Jump to content
Порталът към съзнателен живот

solej

Участници
  • Общо Съдържание

    453
  • Дата на Регистрация

  • Последно Посещение

  • Days Won

    3

Репутация Активност

  1. Like
    solej got a reaction from АлександърТ.А. in Проблем при захранването   
    Мисля,че вече се ''срещнахме'' на друго място и ти отговорих /дано не се лъжа/.Проблемът ти не е от най-тежките /на първо четене/.Случва се и на хора ,които не правят режим.
    Случилото се с теб потвърждава ,че съм бил прав ,когато апелирах дори вегетарианци да се подготвят за режима /психически и физически/.Житният режим не е хоро на мегдана ,на което можеш да се хванеш или пуснеш ,когато си искаш.Но май и за там трябва поне малко физическа подготовка.
    Житният режим не е ''строг'' като хранене,но не може без добра подготовка и захранване/Ако някой го е направил -или има много здрав организъм ,или не е забелязал ''пораженията''/.
    Успокой се,защото част от ''горчилката' 'може да е и на психическа основа.


  2. Like
    solej got a reaction from Розалина in Шестте + 1 упражнения преди Паневритмия   
    Наистина упражненията на Учителя са чудесни. Подчертавал съм го в много постове. Затово много години съм се старал повече хора да разберат тяхното значение за физиката и психиката ни. Макар че и за упражненията, както за Паневритмията, има спорове за някои от движенията. Ако някой желае, може да разгледа и видео ТУК.

    Искрено се надявам и видеото, което тази година бе заснето край Седемте рилски езера, да бъде монтирано и представено пред хилядите потребители на братските сайтове.
  3. Like
    solej got a reaction from Nicki64 in Шестте + 1 упражнения преди Паневритмия   
    Наистина упражненията на Учителя са чудесни. Подчертавал съм го в много постове. Затово много години съм се старал повече хора да разберат тяхното значение за физиката и психиката ни. Макар че и за упражненията, както за Паневритмията, има спорове за някои от движенията. Ако някой желае, може да разгледа и видео ТУК.

    Искрено се надявам и видеото, което тази година бе заснето край Седемте рилски езера, да бъде монтирано и представено пред хилядите потребители на братските сайтове.
  4. Like
    solej got a reaction from Nicki64 in Шестте + 1 упражнения преди Паневритмия   
    Най-хувавото е ,че една мечта се превръща в реалност.Аз поне 15 год.се опитвам да докажа ,че в Учението има не само Паневритмия,но и много упражнения.И то лесни за изпълнение.И много български.Преди около 9 г.едно обединение на братските групи ''роди'' книгата с окултни упражнения.
    Тази година с огромна радост приех новината ,че имам доста съмишленици и са направени снимки на голяма част от упражненията.
    Приятно е ,че вече има и групи,които се организират и ги играят .
    Не знам дали аз съм човекът ,който най-добре може да посочи положителните ефекти от упражненията.Може би ключовите думи след тяхното изиграване са са ХАРМОНИЯ,СИЛА,СПОКОЙСТВИЕ.
    Но аз пък мога да представя един от екипа ни /с него започнахме да правим сайта ни/,който обеща да реализира мечтата ни на практика и го направи край Седемте рилски езера..Той бе един от тези ,които се снимаха във видеото.
    ЕТО ГО И НЕГО:

    http://www.bratstvoto.net/vehadi/menu/b4/21up/21upr1a.html
    Ако някой желае,мога да му дам е.майла ,на който може да му пише за подробности.Според мен той е един от най-добрите учители .Под негово ръководство много често в Пловдив се играят упражнения на Учителя .
  5. Like
    solej got a reaction from Ани in Покана за ХХI-ят младежки събор на Бялото братство на Мадарски конник, 24-26 май 2013 г.   
    Eто телефоните: +359 - (0)87 / 8724111     +359 - (0)89 / 8724888
    Внимавайте за кърлежи и змии....
  6. Like
    solej got a reaction from Ани in Покана за ХХI-ят младежки събор на Бялото братство на Мадарски конник, 24-26 май 2013 г.   
    Има ли номера на мобилни телефони с 11 цифри? Според мен-не.
    /Къмпинг: Жана: 08987724888/
     
    Имате ли информация за тази връзка?
  7. Like
    solej got a reaction from Inseparabile in Житен Режим. Грухано или негрухано жито?   
    За изключенията ,които превръщаме в правила

    Вчера бях на гости на приятели, които познават добре идеите на Учителя Петър Дънов и историята на Братството.
    Решихме да коментираме предстоящия Житен режим .Оказа се ,че не сме съгласни с датата на започване на режима, защото така той ще се провежда /прави/ основно в Риби /вместо във Водолей/ и най-вече -препоръката да се използва грухано жито. Факт е ,че едно разрешение да се ползва такова жито поради някакви здравословни причини на конкретен човек ,който е бил близо до Учителя, днес се превръща в правило.Въпреки че тези ,които познават Учението на Учителя ,много добре знаят,че той няма да допусне да ядем нещо,което е продукт на насилие.А ''грухано'' буквално означава ''бито'',А и всеки от нас ,който има някакви духовни знания, прекрасно знае, че съществува ''памет на материята''. И може би е назрял момента за сериозен дебат относно това как трябва да бъдат ограничени изключенията, свързани с правенето на Житния режим.За да не се стига до там да ни се препоръчва да ядем 1 кг .пчелен мед за 10 дни./Мединските препоръци са за половин килограм/.
    Така е и с някои упражнения ,с някои елементи на Паневритмията...''Моментна снимка'''и хоп-правило...Не вярваме ли прекалено много на казаното или написаното от някои братя и сестри, които са били покрай Учителя/моето уважение към тях/ ? Не трябва ли да сравним казаното от тях с други примери от братския живот и най-вече- с принципите ,които можем да открием в Учението.
    Нека се опитаме да не превръщаме изключенията в правила.Те може би са валидни за малцина ,но ние създаваме правила за мнозинството от последователите на Учителя.А това често ги обърква.Едно четат в беседите ,а друго откриват ,когато идеите се реализират на практика.
  8. Like
    solej got a reaction from Eлф in 20.12. Игнажден   
    Игнатий се превежда ''пламенен''/ от латински/.Затова днес имен ден празнуват всички ''пламъци и огньове'' /Пламен ,Огнян..../.Може би и Пламъче трябва да празнува.Макар че това е само име за нета.
  9. Like
    solej reacted to Florestan in Житен Режим. Грухано или негрухано жито?   
    Така и не намерих по-добра тема, в която да сложа това мое мнение от темата за лимеца. Това, което се случи впоследствие в тази тема бе, че се дискутира надълго и нашироко има ли ГМО жито или няма, но така и не се стигна до никаква дискусия за това доколко е удачно да се мисли, че лимецът е добър заместител на житото. Ако модераторите предпочитат, може да направят нова тема от този въпрос.
    Иска ми се да прецизирам още малко позицията си. Тази година, в Братската къща се продаваше лимец вместо нормално жито - поне когато аз попитах за това. И така без особено замисляне сякаш "новооткритите и новодоказани" хипотези се присъединиха към нещо, което само по себе си няма отношение към каквато и да е идея за заместване или подобряване на житото. За мен така и не е ясно доколко е удачно всичко, свързано с идеологията около новооткрития лимец да има отношение към житния режим, който така или иначе не взима изрично предвид възможността в един момент вместо жито да се използва нещо друго. Тук особено важни са въпроси като следните: когато се предпочита лимец пред обикновено жито, с това е възможно да се показва, например, че е важно и "в духа" на положителното, което носи новото време, да се набляга на лимеца и дори може би да се предпочита той пред житото в някои ситуации. Така ли е всъщност? А все пак, ако това беше толкова важно, нямаше ли сам Учителя да говори за това и да каже, че житния режим трябва да се прави с лимец и че от житото най-добро е житото от лимец? След като той е преценил, че това не е необходимо и обикновеното жито е достатъчно, то всъщност не излиза ли, че с този лимец ние едва ли не се отказваме да имаме доверие в това, че повече от обикновено жито не е необходимо за житния режим? А така не изпускаме ли един принцип, а именно, това да се задоволяме с малкото, което е достатъчно? Не излиза ли от това, че видоизменяме принципите, според които правим режима? А ако твърдим, че лимецът е по-добър от обикновеното жито, не излиза ли, че мислим, че новите открития могат да коригират и това, което ни е дал Учителя? Ако това не е така, все пак, когато много хора предпочитат лимец пред жито, за това има известна причина. Ако причината е в това, че лимецът е по-хранителен, то не върви ли това в посока, противоположна на идеята на режима, както съм написал по-горе? Най-малкото, ако се предпочита съзнателно лимец, не се внушава по този начин, че лимецът е необходим за този режим, че житото в сравнение с него е недостатъчно? След като Учителя не е агитирал нищо за лимеца, който е съществувал и по негово време, не е ли логично да преценим, че важността, която отдаваме на предимствата на лимеца е по-скоро едно ненужно заблуждение? А не се ли получава отдалечаване от същността на един режим, ако при него наречен ненужното нужно? Нали за това е режим - да отсее ненужното. А ако се дефинира кое е ненужно и кое нужно, то тогава се дефинира и самият режим, нали така? В крайна сметка, доколко имаме основание да сме сигурни, че режимът с лимец също така може да бъде дефиниран като "житен режим", след като не е ясно дали Учителя би го одобрил?
    Това са основните въпроси - някои от тях перефразирах в няколко версии. И все пак - знаем ли какво правим при заместването на обикновеното жито с лимец, освен че се опитваме да адаптираме режима и да изберем продукт, който е екологичен, качествен, така, както някои разбират това понятие, и - все пак - някак ню-ейдж модерен и удобен за консумация?
  10. Like
    solej reacted to Диана Илиева in Лимецът - древното жито.   
    Ами аз не мисля, ами съм сигурна, че ГМ-жито няма.
    Другото, за хибридите - интересно, защо сте против тях? Ами че този процес на хибридизация си е съвсем естествен и си върви в природата от милиони години. Той дори е полезен - всички знаете, как ако нещо се размножава в много тясна популация (било растения, било животни) се изражда. Не случайно и хората не се женят вътре в семейството или близки роднини; не случайно много странните и чисти породи кучета страдат от специфични генетични увреждания. Хората от хиляди години се занимават с хибридизация, просто не е било такова името - всеки земеделец си е избирал семена от най-хубавия плод, който е дал необичайно добри показатели като реколта, често различна като цвят, вкус и т.н., просто кръстосването при опрашването се оставя на случайността и на вятъра, а сега едни хора с бели престилчици ходят с едни четчици и тампончета, за да сатане случайността малко по-систематична.
    Та, моля, недейте спекулира с тези хибриди. Плашите хора с балони, не с бомби
  11. Like
    solej reacted to Диана Илиева in Лимецът - древното жито.   
    Мария, това е твое мнение, което аз бих нарекла предубеждение - не се произнасяй така, все едно че е факт. Ще започна и аз като Антон, т.е Емил от Льонеберя - в твоя пост има поне 15 грешки, виждате ли ги и вие?
    Първо ГМ-жито наистина няма, ако все пак има, моля, докажи го - назови сорт, фирма производител. Флейксовете били направени от ГМ-жито - откъде разбра? Ако имаш предвид корнфлейкс, той е направен от царевица, която почти сигурно е ГМО, но не е жито; също така не е вярно, че е използвана ГМ-царевица, заради някакво улесняване (какво?) на производството на зърнени закуски - няма нито едно сортово описание, както и нито една реклама, че ГМ-царевицата се обработвала по-лесно на флейкс, а ако имаше и най-малка способност за такова нещо, бъди сигурна, че нямаше да го пропуснат.
    Пшеницата била пълна с нишесте - не е вярно, тя не е толкова богата на нишесте, спрямо други житни култури, да не говорим пък за картофите, които са предимно нишесте, обаче кой знае защо не ги правят на хляб, защо ли? (картофите са вкл. и по-евтини, като суровина). Глутенът е протеин, т.е белтък, а не нишесте, което по същността си е въглехидрат. Той не се е получил вследствие на хибридизацията на пшеницата, има си го просто, както впрочем и в лимеца. Работата е там, че все повече хора развиват белтъчни алергии, което е съвсем друга тема. За протокола - не само, че няма ГМ-жито, ами и хибридна пшеница не знам да има. Има селекции, да, но това са прави, стабилни сортове, а не хибриди. Обаче разни измислени сайтове и измислени специалисти, като г-н Елмазов, все говорят за хибридна пшеница - къде е тя, кой именно сорт пшеница е хибрид, нека и аз да разбера? Също така попаднах на уникално изречение - "Ще ви кажа само един факт – всички хибридни пшеници до голяма степен въздействат върху репродуктивните способности на човека със своята хибридност - със заника на своите способности да се размножават те влияят и на човешките възможности в тази посока." на същия този господин от тук. И това според него е ФАКТ?!?!? Че как разбра той, има ли изследване и как го направиха това изследване, след като няма хибридна пшеница. Цялото интервю е пълно с глупости. Но за съжаление не е само глупаво и смешно, това е злоупотреба с лековерните хора. Моля, не вярвайте на такива лъжеспециалисти и лъжеинформация.

    Да кажа нещо по принцип за хибридизацията на растенията, това е нещо съвсем нормално и естествено и цели не само високи добиви, ами и общо подобряване на показателите. Ако хората не селекционираха нови сортове от дивите такива, просто ние с вас сега нямаше да имаме нито домати, нито чушки, нито краствици, нито ябълки, круши и т.н., такива, каквито ги виждате в момента в градините си. Доматът е бил донесен от америка като странно декоративно растение, което завръзвало дребни червени плодчета, с размер между лешник и орех, с дебела, твърда ципа и пълно със семенца, почти без месеста част и блудкави на вкус. Краставиците - дребни, бодливи, семенчиви, силно горчиви ... да продължавам ли?
    Още преди много векове, хората забелязали, че ако посеят един сорт домати до друг и на следващата година посеят техните семена, то поколението е с много по-едри, или по-вкусни, или по-розови примерно плодове. И започнали да го правят умишлено. Това е то хибридизацията. Ако някой вижда тук нещо силно гадно, вредно, ненормално ... нека посочи какво е то. Това се получава и естествено в природата. Посредством естествената хибридизация се получава примерно по-студоустойчиво поколение или пък с по-привлекателни за животните плодове, които пък неволно способстват за разнасянето и разпространението на тези семена на по-големи територии.
    Това, че зеленчуците, които купуваме от супермаркетите не са вкусни, се дължи не толкова на селекцията и хибридизацията, колкото на условията на отглеждане. Домати или краставици, от същите сортове, отгледани при естествени, слънчеви условия в градина дават прекрасни вкусови качества. Е, наистина, за търговската мрежа има и селекции на по-твърди домати, за да не омекват бързо и лесно, да издържат на транспорт от дълбоките провинции до големите мегаполиси, но ... тук вече май ние сме си причината - защо сме се натъпчили да живеем в мегаполисите? За да имаме високи заплати? За да си купуваме глезотийки? На каква цена обаче? Болни и алергични, ние и децата ни. Колко от пишещите тук, уж от духовното се интересуват, а май без материалното на големия град не могат?

    Нека да кажа и още нещо - повечето от вас, ако ви дам едно съвсем обикновено жито, обаче пакетирано като био-жито, ще решат че ядат нещо съвсем различно. И т.нар. биомагазини просто са яхнали вълната на модата на биопродуктите и ви продават едни неща, на прескъпа цена, дето съвсем не е ясно какви са, като производство.
  12. Like
    solej got a reaction from Розалина in Поредното безумие. Попове срещу Учителя и Ванга?   
    Аз продължавам да се чудя защо продължавате да коментирате ''попската атака'' срещу Ванга и Учителя /май него нещо го позабравиха/.Ние имаме много по-важни задачи /като духовно общество и индивидуално/.Ако се молим ,пеем,играем Паневритмия... както трябва -това ще най-достойния отпор на клеветите .
    Вече е 21 век и сме в ЕС /с грантирани права/. Поне 20 години обесняваме кой е Учителят.Беше и втори в кампанията ''Великите българи''.Който е трябвало да разбере за делото на Учителя и за последователите му, е имал достатъчно възможности . Не бива да падаме до нивото на тези ''свети отци'',които искат да погалят Егото си .
    А който иска да ходи на църква и да вярва на такива хора -свободен е да го направи.Ние трябва да се стремим не към количество''членове'' ,а към качество/професионално и духовно/ на всеки ,който иска да е в братските среди .Такива ''кампании''са само ''съпътстващ шум'' по дългия ни духовен път.Този малък проблем е само временен и не е съществен.
  13. Like
    solej got a reaction from Дъгата in Поредното безумие. Попове срещу Учителя и Ванга?   
    Аз продължавам да се чудя защо продължавате да коментирате ''попската атака'' срещу Ванга и Учителя /май него нещо го позабравиха/.Ние имаме много по-важни задачи /като духовно общество и индивидуално/.Ако се молим ,пеем,играем Паневритмия... както трябва -това ще най-достойния отпор на клеветите .
    Вече е 21 век и сме в ЕС /с грантирани права/. Поне 20 години обесняваме кой е Учителят.Беше и втори в кампанията ''Великите българи''.Който е трябвало да разбере за делото на Учителя и за последователите му, е имал достатъчно възможности . Не бива да падаме до нивото на тези ''свети отци'',които искат да погалят Егото си .
    А който иска да ходи на църква и да вярва на такива хора -свободен е да го направи.Ние трябва да се стремим не към количество''членове'' ,а към качество/професионално и духовно/ на всеки ,който иска да е в братските среди .Такива ''кампании''са само ''съпътстващ шум'' по дългия ни духовен път.Този малък проблем е само временен и не е съществен.
  14. Like
    solej reacted in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Solej, бях впечатлена от свиренето на квартета в Плевен.Истинско удоволствие е да гледаш и слушаш музикантите.Определено Петьр Ганев е много добьр виртуоз, не свири, а медитира.Перфектно борави с инструмента, не се чува обертон, само музика и хармония.Така взима форте и пиано звученето, че преливат.С лькчето свири и то с цяла дьлжина, наслада за окото.Перфектно аранжиране на музиката на Учителя.Второ поколение музикант, талант.Много одухотворени са всички от квартета, да не забравя и сопрана- Пламена.
  15. Like
    solej got a reaction from helen in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Извинявам се на тези ,с които заедно се опитвахме да събираме материали за вестника ,който tтрябваше изцяло да е посветен на Мадарския събор.Това ни струваше доста усилия ,но се оказа ,че...вече такъв вестник няма .Всичките материали /текстове /са били за вестник ''Братски живот''.Няма нищо лошо в това ,но...ако бяхме предварително информирани.Но по-неприятното бе ,че материалите са били двойно повече и се наложило да бъдат отхвърлени голяма част от тях.Аз предоставих текстове за:окултно земеделие /изпитани от мен през годините/,за наряд за лекуване /с песни,молитви и формули/ и списък с най-необходимото за Рила/който е помогнал на много хора ,които нямат опит/.Ако това няма практическа насоченост и полза......Най-веселото бе,че част от броят бе на....Шуменската група.
    Поради нежеланието си да наливам '' от пусто в празно '' и да не мога да изпълнявам ангажименти ,които не зависят от мен ,ще огранича писането си във форума до минимум.Ако някой има нужда от мнението ми ,може да ме намери лесно в нета.
    Имам и един призив към по-''обикновените'' приятели.Той е:''Опитайте духовните неща около вас да се случват и благодарение на вас.Не е достатъчно само да искате ,а и да направите всичко по силите си /в рамките на коректността/,за да го получите.И не се залъгвайте само с привидно''братство ,единство.!''
    Толкова от мен.Оставям Портала на спокойствие.
  16. Like
    solej got a reaction from Латина in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Извинявам се на тези ,с които заедно се опитвахме да събираме материали за вестника ,който tтрябваше изцяло да е посветен на Мадарския събор.Това ни струваше доста усилия ,но се оказа ,че...вече такъв вестник няма .Всичките материали /текстове /са били за вестник ''Братски живот''.Няма нищо лошо в това ,но...ако бяхме предварително информирани.Но по-неприятното бе ,че материалите са били двойно повече и се наложило да бъдат отхвърлени голяма част от тях.Аз предоставих текстове за:окултно земеделие /изпитани от мен през годините/,за наряд за лекуване /с песни,молитви и формули/ и списък с най-необходимото за Рила/който е помогнал на много хора ,които нямат опит/.Ако това няма практическа насоченост и полза......Най-веселото бе,че част от броят бе на....Шуменската група.
    Поради нежеланието си да наливам '' от пусто в празно '' и да не мога да изпълнявам ангажименти ,които не зависят от мен ,ще огранича писането си във форума до минимум.Ако някой има нужда от мнението ми ,може да ме намери лесно в нета.
    Имам и един призив към по-''обикновените'' приятели.Той е:''Опитайте духовните неща около вас да се случват и благодарение на вас.Не е достатъчно само да искате ,а и да направите всичко по силите си /в рамките на коректността/,за да го получите.И не се залъгвайте само с привидно''братство ,единство.!''
    Толкова от мен.Оставям Портала на спокойствие.
  17. Like
    solej got a reaction from Надеждна in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Ето предложение за основна тема на събора през 2012 г,: ''Песните в Духовно общество Бяло Братство''
    Може да се определят и следните подтеми /малки теми/:
    -Представяне на песните на брат Марин Камбуров.
    -Изисквания за реда на песните в духовните наряди на Братството;
    -Използване на някои песни в различни житейски ситуации /напр.при лекуване,искане на духовна помощ и др/
    -Показване /изпяване/ на песните с движения.
    Естествено ,това не пречи да се покажат десет упражнения от беседите/научени през годината/.Нека това да бъде друга тема.Така за няколко години можем да покажем повечето от упражненията от беседите ,/Упражненията,които не са много популярни./
  18. Like
    solej got a reaction from helen in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    helen ,имам представа колко ще ти струва таксито от Шумен до Мадара /хижата ,а не селото/.Обикновено е около 12 лева.Но съм чувал за цени 15 лева и други-10.
    Зависи от шофьора.Ето ти един телефон за такси /не пиша името ,за да не правя реклама/.054 800 142 Почти всички коли на тази фирма са по-големи и по-удобни.
    Можеш да попиташ ,за да не те заблудя.Цената е около 60 стотинки на километър.А километрите са около 20-22.Има и начална сума /около 60 ст./.
    С Огнян сме приятели,Той знае много за пеенето и може да бъде полезен. .
  19. Like
    solej got a reaction from helen in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Преди няколко минути ползвах такси на същата фирма.Попитах шофьора за цената на превоза до хижа ''Мадарски конник''.Отговори ми ,че е около 12 лв.
    Най -добре е да поръчате такси по телефона.Кажете ,че имате и багаж ,за да ви изпратят по-голяма кола, с по-голям багажник.
    Уточнете ,чи искате да стигнете до Мадарския конник ,а не до Мадара.Има разлика около 1-2 километра.А и шосето е в посока нагоре.Не е много приятно да се ходи с раница в посока Мадарския конник.Не е проблем да поръчате такси и за обратния път.Макар че можете и да ползвате пътнически влак от гара Мадара до Шумен и след това да продължите с бърз.Има и доста автобуси от Варна за София.
    Подробности за тях можете да намерите тук: http://avtogari.info/
  20. Like
    solej got a reaction from helen in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Ето предложение за основна тема на събора през 2012 г,: ''Песните в Духовно общество Бяло Братство''
    Може да се определят и следните подтеми /малки теми/:
    -Представяне на песните на брат Марин Камбуров.
    -Изисквания за реда на песните в духовните наряди на Братството;
    -Използване на някои песни в различни житейски ситуации /напр.при лекуване,искане на духовна помощ и др/
    -Показване /изпяване/ на песните с движения.
    Естествено ,това не пречи да се покажат десет упражнения от беседите/научени през годината/.Нека това да бъде друга тема.Така за няколко години можем да покажем повечето от упражненията от беседите ,/Упражненията,които не са много популярни./
  21. Like
    solej got a reaction from Дъгата in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Понеже някои явно не разбират защо съм против някои теоретични теми да бъдат основни за Мадарския събор,ще се опитам да се обоснова малко по-разбираемо.
    В момента много от беседите са в нета.Има и достатъчно търсачки.Ако искаш да разбереш нещо по някаква тема ,която е достатъчно ясна и не се нуждае от задълбочен групов коментар,можеш спокойно да намериш подходящата за целта беседа и да си я прочетеш.Аз не мисля ,че е нужно да доказваме или тълкуваме за себе си точно на събора какво е значението на Учението за славянството.Това представяне на Учението може да стане на някоя научна или духовна конференция.
    Затова по-удачно е да се подбират или някакви по-спорни или по-малко разбираеми за повечето братя и сестри теми ,или теми с практическа насоченост.
    Това не пречи да бъдат включени в програмата теоретични теми , след като има интересуващите се от тях.На Мадара има достатъчно места за четене /Ако не вали дъжд./
    Пиша тези редове не заради задоволяване на собственото Его .Аз съм взел достатъчно от много събори.А заради по-младите и по-неопитните.Имам доста голям опит с тях .Те са доста динамични и понякога нетърпеливи.Теориите трудно могат да ги привлекат.А нали не искаме това?
    Ако не вярвате на написаното от мен,просто направете едно допитване в нета.Аз знам за някои познати в нета ,които са разколебани дали да дойдат на Мадара заради началната дата и програмата.
    Искрено се надявам показването на 21 упражнения от Петър Ганев да ги привлече и да дойдат на събора.
  22. Like
    solej got a reaction from wonderful in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Понеже някои явно не разбират защо съм против някои теоретични теми да бъдат основни за Мадарския събор,ще се опитам да се обоснова малко по-разбираемо.
    В момента много от беседите са в нета.Има и достатъчно търсачки.Ако искаш да разбереш нещо по някаква тема ,която е достатъчно ясна и не се нуждае от задълбочен групов коментар,можеш спокойно да намериш подходящата за целта беседа и да си я прочетеш.Аз не мисля ,че е нужно да доказваме или тълкуваме за себе си точно на събора какво е значението на Учението за славянството.Това представяне на Учението може да стане на някоя научна или духовна конференция.
    Затова по-удачно е да се подбират или някакви по-спорни или по-малко разбираеми за повечето братя и сестри теми ,или теми с практическа насоченост.
    Това не пречи да бъдат включени в програмата теоретични теми , след като има интересуващите се от тях.На Мадара има достатъчно места за четене /Ако не вали дъжд./
    Пиша тези редове не заради задоволяване на собственото Его .Аз съм взел достатъчно от много събори.А заради по-младите и по-неопитните.Имам доста голям опит с тях .Те са доста динамични и понякога нетърпеливи.Теориите трудно могат да ги привлекат.А нали не искаме това?
    Ако не вярвате на написаното от мен,просто направете едно допитване в нета.Аз знам за някои познати в нета ,които са разколебани дали да дойдат на Мадара заради началната дата и програмата.
    Искрено се надявам показването на 21 упражнения от Петър Ганев да ги привлече и да дойдат на събора.
  23. Like
    solej got a reaction from wonderful in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Ето отговорът на музиканта Петър Ганев във връзка с 21 упражнения :
    ,, Моят баща - Пеньо Ганев - е бил в много тесен контакт с Учителя на Рилските лагери. Помагал му е, както в чисто битовите нужди, тъй и в организирането на колективни трудови дейности, екскурзии и др. Упражненията е научил лично от Учителя и заради неговата изпълнителност и изрядност в изпълнението им, често е бил приканван от него да застава отпред, за да го гледат другите и да ги изпълняват правилно. Той имаше атлетическо тяло, което поддържаше до дълбоки старини /96 год/ в идеална форма, благодарение на упражненията, които изпълняваше всяка сутрин. Аз и сестра ми Иванка играехме заедно с него цикъла от 21 упражнения и помним много добре движенията. И сега продължавам да ги играя.''
    Ако някой иска ,Петър Ганев е готов да му ги покаже на Мадара.Това може да стане на платото,след Паневритмията .Не мисля ,че има нещо лошо в това.
    Който има възможности ,може и да го заснеме.
    Добре е да знаем и неговото мнение.Още повече и че при правенето на диска някои от упражненията са се снимали след приемане на варианта ,който се е споделял от повечето хора от групата.Ако има разминавания ,те са в някои детайли и не са толкова съществени.
    Надявам се ,че след като край Белоградчик са останали доволни от показаното от Петър Ганев и от правенето на упражненията ,това да се случи и край Мадара.
  24. Like
    solej got a reaction from wonderful in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Към упражненията винаги е имало интерес,но индивидуален.Някои са по-популярни ,някои по-малко.Има и такива ,които са много популярни и се играят преди паневритмията.
    21 упражнения се показваха на Рила/много години/ ,но никой не ги беше записвал/въпреки молбите на някои от нас/..През последните няколко години се показаха и на Мадара /По настояване на няколко човека бяха включени в програмата/.
    Аз продължавам да мисля ,че те са малко позабравени за Братството /като официална ангажираност/.Огромно внимание се отделя на Паневритмията .
    Като изключение /за отношението към упражненията/ можем да посочим издаването на книга и заснемането на видео.Според мен това е недостатъчно.
    Скоро ще има Общо събрание.Нека се предложи и приеме една комисия ,която да отговаря за упражненията.Веднага се сещам за един приятел ,който може да я ръководи-Живко. Но може да е и някой друг.
    Ако в паневритмията зависиш и от другите ,то дали ще имаш полза от упражненията зависи само от теб. Друго голямо тяхно предимство е ,че повечето от тях могат да се играят вкъщи и през зимата.
    Опитваме се в братските сайтове да ги популяризираме /и тук ,и при нас/,но е много важно правилното им разгадаване.Защото дискът вече е на пазара ,а споровете за правилната игра на 21 упражнения продължава.
    А за историята на упражненията....Мисля ,че някои от тях са дадени лично от Учителя на бащата на Петър Ганев.И той после ги е показал на братята и сестрите.
    Но аз почти винаги съм се въздържал от исторически обобщения по отношение на Братството.По-важното ,че тези упражнения ги има и са много полезни.
    А за Мадара...да се настоява да има национална концепция за всеки събор и темите в програмата му да имат практическо приложение.Сегашната/за славянството/ е достойна за разискване в БАН.И спокойно може да се чете и вкъщи.
    Според мен е грехота да се пропиляват условията на Мадара за разискване и представяне на теории или ''сухи'' текстове.
  25. Like
    solej got a reaction from helen in 22-24 май в Мадара - покана за XIX-ия младежки събор на Бялото братство   
    Понеже някои явно не разбират защо съм против някои теоретични теми да бъдат основни за Мадарския събор,ще се опитам да се обоснова малко по-разбираемо.
    В момента много от беседите са в нета.Има и достатъчно търсачки.Ако искаш да разбереш нещо по някаква тема ,която е достатъчно ясна и не се нуждае от задълбочен групов коментар,можеш спокойно да намериш подходящата за целта беседа и да си я прочетеш.Аз не мисля ,че е нужно да доказваме или тълкуваме за себе си точно на събора какво е значението на Учението за славянството.Това представяне на Учението може да стане на някоя научна или духовна конференция.
    Затова по-удачно е да се подбират или някакви по-спорни или по-малко разбираеми за повечето братя и сестри теми ,или теми с практическа насоченост.
    Това не пречи да бъдат включени в програмата теоретични теми , след като има интересуващите се от тях.На Мадара има достатъчно места за четене /Ако не вали дъжд./
    Пиша тези редове не заради задоволяване на собственото Его .Аз съм взел достатъчно от много събори.А заради по-младите и по-неопитните.Имам доста голям опит с тях .Те са доста динамични и понякога нетърпеливи.Теориите трудно могат да ги привлекат.А нали не искаме това?
    Ако не вярвате на написаното от мен,просто направете едно допитване в нета.Аз знам за някои познати в нета ,които са разколебани дали да дойдат на Мадара заради началната дата и програмата.
    Искрено се надявам показването на 21 упражнения от Петър Ганев да ги привлече и да дойдат на събора.
×
×
  • Добави...