Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка
Донка

Здравословните шейкове - находчив и вкусен метод за поддържане и възстановяване на здравето

    Автор: Д-р Димитър Пашкулев

Най-добрият отговор на културата на нездравословното хранене, в която сме затънали

МАЛКО ЛИЧНА ИСТОРИЯ

Преди близо 20 години участвах в един от прохождащите вестници по природна медицина. Голям интерес предизвика един конкурс, в който питахме читателите: „Според вас, коя храна е най-добрата за човека?” И сещате ли се на кого присъдихме първата награда? На отговорилия само с една дума: „Усвоената!”

С течение на годините натрупах значителни знания и опит в диетологията, фитотерапията, апитерапията, минералотерапията, хомеопатията, и други природни лечебни изкуства. Това, което ме връщаше най-редовно към горния извод, е непрекъснатото увеличаване по количество и тежест именно на състоянията с лошо усвояване на поетите хранителни съставки. И тук не става въпрос само за баналните (но и актуални) случаи на възрастни хора с липсващи зъби и/или трайно увредено храносмилане. Защото и младите хора, подвластни на неподходящото отглеждане и натиска на макдоналдската пубертетна култура, не закъсняват да проявят подобни признаци. Докато прясното и разнообразно хранене, извършено при спокойна обстановка и с педантично сдъвкване на твърдите продукти, осигурява нужното на организма, яденето на непълноценни продукти, и то „на крак”, води рано или късно до срив на системата...

Има и нещо друго. Удивително много са болестите извън храносмилателната тръба, които се дължат главно или отчасти на лошото хранене и усвояване: проблеми с черния дроб и бъбреците, анемии, алергии, нервна слабост и раздразнителност, затлъстяване и измършавяване, диабет, сърдечносъдови, ставни и редица други заболявания...

В съгласие с тези си познания и наблюдения, аз често препоръчвах сокове, супи, каши и други лесно усвоими храни, както и дадох предимство на течните и мехлемообразни форми при фитотерапевтичните си разработки. Но тъй като хората (от които не изключвам и себе си) все по-трудно намираха време за многобройни приеми на различни полезни съставки, напоследък започвах да правя и препоръчвам шейковете, като комплексни форми, които дават възможност с един-два приема да бъдат поемани голям брой лесно усвоими хранителни и лекуващи компоненти.

ЩО Е ТО ЗДРАВОСЛОВЕН ШЕЙК И ИМА ТОЙ ЛИ „ПОЧВА” У НАС?

Оптималните (в смисъл на здравословни) шейкове са умерено концентрирани течни или полутечни хранителни смеси с балансиран състав, предназначени за дълготраен прием с цел лечение, профилактика и повишаване на работоспособността

· Здравословен състав. За разлика от просто вкусните шейкове с подръчни сладости и често добавка на алкохол, оптималните шейкове съдържат главно пресни или щадящо обработени плодове, зеленчуци, ядки, кълнове, подправки, билки и билкови екстракти, витамини, минерали, пребиотици и други подбрани добавки, както и възможно най-чиста вода.

· Умерена концентрация. Водното съдържание на готовия шейк в повечето случаи е към 80% (както е приблизително средно аритметичното таковапри повечето природни храни), а калорийността му – към 1 килокалория на милилитър (300 Ккал за 1 стандартна доза шейк от 300 мл.). Значително по-концентираните храни са и далеч по-трудно смилаеми, ако не се придружават от свежи висоководни продукти, а от друга страна много разредените се усвояват по-слабо, тъй като трудно се достига необходимата концентрация при обработката с храносмилателни сокове.

· Течна или полутечна консистенция. Сега на пазара има сравнително достъпни в ценово отношение шейкъри (най-добре с голяма стъклена кана), които могат да се употребяват за приготвяне едновременно на няколко дози (едната е средно по около 300 мл. или голяма чаша на човек, самостоятелно или поне 10-15 мин. преди друго хранене). В зависимост от вида на продуктите и дозите им, човек може да пие бавно или да дъвче крайния резултат от смилането. Не се препоръчва пиене ”на екс”, това си остават богати храни и изискват време за обработка и в устната кухина!

· Балансираност. Докато много от соковете съдържат едностранчиво повече захари и така нарушават въглехидратния баланс при предразположени към това люде, при оптималните шейкове те се балансират от зелени подправки, ядки, минерали и билкови съставки, които изглаждат този проблем. Същото е, когато се опасяваме от трудната смилаемост на някои семена или от страничните ефекти на определени лютиви, кисели, горчиви и т.н. съставки– в общата маса те не само стават по-приемливи на вкус, но и се омекотяват по действие!

· Системно прилагане. Докато немалко средства, включително от природния арсенал, е разумно да се употребяват за определени периоди, след което да следва почивка, правилно композираните шейкове могат спокойно да се ползват без прекъсване, като разбира се съставът им донякъде се променя според сезонните наличности на продукти и актуалното състояние на ползващите ги хора.

· Комплексен и индивидуален подход. Чрез не много трудни съобразявания и на невисоки цени, средноинтелигентният и немного болен човек може да си осигури по-висок здравен статус, като редовно (веднъж или два пъти на ден) употребява преценен от него (ако се е занимавал с подобни методи) или от специалиста състав. Необходимо е да се вземат предвид общите и типологични особености на организма, както и конкретните заболявания. Ако последните са много и/или тежки, става необходимо, поне в началото, програмата да се съставя под специализирано ръководство. Важно е също да се помни, че шейковете много помагат за цялостното хранене и пълноценен живот, но не отменят необходимостта от съобразяване със здравните принципи в оставащата част от дневното меню и при работата и почивката, физическата активност, личната и обществена хигиена, включително и психохигиена. Ако те не са на ниво, шейковете могат да намалят вредата от несъобразния начин на живот, но пък ако в основни линии са на ниво, резултатът ще бъде мощно подобряване на всички равнища!

ТЕХНОЛОГИЯ И НАЙ-ЧЕСТО ИЗПОЛЗВАНИ СЪСТАВКИ

Макар да е възможно да получим шейк чрез настъргване / счукване / смилане в кафемелачка на твърдите цели компоненти, с последващо прибавяне и разбъркване на течните и прахообразните форми, това е трудно и времеемко. Съвременните шейкъри (блендери) са способни да мелят едновременно всички тези съставки, като разбира се спазваме инструкциите за употреба на съответния производител (обикновено е добре все пак да не се слагат съвсем едри и заедно с това много твърди съставки).

Ако желаем готовата форма да е по-течна и лесносмилаема, прибавяме повече течности и храни с високо водно съдържание; можем да отстраним по-трудносмилаеми части като кори и люспи, плодни кутийки или дори целулозната част на твърдите зеленчуци (т.е. да ги направим на сок и именно с него да смесим по-лесносмилаемите твърди съставки). И обратното, при желание да поемем повече фибри, споменатите компоненти си остават в техния първичен вид. Сухите плодове, ядките, семената и цветният прашец е добре предварително да се накиснатза няколко часа или за през нощта, докато ароматичните подправки е по-добре да се прибавят на момента, тъй като престоят им след смилане води до загуба на вкусови и целебни качества. Тъй като трудносмилаемите продукти са малко и като цяло няма натрупване на сериозни дози от несъвместими според разделното хранене храни, рецептите са напълно подходящи и за следващите този вид режими.

Много важно е качеството на продуктите – макар че не бива да се отказваме от шейкове, които са на възможното оптимално равнище за нас, ако нямаме възможност да се храним преобладаващо екологично, все пак именно това е за предпочитане. Има и добавки, които намаляват вредното въздействие на не много качествените продукти - и те задължително се включват в този вид смеси.

Според досегашните ми проучвания, над 100 компонента могат да са особено значими за повечето хора – някои са (почти) за редовна употреба, други е добре се редуват според сезоните и индивидуалното здравно състояние. Съществува и богат асортимент от заместители на основните препоръки – нещо, с което далеч не всяка диета и изобщо здравна система може да се похвали!

Тук привеждам само трийсетина от тези най-важни продукти, по двойки като основни или заместители (още и някои други неща са включени към примерите по-нататък):

· Ябълки или кайсии. Първите са целогодишно достъпни (и вторите – ако се включат като накиснати сушени) и много важни за тонуса ни, както и за обезвреждането на отровите. Кайсиите пък имат повече витамини,минерали и антиоксиданти, важни не само за сърцето.

· Лимони или грейпфрути (последните след съобразяване с евентуално приемани лекарства, с които могат да взаимодействат!). Действат противомикробно и имуноактивиращо, подобряват храносмилането, пречистват жлъчночернодробната и бъбречната системи, раздвижват ставите, съдействат за усвояването на важни съставки от другите храни. Да се обелва само външната им кора.

· Ананаси или киви. Особено богати на активни ензими, които пряко увеличават смилането на основните хранителни съставки в шейка и евентуално последващото го угощение.

· Краставици или сурови тиквички. Също съдържат ензими, а и действат мощно отводняващо при отоци, бъбречни и сърдечни проблеми. Да се обелват, ако не са гарантирано екологични.

· Червено цвекло или броколи. Съдържат активни имунорегулиращи и противотуморни съставки, най-добре е да се комбинират. При лошата им поносимост сурови може една част да е на пресен сок, а друга – като сварен на пара или опечен без мазнина продукт.

· Спанак или маруля. Те (и други листни зеленчуци) са много важен източник на минерали и на витамини (особено ключовата фолиева киселина, която в този случай е излишно да се поема отделно). Спанакът е по-добър за кръвта и храносмилането, а марулята повече успокоява нервите.

· Бадеми или кайсиеви ядки. Освен незаменими белтъци и мастни киселини, те съдържат и подобряващия клетъчното дишане и противотуморен фитохимикал амигдалин.

· Макадамия или тиквено семе. Едни от най-богатите на повечето незаменими съставки продукти; действат и козметично за по-добра кожа, а също така противопаразитно.

· Цветен прашец – пчелен или отделно събиран (може и зедно със самите цветове, пресниили сушени, например от бор, бъз, акация, роза, глухарче...). С рекордно съдържание на аминокиселини, витамини, минерали и антиоксиданти – за кръвоносна и кръвотворна система, очи, имунитет и т.н. Монобилковите цветове добавят и съответното си фитотерапевтично въздействие, при това ненамалено от преработки като варене или таблетиране.

· Куркума или джинджифил – с широк антиоксидантен ипротивотуморен спектър, засилват имунната система, пречистват кръвоноснитесъдове. Куркумата освен това дренира жлъчните канали и огъвкавява ставите,докато джинджифилът е повече за храносмилането и помага за отделянето насекретици по дихателните пътища.

· Кълнове – от житни, бобови, слънчогледови и други семена. Ензимите в тях разграждат сложните биомолекули до по-усвоими, така че дават много, много енергия!

· Витамин С – от естествен източник или синтезиран. Особено вторият има намалено действие отделно, но когато се съчетае с биофлавоноидите и с други съдържащи се в шейковете ингредиенти, се получава усилване на действието върху имунитета и съдовете. Допълнително намалява вредата от нитратите и се свързва с някои минерали от шейка в още по-полезната форма „Естер С” (доста скъп продукт, нашумял на запад, на който тук получаваме съвсем евтин еквивалент!).

· Магнезий - като хлорид или органична сол. Могат да се ползват и готови продукти, най-добре течни (напр. „Супермагнезий”). Пречиства от различни отрови, релаксира от стреса, подобрява проходимостта на кръвоносните съдове и др. Докато този елемент, както и витамин С, е все по-често недостигащ, другите соли и витамини са допустими в значителни дози само след преценка на индивидуалните потребности!

· Растителен глицерин или плодов петмез. Глицеринът е подсладител от естествен източник, омекотява гърлото и общото действие на шейка, действа леко слабително и отводняващо. Петмезът е несправедливо подценяван натурален подсладител, по-евтин от също възможните меласа, кленов и дървесен сироп. (Медът е също полезен, но само ако е истински и при липса на съответна алергия).

· Чиста вода – дестилирана или възможно най-ниско минерализирана (може и филтрирана чешмяна). Преварената чешмяна или минерална вода, ако е високоминерализирана (най-вече с много флуор или натрий) или е замърсена с тежки метали, не е достатъчно подходяща, макар че обеззаразяването и дехлорирането при нея са определени плюсове. Замразяването и размразяването пък са методи за подобряване на структурата на водната молекула и оттам на цялостното й биологично въздействие.

КАКВО НАПРИМЕР ДА ОПИТАМЕ ВКЪЩИ

Ето ви четири изпълними рецепти, като първите две са предимно предпазни и възстановителни, а другите са съобразени с посочените здравни неблагополучия.(Дозите са приблизителни и могат индивидуално да варират. За поддържане приемайте поне по една доза на ден, за по-силен ефект може да се приемат 2-3шейка, еднакви или различни според нуждите на случая и възможностите ви).

 

Сутрешен шейк за поддържане на многостранно добра форма

· Ябълки или кайсии – ябълката 50 г със семките или половин чаша едро нарязана, кайсиите пак толкова пресни или 3 пъти по-малко сушени, накиснати от вечерта в малко вода;

· Ананас или киви – 50 г или половин чаша едронарязани;

· Цветен прашец (пчелен или събиран) – 5 г или пълна ч.л.;

· Макадамия или тиквено семе – 15 г или пълна с.л. в полусчукано състояние, при нужда могат да се заменят с бадеми, орехи, суров белен слънчоглед или други сурови ядки или семена;

· Суроватъчен или растителен протеин с повишена усвояемост – 5 г или пълна ч.л. (т.е. много по-ниска доза от обичайната за спортистите!);

· Чист петмез или пчелен мед – 7-8 г или пълна ч.л.;

· Канела на прах – 0,5 г или към четвърт ч.л.(регулира храносмилането и усвояването на захарите, действа противомикробно; подобрява вкусовите качества на шейка);

· Витамин С – 500 мг.;

· Чиста (може и размразена) вода – до 300 мл. за една средна доза.

 

Вечерен шейк за разтоварване и хармонизиране:

· Спанак или маруля – 50 г или една чаша едро нарязани;

· Сварен зелен фасул (леко сварен на пара или в малко вода, полезен за хормоналния баланс, може да се замени със зелен грах или броколи) – 50 г или половин чаша полураздробен;

· Овесени ядки, леко сварени в малко вода – 20-30 г или към 2 с.л., заедно с водата, в която са варени;

· Слънчогледови кълнове или студенопресован зехтин – 5г или 2 пълни ч.л. за първото и 1 ч.л. за второто;

· Бирена мая на прах (съдържа важни белтъци, минерали и витаминиот В-група) – 5 г или пълна чаена лъжичка;

· Майоран или риган (листата и евентуално цветовете, но не и дръжките) – към 2 г или равна ч.л.;

· Магнезий – подходящ негов продукт със съдържание към 100 мг елементарен Mg;

· Чиста вода – до 300 мл.

 

Шейк за оптимизиране на сърдечносъдовата и нервната системи

· Краставица или сурова тиквичка - 50 г от първата или наполовина отвтората, съответно половин или четвърт чаша едро нарязани;

· Червен, зелен или покълнал кромид лук – 10 г или 2 пълни с.л. едро нарязан (антиоксидант, предотвратява тромбообразуването, намалява инфекциите, които могат да се усложнят със системни поражения, може да се замени със зелен или покълнал чесън);

· Магданоз – 5 г или 1 пълна с.л. едро нарязан (действа едновременно на сърдечносъдовата и отделителната системи, полезен е за зрението и за кожата);

· Лимони или грейпфрути – 25 г или 2 с.л. едро нарязани;

· Макадамия или тиквено семе – 15 г или пълна с.л. в полусчукано състояние, могат да се заменят с бадеми, лешници, орехи, сусамово или слънчогледовосеме;

· Здравец или индрише – пресни листа, може и от саксия вкъщи – 2-3 г или 5-6 листа с част от дръжките (регулира нервния тонус и кръвното налягане, действа противомикробно);

· Гинко – листа, към 1 г пресни или три пътипо-малко сушени (съответно към една и половин ч.л. полураздробени) или продукт с концентриран екстракт – към 40 мг. (за проходимост на съдовете);

· Магнезий – подходящ негов продукт със съдържание към 150 мг елементарен Mg;

· Растителен глицерин – 7-8 г или леко препълнена ч.л.;

· Витамин С и/или таурин (последният засилва мускулите,сърцето и ретината, пречиства жлъчката, регулира кръвната захар, предпазва от натрупване на мазнини, при това липсва в растенията – важен е за вегетарианците) – 500 мг или четвърт ч.л.;

· Чиста вода – до 300 мл.

 

Шейк за пречистване на вътрешните органи и за имунорегулиране при склонност към инфекции и тумори

· Червено цвекло – 20-30 г или към 2 пълни с.л. едро нарязано;

· Моркови – 50 г или половин чаша едро нарязани (за доставка на каротин и пречистващо действие); · Земна ябълка - 20-30 г или към 2 пълни с.л. едро нарязана (забележителен пребиотик, възстановяващ полезните чревни бактерии, може да се замени от инулин в стандартни дози);

· Избрани кълнове (житни, бобови, киноа, слънчоглед, семена от броколи или алабаш или луковици от кромид или чесън) – 5 г или 1-2 пълни ч.л. (в зависимост от вида им имат различна обемност);

· Сушени и накиснати черни боровинки, плодове от арония или от бъзак (с укрепващо и противовъзпалително действие) – 10 г или изравнена с.л. (могат да се заменят с натурални сокове или екстракти в стандартни дози);

· Боров или какъвто има цветен прашец – 5 г или пълна ч.л.;

· Бадеми или кайсиеви ядки – 7-8 г или 1 с.л. без връх, цели;

· Бразилски орехи – 5 г или към 2 броя (източници населен и есенциални масти);

· Куркума или джинджифил на прах – 1 г или към една трета ч.л.,джинджифилът може да е и пресен, в тройно по-голямо количество;

· L-лизин (аминокиселина с противовирусно действие) – 100-150 мг.;

· Витамин С - 500 мг.;

· Чиста вода – до 300 мл.


Д-р Димитър Пашкулев е специалист по интегрална природна медицина и автор на проекта М.И.Р. и един от главните организатори на Четвъртия летен събор - с. Желен.

за контакти тел. 02/ 871 50 47, 0888 214483, www.veridia.dir.bg

User Feedback

Recommended Comments

Благодаря за статията, изчетох я с повишен интерес. В нея се препоръчва прием на 500 мг Витамин С дневно. Не е ли това твърде малък грамаж за жени в напреднала възраст, в предвид вероятния % на остеопороза с напредване на възрастта? Поздрави!!!

Линк към коментар
Share on other sites


×
×
  • Добави...