дишаме дълбоко или там по някаква методика и хоп - ето хапчето панацея да си оправим живота. Върху съзнанието се работи отвътре

    ДА, може, но не започват всички. това не е панацея а духовно-научни методи за развитие на съзнанието. На мен са ми били странни концепции от вида че не трябвало практики. Според мен има сериозна причина Учителите да дават такива( и то разнообразни и то немалко)!

    И точно това е работа отвътре. какво иначе?

    Друг е въпроса че това трябва да е съчетано с правилен начин на живот, щото примерно окултни практики съвместно с употреба на месо и алкохол могат да са още по вредни, отколкото само месо и алкохол. Не е въпроса нещо да отричаме, просто има сериозни причини тези неща да не са подходящи за съвместяване.

  18. Според Учителя, хората остаряват по внушение.

    Също така е давал закони и методи, имащи отношение към подмладяването. Давал е задача за подмладяване с 10 години.

    Не е задължително човек да изглежда по-стар ако става по-възрастен!

    "Със силата на волята човек може да се подмлади. Как? - Влагайки мисълта че ще се подмлади" - Тоест ние да залагаме положителната програма(спримерно с многократно повтаряне на формулата "Ще се подмладя".)

    има и други методи, касаят енергиите, жлезите с вътрешна секреция(щитовидната)

    Изтегли: Мисли и методи за подмладяването

  19. Естествено че дишането влияе върху съзнанието, това не го е открил Гроф!

    Важния въпрос е как трябва да дишаме и с каква цел.

    Да се диша бързо е вредно, а за подмладяването именно трябва да се диша по-бавно и по-бавно.

    Учителя е давал в смисъл преди сън вечер да прашаме мисъл към подсъзнанието си да дишаме бавно.

    Според мен прилагайки правилно дихателни техники от истински Учител, е доста по сигурно и надеждно.

    Иначе за така нареченото "холотропно дишане" маи е имало и смъртен случай преди време.

    Ако някой се интересува от дихателни упражнения по Учителя, може да ми пише на бележка. :thumbsup1:

  20. За хората, които по една или друга причина нямат възможност и време да мислят със собствените си глави, разбира се, е нужно да им се даде някаква система и учение, насоки. И това е до време. Анастасия ни подсеща, че е време вече да почнем да използуваме повече от интелекта си и духовните си качества, отколкото да следваме учения и доктрини.

    Целия въпрос е човек да знае какво трябва да прави за да се мисли правилно и то не само за тези които не мислят със собствените си глави. Ако човек следва едно истинско духовно Учение, това не значи "че е кон с капаци", система и насоки в сериозното езотерично обучение са от изключителна важност.

    И ако някой мисли че може да има дълбоко духовно развитие без да прилага методи за езотерично обучение, според мен това може да е знак на духовна незрялост или липса на запознаване с някои сериозни закони. Учителя е давал в смисъл "Правете упражнения". Това не е случайно!

    Що се отнася до така наречената "Анастасия" според мен е неподходящо да се обожествява героя на един донякъде окултен роман и то що се отнася до том първи от известната поредица. За достоверността и нивото на следващите книги ... не ми се коментира. Някои хора правят немалък бизнес от това. А някои вярват. По важно е каква е реалността а не просто да мечтаем и да създаваме мисъл форми... За някои образа на "Анастасия" може да е вдъхновяващ, но трябва ли да приемаме... желаното за действително.

    Много неща зависят от съзнателните усилия за работа върху себе си.

    И дори едно семейство само да си произвежда храна, това не е гаранция че това е достатъчно за духовно развитие. За това има други методи. Че е хубаво човек да се храни с чиста храна, това е несъмнено.(иначе между другото, смята се че и Хитлер е бил вегетарианец...)

    За да възприема човек Любовта, Мъдростта и Истина има условия и изисквания. Хубаво е човек да знае как се постига това, което иска да постигне и какви са правилните начини. Само желание и ентусиазъм за някои неща не са достатъчни.

  21. Здравейте...

    Силно ме заинтересуваха формулите и онези странни думички Фюр.... и АУМ - някои може ли да разкаже повече за начина по които са били открити от Дънов и за тяхното приложение. За съжаление съм чел само една книга на Петър Дънов и не съм запознат като повечето от Вас. В момента съм в положение в което ми трябва подкрепа и преоткриване на вътрешни извори на сила, така, че ...  :)  Благодаря предварително!

    За работата със формулите - смята се за най-силно да се произнасят мислено с концентрация, като се произнасят многократно. Смята се че мантрите/формулите имат основно влияние върху ума(пречиствайки го) и оттам и върху други тела.

    Разбира се има различни формули, някои от които имат по комплексно действие.

    Учителя е давал формули и на древния ватански език.(който е още преди санскрит)

    Аум е дума от този език, има и други.

    ето някои формули :sorcerer:

    Сега ще ви дам една важна формула. Кажете: “Господи, желая с всичкото си сърце, с всичкия си ум, с всичката си душа и сила да изпълня Твоята блага воля, без никакво изключение.” Ще си служиш с тази формула всеки момент: като си буден и като спиш; като ядеш и като работиш. Щом изговориш тази формула, ти си вече на своето място. Ако я забравиш, ти отиваш на чуждо място. Тази формула е за всекиго от вас.

    «Новата азбука», Беседа от Учителя, държана на Мусала, 13 юли 1924 г. Петимата братя

    И тъй има работа за всички души: и за напреднали, и за ненапреднали - за всички има условия да се развиват и осъвършенствуват. Сега, понеже всички ще направим крачка напред, аз ви давам думата "АУМ", която можете често да произнасяте. Скърбни ли сте, болни ли сте, неразположени ли сте, произнесете тази дума няколко пъти…Има свещени думи, каквато е и думата "АУМ", които трябва да произнасяте често, даже и да не разбирате смисъла им. Духът ви ги разбира, а това е достатъчно за вас. Аум е дума на Духа. Изпеете ли тази дума от Неговия език, Той ще ви разбере и помогне, защото разбира и знае нуждите ви.

    беседата «АУМЕН»

    «Козативни сили», ООК V година 1925-1926, т.1 , 3 лекция,

    2 декември 1925

      Да се весели духът ми и да се радва душата ми.

    20. Лекция от Учителя, държана на 1 февруари 1933 г.

    София. – Изгрев.

    също така е хубаво няколко човека да медитират заедно с Аум 5-10 минутки.

    Може да си направим едно малко упражнение да медитираме посетителите на форума(който иска и има разположение), примерно 5 минутки в 20.00 часа:):sorcerer::hypocrite:

  22. "Системата е, че няма система" - това е една проста и кристално ясна истина. Няма никъде готов план или предназначение, или учение с точни правила за следване. НИЕ сме тези, които творим бъдещето във всеки настоящ момент чрез мисълта си, чрез чувствата си, чрез действията си, чрез ежемоментните избори, които правим всяка минута, всеки ден в живота си, във всяка една ежедневна дреболия. Всеки човек носи в себе си частица от Бога, ние сме негови деца и съ-творци, ние сме пъзелите, които след като се подредят, ще оформят някаква истина, някакъв отговор. Нашето бъдеще го творим с нашите избори във всекидневния живот. Формули няма. И това е най-голямото величие на Божията промисъл.

    Първо система има! Учителя Беинса Дуно отваря Школата на Всемирното Бяло Братство 1922 година и използва понятието "Новото Учение".

    Имало е и има езотерични и духовни школи създавани от Истински Учители и Посветени!

    Концепцията че просто така може да си будем духовни явно не намира потвърждение на практика. И затова според мен съществуват и ШКОЛИТЕ, да дадат методите за работа. Човек може да има хубави идеи, но ако няма конкретни практически методи, може да няма резултати. Според Учителя не трябва да очакваме Бог да свърши нашата работа! А завръщанато към "родовите имения" според мен е слабо вероятно да е преломния момент в човешката еволюция! За да вървим в съзвучие с истинското Езотерично Христианство трябва да бъдат надраснати както кръвните родствени връзки, така и националното!

    По времето на Учителя е било правен правено опити за организиране на комуна, с отрицателни последствия!

    Има информация че самия той е регулирал по време на сън енергиите и телата на живеещите на Изгрева и въпреки това на Изгрева по дори по негово време е имало конфликти и дисхармония. Какво остава за хора, които дори да имат силен стремеж и желания нямат сила и опитност за пълно овладяване на своите енергии? Явно пътя е друг, и не е във "вноса на революция" от Русия!

    Има какво Русия да възприеме от Учението на Учителя, за руски окултни течения като цяло съм силно резервиран (от собствен опит/наблюдение)

    Трябва да се тръгне отвътре навън, човек може да даде само това, което има.

    Ако ръчното обработване на земята и произвеждането на храна със собствени усилия гарантирано правеше хората духовни, може би по селата щеше да има много повече духовни и просветлени хора, поне моите наблюдения не потвърждават това.

  23. За дишането има някои основни неща, които трябва да се има предвид!

    1. Трябва да се диша дълбоко!

    2. Трябва да се диша бавно!

    3. Трябва да се диша през носа!

    Доколкото ми е известно, в така нареченото "холотропно" дишане има практики, които са в нарушение на законите 1,2,3 дадени от Учителя!

    Въпроса с дишането е много сериозен, и за това е хубаво да се следват Истински Учители!

    "Има много системи за дишането, много правилни и неправилни. Всички методи за дишането са хубави, но в тях липсва един съществен елемент. Има наука за дишане на индусите, но и в нея липсва нещо. В него липсва волевото дишане. Този метод на индусите е придружен с големи противоречия: Големи печалби има, но и големи загуби. В този начин на дишане стават големи кризи. Тези методи са упражнявани от индусите с хиляди години, вследствие на което те имат големи постижения. Каквито и колкото да са добри тези методи, те не са добри за европейците. Те дават големи жертви. Европейците нямат преживяванията на индусите. Един метод за дишането е следният: След като приемете в дробовете си чистия въздух, и го задържите 15-20-30 секунди, трябва да кажете в себе си положителните думи: "Господи, заради голямото благо, което си ми дал, аз съм готов да изпълня Твоята Воля."

    6-та неделна беседа от Учителя, държана на 27-ми октомври 1935 г. 10 ч.

    София

×
×
  • Добави...