Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    62
  • коментара
    103
  • прегледа
    58833

22 март 2009 г - Молитвената програма във Варна


Иво

824 прегледа

Шест сутринта е, братският салон във Варна е препълнен, атмосферата - молитвена. Започват песните и молитвите на Бялото Братство. Всички сме изправени на крака и мълвим свещени думи - думи за мир, за чистота и красота. Потапяме се в свят на хармония и щастие и се молим той да проникне в сърцата и умовете на всички хора по Земята.

Започна беседата "Идеалния човек":

"Ако сте нервен, неразположен, раздразнен, започнете да пеете тихо, гласно или мислено, докато смените състоянието си. Музиката, пеенето помагат за развиване на дарбите в човека. Всички велики, гениални хора, които са минали през големи страдания и изпитания, са били музикални..

Доброкачествена свещ е тази, която гори без пушек, не се топи бързо, не капе, не се пресеква – пламъкът на свещта трябва да бъде ясен, светъл и чист. Каквито са качествата на идеалната свещ, такива са и на идеалния човек – идеалният човек свети като свещ....

Недостатъците на хората хвърлят сянка върху съзнанията им и ги помрачават. Недостатъци в Природата не съществуват – те са в мисълта на човека; ако успее да ги изхвърли от мисълта си, човек става чист и светъл. Следователно искате ли да се доближите до образа на идеалния човек, не дръжте в ума и в съзнанието си недостатъците на хората. Колкото по-малко се спирате върху недостатъците на хората, толкова по-близо сте до образа на идеалния човек...

Mнозина мислят, че за да се простят греховете им, трябва да правят големи добрини или да станат видни певци и музиканти. В човешкия свят е така, но в Божествения свят не се иска много нещо от човека. Достатъчно е той да попадне в една от гамите на Природата, за да започне да пее. Истинското пеене подразбира мисъл – като мисли право, човек може да пее. Следователно, щом станете сутрин, започнете да пеете мислено или гласно, но без колебание и съмнение в себе си – не казвайте, че не можете да пеете. Чрез пеенето вие влизате в основата на Живота – сам по себе си Животът е музика и хармония. Човек е изпратен от Небето с музика и песен, следователно музиката не е чужда за душата му – той е потопен в музиката и на това основание може да пее и да свири. Той трябва да направи крачка назад, да се върне в своето първично състояние на музика и песен, на хармония и мелодия и оттам да тръгне напред.

Като знаете това, дръжте в ума си мисълта, че Животът е музика и песен – всичко в Живота е добро и хармонично."

Беседата завърши и остави в нас малки житни зрънца, които един ден ще избуят в житните класове на новия живот.

След наряда, направихме шестте упражнения. Въпреки силния вятър и студа имаше и Паневритмия с жива музика - цигулка и китара. Звуците и думите на Паневритмията оживяха в нас:

Първият ден на пролетта,

първият ден на радостта,

първият ден на любовта

носят сила и живот,

носят сила и живот......

Нека мир и любов в сърца ни да царува,

доброта, милосърдие в нази да живей.

Светлина и веселие навред да грей.

Светъл празник на всички приятели!

2 Коментара


Recommended Comments

Зравей Иво,

Макар и много далече от Варна, прочитайки написаното от теб, аз се почувствах като участваща в Празника на Пролетното равноденствие във Варна, за което безкрайно ти благодаря. :sorcerer::sorcerer::sorcerer:

Линк към коментар
Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...