Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    42
  • коментар
    1
  • прегледа
    8979

За Божията Воля


АлександърТ.А.

1062 прегледа

Quote----on 28 Mar 2007 - 12:51, said:

За кой от всички Богове говорите?

Звучи ми като наставление на строг баща към неговите непослушни деца. Мисля, че тая представа за Господ може да е характерна за децата или за неуките, но за вас.... Догми, религиозна словесност и какво ли още не. Хилядолетни наслоения и упорства на мисълта... Не знам. "Божията воля" каквото и да Е за другите, за мен е символ на страха или копнежа по безотговорност. Стрела на копнеж и воля за гибел. Да ме прости Ницше, че го цитирам. Нямаше начин.

-----

Приятел на Портала

Публикувано: 28 март 2007 - 13:22

Божията Воля изключва свободната воля, а тогава защо има и крайна цел на живота.

Бог е висше проявление на егоизма, и оправдание за ленността на Духа.

Да ме простят , ------- ,че цитирам техни , вече неактуални , поради давност , мнения . Правя го защото това е и сега съществуващо мнение .Във времето , когато убеждават децата ни да имплантират технологии в телата им , ние продължаваме да дъвчем едно и също .Кому е нужно това ? Защо не можем , като деца , с чисто съзнание да гледаме света непредубедено?Защо описвайки този свят се хващаме за думите като за спасителни сламки , забравяйки , че те са само опит за описание , нищо повече . И поради това , трябва да ни интересува идеята (духа) на казаното , не отделната дума .

-----,,Аз не вярвам в Бог и от там за каква воля може да се говори"------

-----Много добре , значи може да мисля че вече , можеш да разсъждаваш . Поел си кормилото в свои ръце .Значи тогава ще живееш добре , нали си съзнателен . Значи можем да прескочим приказките за индивидуално построения живот . Това за нас е минало . Сетил си се , че като човек си клетка от човечеството .Че даже и царя на хората , е зависим от тях . Най малкото , да доказва величието си . Опитал си истината , че се живее добре и с малко , и с много . Разбрал си че ключа е в отношението ти ? Или не ? Ясно ли ти е че всяко нещо може да те наранява , а може и да те радва , да те довежда до екстаз ? Може би вече разсъждаваш как да работиш за другите , как да се раздадеш на нуждаещите се?

-----Чакай малко . Сега имам едни проблеми за решаване .Като ги оправя , има време , ще видим.

-----Даа , има още да се учи . Но докато почиваш , помисли твоите проблеми не са ли проблеми и за други хора ?Не е ли по лесно заедно да ги решите , като намерите обединяващи идеи ?

Света е жив и за да сме добре трябва ние също да сме живи , будни за проявите му .Поради особеностите на човешкия ум ,за нас Бог е само една обединяваща идея , която можем разумно да употребим , за самоусъвършенствуването си . Сега Бог е единствената обединяваща човечеството идея .Но различните думи употребявани за това ни правят подозрителни . Неразбирането , направо невиждането , на общата основа на живота , ни разделя . Страха за оцеляването на ,,Аз" прави проблема .Можем да се впуснем в разглеждане на всяка житейска ситуация и търсим причината за неудачите , но това е вече направено от множество мъдреци преди нас . Време е да решим , ще защитаваме ли това ,,Аз" което смъртта ще ни отнеме и чиято защита ще погълне времето ни . Или ще се впуснем в практическото изучаване на Любовта . Научната философска мисъл отдавна третира страха не като отделен феномен . Той е просто липса на Любов .

{--Мощна е човешката мисъл! Ако вярвахте в Христа, както трябва, вие можехте да изпълните Неговия закон. Обаче, повечето хора гледат на Христа, като на историческа личност, живял на земята преди 2000 години. Това е механическо разбиране. Бог живее в сърцата и в умовете на хората и до днес. Той прониква цялата вселена, във всички светове: на Слънцето, на Венера, на Сатурн, на Юпитер. Бог обръща внимание и на най-малките същества, разговаря се с тях, урежда отношенията им с по-големите същества. На човека, като на разумно същество, Той е дал повече блага и им казва: Бъдете всякога разумни и добри. Проявявайте любовта си към всички живи същества. Това е новото верую, което трябва да прилагате. Като го прилагате правилно, лицата ви ще светят. Всички ще познаят, че ние сме с Христа. – Вярваш ли в това, което проповядваш? Вярваш ли в Господа? – За мене не е важно, в какво вярвам. Важно е, че аз мога да разделя хапката си със своя брат. – А леглото си? Стаята си? – Всичко мое мога да разделя със своя брат. Важно е, че аз нямам свое легло, нямам своя стая. Ако бих имал нещо мое, всичко щях да разделя с онзи, който се нуждае. Утре ще дойдат да ми кажат: Излез вън, напусни стаята. Обаче, аз имам едно място, в което мога да приема всеки нуждаещ – то е моето сърце. Аз се моля за повдигането на всяка душа, за благото на всички живи същества, без да знаят те. Моето желание е да се молим един за друг. – Как ще се молим един за друг? – Ще се молите с любов, от дълбочината на сърцето си. Аз съм виждал, как по-голямото дете се моли за братчето си, да го прости майка му. То хваща майка си за ръцете и я моли, да не наказва братчето му. Майката обича децата си, но като види, как и те се обичат, тя е готова да прости на детето си.

Мъже и жени плачат за Христа, а там някъде страдат Христови братя и сестри, ходят голи и боси, продават своята чест, без да се трогват за тях. Питам: Какъв смисъл има тогава християнството за нас? Не е въпрос, че един човек може да оправи света, но ако мисълта за Христа, за Неговата Любов проникне в душата на всички живи същества, светът в един момент ще се оправи. Днес Бог говори на всички души, които искат да живеят по нов начин, които искат да приложат любовта.}

http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=624

Ако Бог е всичко , то Неговата Воля е всичко случващо се . Не е ли време да признаем че когато харесваме някого и той ни отвръща със същото .Това е , което се случва и е добре да го видим и практикуваме .Ако се мислим за съзнателни , хора със свободна воля , защо да чакаме някой да ни обича .Цветята , растенията чакат , животните търсят , съзнателния човек се учи да дава .

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...