Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Иво
Иво

Музиката - средство за събуждане на висшите заложби

    Автор: Боян Боев

“Музиката сега е едва в началото си; тя е още в предговора си”. Учителят

Музиката не трябва да се разглежда като развлечение, а като средство за събуждане висшите заложби на човешката душа.

Знаем, че звукът съответствува на вълни с определен брой трептения в секунда. Но има по-бързи музикални вибрации, които нашето ухо не долавя. Но това не значи, че те не съществуват. Нашето ухо не може да ги възприеме, защото няма апарат, нагоден за това. Истинската земна музика е интуитивно долавяне на “хармонията на сферите”, която изпълва висшите светове. Доктор Щайнер казва: “Музиката свързва небето със земята”.

Всъщност, цялата Природа е проникната от музика. Това се изразява външно в ритъма: музикалният ритъм прониква цялата Природа; всичко в Природата е ритмично.

Понеже музиката и душата имат едно и също отечество, затова музиката може да изразява вътрешния език на душата: тя е един вид говор на душата. Понеже имат общо отечество, музиката и душата са сродни. И затова именно възвишената музика събужда възвишеното в човешката душа, раздвижва висшите душевни сили. Защо музиката събужда копнеж към чистото и прекрасното? Защото свързва душата със света на чистото и прекрасното. Колкото една музика е в по-голяма хармония с висшите сили на душата, толкоз тя може да укаже по-голямо влияние върху растежа й. В свободното Валдорфско Училище още от първо отделение изучават музикален инструмент.

Има вече музиканти, които работят върху по-дълбоката, мистичната музика. Чрез окултизма може да се постигне задълбочаване в музиката, издигането й до онази висока, при която да буди висшите сили на душата. Работи се вече в това направление.

Музиката е един мир на хармония. Всяко свързване на съзнанието е един мир на хармония, внася хармония и в самата душа и тяло. От там можем да си обясним, че музиката може да действува даже върху здравословното състояние на тялото.


оригинално заглавие: Музиката

из електронен архив: Статии от Боян Боев

 

Дата на първоначално въвеждане: 08.01.2007 г., 10:32 ч.

User Feedback

Recommended Comments

There are no comments to display.


×
×
  • Create New...