Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Есенциите на д-р Бах. Често Задавани Въпроси - част 1

Забелязали сме, че едни и същи въпроси се задават отново и отново, когато говорим за Есенциите. Затова направихме списък от най-често задаваните въпроси, за да помогнем на хората да намерят бързи отговори.

Какво да вземам, за да излекувам астмата си?

Есенциите на д-р Бах не лекуват директно физически симптоми. От друга страна, астмата често се причинява от стрес и тъй като Есенциите третират отрицателните емоционални състояния, те могат да ви помогнат. Но за да определите кои са подходящи за вас, трябва да разберете какъв тип човек сте и какво е емоционалното ви състояние в момента, а да забравите за физическите симптоми.

Как да използвам Есенциите? Да ги пия ли? Да ги мажа върху кожата си ли?

Есенциите са във вид на течност, с прибавка на бренди за консервант. За да ги вземате, вземете едно шише от 30 мл, капнете 2 капки от всяка Есенция, която желаете да вземате, добавете догоре минерална вода и пийте по 4 капки 4 пъти дневно. Друг начин – капнете 2 капки в чаша вода и отпивайте на глъдки през определени интервали.

Чух, че Есенциите действат по-бързо, ако не се разреждат. Вярно ли е това?

Няма разлика в силата или бързината на действие, независимо дали ще ги приемате по 4 капки от разтвора или от концентрата. Във втория случай брендито ще е по-силно и това психологически може да ви въздейства и да ви кара да си мислите, че Есенцията е по-силна. Но това не е така.

Есенциите безопасни ли са за бременни? Доколко е безопасен алкохолът в тях?

Да, безопасни са. Ако имате притеснения, посъветвайте се с вашия лекар. Що се отнася до алкохола, количеството, което приемате, е твърде малко.

Колко бързо действат Есенциите? Колко бързо действат Капките за Спешна Помощ (КСП)?

Капките за спешна помощ обикновено дайстват доста бързо, защото се вземат в извънредни случаи, а не при дълбоко заседвали проблеми. Останалите Есенции също могат да подействат бързо, но ако се третира проблем, който е налице от дълго време, понякога могат да минат седмици или дори месеци, преди да усетите разликата.

Зная, че е правилно да се комбинират най-много 5 Есенции в едно шише. Искам да разбера как трябва да се постъпи, ако някой има нужда от повече от 5 Есенции? Правилно ли е да се капнат допълнителните Есенции в друго шише и да се взема ту от едното, ту от другоато?

В същност, доста обичайна практика е да се дават 6 или 7 Есенции заедно по едно и също време и това е препоръчителният максимум. Знае се, че д-р Бах в два случая е давал 9 Есенции наведнъж, но да си припомним, че той е имал хиляди пациенти в продължение на много години. Много често хората усещят, че имат нужда от много повече – 12, 15, 20 Есенции или дори повече. Препоръчваме ви да не правите две шишета с по 6 есенции във всяко, а вместо това да сведете комбинацията до 6 или 7. За да направите това, помислете как се чувствате в момента лекувайте сегашното състояние. Така че, ако вашите 12 есенции включват 5, които се отнасяд до това, как сте се чувствали вчера, или миналата седмица, или преди 10 години, по-добре ги оставете засега. Лекувайте основните чувства, които изпитвате в момента и когато есенциите се справят с тях, можете да се върнете към останалите, които са заседнали по-дълбоко.

Каква е вероятността да се получи реакция във вид на обриви, например от Гарванския лук или Дивата ябълка и как се премахват?

Есенциите действат, като отмиват отрицателните емоции и чувства. Понякога емоциите, които лекуваме, са били потиснати за известен период от време и за да ги изчистим, трябва да ги извадим от организма. В редки случаи това може да се прояви като обрив или да избликнат неочаквани емоции. Ако това се случи, не трябва да му обръщаме внимание и да продължим да вземаме есенциите.

Има ли други готови комбинации освен Капките за Спешна Помощ (КСП)?

Единствената готова комбинация са Капките за Спешна Помощ (КСП), които са приготвени от д-р Бах, за да обхванат всички обичайни реакции, които хората изпитват в състояние на криза или при извънредни ситуации. Те са замислени да бъдат индивидуалният пакет за емоционална бърза помощ в аптечката, но не могат да заместят 38-те отделни есенции, затова веднага след като кризата премине, по-добре е да следим индивидуалната реакция, отколкото да продължим да даваме КСП за неопределено дълго време.

Също така, било неправилно да приготвим, например, комбинация, подходяща за всички, които се явяват на изпит или за всички, които са в депресия, защото няма двама души на света, които да реакират абсолютно еднакво, затова най-добре е да избираме еденциите индивидуалноу вместо да обобщаваме.

Казаха ми, че мога да вземам Гарвански лук едновременно с КСП. Тъй като Гарванският лук е една от съставките на КСП, защо трябва да вземам и двете?

КСП е комбинация за кризисни моменти – тя ви е под ръка, когато ви случи нещо лошо. Така че, ако току- що сте чули лоша вест, ще вземете КСП, защото те най-вероятно ще бъдат в джоба ви. След това, ако се окаже, че шокът е изключително силен, ще продължите с Гарвански лук. Можете да вземете и двете заедно – няма да ви навреди – но КСП са подходящи в началото на кризата.

Случаите, когато можете да ги вземате заедно, обикновено смесени в едно шише, е когато страдате от чести пристъпи на паника (КСП) и това ви връща към някаква травма в миналото (Гарвански лук). Тогава това е точната индикация за двете есенции.

Най-общо казано, можете да приемете КСП като единична есенция със собствени индикации, отколкото като комбинация от 5 есенции.

Използвам КСП във вид на крем за екзема на пръста ми. Но до момента състоянието ми се влошава. Трябва ли да спра лечението?

Някои екземи се повлияват зле от какъвто и да било крем. Ако КСП -кремът ви влияе зле, спрете да го използвате и вместо него капнете КСП на капки и Дива ябълка в чаша с вода и измивайте болния участък няколко пъти дневно.

Колебая се дали да вземам Върбинка за мускулно напрежение – правилен ли е изборът ми?

Върбинката е подходяща за хора, които са свръхентусиазирани в работата си или се въвличат в различни каузи, борят се за някакви принципи или пък имат пламенно чувство за справедливост. Тези състояния могат да им причинят напрежение и да не им позволят да се отпуснат и да си починат. Ако това е причината за вашето мускулно напрежение, тогава Върбинката е подходяща за вас. Но ако напрежението е причинено, например, от страх, то тогава е по-добре да вземате Мимулус или Трепетлика. Ако причината е нетърпение, то тогава се нуждаете от Слабонога. Ако сте напрегнати, защото се пресилвате, може да се нуждаете от Дъб, Изворна вода или Бряст. С други думи, за да определите коя е вашата есенция, трябва да забравите за физическите симптоми – мускулното напрежение – и да се попитате как се отнасяте към нещата и какъв тип човек сте.

Как ще определите дали дадена есенция е подходяща за определен човек, когато той седи срещу вас?

Просто като разговаряме и слушаме. Ключът към определянето на подходящата есенция е да попитаме как се чувства пациентът в този момент (в по-голяма степен, отколкото как се е чувствал вчера или миналата година) и също така да определим какъв тип човек е. След това определяме подходящата есенция.

Например, представете си как някой ви казва, че се притеснява по повод предстоящото интервю за работа и тревогата му се проявява като раздразнение към членовете на семейството му, ако не правят нещата, както той ги иска. Тогава подходящи ще бъдат Мимулус, за да се справи със страха и безпокойството и Бук заради нетолерантността.

Понякога имам страхове през нощта – от крадец, въображаем призрак и пр. – и не мога да спя. Дали трябва да вземам Желтак или Трепетлика, или и двете? Страховете ми включват и страх от тъмнината. Това Трепетлика ли е или Мимулус?

Отговорът е – зависи…

Ако чувате шум и си мислите, че е крадец, тогава това е страх от известен източник и трябва да вземате Мимулус или Желтак, ако наистина сте в ужас. Но ако страхът е изцяло въображаем – обикаляте къщата, не намирате никого, но все още се боите, че там има “нещо” – това говори за Трепетлика.

На практика може да се окаже, че имате нужда и от двете, тъй като и двата вида страх може да присъстват едновременно.

Бих искал да си изясня есенцията Сладък кестен. Каква е разликата между депресията от типа Сладък кестен и тази на Синап? И каква е разликата между нея, безнадеждността на Улекса и липсата на вяра у Горчивката?

Горчивката е подходяща при разочарование след провал. Например, кандидатствате за работа и не ви назначават. Казвате си “предавам се”, но след това се стягате и попълвате ново заявление на друго място.

Улексът е подходящ, когато сте твърде песимистично настроени. Нещо се е объркало и се предавате, защото няма смисъл да опитвате отново. За да използваме същия пример, кандидатствате за работа и не ви назначават. В състояние Улекс ще си кажете “това е, предавам се” и скъсвате останалите формуляри.

Сладсият кестен е съвсем различно нещо. Д-р Бах е включил Горчивката и Улекса в групата “несигурност”, защото и при двете проблемът не е същинска депресия, а по-скоро недостиг на вяра. Ако Горчивката и Улексът имаха повече увереност в успеха си, те нямаше изобщо да изпаднат в депресия. Състоянието Сладък кестен се появява, когато всички пътища са затворени. Представете си някой, който се е опитвал и опитвал да си намери работа. През цялото това време не е получавал заплата и дължи наем за жилището. Жена му и децата му гладуват. Няма пари за билети и не може да пътува, за да си търси работа, при това дрехите му са твърде износени и така или иначе едва ли ще го назначат. Хазяинът идва, за да го изхвърли от къщата. Това е абсолютно отчаяние, тъмната нощ на душата, когато всички пътища за преградени. Дори самоубийството не е решение, защото това означана да изостави жена си и децата си.

Когато разгледате състоянието Сладък кестен по този начин, веднага ще ви стане ясна разликата между него и Горчивката и Улекса.

Накрая, Синапът е подходящ, когато всичко в живота ни е наред, но въпреки това се чувстваме мрачни и като че ли някакъв облак е надвиснал над нас. Ако си послужим със същия пример, да речем, че ви назначават на работата, която наистина желаете. Би трябвало да бъдете въ възторг, но на душата ви е черно. Когато ви попитат “Защо си толкова мрачен?”, можете само да вдигнете рамене


източник: сборен материал

превод: Светлана Николова

Материлът е специално предоставен за читателите на портала от д-р Тодор Господинов - Бах терапевт

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...