Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Виделината - братски център в Швейцария

    Автор: Георги Черешаров

В Европа има три основни центрове на Братството, които са най-често посещавани от последователите на Учението. Това са:

- Изгрев в Севр (Sèvres) - Париж

- Бонфен (Bonfin) на Лазурния бряг, Франция

- и Виделината в Щвейцария

Изгрев символизира Любовта, Виделината – Мъдростта, Бонфен – Истината.

Братският център Виделината се намира на един хълм, на 950 метра надморска височина, наречен "Les Monts-de-Corsier", в района принадлежащ на град Вивей (Vevey ). Град Вивей е разположен на брега на Женевското езеро, близо до Лозана. Това е един силно развит туристичекси район. Много царе и известни личности прекарват своите ваканции тук. На съседния на Виделината хълм се намира тибетски будиски център, който е посещаван от време на време от Далай Лама.

Поради големия интерес към Учението, след войната през 1945, брат Михаил изнася първите си лекции в Лозана. След тези лекции започват да се организират и първите братски групи в Щвейцария.

Символ на братството стават:

– слънцето, като източник на светлина

– котвата и ръцете, от извора на Рила

Този символ представя знака на Водолея със своите две течения – на водата и светлината, вестители на Новата Ера.

През 1959 и 1960 година брат Михаил прави пътуване до Индия. При своето завръщане, той много прилича на Учителя. Това дава огромен импулс на братските групи (в това число и в Швейцария).

През 1961, Швейцарското братство създава асоциация, за да може да купи терен на Върховете на Корсие (Monts-de-Corsier). Брат Михаил му дава името Виделината. В началото се построява малка сграда за братските срещи. Открива се извор, които покрива нуждите на центъра от вода. Построява се резервоар. През 1962 братята и сестрите построяват малка хижа. Този център е едно големо изпитание за братските групи, някои се отказват, когато научават, че трябва да дават пари за построяванеот на братския център.

Независимо от всички пречки, Братството продължава да се развива. Тъй като започват да ивдат много хора, през 1967 година започва изграждането на голяма сграда, която да даде по-добри условия за духовна работа на братята и сестрите. Купива се нов терен, необходими са 30 години, за да се завършат строжите на този братски център.

Някои от братята и сестрите носят български имена. На бъдещите родители, брат Михаил препоръчва избрани български имена, които те могат да изберат за своите деца. Има братя и сестри,които носят следните имена: Благословен, Алтимир, Силна, Милост, Верен, Благост, Любомир ...

През 1971, Швейцарското братство решава да създаде издаделство, които да издава книги и да разпространява Учението. Купуват се печатни машини, които се инсталират в новата сграда на братския център. Започва издаването на брошури и книги. Брат Михаил избира името Просвета, давайки му следното значение – Pro-sveta – за светлината (така то бива по-лесно запомнено от французите).

Започва създаването на издателсво Просвета в други страни. През 1976 издателсво Просвета Франция е създадено, печатните машини и персонала е пренасочен в Бонфен, Франция. Започват преводите на чужди езици.

Братята и сестрите от Швейцария използват един прост метод за разпространие на книгите. Когато някой пътува в друга страна, той носи със себи си книги и ги подарява на градката библиотека, в града където е отседнал. Резултатът до сега – библиотеки от над 130 страни притежават книги от издателство Просвета.

Малко по малко идеите на Братсвото наблизат в света. Съзнанието на хората се събужда все по-вече и по-вече, както пъпките на дърветата предсказват идването на пролетта.


По материали от Франсоа Буркин (Francois Bourquin), Швейцария

оригинално заглавие: Център Виделината

Дата на първоначално въвеждане: 03.07.2006 г., 12:32 ч.

User Feedback

Recommended Comments

Няма коментари за показване


×
×
  • Добави...