Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Antonia Kancheva

Участници
  • Общо Съдържание

    9
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от Antonia Kancheva

  1. И аз считам че хората с някакви по-особени духовни сили са твърде малко - аз например не познавам нито един, дори не съм чувала за такива, а болката е за всички и идва неканена при всеки почти в края на дните му, следователно да търсим някакви кой знае какви духивни методи когато човека /тялото му/ се топи пред нас е безсмислено. В много страни евтаназия се практикува и преодоляването на болката е с опиати, барбитурати и прочее доказали действието си препарати. Изключено е когато ми е много зле да хукна да търся некви духовни лидери, по скоро бих потърсила лекар който да ми изпише веднага обезболяващото - това е здравия разум на 21 век и на нашата цивилизация, която аз уважавам повече от който и да е гуру.

  2. :thumbsup2::feel happy::thumbsup:

    Май още дълго време ще разчитаме на наркотизацията, просто защото не сме достатъчно напреднали да се абстрахираме от физическото тяло и болката. Но дотогава (и особено при хирургическите операции) ще избираме по-малкото зло.

    Обезболяващите средства, дори и силните наркотици които се използват в медицината са едно от най-големите и важни достижения на науката и практиката едновременно. Разбира се - само човек когото го е боляло или е бил опериран в безсъзнание или с упоика може да каже със сигурност че тези вещества облекчават истински и че евтаназията, която се прави точно с такива вещества /опиати/ също е висше хуманно дело а НЕ убийство. Не може да се говори за прераждане защото това са неща само в нашите представи и не са изпитани от тялото ни което притежава сетивата. Евтаназията е грижа само за тялото в последния момент и не влияе на характера или душата. Евтаназията е предимно пълно обезболяване.

  3. Човечеството не е готово още за много неща.

    И въпреки всичко, каквото и да си говорим ние, това е въпрос на лична преценка и е много деликатно тема.

    Защото когато си от едната страна, нещата изглеждат по един начик, а когато си от другата нещата са различни.

    За това за сега щом се прилага евтаназия само за животните у нас, нека всеки сам си взима решение за своето животно, защото като не е опрял ножа до кокала си мислеш едно, а щом си толкова близо до страданието и мъката на любящо същество за което няма шанс за спасение, определено мислиш по по- :3d_134: различен начин...

    Напълно съм съгласна, колкото и да не сме готови за нещо когато ножа опре до кокала ни се приисква да бяхме предприели действия независимо колко неуспешни са били. Затова и пътя към законовото позволяване на евтаназията може да е дълъг но само той дава шанс на желаешите да спрат смъртоносната болка - да се облекчат завинаги. Колкото и да не ни се вярва да искаш да умреш си е лично и пълно право на всеки, то е като да искаш да живееш без да страдаш...

  4. Знаеш ли, подарявам ти всичкото си време! Явно умееш да боравиш с него, заповядай! То е от нещата, които са ми противни в това, което тук се нарича живот и от който искам да избягам. За многоуважаваните психолози да вмъкна, че трябва да познават многослойността на изказа за да разбират степенните вариации на смисъла. Примерно: времето ми е противно - какво значи това? Оп, грешка, не е това. Обаче няма никакво значение, не сме тук за да се разбираме. Ако се разбирахме въобще нямаше да стигнем дотук. Много ви обичам, обаче не мога да ви понасям, не мога да ви дишам дори! Гарантирам, че всичко е част от моята субективна истина. Обективната е доста отвъд нас и отвъд тази ни форма на "живот", което е основна мотивацията на моята шизофрения. :3d_020:

    Венци,

    чудесно изказване и напълно съм съгласна с теб че текущия ни живот е лишен от рабиране и даже смисъл. Поне за мен е така. Така че и моето отношение към смъртта е в очакване на нея. Колкото и странно да изглежда за някои хора единственото което ме притеснява от смъртта е не че ще настъпи и после няма да ни има /от това не ми пука/ а, че ще е болезнен прехода. Все чувам за умиращите че ги боляло, имали болести и тн. Все пак е важно как се чуатваме и болката до голяма степен определя поведението ни в тези тела. Дано се отървем

  5. Прекалено много въпроси относно "За" се появяват, говорейки за ефтаназия! Определено е невъзможно да се даде еднозначен отговор. И понеже не е възможно, мисля, че е излишно да се умува! Човешкия живот е "собственост" на Бога и само той има власта да решава!

    Ефтаназията е хубаво нещо, но човек сам трябва да си "дръпне шалтера- с таблетки, или по някакъв друг начин. Не е редно друг да опере пешкира.

    Не мога да го потвърдя! Хубаво? Лошо? Не знам! Да "дръпнеш" шалтера сам? Отново не може да се даде един отговор! Бог решава и разполага. Дал ти е живот, остави той да всеме решение. Ами ако това е изпит? Ами ако "бориш" карма?

    Много религиозни хора смятат че Бог притежава живота ни, но той ни е дал свобода тук на земята и това включва и последния ден, следователно можем да си прекъснем живота ако толково много ни боли и го желаем истински. Аз лично съм атеистка и съм почти сигурна, че след живота си ние ставаме на прах и душата ни също умира защото е част от мозъка и е просто една химия в главата нищо повече. Болката е тази която ни управлява в ежедневието. Днес цивилизацията се е преборила с болката а религиите са създадени преди толкова време когато лекарите не са можели да обезболяват и само тогава хората са мислели че страданието лекува и е градивно. Сега ние знаем, че то просто и единствено ни унищожава. Има значение само колко дни човек ще прекара в ада на болката и ако те могат да бъдат съкратени - нека се приложи евтаназия - това е висша форма но милосърдие и социален живот между големи и умни хора.

  6. :thumbsup: Диди!

    От няколко дни се опитвам да си представя ситуацията на разрешена евтаназия..., за да разбера позицията на хората, които я защитават. Да, наистина има доста позитиви, НО ми излезнаха няколко въпроса, на които не мога да си отговоря. Ще съм благодарна, ако защитниците на евтаназията ми помогнат.

    -Кой ще определя доколко е безнадеждно положението?

    - Кой и какво ще гарантира реалността на преценката и избягването на злоупотреби от двете страни?

    - Прилагането на евтаназията е като смъртното наказание - необратимо! Ако след него стане ясно, че не е било "правилно", то кой ще носи отговорността и как ще се компенсира пострадалият?

    Донка,

    - безнадеждно положение на болен много рядко се определя от лекарите но се случва - давам ти пример с бащата на приятеля ми - казаха му след като го оперираха че са му открили рак с разсейки който се е развивал от доста време и не могат да ги отрежат - след това го изписаха от болницата защото казаха че това само може медицината. Той умря една седмица след изписването - бяха му предложили обезболяващи но той не е пожелал. Ето преценката на лекарите е била правилна но не са се намесили в послените дни.

    -Повечето хора които са ЗА евтаназията искат тя да е разрешена със закон просто за онези пациенти които ЗАБЕЛЕЖИ - сами са пожелали това, дори в Швейцария е разрешена за старци които иначе са здрави но самите те заявяват че са безкрайно уморени от живота.

    - Да помогнеш за евтаназия означава просто да донесеш лекарството до болния и да му го дадеш - това е висша проява на нашия социален живот - точно както майката носи храната за детето си което е още немощно да си я вземе само - така и за старите и болните им се прави това което те САМИ ИСКАТ!Да не подценяваме желанията на такива хора. Аз лично от сега съм решила за себе си че ако съм стара или болна и съм уморена ще си пожелая евтаназия.

  7. Съгласна съм с Mona и всички други които са ЗА евтаназията - тя наистина е проява на висша хуманност и дълбоко милосърдие. Да не говорим за това че цивилизацията ни не е за уважение ако след толкова много достижения, хората продължават да умират в мъки когато едничкото за което се молят на лекаря е да ги приспи завинаги. Лекарите също трябва да обърнат внимание на тази тема - не да се оправдават от Хипократовта клетва... Депутатите най-накрая да се събудят и да разрешат със закон активната евтаназия както разрешиха през 2004 г и пасивната. Имаше едни случай - лекар отишъл да прегледа 102 годишен старец и старецът от вратата го замолил да му направи евтаназия защото просто е пределно уморен от живота а лекарят се зачудил и отишъл да пита дали е редно - еми като връзваме ръцете на лекарите те как ще работят добре за нас???

  8. Аз съм напълно ЗА Евтаназията. Свободната воля на човека, особено когато е в тежко състояние е много важна. Живеем в свободни общества и трябва да уважаваме волята на човека до нас и също така няма нищо лошо в това да му помогнем ако той го иска. Независимо от религиозните причини /не на всички религии/ ние сме преди всичко хора в социум - били сме отгледани и за нас са били полагани грижи от родители и други, идва ред когато всеки от нас може да помогне на страдащ като да приспиш болен в последните му дни изисква не много усилия, които обаче той самия не може да направи. Науката ни и цивилизацията са стигнали до такъв праг на познанието че вече от няколко века на операционните маси хората лягат упоени и не чувстват болка, също и домашните любимци ги приспиват ветеринарите. Какво лошо има след като владеем и това силно оръжие - обезболяващите /морфин и други негови производни/ просто да го дадем на един нещастен човек в края на живота си?

  9. От скоро смъртта за мен е осмисляне на живота. Когато човек знае че на всички мъки един ден ще им доиде края /и то само след някакви си 80-100 години от раждането/ му става по-спокойно. Разбира се на всички които обичат живота им казвам Бон Воаяж но аз не съм от тях. Прекалено трудно е за да си струва да се харесва - просто доказателство е че не ние избираме да дойдем на този свят а някой друг ни създава чрез секс, и после ни ражда. Еми то смисъла на живота на всеки е за неговите създатели /родители/ а не за него самия - просто не са го питали.

    Да не говорим за следния случай: лекар отива да прегледа 102 годишен мъж и старецът е здрав но още от вратата го моли да му направи евтаназия защото е прекалено уморен от самия живот. Лекаря вместо да действа се замислил и отишъл да пита някой друг дали е редно - абе тук няма редно или нередно след като самия човек те моли толкова искрено по 100 пъти.

    И освен това е крайно време перламента ни да разреши евтаназията /достойна смърт за тежко болни хора с ежедневни болки/. Евтаназията отдавна е разрешена със закон в много западни държави но ние нали сме си на опашката и за да умрем достойно ще трябва да чакаме!!!

×
×
  • Добави...