Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Карма. Що е карма?


Иво
 Share

Recommended Posts

Здравейте,

В последно време, като че ли на всички им е ясно що е Карма. Мисля обаче, че нещата не са толкова простички, както ги представят по филмите и медиите.

 • Що е Карма според вас? А Дихарма?
 • Какви видове Карма има?
 • Как се прави?
 • Как се лекува/изгаря?

Иво

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 269
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравей, Иво!

Доколкото аз знам карма е натрупан опит от предишни прераждания, който има за цел да се употреби в настоящия живот.Може и да не съм разбрала както трябва. :hmmmmm:

Поздрав! :v:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Кармата е свързана повече с настоящият живот. Духът, който очаква поредното прераждане има знания само за харектера на изпитанията които го очакват, изестна последователност на важните за него моменти и личности. Това е всъщност кармата му, която обаче не е гарантирана. В зависимост от развитието му до момента - някои изпитания може да отпаднат, а да се наложат други - пак карма, но пренастроена може би. Това е според мен.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте, приятели!

Прав е Иво, че напоследък като че ли всички знаят какво е карма. Не ми се иска и аз да се впускам в тази тема. За мен е по-ценен някакъв личен опит, докосване до всичко, свързано с тази част от живота и съзнанието ни. С удоволствие бих прочела нещо.

Колкото до мен самата, след като прочетох в книгите на Лазарев, че човек може да се опита да "изгори" кармата си като сам проиграва в съзнанието си кармичните ситуации и преминава през тях, запазвайки любовта си към Божественото, реших да опитам... Е, не са нужни подробности, но ако го направиш искрено и грамотно, работи!!! Само че първо трябва да се вгледаш спокойно и трезво в себе си, живота и проблемите си като в ценен урок...

Желая много светлина и Любов на всички!

:feel happy:

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Чували ли сте за Повелители на Карма - божествени същества поддържащи равновесието на космичните дългове.

В началото на развитието си източната доктрина за Кармата е обяснявала тяхното съществуване и по тази причина тя се сблъсква с присъщият на Запад възглед за Божи съд.

В будистката мисъл - просветлението трябва да доведе човек до състояние, согато вече не се натрупва карма от какъвто и да е вид и ограниченията изчезват.

Link to comment
Share on other sites

Здравейте,

За мен темата за кармата е много интересна. Карма често се употребява като синоним на съдба - всеки носи своята карма. И в този случай думата е натоварена по-скоро с отрицателно значение.

Много логична е трактовката на Лазарев в "Диагностика на кармата" (книга, към която аз подхождам със смесени чувства). Там кармата е представена като система за саморегулация. Тя (кармата) е и отговора на това защо има толкова "неспаведливостти" в живота, т.е. неща, които възприемаш като нещастия и които на пръв поглед изглеждат незаслужени. Но според учението за кармата всичко ти се случва като отоговор на това, което си правил в миналите си животи и докато не научиш "урока" всичко ще се повтаря отново и отново.

Интересно е "пренасянето" на кармата върху децата ти или "наследяването" от родителите и прародителите.

Друг е въпросът за промяна на кармата. Лично моето мнение е, че много неща в живота са предопределени, но това изобщо не означава, че нямаш право на избор. Точно обратното - всеки съзнателен избор променя начинът , по който ще се развие живото ти, пр. нещо може да е предопредело да стане, но в зависимост от твое решение, то ще се осъществи след 1 или след 10 години.

Лично за себе си мисля, че моята карма е в това да се науча да не вкопчвам в земната любов, т.е. да не подчинявам живота си единствено на нуждата от любов и да се науча да бъда самостоятелна и завършена личност сама за себе си, с или без своята "половинка".

Каква е вашата карма?

Link to comment
Share on other sites

Добре дошла Алекс! :)

Радвам се, че някъде има още един човек с кармата, която съм си "диагностицирала". Лазарев наистина много ми помогна да разбера себе си и да се науча как да променям кармата си съзнателно.

Естествено, книгата му няма претенции за цялостно философско учение и според мен трябва да се чете като изповед за израстването му. Противоречията в такива случаи са неизбежни, но мисля, че можем да се научим на полезни неща. :thumbsup:

Лично на мен в крайна сметка ми допадна най-много Учителят, но това не означава, че не уважавам и другите автори.

С усмивка и обич:

Донка

Link to comment
Share on other sites

:) Здравей Донка,

Да, и при мен е така - Учението на Петър Дънов е най-близо до сърцето ми и до собствената ми философия. Четейки писаното от него, нямам чувството, че чета нещо непозната, а точно обратното - нещо, което винаги съм знаела на едно не толкова осъзнато ниво.

Поздрави

Алекс

Link to comment
Share on other sites

:thumbsup2:

Здравейте!!!

Какво по-хубаво от това с някого да си четете мислите!!! Значи са съвместими въпреки времето (възрастта) и разстоянията. Тогава имам съвсем истински приятелски въпрос.

Как откривате в ежедневието си кармичните "симптоми"?

Струва ми се много полезно да си обменим вижданията и опита...

Имам и още въпроси, но нека един по един.

С много обич :feel happy:

Link to comment
Share on other sites

Един въпрос в духа на темата:

Може ли човек да научи възрастта на душата си?От ранна младост и досега имам усещането,че душата ми не е натрупала кой знае колко опит от минали прераждания,макар да нося всички житейски задължения.

Има ли тук стари души? Как го разбират! :)

Link to comment
Share on other sites

Един въпрос в духа на темата:

Може ли човек да научи възрастта на душата си?От ранна младост и досега имам усещането,че душата ми не е натрупала кой знае колко опит от минали прераждания,макар да нося всички житейски задължения.

Има ли тук стари души? Как го разбират! :)

Всеки, който е тръгнал в духовния път, е от "старите".

Link to comment
Share on other sites

Какво имате предвид под " стари ". Ако става въпрос за буквалното му значение - не съм съгласен, че всеки който е тръгнал по духовния път е от тях. Да, това е общ принцип, но не е непоклатим. Понеже духът сам определя стремежите си, но в началото е в невежество - трудноопределимо за него е понятието " развитие " и въпреки това - няма затворени врати. Колкото по-млад е духът, тръгнал в правилната посока, толкова по-пълноценен е животът му. Обаче тук идва сблъсъкът с преносното значение на думата " стар ", защото той е толкова опитен и осенен от провидението, колкото всички други духове на неговото ниво.

Разсъждения...

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

"Когато някой човек иска да умре, това подразбира, че той иска да се скрие от кармическия закон. Ти си живял с някоя душа, задлъжнял си по отношение на нея , и след като минат хиляда години, две хиляди години, мислиш че тя е забравила този дълг. Не, тази душа не престава да те преследва. Случва се, че ти си долу, тя горе; после тя слезе, ти се качваш, но тя постоянно те търси, не те забравя. Някой път може да имаш не само една душа кредитор, но много кредитори могат да те преследват. Те се научават отгоре, че ти си в България например, и те слизат, носят своите полици и ти причиняват най-големите неприятности. Ти не можеш да се избавиш от тях и казваш: да умра по-добре, че да се скрия някъде. Но и като умреш, те пак ще тръгнат по петите ти. Единственото спасение е да се изплатиш по правилния начин. Туй подразбира Божествената Правда, която ние трябва да вложим в нашия живот - да започнем да живеем правилно. Да не мислите, че може да минете лесно, без да си платите дълговете? Не, природата е поставила за всички такива сита, които не ще можете да избегнете. Те все ще ви хванат някъде. Кармическият закон ще ви хване и ще ви застави да си платите. Чрез него работят разумни същества, които ще ви спрат в пътя и ще ви научат, че като сте яли и пили, трябва да платите. Вие трябва да съзнавате в себе си, че не можете да бъдете по-умни от тях. Съзнаете ли това, вие ще завършите своята еволюция, тъй както Бог е наредил в света." (МОК4, лекция 9)

...имам съвсем истински приятелски въпрос.

Как откривате в ежедневието си кармичните "симптоми"?

Струва ми се много полезно да си обменим вижданията и опита...

Струва ми се, че въпросът е много ценен. Какво мислите? Може би най-лесния начин е с чувства и интуиция. Ако някой човек ни дразни само от пръв поглед, най-вероятно имаме кармични отношения с него? Как мислите дали е така?

Link to comment
Share on other sites

Наистина човек може да се освободи от карамата си, но дали това не важи само за кармата на Земята? Мисля, че всяко действие и мисъл, чувство поражда следващи последствия и те може и да са само добри. Но като изразител на причинно-следствената връзка, кармата вероятно винаги ще съпътства една същност, било тя човешка или надчовешка. Не знам дали съм права. Вие какво мислите?

Поздрави! Елина

Link to comment
Share on other sites

Иво,за това което казваш,когато някой ни дразни е вярно,но може да има и други причини-да е енергиен вампир или да не понасяш аурата му.Имам предвид,когато срещаш този човек за малък период от време,който не играе кой знае каква роля в живота ти /въпреки,че никоя среща не е случайна/.

Ако приемем,че става въпрос за т.нар. врагове,както някои наричат хората към които изпитват омраза,може би тогава става въпрос за някой от минал живот, в който не са се разплатили и трябва да се срещнат отново за да довършат започнатото.Но нали точно това е целта,те трябва да осъзнаят,че не омразата,а прошката е причината поради която се срещат отново и отново и все пак това ще приключи,когато открият пътя един към друг.

Но как да подходим все пак,когато се сблъскаме с това? :hmmmmm:

Трябва да изолираме това чувство в себе си,пръкнало се от незнайно къде.Всъщност не трябва да го допускаме в себе си изобщо,мисля,че това е Ключът.

Link to comment
Share on other sites

"Не, не съществува такова нещо като кармичен дълг - не в смисъла, който ти имаш предвид. Дълг е нещо, което трябва да бъде платено. Ти не си задължен да правиш нищо.

Все пак има определени неща, които искаш да направиш, които избираш да изживееш. И някои от тези избори зависят от (желанието за тях е предизвикано от) изживява-ния, които си имал по-рано.

Само дотолкова могат да се доближат думите до това, което ти наричаш карма.

Ако карма е вътрешното желание да бъдеш по-добър, по-голям, да еволюираш, да израстваш и да разглеждаш миналите събития и преживявания като мярка за това, тога-ва да, кармата съществува. Тя обаче не изисква нищо. Никога нищо не се изисква. Ти си, както и винаги си бил, същество със свободен избор."

oт "Разговори с Бога" 1 книга

Link to comment
Share on other sites

Ама, искам да споделя нещо: по повод кармата, нашата заветна цел не е да изчистваме карма, а да се изчистим от самата карма...

" Диагностика на кармата " на Лазарев се смята за класика в езотериката, но не бива толкова да ангажира. Все пак промените към които се стремим във вътрешен аспект не са свързани с изкупуване на грехове, а с тотално пречистване...

Link to comment
Share on other sites

Но можем ли да постигнем тоталното пречистване само с един живот или по-точно ако сме осъзнали ,че се стремим към това можем ли да успеем до края на земния ни път?

Link to comment
Share on other sites

Какво трябва да значи " само с един живот "? Доста са и изтеклите досега и главно те ни оформят настоящия интерес към освобождение ( макар, че точно в момента има и други фактори ). И след като осъзнаваме този интерес вече е възможно да постигаме целите си. Може и в един живот, може и в много още - не е толкова просто... Има и много лъжепримамващи интереси и цели, които за обикновените очи изглеждат твърде духовни и пречистващи, но успяват да ни вкарат във заблуда и изкушение...

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
Guest Стефка

Здравейте на всички, които участват в този разговор!

Съвсем отскоро влизам в този портал, но не защото не съм се интересувала досега от темата, а защото чак сега имах малко повече свободно време за четене "в ефир". Днес реших да участвам, защото ме привлече цитата за смъртта, дълговете и изплащането на кармата на Учителя.

Изчетох мненията ви и може би съм най-невежата от всичики ви и ще се изразя най-ненаучно, но за сметка на това напълно искрено. Моите преживявания са във връзка с раждането на сина ми и това, че на два пъти в разстояние на десет дена бях на прага на смъртта, но в нито един миг от полусънното си състояние /бях седирана почти през цялото време/ не ми е минавала мисълта за смъртта, нито съм си помисляла, че ще ми се случи нещо лошо, макар да чувах откъслечните коментари на лекарите и сестрите и усещах, че се притесняват за мен и състоянието ми. Вярвах с цялото си същество, че съм закриляна, че някаква сила ме пази, съжалявам, ако това звучи смешно и не знам защо, но винаги съм била убедена, че имам постоянна закрила и късмет. След като се съвзех, дълго се питах и търсих в себе си отговора защо е трябвало да преживея това изпитание, но така и не разбрах.

Link to comment
Share on other sites

днешното разбиране за кармата и въобще за "наказанията свище" е мног о изкривено. Кьораво и сакато вече пише и говори по тази тема, много "специалисти" се навъдиха. Истината е, че това са енергийни деформации и далеч не "божии прокятия".

Още като малък, когато имах опростено понятие за грях и карма си мислех: ако един човек му кажеш: "натисни този бутон и ще убиеш ей този човек" и той го натисне, то той си навлича карма. Но ако му кажеш просто да натисне същия бутон без да знае какво става, тогава не си навлича карма. Още тогава с простото си детско разбиране стигнах до заключението, че кармата се записва някъде в човека от самия него а не от някакво външно действие. И... се оказах прав, макар да го разбирам десетки години по-късно. Ето, днес завърших работата по книгата "Терапия на истинската карма" и ви предлагам откъс от нея. Още за признаците на кармата (пак от същата книга) вижте тук.

Link to comment
Share on other sites

Щастливи са тези,които не са проверили на свой гръб истинността на "Диагностика на кармата" на Лазарев.Примерите .върху които налагах"шаблоните" на автора за да проверя за себе си доколко са верни,избирах от моя и този на рода ми живот,Защото има неща ,с които човек не се гордее и хвали и само най-близките ги знаят.А когато имате голям род-най-близките ви са едно солидно число.Кибритлии,устати и красиви- достатъчни качества за да се създаде обилен материал за сверка.

Когато четох Лазарев за първи път ,просто останах поразена от пълното съвпадение на нещата.За съжаление.

Но пък това при първото четене ми даде голям заряд и успях да направя значителна промяна.Е -дето е текло,пак ще тече....

Когато събрах много "боклук",реших пак да се върна на първи том от "Кармата",но разбрах,че два пъти през една врата не може да се влезе.

Друга истина за мен е това ,което казва Алена от BTV- не прави непоискано добро.Може би особено ,когато го направя. подправено с щипка"ах.колко съм добра"- е тогава са ми разказвали играта буквално след 30 минути.

Браво на всички вас-защото като чета и оставам с впечатление че сте много напреднали в работата над себе си.За разлика от мен.

Едно от нещата по Лазарев за които в къщи сме решили ,че е вярно 100%е- когато се заженят в едно семейство,преди самия брак,евентуалното забременяване и раждане започват много проблеми от различно естество.До такава степен сме го проверили с различни семейства,че когато при някой познат,с деца за женене,се струпат изведнъж проблеми,ние се питаме-да не е бременно момичето ,сватба ли ще има.И винаги отговора е -да.Варира от катастрофи,счупване на крайници,кражба.

Покаянието има голяма сила.Молитвата и прошката -също,Но да са от сърце.

Link to comment
Share on other sites

Кармата, на нечий живот е резултат обаче от много кармични зависимост. Наследствени, етнически, лични и куп други. Въпросът е там, че докато обръщаме толкова голямо внимание на това, едва ли можем да мислим за реално спасение. Аз поне така си мисля. Кармат се изглажда в диалектиката и привързва към нея, а аз знам че " Моето царство не от този свят " е казал Спасителя. Тлението не може да наследи нетление, както ни учи апостол Павел, затова ние трябва да се изчистим от кармата, а не да чистим карма.

"Блажени са бедните по дух"...

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Светъл и топъл ден за всички.Според ДЕИР системата на Верещагин , кармата е реализация на лъжливите стремежи, отпечатали се от предишни животи в структурите на съзнанието.Във вид на карма в структурите на съзнанието се записват само отклоненията от истинските желания,т.е. стремежите към постигане на лъжливи цели.В книгата"Щастие и успех" има класификация на кармични причини,проявления и последствията и как да се разпознават.

1.Незавършени дела в минал живот, важни за нашето духовно развитие.

2.Робско положение или стремеж към подчинение

3.Наличие в предишен живот на енергиен търтей

4.Силна уплаха или страхове.

5.Хипертрофиран страх от смъртта, стигащ до дълбок ужас.

6.Ненавист от страна на други хора

7.Чувство за вина, появило се следствие на осъзнаване на грехове

8.Голяма"неправедна" любов

9.Скъперничество в минал живот

10.Пиянство

11.Енергийно изтощение

12.Самоубийство

Има дадени и методи за трансформиране на кармата.

За всички нас е много важно да се съумеем да се избавим от кармичните заблуди, за да може да растем( по ум, сърце и воля).страницата е www.bg-deir.org

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...