Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мишо

Участници
  • Общо Съдържание

    1
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от Мишо

  1. Рибата е животно, ракът е животно, скаридата е животно, охлювът е животно, мидата е животно... освен останалите. Може да съм изпапкала някое червейче с плодовете, но не мисля да страдам от безсъние от това. На някои хора и животни им е позволено да ядат месо, на други - не. Ако упорстват като мене, просто започва да ги боли тук и там все повече и повече, докато се предадат. Правете си експерименти - хранене с месо и без месо по няколко седмици и се наблюдавайте. После остава да бъдете разумни. Все още поддържам версията, че на някои наистина им е позволено да се хранят с месо, те се справят правилно с такава храна и нейните енергии, приемат я естествено и с благодарност. Има цели такива народи, особено живеещите на север и край големи водоеми, пълни с риба. Има традиции да се благодари на душата на животното, че е е пожертвало за храна и лоши последствия няма. Особено ако животът продължава и след така наречената "смърт". Подозирам, че вероятно доста "умрели" са си далеч по-добре от живите. Говоря не само за хора, но и за животни. Въпроси, въпроси открити... Да не бъдем фанатици, всеки да яде каквото Господ дал и каквото му позволяват съвестта и здравето. Наблягайте на растителната храна и ако се чувствате добре от това, което е съвсем логично, карайте в същия дух. И благодарете за храната, това е една добра забравена вече традиция. Напоследък в главата ми често се върти една фраза, вероятно чута някога от баба ми: "Сядай, Боже, да ядем!" или "Хайде, Боже, да ядем!" - не чувам добре, ама явно да не сядам сама на масата. Има си молитви преди и след хранене - чак дотам едва ли ще стигна да ги повтарям, но вътре в душата си всеки може да се сети да благодари за храната и да научи на това децата си. Това прави храната многократно по-вкусна, което съм забелязала по време на пост, когато вниманието е по-насочено към духовните неща. Най-сладко съм яла по време на пост именно по тази причина.

    Да добавя - тези дни си мислех за Йоан Кръстител. Той не е ядял нищо животинско, постел, доколкото имам спомен от Библията. Ако разделим хората на групи, вероятно аз спадам към неговата, щом месото не ми понася. Не е правилно ограничението и дори анатемосването от Църквата на такива, които категорично отказват да ядат месо - нещо, което прочетох в една православна книга миналата година. Решението е взето на някой от вселенските събори преди доста време и вегетарианството е анатемосано като ерес. Православните са няколко деноминации вече, та не твърдя какво е официалното становище по въпроса към днешна дата.

    Извинявам се, че към този момент не посочвам източници, намирам се в една интернет зала. Ама щом апостол Павел, доколкото си спомням, е казал, че ако с яденето на месо би съблазнил /тоест вкарал в грях/ брата си, няма да яде месо до века, може да помолим някои християни да бъдат по снизходителни към това какво ядат или не хората. Защото много вегетарианци са истински стръвници в енергийно и мисловно отношение, а месоядни са смирени и добри... И обратно, в повечето случаи, може би... Нали отказът да се яде месо и да се съучаства в убиването е признак на милост към всичко живо.

    Добре! Така да е, но не мисля, че си права. Просто отиди в сайта арена и си драпми един филм. Казва се earthlings (2003). После пак ще си поговорим.

×
×
  • Добави...