Jump to content
Порталът към съзнателен живот

стругар

Участници
 • Общо Съдържание

  76
 • Дата на Регистрация

 • Последно Посещение

 • Days Won

  1

Репутация Активност

 1. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Хората не притежават никаква свободна воля. Може да звучи малко грубо ама е така. Нашето бъдеще е като нашето минало - непроменимо. Всичките ни мисли, чувства и действия във всека една ситуация от нашия живот са предварително предначертани до последната секунда и до последния милиметър. Ние немаме собствена съдба, съдбата на целата вселена е обща, като един часовников механизъм.
  Това го знам от личен опит и от опит на некои мои познати.
  Като доказателства за тая теория са многобройните сънища, които сънувам и се сбъдват едно към едно на следващия ден и в по-редки случаи до една седмица.
  Сънувал съм цели събития, които нема как да се сбъднат с такава точност и прецизност ако хората имаха свободна воля.
  пример за сънища, сбъднали се 1 към 1:
  -срещи с хора на точно определени места
  -събития предизвикани не от обстоятелствата а от конкретни решения в конкретен момент на повече от двама човека независимо един от друг.
  - реакции, думи, емоции на хора в следствие на дадена ситуация, предизвикана наглед от "свободна човешка воля", а не от некакви неизбежни обстоятелства.
  - числа от спортния тотализатор
  - горски пожар, развитието му, точна посока на вятъра, пушека и абсолютно точно мое разположение и действия и разположението и действието на други хора и животни в период от 1 минута в която слънцето е закрито от пушеко и се смрачава.
  - и още безброй събития и ситуации, доказващи липсата на свободна воля, както и много ситуации, обясняващи се с телепатия и с подсъзнателно обработване на обстоятелствата и отделните детайли.

  пример от мои познати:
  - числа от тотото
  - сънуване на картина в казармата (месец преди постъпване в казармата), която немаше да бъде видяна на 7-мия месец ако не се беше случило сбиване, предизвикано от "свободната воля" на неколко човека.
  - срещи с хора.

  Примерите са много и обезмислят както теорията на случайността(числата от тотото), така и теорията за свободната човешка воля.

  Некои казват - имаме свободна воля, но определени важни съдбовни моменти не могат да се променят и избегнат. Това е напълно погрешна теория. Или всичко е плод на нашата свободна воля или всичко е предначертано. Не може двете теории да се съчетаят.
  Ние не сме сами. Около нас има и други хора със свои съдби и те нема как да се съчетаят ако имахме дори 0.0001% свободна воля.
  доказателство:
  Ако има катастрофа на магистралата и некой умре, хората казват - така му е било писано, предначертан е тоя съдбовен момент. Но за да се стигне до тая катастрофа имаме милиони варианти и проявления на "свободните воли" на стотици шофьори, изпреварвания, спирания за бензин, редене за вестник или кафе, преминаване на стадо кози и забавяне на движението... всичко е така навързано, че дори един от всички да имаше свободна воля и възможност за избор на неколко варианта в дадена ситуация, то съдбовен момент като смъртта на един човек би се избегнала.

  Въпросо тогава е - в кои ситуации човек има право на избор на повече от едно решение. Кога се проявява нашата "свободна воля" след като цели събития, произтекли от тая наша и чужда "воля" са предварително сънувани и предсказани да речем?

  Моята теория е такава - немаме никаква свободна воля, нашите мисли и постъпки, добри или лоши не зависят от нас и ние не носим кармична отговорност за тех, защото не сме виновни. Целата вселена има една обща съдба и не може да се промени.

  Ще се радвам да прочета опровержения. Искам некой да ми докаже че не съм прав, защото аз не мога да си го докажа. Имам само една теория, която може да опровергае тая, но нея нема да я споделям сега.
 2. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Изобщо не е сложен. При мен 99% от сънищата се сбъдват на другия ден. Отделните събития и отделните съдби са така навързани че никакво отлагане във времето не може да има. Всичко е изчислено до стотна.


  Ако "определени" събития са предначертани да се случат, покрай тех и в полза на техното случване ще се случат още хиляди дребни събития, заплетени едно с друго. Всички събития са навързани и ако едно от тех е с неизвестен и отложен момент на случване, покрай него ще се отложат още много други събития и събитията на много други хора. Ако ми е писано да убия човек тогава и на моята жертва ще му е писано да умре в същия час, тогава и на неговата жена ще е писано да остане вдовица а на децата му да останат сираци... всичко е свързано до най-малката подробност.

  Там е проблемо че аз съм се убедил в обратното. И "дали", и "как" и "кога" не зависят от нас.


  Дай ми пример за ситуация в която човек проявява своята свободна воля.

  Свето е такъв какъвто е, на нас може да ни се иска да е различен, но това нема да го промени. Ами ако е "мъртъв"? Ами ако е по-суров и непознат за нас отколкото предполагаме?


  Добре заварил.

  Не, другата ми теория е коренно различна от всичко познато.(поне за мен)

  Не мисля че некои хора могат да променят съдбата а други не могат. Или всички ще могат или никой нема да може. Защото ако некой който "може" се намеси - може да промени големи предначертани събития, които иначе немаше да са предначертани ако можеха да се подлагат на промяна


  А тоя кръстопът само пред "важни" събития ли се появява или е на всека крачка?
  Защото аз мисля, че натискането на копчетата на дистанционното и избора за коя да се ожениш са събития с еднаква тежест и ако има кръстопът за "големото" събитие тогава требва да има и за "дребното". И като цяло събитията не се делят на важни и маловажни. Всеки път като взимаш решение би требвало да имаш кръстопът и избор. Но за съжаление (или за радост) не е точно така...
 3. Like
  стругар got a reaction from feya in Кошмарите - как да се справим с тях?   
  Като малък всека нощ сънувах кошмари, беха толкова често и толкова страшни че и мен ме беше страх да заспя и се опитвах да стоя буден. "Спане" за мен беше лоша дума, синоним на "кошмар". Само като чуех думата сънуване и ме полазваха тръпки и в будно състояние. Като дете сънувах дяволи, извънземни, стари мрачни къщи... знаете в сънищата всичко е подсилено и усещанията са много реалистични и засилени. След неколко години тия кошмари се изместиха от други - сънувах че умирам, на сън знаех точен момент и секунда на смъртта и пак на сън броех последните секунди и чаках да видя какво ще се случи. Всеки път беше свръх реалистично а емоциите и усещшанията беха умножени по 100 в сравнение с подобна ситуация на яве.
  "Случайно" в мене попадна една библия, беше ми подарена от мой роднина, излежаващ дълга присъда в затворо. Бех чул че ако преди лягане четеш от библията кошмарите ще изчезнат. Четох... и нищо не се промени, все същите кошмари. Но една вечер "случайно" реших да сложа библията под възглавницата да видя какво ще стане. И кошмарите спреха! От тогава никога вече не съм сънувал кошмар, с изключение на един път, когато бех в планината, без библията. Сега и с библия и без библия кошмари нема. Но в същата нощ, когато спреха лошите сънища, започнаха пророческите. Не мога да кажа че промяната е заради самовнушение, че ще ми помогне тая книга защото аз вервах че при четене ще помогне, но не стана. Не се и надявах дори че след като я сложа под възглавницата всичко ще спре. Да кажа че вервам чак толко на писаното в новия завет пак ще излъжа, дори имам големи съмнения и не съм от тия, които могат да се нарекат сляпо и безвъсмездно вярващи.
  Просто всичко се случи така както е било писано да се случи, без видима причина.
 4. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Още едно доказателство, без връзка със сънищата.
  Да речем че аз имам свободна воля, мога ли ако реша със тая моя воля да убия човек? Е така, без причина, просто убивам човек. Ако моето дело е плод на моята воля, тогава смъртта на невинния човек плод на какво ще бъде? Знаем че нема случайности на тоя свят, но ако аз с моята свободна воля го убия, от негова гледна точка това ще си бъде една случайност, без вина да бъде убит, не е ли така? А колко съдби ще променя с тая моя свободна воля? Това са съдбите на страшно много народ. Ако на тоя свят има и свободна воля и предначертаност, но нема случайности, тогава горния криминален акт би бил един парадокс който нема как да се случи. Това доказва че има или само свободна воля или само предначертаност. А предначертаност със сигурност има, така че теорията за свободната воля автоматично отпада.
  Убийството е възможно най-крайната постъпка за която се сещам, но това може да е и всеко друго мое действие, което би променило чужда "предначертана" съдба...
 5. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Сценария не може да се промени, защото ако би могъл да се промени немаше да има такъв сън изобщо. Има и друго, требва ли да знаеш какво ще се случи и стремейки се да го избегнеш, чак тогава да проявиш свободната си воля? Защо в ежедневието, в разговорите, чувствата и мислите на хората не се проявява тая воля а евентуално ако знаеш бъдещето... Нема логика. А и такъв експеримент нема как да стане, от доста години чекам моменто да прецакам съдбата и да докажа за себе си че бъдещето може да се промени, но уви... Всичко е така подредено и навързано, че просто не се получава. Ако всичко е предначертано, тогава и нагласата ми да се опитам да променя непроменимата съдба също е предначертана и ще се получи парадокс ако наистина променя нещо. За съжаление повечето ми сънища са от един кадър - виждам нещо сънувано и това е, има и други много редки които траят неколко секунди, именно тех съм чекал за да си опровергая теорията но за сега безрезултатно.
  Веднъж сънувах че ръката ми е в кръв целата и си викам, това сигурно е пророчески сън, днеска нема да докосвам нож, не защото ме е страх от една рана а за да докажа че може да се избегне писаното. И какво стана... порезах се от консервена капачка, по най-наивния и "случаен" начин.

  А това с басейно ке го пробвам летото...

  За разлика от ясновидците, които според мен предричат най-вероятното, използвайки телепатия и различните обстоятелства, пророческите сънища са нещо много по-фино и черпат информация от друга база данни. Ясновидските предсказания често не се сбъдват, а и не може да се прогнозира изход от милиони възможни комбинации (като тото числа), докато в сънищата може и не малко хора го знаят това.
 6. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Просто предначертаността и свободната воля нема как да се съчетаят и да съществуват заедно дори и на теория. Ако имахме дори малко свободна воля щехме да можем да променим предначертаното непроменимо събитие. И в библията Исус казва, че всичко се развива по план. Дори слепия е слеп не заради свои грехове или греховете на своите родители а за да се сбъдне предначертаното. Казва още, че "и космите на главата ни са преброени" и че "и косъм не може да падне от нас без Бог да го реши", демек, никой не може да се намеси със своята свободна воля в твоята съдба и да я промени, само Бог ако е решил така когато е писал съдбите. Нещо такова беше, само пример...
 7. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  1. Защо мислиш че любовта е основен вселенски закон? Любовта във всичките и форми е нещо земно и човешко, дори любовта към Бог. Тия емоции и чувства немат никаква връзка с Бог. Бог не е нито добър, нито лош, и нема бела брада...

  2. Какво означава "нашата свободна воля и избор" да не са в хармония с "неговия основен закон"? Доказателства има много за това, че ние вършим неща, добри или лоши, "богоугодни" или "небогоугодни" не по наша воля. Убийства, изнасилвания, сбивания, грабежи са дела, продукт не на нашата воля и не на нашия свободен избор. Дай ми пример за проста битова ситуация, в която според теб човек има избор да наложи своята свободна воля и да вземе свободно решение?


  Виж сега, всичко е възможно, ние не знаем как е устроена и как точно функционира тая вселена. Но има човешки заблуди, религиозни вярвания и стари митове, които лесно могат да се опровергаят за да се поизчистят и поизбистрят нещата и да останат възможно най-малко теориите. Хората са много наивни и верват в това което им се струва най-приемливо, забравяйки че действителността може да е не такава каквато желаем да бъде. Това е основна пречка хората да разберат истината.
 8. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  В тая автоматизирана система Бог нема нужда от посредници за да упражнява своята воля над всички процеси във вселената. Щом Исус не е променил нищо в своята съдба, тогава има ли смисъл да говорим за стрелочници и...


  След като знаеш, че нема случайности, защо тогава твърдиш, че некои хора могат да оказват влияние(независимо на какво ниво) на събития със собствената си воля? Това е противоречие. Ако ти се намесиш със свободната си воля и промениш моята съдба по начин, немащ връзка с моята свободна воля, моите действия, моите мисли... тогава това означава пълна случайност на това събитие от моя гледна точка. Ето ти пример: - ако аз докато проверявам твоя опит в басейно, започна да се давя и ти със своята свободна воля предприемеш жертвоготовна постъпка и ме спасиш, тогава излиза че моето оцеляване се е дължало не на мои действия, мисли, предначертаности, а на чужди свободни решения. Ти можеш и да ме спасиш, можеш и да не ме спасиш и това нема да зависи от мен самия(невъзможно!). Това е примерна ситуация и възможно най-крайна, с цел да стане по-ясно, но може да се прояви в различни ситуации с различен сценарий, всеки път когато проявиш свободната си воля...
  Това е дискриминация, за едни така а за други онака, едни имат свободна воля, а други умират още на 2 години и немат възможност да проявят тая воля... За Бог всички хора и животни са равни. Затова или всички имаме свободна воля(проявявана във всеки един момент), или никой от нас нема такава.А моите и чуждите сънища и пророчества доказват липсата на такава.


  Едва ли Земята има свръхум. Не е и толко важно защо, как и от къде идват подобен тип сънища, по-важното е, че те доказват много. Не знам къде требва да се отиде за да се промени нещо, но факт е че това не се прави от хората и немам причина да твърдя, че нещо може да се промени.  Значи само 4 пъти в твоя живот си имал свободна воля да вземеш решение? Всичко останало което правиш, мислиш, говориш, чувстваш е напълно непроменимо. Е ако е така, какво пречи и тия 4 момента също да са от непроменимите?

  Опито е труден за изпълнение. Аз ако знаех кои сънища ще се сбъднат щех да ги променя и сам. Нали дадох примери, в повечето ми сънища сънувам нещо, което докато не се сбъдне аз не разбирам че става дума за него. Пример - пожаро - не сънувах самия пожар, а влиянието което оказа върху дадената ситуация. Всичко е така направено че е трудно да прецакаш системата. Системата е непрецакваема
 9. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Кои са тия места където съдбата подлежи на промяна чрез взимане на правилно решение? Ти делиш съдбата на един човек на подлежащи и неподлежащи на промяна моменти и събития? Значи само чрез достигнат самоконтрол требва да дочакаш събитие, подлежащо на промяна и чак тогава да упражниш върху него свободната си воля. Това означава, че всичко, което правим, мислим, чувстваме, говорим в нашето ежедневие не зависи от нас а е предопределено до най-малката подробност и само редки моменти от нашия живот подлежат на промяна(и то не от всеки). Излиза че повечето хора, никога нема да променят нищо в своя живот и ще вървят по релси и точно разписание. Това води до невъзможен парадокс:
  - съдбата на човек ще зависи от случайности. Ти със своето решение в даден подлежащ на промяна момент, искаш не искаш ще окажеш влияние и на съдбите на други хора, а това влияние от техна гледна точка ще бъде равно на случайност и "произвол на съдбата". А това в което съм най-сигурен е че нема случайности.
  Ако горната ти теза е верна, значи требва да изключим от нея теориите за карма, наказание за греховете, награда за добрините, заслуженост при бедите. Но също така требва да изключим и теорията за божията воля, която определя изцяло съдбите ни и пише сценария. И пак на преден план излиза случайността...


  Уравнението е: предопределеност + свободна воля = случайност и хаос.

  Може да е "известен" но не е "факт". Нито можем да сме сигурни, че изобщо имаме дух, нито можем да сме сигурни че той е в Божия дух (ако приемем че имаме дух). Това са само голи предположения.


  Въпросо е тая "активна промяна" кога се осъществява, на какво ниво, и колко често.

  Освен за непроменливостта на моята съдба, моите сънища доказват и непроменливостта на съдбите на хората, участници в тия сънища.
  А ти за да твърдиш, че си успял да промениш развитието на некои събития, би требвало да си знаел каква е техната предначертаност предварително, така ли е? И въпросо ми е, как си разбрал какво би требвало да се случи по разписание?
 10. Like
  стругар got a reaction from feya in Пророчески сънища   
  Аз преди 3-4 години сънувах коя тема ще се падне на кандитатстудентския изпит по история. От 14 възможни сънувах че се пада номер 9 и точно тя се падна. Не отидех на тоя изпит защото знаех че и 6.00 да изкарам пак немам шанс, поради слабата диплома от средното образование на балообразуващите предмети. Изводо какъв е? Пророческите сънища не са ни "дадени" специално от некаква висша сила като знак за да ни помагат и предупреждават а са плод на наши способности. "Висшата сила" не знаеше ли че немам шанс за изпито дори и при шестица? Искала е да ми докаже че има предначертаност на съдбата? Ами аз цел живот съм го знаел именно поради безброй подобни сънища и един повече или по-малко нищо не доказва.
  Почти всека нощ сънувам неща, кито на другия ден се сбъдват. Повечето пророчества са за дреболии от ежедневието но има и тотално разтърсващи...
  Те доказват липсата на свободна воля у хората, както написах в една друга тема. Когато момичето, изтеглило тема номер 9 бъркаше в листчетата тя не е имала свободна воля да реши колко, как, с каква сила да бърка и кое точно листче да изтегли. Когато сънувам срещи с хора на точни места, също всичко се доказва лесно: Разбрали сме се с Х да ми се обади като се върне от местото Z, като ми се обади се уговаряме и уточняваме да тръгнем в еди колко си часа и минути към дадено место решено пак в същия момент, минавайки по пътя със определена скорост и спирайки многократно поради определени обстоятелства в крайна сметка се озоваваме пред киното и с огромно учудване виждам как попадам в ситуацията от съня, 1 към 1 до най-деликатната подробност, срещайки човеко Y и виждайки абсолютно същите мимики, движения, същите думи, и същата моя реакция като в съня - голема изненада, все едно виждам призрак. Като се събудих се чудех защо ли в моя сън изпитвам такава голема изненада от срещата си с Y, а в крайна сметка се оказа, че съня повлия на моята реакция а събитието повлия на моя сън. Нещата са преплетени. Нима човеко Y не е имал свободна воля за да избере друг маршрут, друго темпо, да забави с 2-3 секунди даден престой по маршруто, да бъде задържан в малко по-дълъг разговор от хората с които тя се е срещала... Нима всичко по целата верига беше до секунда и до милиметър пресметнато и изчислено само за да се сбъдне сънуваното от мен тая нощ? Оказва се че или стотици съдби са програмирани за да се сбъдне поредния мой сън, или в действителност ние немаме никаква свободна воля...
 11. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Тука не говорим дали има смисъл или нема, дали на нас така ни харесва или не... ние не можем да нагаждаме истината според нашите прищевки.
  То и в библията го пише - лошите да си останат лоши а добрите да си останат добри, но лошия да не се опитва да прави добрини и обратно, защото ако топла и студена вода се смесят ще стане хладка и Господ може да ги повърне... нещо такова беше...
  Според мен да правиш добрини за да се подмазваш на Бог, за да му се натегаш и харесаш, за да ги правиш поради страх от наказание или поради желание за награда(било то на небето или в др. живот)... това за мен е подло. Ако си добър ще правиш добрини независимо дали за тех ще получиш награда, наказание или просто нищо. Само тогава ще се види кой е чист от вътре и кой е лицемер. Кой дава дарения поради гузна съвест или за да се подмаже на Бог и кой го прави поради вътрешния си морал.
  Имаме или немаме свободна воля, това нема да промени нищо. Ние сме си такива каквито сме и ако сме истински нема да се промени нашия живот, дори и след като научим, че нищо не зависи от нас.
 12. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Не спирай Диана,
  ти си на прага да достигнеш до истината

  Примеро със смъртта го дадох защото е по-ярък, но "смъртта" може да е всеко едно събитие, дошло чрез нашата воля, добро или лошо, което да промени чужда съдба(без това да е в следствие на неговата карма или божията предначертаност).
  Ако събитията с голема важност не могат да бъдат променяни чрез нашата свободна воля, това означава че дребните събития би требвало да подлежат на целенасочена от нас промяна. Дребни събития като това, какво и как казваме, къде и с каква скорост се движим и всичко, което мислим и решаваме да направим... но точно в техната непроменимост най-силно съм се убедил (не само аз при това).

  Да, живея от доста години с мисълта, че нищо не може да се промени. Но това не означава, че проявявам по-малка активност, че по-малко от преди се стремя да постигам плановете си. Означава само, че при голем неуспех не се сърдя на себе си нито на други хора, както и при големо постижение, не летя в небесата от радост и не се възгордявам, защото знам, че просто така е требвало да стане...
 13. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Не значи, но значи, че всички събития, свързани с предопределеното събитие, също са били извършени така, че предопределеното да стане както е било писано да стане. Това са стотици събития, свързани със сънуваното, а всеко едно от тия стотици(примерно число) е свързано и преплетено с други стотици събития... Аз в опити да разбера защо сънищата са се сбъднали съм търсил и проучвал събитията и действията на хората, участници в тоя сън-събитие, преди да дойде кулминационния момент. Мога да ти кажа, че наистина стотици са действията и събитията, които е требвало да не бъдат променяни дори със секунда време и милиметър разстояние, за да се осъществи съня на яве...


  И без да се молим, Бог отдавна е решил по какъв начин да стане всичко. Пак се спирам на библията, и там пише, че само Бог знае кога и как ще дойде свършекът на света. Бог е запланувал как да започне, протече и свърши всичко още в самото начало(ако приемем че е имало начало).
 14. Like
  стругар got a reaction from feya in Карма. Що е карма?   
  Причината за всички следствия е само една и само веднъж, предизвикана е от Бог още при създаването на света. От тогава до сега има само низ от следствия, част от които сме и ние.

  До това заключение стигнах преди години посредством житейския си опит, след това установих, че и в Библията пише нещо подобно (както и в други "свещени" книги), а още по-късно разбрах, че много физици и философи от миналото са стигнали до същите изводи, наричайки това "детерминизъм".

  Предопределеността е 100%
 15. Like
  стругар got a reaction from feya in Свободната воля   
  Не означава, но ако хиляди събития в продължение на седмици или месеци преди предначертаното, протичат по точно определен начин, без върху тях да се оказва дори минимална промяна, тогава каква е гаранцията, че в следващите седмици и месеци нещо ще се промени? Как го правим "всяка секунда", след като съм се убедил в обратното?
  И какво разбираш под "закон за кармата"? "Моята съдба е в следствие на мои постъпки и мисли в миналото" ли? В кое минало, минал живот ли или в сегашния? Ама нема значение, щом твърдиш че можем да променим съдбата на други хора, без за това да е виновна нито божията воля, нито неговата лична карма, тогава и ти признаваш случайността. Значи един човек може да бъде премазан с тир, да остави деца сираци, които да бъдат пратени в сиропиталище, да станат наркомани и престъпници, да свършат в затворо... и всичко това заради една случайност? ...която "законо на кармата" впоследствие "ще вкара в равновесие"...  Нема причини, всичко е в резултат от следствия. Ако тоя свят е имал начало, сътворение, значи това сътворение е причината за всички следствия.

  Те наистина си противоречат и който още не го е разбрал, едва ли ще го разбере и занапред. Това е все едно стрелките в часовнико да имат свободна воля. Нема как да имат свободна воля след като тия стрелки са завъртани от сложна система от зъбни колела, пружини, и всичко е точно изчислено.
  Всека една причина е породена от следствия. Не можете да го проумеете поради сложността и многобройните детайли в тия следствия-причини.
 16. Like
  стругар got a reaction from Nickelangello in Българите - филмът на Пламен Петков   
  Ние не знаем кога е формирано българското племе. Между древните цивилизации в Шумер, Египет, Китай, Централна Америка... има некакво свързващо звено. Всички тия цивилизации са строили пирамиди и са имали развита атрономия и астрология. Въпросо сега е - кое племе е пренесло цивилизацията из целия свят? Аз смятам че това племе е нашето племе. Защо мисля така:
  - единствения народ за който съм чувал че в древността се е заселвал в Китай, Шумер, Америка и Балканите(преди Аспарух) са българите. Пише го в "Джагфар Тарих", колко са верни тия летописи незнам, но отделни детайли са доказани, научно-обосновани.
  - един волжски българин - Абрар Каримуллин, през миналия век е доказал наличието на много прабългарски думи в езиците на индианските племена.
  - Ванга е споменавала, че в България са най-големите пирамиди, но не е дошло времето да бъдат открити.
  - Нема по-интелигентен, по-красив и физически издръжлив народ от нашия с най-силна духовна култура през вековете, и нема друг такъв народ изминал такива големи разстояния и създавал развити държави на много високо ниво. Нема кой друг народ да е пренесъл древната цивилизация из различните континенти...
×