Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Велко

Участници
  • Общо Съдържание

    1
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

Мнения добавени от Велко

  1. Здравейте, приятели.

    Преди 2-3 дни пуснах същата тема във форум Жив Дом  и ми напомниха, че и за вас ще  е интересно.

    Аз следя събитията около парк Рила и как в момента има  напрежение зар

    ади строителните проекти там.

    Ето ви доклад за това какво прави движението за спасяване на Рила - за ваша информация какво ново из България:

    Много интересно е, че са минали на обиколка из страната и са сформирали групи. Аз лично не участвам активно още в това, но следя нещата. Прочетете долу заслужаа си.

    http://saverila.ludost.net/

    Начало на цитата - той сам говори за себе си:

    Турне – 04.02. – 08.02.2008

    Пазарджик – 4 февруари, понеделник

    Присъстваха около 40 души, основно от Бяло братство. Имаше местни медии – Виделина (не запомних тв или вестник). Срещата и последвалата вечеря минаха в много приятна обстановка на единомислие. Работната група в Пазарджик е от около 5-6 човека, които се познават помежду си. Бялото братство там ни подкрепя изцяло. Дадоха ни идея да се свържем с канадския природозащитник Дейвид Сузуки и да го запознаем с проблема. Една жена от братството ни даде напечатана своята позиция за строителството в Паничище. Има голяма промяна в нагласата на хората от Бялото братство спрямо строителството от август миналата година досега – вече са готови да се борят за запазване на Седемте езера.

    Бургас – 5 февруари, вторник

    Присъстваха около 50 души. Представихме им филма и слайдшоу за Рила и презентацията. Сред идеите, които дадоха хората: търсене на отговорност от главните експерти в министерствата, защото те са най-корумпирани и виновни, от министрите нищо не зависи, да се изкарат публично имената на тези експерти; да се направи ПР кампания за много пари, в която посланията да са такива, че да достигнат до най-ниско интелигентните слоеве на обществото; да се ангажират известни личности; да се свържем с разследващи предавания; филмът да се преведе на английски и да се прати на всички евродепутати; филмът да се качи по торент сайтовете; Стоян и Елица да напишат песен; да ангажираме известни хора да подпишат подписката и да оповестим имената им. Като цяло мнението на хората беше, че в България положението е много зле и няма шанс да се оправи, така че да правим всичко възможно да заобикаляме местните феодални структури и да действаме на европейско ниво.

    Тъй като голяма част от идеите, които хората ни дават, вече се правят или ги имаме като идея, добре е да се сложи един слайд в презентацията за това какво сме направили и постигнали досега.

    Като поука за нас – да преценяваме какво говорим и да не правим оценка на неща, за които не сме сигурни; да се вслушваме в хората и да не скачаме срещу тези, които изразяват различна позиция или поне така ни се струва на нас; да не прекъсваме хората и веднага да държим да кажем своето; да не се разделяме на „ние” и „вие”.

    Варна – 6 февруари, сряда

    Присъстваха около 80-90 души, залата беше изцяло препълнена. Имаше, ако не се лъжа, на самата презентация журналисти, а освен това по-рано през деня регионалното БНТ взеха интервю от Владо и Ваня, а преди това Владо беше ходил със Санди в сутрешния блок на една варненска кабелна тв. Освен презентацията, представихме за първи път и форум театър, който предизвика бурни реакции – както положителни, така и отрицателни. Доста хора от публиката се включиха активно и изиграха роли на сцената, в някои моменти цялата зала шумеше. Имаше и недоволни от форум театъра, които казаха, че с него само си разпиляваме енергията и че очакват от нас да им зададем конкретни задачи какво да вършат и те ще го направят. Според една възрастна жена нашата група е много затворена и трудно допуска хора отвън. Същата жена каза лафа на турнето: „Един българин ако не може да отиде на Седемте езера, какво му остава освен да си сложи въжето?!” Друг човек каза, че приличаме на американските студенти от 1968 г.

    Идеи, които дадоха хората: подписка за оставката на Джевдет; всички хора да се обединят и да работят заедно; хората да ходят на заседанията на общинските комисии по околна среда; да се напишат песни за всички „горещи” точки; подписката да се събира по църквите (това вече се прави във Варна); да се напише закон за закрила на планините по подобие на Закона за Черноморието.

    Поуки за нас: да обясни проблема на прост език; когато има негативни коментари от публиката да даваме възможност на самата публика да им отговаря; да не се оправдаваме; да казваме на хората конкретните си идеи за близко бъдеще и да ги приканваме да участват – напр. почистване, залесяване, поход до Шипка.

    Русе – 7 февруари, четвъртък

    Присъстваха около 50 души, сред които доста студенти (срещата беше в Русенския университет), както и шефът на РИОСВ-Русе. Имаше екип на местната телевизия, а на следващия ден записаха интервю с нас и го излъчиха по новините. Сформира се работна група от около 10 души. Форум театърът отново даде добър резултат – много силно включване на публиката в най-различни роли. Сред идеите, които получихме, са: нов министър-председател, нов министър на икономиката, направо ново правителство и нов парламент; бойкот на Рила спорт и Община Сапарева баня; силно медийно партньорство; презентацията и филма да се представят в колкото се може повече училища. Имаше някои силно песимистични мнения, че в момента няма решение, а ние само си говорим и нищо не можем да направим. В същото време, девойката, която даде това мнение, се включи в работната група

    Велико Търново – 8 февруари, петък

    Присъстваха около 30-35 човека (без абсолютно никаква реклама на срещата), преобладаващо от Бялото братство. След края на срещата се сформира работна група. Трябва да се работи за организиране на среща във ВТУ по-нататък. Основната идея ни се даде след приключване на срещата – когато говорим само за строителство и незаконно строителство, ние точно това привличаме да се случи, следователно трябва да изместим фокуса на своите послания и да ги направим позитивни. Други идеи: да искаме референдум за строителството в Рила; инвеститорите да бъдат накарани да строят екологично; да се направи комитетска мрежа като по времето на Левски, която с натиск отдолу да постигне успех Бялото братство в Търново също стига до извода, че на Паничище няма да има само път и лифт и че трябва да се действа.

    Като поука за нас – сериозно да помислим върху визията и посланието.

    Общи изводи:

    Видя се, че навсякъде има готовност за обединение и активна работа. Хората се събуждат. В тези условия е важно да се завърши работата по визията на кампанията, за да се формулират конкретни цели. Има хора, които искат конкретни задачи, и ние в момента им предлагаме такива без да имаме цялостен поглед върху целите, които искаме да постигнем и средствата, които да използваме. Според мен краен срок за формулиране на всичко това е събирането за Трети март и похода до Шипка. Всички създадени по градовете работни групи трябва да бъдат включени в изработването на визията, стратегията и целите. Засега за основа имаме следното предложение за визия, което измислихме по време на турнето: „Рила и природата на България са съхранени. Гражданите с подкрепа на властта използват разумно природните ресурси като развиват алтернативен туризъм и биологично земеделие, запазвайки българските традиции и култура. Гражданите активно защитават своите права и интереси в реален диалог с властта.” Трябва да има дискусия по тази визия и след като я формулираме окончателно, да я преведем на езика на конкретни цели и действия.

    Относно протичането на презентациите:

    - задължително да прожектираме филма, който е много въздействащ. Във Велико Търново хората не спряха да се възмущават през цялото време.

    - да излъчим позитивно послание – само че при това не можем да пропуснем частта със закононарушенията, защото това е основната фактологическа информация, която предаваме. Предлагам в края на всяка среща да помолим хората за една минута да отправят своята мисъл към Рила, напр. да си представят езерата или връх Кабул без стълбове и лифтове, нещо такова...

    Чеклист за провеждане на срещи по градове

    Организиране на срещата

    Контакт с местната работна група, определяне на дата

    Намиране на зала – наем, адрес, начален и краен час

    Подготвяне и разпространяване на плакати, флаери и други средства за привличане на аудитория

    Подготвяне на прессъобщение до местните медии – 2-3 дни предварително

    Определяне на лице/лица за контакт

    Определяне на презентатор/и

    Уговаряне на пътуването

    Финансиране на разходите

    Настаняване (ако е с нощувка)

    Информационни материали

    Карти

    Синтезирана информация

    Подписка

    Стикери, брошури

    Дискове

    Снимки

    Техника

    Компютър

    Прожектор

    Колони

    Екран

    Фотоапарат и/или камера

    Провеждане на презентацията

    Да има налични на компютъра: филм за Рила, презентация, слайдшоу, песни „Рила пее” и „Планината”, други материали по желание

    Разпределяне на ролите за форум театъра

    Предварителна „загрявка” и настройка

    Формиране на работна група (или набиране на нови хора за нея, ако в града вече има)

    Задаване на конкретни задачи за работната група

    Изискване на обратна връзка от хората (или в рамките на срещата като оценка или в личен разговор след срещата)

    След срещата

    Последващо прессъобщение за резултатите

    Изпращане на мейл за благодарност към организаторите

    Поддържане на контакт с работните групи

    Прес скрийнинг

×
×
  • Добави...