Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Ретроградните планети

Ретроградното движение на планетите е астрономично явление, с което се занимава астрономията. А астрологията изучава звездите, погледнати от Земята, т.е., ние наблюдаваме звездните лъчи. И когато говорим за ретроградни планети имаме пред вид видимото движение на планетите, погледнато от Земята.

Надявам се, всички знаят какво точно представлява ретроградно движение, затова няма да се спирам конкретно на самото явление, а ще ви предложа кратка интерпретация на ретроградните планети. Интерпретация, която се променя в зависимост от това в кой дом и знак на хороскопа ви попадат те.

Прието е да се смята, че ретроградните планети символизират отрицателните черти на характера, коренящи се в предишните ни животи. Те ни помагат да вникнем в проблемите на личността и посочват областите, в които й е по-трудно да постигне хармония.

Ретрограден Меркурий

Ако сте родени с ретрограден Меркурий, Вие сте нервна и неуравновесена личност, трудно Ви е да се задържите задълго на едно място. Ретроградният Меркурий изостря процесите на мислене и разбиране и символизира ум, насочен навътре. Възможно е да имате затруднения в общуването, например, да ви е необходимо доста време, за да отговорите на даден въпрос. Понякога Ви е по-лесно да пишете, отколкото да говорите. Добре би било да имате дневник, където да излагате мислите си. Трябва да се научите да се доверявате на способностите си, да изразявате мислите и идеите си, да бъдете по-организирани и да довеждате започнатото докрай.

Ретроградна Венера

Ако при раждането Ви Венера е била ретроградна е възможно да имате проблеми в любовта, например, проява на резервираност в изразяване на чувствата, по-скоро несъзнателна. Емоционалният Ви живот ще бъде незадоволен, а несъзнателните сдържания ще смущават естественото изживяване на любовта.

Много е вероятно да се стремите към необикновени ценности, артистично творчество и други видове изкуство. Трябва да укрепите в себе си чувството за собствената си ценност. Най-добрият начин да се справите с негативното влияние на ретроградната Венера е, художественото изразяване на натурата Ви чрез музика, рисуване, театър, поезия и т.н.

Ретрограден Марс

Ако в рождената карта имате ретрограден Марс това означава, че не можете да насочите енергията на Марс навън, за да постигнете целите си. Дейността Ви не произлиза от непосредствени и осъзнати импулси, а от подсъзнателни и Ви се струва, че като че ли физическата Ви енергия е към края си. Често постъпките Ви произлизат от подсъзнателни импулси. Възможно е да се блокира увереността Ви в себе си и да Ви се наложи да я стимулирате като развивате вродената си сила. И макар, че не винаги е лесно и просто на физически план да постигнете целите си, можете да постигнете голям успех, ако предварително и щателно обмислите действията и съумеете да преориентирате енергията си, а по какъв начин, ще покаже подробното изследване на хороскопа Ви.

Ретрограден Юпитер

При ретрограден Юпитер в хороскопа Ви, у Вас ще бъде силно изразена вярата в себе си, тъй като сте в състояние да развивате своите собствени идеали и убеждения, макар, че тези идеали, както и собствените Ви морални ценности, понякога могат да противоречат на идеалите и ценностите на обществото. В такъв случай се засилва значително вътрешното търсене на истината.

Ретрограден Сатурн

Ако Сатурн е бил ретрограден когато сте се родили това означава, че ще се поддавате лесно на външни влияния. Ще се чувствате беззащитни пред тях и ще им се противопоставяте. От което следва, че е необходимо да придобиете увереност в себе си. Сатурн се грижи за реда, управлението и дисциплината, но когато той е ретрограден понякога е трудно да се възприемат тези наставления.

Понякога ретроградният Сатурн свидетелства за трудни отношения с родителите. Често той символизира бащата за децата и когато е ретрограден, може да бъде недостъпен за тях: бащата или отсъства от дома, или е непрекъснато на работа, или е недостъпен по отношение на чувствата. Затова личността от дете трябва да се научи да се обръща към себе си и да формира собствено чувство за ред, цел и лична дисциплина. Това на практика ще й помогне да изгради защитна стена срещу влияния, идващи отвън, а ограждайки се по този начин от околните, ще развие усет за своята съдба. За нея въпросите за безопасност имат голямо значение. Следователно първата психологическа задача е вътрешната защита и проявата на себето.

Ретрограден Уран

Уран символизира пространството и вътрешните измерения на човешката душа. Неговата енергия като израз на изключителност и индивидуалност е най-силно акцентирана когато той е ретрограден. У личността се усеща мощен натиск, способен да сломи всякакъв вид ограничения, за да постигне истинска лична свобода и пространство. Такива хора се бунтуват срещу всяка форма на власт или йерархия и имат вродено разбиране за това, че могат да се сдобият с външна свобода само чрез вътрешна. Те се нуждаят от признание и висока оценка за своята неповторимост.

Ретрограден Нептун

Енергията на Нептун ни обръща навътре, в самите себе си, където ние мечтаем, обмисляме плановете си, отдаваме се на фантазии и можем да се “скрием от външния свят”. Когато Нептун е ретрограден тази насочена навътре енергия е още по-силно изразена. А пък, ако е и зле аспектиран, може непрекъснато да ни преследва желание да избягаме от сивотата на ежедневния живот като търсим изход в наркотиците, алкохола, секса и т.н. В такива ситуации е абсолютно необходимо да използваме силата на въображението. Трябва да разберем, че има разлика, от една страна, между действителността и реалността, а от друга – между фантазиите и илюзиите.

Ретрограден Плутон

В който и дом или знак на хороскопа Ви да се намира Плутон, той носи безвъзвратни промени, в които съществена роля играе смъртта или краят на нещата. Но от друга страна получавате нова възможност да създавате и обновявате.

Когато Плутон е ретрограден по време на раждането Ви това означава, че в живота Ви очакват внезапни и болезнени обрати на съдбата. Личността с ретрограден Плутон е обречена да се сблъсква с болезнени преживявания, от които става по-силна. Чрез реалната или символична смърт на хора или предмети ще се промени така, че ще започне да се раздава на хората, и по този начин ще се издигне на по-високо ниво. Но трябва да се научи по-добре да разбира личната си власт в отношенията си с другите хора и в различните ситуации.


изпратена от Ани-астро

 

Дата на първоначално въвеждане: 16.09.2005 г., 02:35 ч.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...