Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

12-те заповеди на професионалния астролог

"Нито един астролог – а също нито един психоаналитик – не може да интерпретира живота и съдбата на ниво по-високо от това, на което самият той функционира”. Дейн Ръдиар

Как да различим професионалния астролог от шарлатанина

За да дадем на потенциалния клиент ясни критерии, позволяващи да разграничи истинските професионални астролози от безсъвестните мошеници, наричащи себе си”астролози”, но на практика не са такива, ви предлагаме следният текст за определяне професионализма на астролога.

И така, Вие сте клиентът.

1.

а) Професионален астролог

Основната цел на професионалния астролог е да Ви разбере - Вас, и съдбата Ви, и да Ви помогне да разрешите въпросите и проблемите, заради които сте се обърнали към него. Съответно, всичко, което прави професионалният астролог, е подчинено на тази главна и единствена за него цел.

б) Шарлатанин

Основната цел на шарлатанина е чрез измама да получи от Вас пари. Той не е в състояние нито да разбере съдбата Ви, нито да ви окаже реална помощ, за да разрешите проблемите си. Затова всичко което той прави, е да Ви вземе парите.

Правило N1. Когато се обърнете към астролог за помощ и не можете да почувствате, че той наистина иска да Ви помогне, а усетите, че иска само да Ви вземе парите, значи си имате работа с шарлатанин, а не с истински астролог.

2.

а) Астрологът професионалист е физически и психически здрав човек без вродени физически недостатъци и вредни навици (пушене, алкохолизъм, наркомания), с нормална сексуална ориентация, водещ умерен начин на живот, умерен в желанията и потребностите си.

б) Често шарлатаните са хора с вродени физически дефекти и недостатъци, хронични заболявания, вредни навици, с патология в сферата на сексуалната ориентация (гейове, лесбийки, зоофили, педофили и т.н.), с липса на мярка в потребностите и желанията.

Правило N2. Вродените физически дефекти (такива като гърбица, кривогледство, куцане и прочие) както и явните психически отклонения, хронични заболявания (за наличието на които може да се съди по нездравия, болезнен външен вид), а също пушенето, алкохолизмът, наркоманията, сексуалните извращения, невъздържаният начин на живот и необуздаността в желанията са “несъвместими” с професионалното занимание с астрология, или са признак на сериозни лични проблеми на човека. Такива хора “нямат право” да се занимават с разрешаването на чуждите проб-леми, т.е. в дадения случай, с Вашите проблеми. Затова, да речем, че срещнете кривоглед “астролог”, “астролог” с явни признаци на шизофрения, “астролог”, пушещ по кутия цигари на ден или “астролог” с явни хомосексуални наклонности, бягайте от него по-далече, той не може да се справи със своя живот, а какво ли би могъл да направи с Вашия?!

(бел. на публикуващия: връзката между сексуалната ориентация на астролога и неговото ниво на професионализъм е спорна.)

3.

а) Професионалният астролог винаги изглежда и се облича акуратно и прилично. Въпреки, че за професионалните астролози е свойствено спокойното отношение към материалните блага, все пак, всеки истински професионалист е способен да се обезпечи материално и винаги се стреми да бъде с добър външен вид, особено в присъствието на клиент.

б) Професионалните измамници и шарлатани изглеждат подчертано почтени, за да завоюват благоразположението на клиента, затова е трудно да ги различим от истинските астролози по външния им вид. Затова пък недоуките и неспособните можем лесно да различим именно по външния им вид – обикновено те не са много приятни, дори са отблъскващи, немарливо или бедно облечени хора, правещи впечатление на социално не успели и/или не напълно развити интелек-туално.

Правило N3. Ако пред Вас е възпитан, приличен и добре облечен човек, то това навярно е професионалист ( а в какво – в астрологията или в измамата – в това все още е трудно да се ориентираме). Ако външният вид или маниери на “астролога” по някаква причина са Ви неприятни, то едва ли неговите “услуги” ще Ви донесат някаква полза.

4.

а) Професионалният астролог е добре образован и ерудиран, има разностранни способности и интереси. Задължително има висше образование, тъй като астрологията е наука, изискваща научен начин на мислене и добро познаване на много дисциплини, на първо място астрономия и математика. Дипломата за завършена астрологична школа или курсове не е официален документ, потвърждаващ квалификацията, затова повечето професионални астролози когато разговарят със сериозен клиент предпочитат дори да не споменават за подобни хартийки.

б) Като правило, шарлатаните са хора без висше образование, не притежават способности за научна дейност, въобще не могат да се ориентират в астрономията и математиката или, ако успяват, то е посредствено. Много се гордеят с всевъзможни дипломи от астрологични школи и курсове, като ги излага на показ.

Правило N4. Още в началото на разговора Ви с астролога се постарайте да си изясните общото ниво на неговото развитие и ерудиция. Между другото се заинтересувайте за неговото образование и каква е била основната му професия преди да започне професионалната си астрологична дейност. Ако “астрологът”, към който сте се обърнали не е в състояние да различи, да речем, синус от косинус, и “Хюго” от Гьоте, то по-добре се откажете веднага от неговите “услуги”.

5.

а) За успехите си с другите клиенти професионалният астролог разказва рядко, предпочита да пази тази информация в тайна от съображения за конфиденциалност. Само ако Вие го попитате, назовава “реалното” процентно съотношение на своите сбъднали се или не сбъднали се прогнози (за добър показател се смятат от 85% до 95% сбъднали се – по високи от 95% не се получават на практика при никой, тъй като всечи човек понякога обезателно греши).

б) Шарлатанинът говори много при това с ентусиазъм за своите мними успехи, разказва за фантастичната точност на своите прогнози и за невероятните случаи, когато неговата консултация е променила напълно живота на човек, като го е направила богат и щастлив, или, като минимум, го е спасила от неминуема гибел.

Правило N5. Ако “астрологът” Ви заявява, че неговите прогнози са абсолютно точни (99,9% или 100%) или Ви разказва по собствена инициатива за абсолютно нереални случаи на фантастичен успех в резултат на неговата консултация, случили се уж в неговата практика, е очевидно, че пред Вас стои шарлатанин.

6.

а) Професионалният астролог определя цената на своята работа чрез точен и ясен списък на услугите, а тяхната цена е пропорционална на обема на работата, изискваща се за тяхното изпъл-няване.

б) Като правило, цената на своята работа шарлатанинът определя на око, изхождайки от финансовите възможности на клиента, или неясно Ви предлага да платите толкова, колкото Вие сами смятате за нужно.

Правило N6. Както при всяка друга работа, цената на астрологичната работа трябва да бъде определена преди нейното начало. Професионалният астролог винаги и ясно определя обема и цената на Вашата поръчка съгласно своя ценоразпис. Ако на въпроса Ви за цената на работата “астрологът” казва сума, която като че ли е “изсмукана от пръстите”, или Ви предлага Вие да определите цената, то пред вас е или шарлатанин, или недоук.

7.

а) Професионалният астролог е много акуратен, високо цени своето и Вашето време, затова никога не го губи напразно. Консултацията провежда строго индивидуално, по разписание, като предварително уговаря с Вас денят и часът за среща. Винаги съблюдава приетият в обществото етикет за делово общуване и по време на консултацията не се отклонява от темата, ако клиентът не го помоли за това. Винаги гарантира конфиденциалността на беседата и не допуска среща на клиенти в дома или в офиса си, а още по-малко да се наредят на опашка пред вратата му.

б) Обикновено шарлатанинът не е акуратен и Ви губи времето напразно: принуждава Ви да чакате на опашка, позволява си да закъснява за срещата и т.н. Стреми се да Ви изкара от равновесие и да демонстрира важността и заетостта си.

Правило N7. “Точността е вежливост на кралете”. Ако “астрологът” закъснява за срещата и по време на консултацията води с Вас празни разговори на отвлечени теми или по някакъв друг начин Ви губи времето напразно, пред Вас е шарлатанин.

8.

а) По време на консултация професионалният астролог никога не използва непонятна за Вас специална астрологическа терминология, разговаря с Вас на обичаен, прост и напълно достъпен език, чрез общодостъпни термини и понятия Ви обяснява същността на проблемите и Ви посочва пътища за тяхното разрешаване.

б) По време на консултация шарлатанинът използва абсолютно непонятна за Вас специална астрологическа терминология, обяснява Ви значението на всеки фактор от Вашия хороскоп поотделно, но не може разбрано и ясно да отговори на въпроса Ви: “Какво, в края на краищата, на прост понятен човешки език, означава “всичко това”?!”

Правило N8. Ако “астрологът” не е способен да Ви каже нищо освен: “Вашият Сатурн в тригон към Марс компенсира Вашият “паднал” Меркурий” – едва ли ще Ви се отдаде да извлечете някаква полза от такава консултация. По-скоро пред Вас е шарлатанин или недоук, псевдо-астролог.

9.

а) Професионалният астролог се стреми да вникне дълбоко във Вашите проблеми и въпроси, затова винаги отделя за консултацията достатъчно време. Ако е необходимо удължава консултацията или назначава допълнителна среща.

б) Шарлатанинът обича да организира поточно консултиране, отделяйки на клиента строго фиксирано време, обикновено кратко. Страхува се да се задълбочава в проблемите на клиента, опасявайки се да не издаде некомпетентността си.

Правило N9. Истинският астролог се стреми, преди всичко, сам да постигне ясно разбиране на Вашите въпроси и проблеми, за да може след това да Ви предаде това разбиране. При това, астрологът е длъжен много по-добре от другите хора да види и да разбере Вашите проблеми и техните причини. Затова, ако Вие не виждате в “астролога” стремеж да постигне такова разбиране, или ако дълбочината на неговото разбиране по нищо не се различава от дълбочината на разбиране на Вашите познати и приятели, значи пред Вас е шарлатанин.

10.

а) Професионалният астролог провежда консултацията чрез диалог, като коригира стила на общуване според Вашите предпочитания. Никога не налага мнението си, не се стреми да Ви подчини на себе си или да Ви манипулира. Държи се спокойно и демократично. Винаги Ви предоставя възможност сами да вземате решения, като Ви оставя свобода на избор и Ви разказва само за възможните варианти на Вашата съдба и необходимите за тяхната реализация действия.

б) Шарлатанинът води консултацията във вид на монолог, не Ви позволява да задавате уточняващи въпроси, стреми се да Ви потопи в потока от думи, да Ви измори и на всяка цена да Ви убеди в собствената си правота. Налага Ви мнението си агресивно, диктува Ви как трябва да живеете и какво да правите, стреми се да Ви внуши комплекс за малоценност и чувство за вина, да Ви подчини и да постави под свой контрол живота Ви. Дава абсолютно фаталистични прогнози, като че ли Ви липсва свобода на избор и свободна воля.

Правило N10. Ако чувствате психологически натиск от страна на “астролога”, опит да Ви натрапи мнението си, да държи диктаторски тон, ако чуете нещо от рода “Покай се, грешник!” или предсказание от типа “Остава ти да живееш две години”- веднага прекратете общуването с него, станете и си тръгнете! Това не е астролог, а опасен и, възможно, психически ненормален човек.

11.

а) Професионалният астролог винаги ще намери начин да обясни по достъпен начин същността на всеки проблем. Когато споменете за някаква житейска ситуация е способен да уточни Вашият разказ и да го допълни като посочи взаимовръзката между дадената ситуация с други. Като правило, Вие и сами знаете всичко това, но Ви се предоставя прекрасна възможност да се убедите в квалификацията на астролога.

б) Шарлатанинът говори чрез заучени шаблонни фрази, често използва цитати от астрологичната литература. Когато споменете за някакъв конкретен проблем започва да дрънка мистични псевдо-философски безсмислици или се измъква с общи нищо не означаващи фрази. На молбата Ви да каже нещо конкретно не е способен да даде никакъв ясен отговор.

Правило N11. Ако видите, че “астрологът” разиграва пред Вас заучена пиеса, или “информацията”, която Ви, дава като две капки вода прилича на тази, която е дал на Вашите познати, или ако не е в състояние да Ви каже нищо конкретно за Вашите проблеми, или ако неговият речников запас е оскъден, речта му е еднообразна и изобилства от идиоми от типа: “Всичко ще бъде добре”, “Ще Ви бъде трудно, но аз ще Ви помогна” и т.н. е съвършено очевидно, че пред Вас е шарлатанин.

12.

а) Както всеки човек, и професионалният астролог има право да греши, но винаги признава своите грешки и с готовност ги поправя. Обезателно Ви предупреждава, че всички изводи, прогнози и съвети носят препоръчителен характер и не могат, и не трябва да се разглеждат като истина от последна инстанция.. Помнете “Звездите винаги казват истината, само че астролозите понякога грешат”.

б) Всяко Ваше посочване на негова грешка възприема като лично оскърбление, не признава грешките си и, още повече, никога не ги поправя. Старае се да Ви убеди, че не сте го разбрали правилно, неправилно сте изтълкували думите му, и въобще, че във всичко сте виновни Вие самите, в това число и за не сбъдналите се прогнози, защото, например, сте му предоставили непълна и неточна информация.

Правило N12. За разрешаване на проблемите си бъдете готови за съвместна работа с астролога. Астрологът не е вълшебник, затова не очаквайте, за миг ще ви избави от всички житейски трудности. Обратно, страхувайте се и избягвайте онези, които Ви обещават 100%-тов резултат и безусловно и бързо разрешаване на проблемите Ви.

*Това ви 12 правила, с които се съобразяват повечето от руските колеги астролози, и които освен това, чрез тези правила искат да предпазят клиентите от шарлатани или, да ги научат как да различават псевдо-астролога от истинския астролог. Правилата са много строги и взискателни, бих казала, прекалено строги, много от Вас сигурно няма да са съгласни с тях, но това е просто една полезна информация, а дали ще се съобразява с правилата, е лична работа на всеки.


Подготвили Алберт Тимашев и Сергей Евтушенко

Превод Ани Георгиева

изпратена от Ани-астро

 

Дата на първоначално въвеждане: 16.09.2005 г., 03:27 ч.

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.


×
×
  • Create New...