Jump to content
Порталът към съзнателен живот
  • постове
    42
  • коментар
    1
  • прегледа
    9030

отметка за живота в нас--работа .


АлександърТ.А.

213 прегледа

с съборно слово

1922 г

Аз съм истинската лоза

Вътрешното разбиране на духовния живот на Ученика

За да се изпълни и осмисли нарядът, аз ще направя едно кратко пояснение. Вие всички встъпвате в областта на външното изпълнение, която показва свят. Но днешният наряд се отнася до пробуждането на съзнанието. Във всичко, трябва да се обърне внимание на три неща: влияние на Божествената Любов в сърцето ни, влияние на Божествената Мъдрост в условията ни и влияние на Божествената Истина в душите ни. Сега ще попитате как се усеща това влияние. Ако почувствате Чистота в сърцето си, Божията Любов се прояви. Ако умът ви добие Светлина, Божествената Мъдрост е упражнила влияние. И ако усетите духа си свободен, Божията Истина се е вселила в душата ви. В противен случай само външното изпълнение на наряда няма да бъде нищо друго, освен един обичай или религиозна форма. Когато се проучват нещата по буквата, всякога се поражда едно отвращение, съмнение, недоволство. Вашето осъзнаване трябва да се схване, да се отвори за Божествената Светлина, след което ще се яви това хубаво ухание, както се показва у цветята. Всички възвишени души ще дойдат да вземат от този нектар, който се крие у човека. Има обмяна между човешката душа и тези възвишени духове. Ако душата не се е разтворила като цвят, те идва и след като не възнамерява нищо, отиват си; а ако дойдат и възнамеряват нещо, те оставят своето благословение. Затова ви казвам, че трябва да пазите вниманието, които са поели трябва да преживеят абсолютно без никаква лъжа. Всяка ваша лъжа ще пожелаете да се изкорени! Никаква лъжа, никакво самооправдание, никакво самосъждане! Защото самооправданието и самосъждането са грях пред Бога. Ти ще признаеш самата Истина така, както е – нито повече, нито по-малко. И никога не прави опит да излъжеш себе си си, или окръжаващите. А когато направиш една погрешка, ще влезеш дълбоко в душата си и ще я изправиш чисто и искрено. И когато осъзнаеш грешката си, ще я изкорениш с дълбок плач – не такъв обикновен плач, но дълбок, искрен. Само тогава ще има растене, това ще бъде едно благословение.

Божият Дух вече работи. Само едно се изисква от вас: всяко нещо да го правите умно. След това идва ната Божествена Мъдрост. Ще вложите най-доброто усилие на вашия ум. Ще изпълните тази услуга с всички най-добри и най-разумни сили, с които разполагате. След това ще дойдете до Любовта. Ще гледате да я възприемете с всичката й пълната. Така че няма да разсъждавате, а ще прилагате три неща: извършена пълния Любов, изпълнена пълна Мъдрост, изпълнена пълна Истина! Тези неща ще ги помните – едно е правилото за всинца ви! По такъв начин този наряд ще има сила за вас. Ако той отсъства тези принципи във вас, вие само ще гледате тези думи, но те ще бъдат мъртви. И хората четат с години Библията, но един ден, когато проработи Духът, виждат, че има нещо скрито в нея. Сега ние сме дошли до Духа и този Дух, за да проработи, три неща са необходими:

Сега отново можете да появите старите възгледи, че сега не ми е времето, че умът ви не е достатъчно посочен. Това са заблуждения на Черната ложа. Ако мислите, че времето не е дошло, лъжете се – някои дори сте го пресрочили. Времето е сега! И ако някой дойде и ви каже, че умът ви не е още узрял, знайте, че вашият ум е точно на място. Той е в състояние да разбере Божията Мъдрост и да я възприеме право. Така че първото условие е да кажете в себе си Абсолютната Истина. Нито бели, нито черни лъжи! Сега аз говоря не за вашите отношения към света, а за отношенията ви към Белите братя, към Бога, към самите вас. Ще бъдете абсолютно верни на себе си си! Никакво съмнение няма да допуснете! В Любовта няма какво да се съмнявате! Няма да повдигате въпроса дали еди-кой си ви обича, или не. Ако аз имам Божествената Любов в себе си, как мога да смущавам работата на хората? Ако аз имам Божествената Мъдрост в себе си, какво ще ме смущава това, че някой бил глупав? Ако аз имам в себе си пълната Божествена Истина, какво ще ме смущава човешката лъжа? Сега ние се спираме върху качеството на хората и въпроса: защо по такъв начин разсъждават те. Нещата са вътре в нас. Разглеждате ли по този вътрешен начин на въпроса, вие ще разрешите кардинално.

Разговарях с един брат, тя постоянно го подозира, че крие нещо. Според нея мъжът всичко трябва да се каже на жената. Но мъжът не може всичко да каже на жена си, понеже той пред себе си си още не е каза всичко, а как ще го каже на жена си, която е отвънка. Знайте, че на Земята женитбата не е морален акт. Жените имат отношение и включват един към друг само докато са живи, след което са свободни. Това, което смъртта може да раздели и раздели, не съдържа в себе си Божественото. И Павел казва, че ако връзката им е духовна, когато замине мъжът за друга свят, жената няма право да се ожени; но ако бракът е държавен, това е друго нещо. Жената иска да влезе между Бога и Божествения Дух, да влезе между душата на своя мъж и Бога – в такъв случай тя дава място на злото. Между Бога, Божествения Дух и душата никой не може да влезе – това трябва да знаете! Нито мъж, нито жена може да влязат. Те тук, на Земята, са мъж и жена, но на Небето мъж и жена няма. И когато някой пожелае да ти кажеш тайните на сърцето си, той много иска. Тайните на сърцето само Бог може да ги знае. Може ли някой да замени мястото на Бога в мен? Ето защо сега ще спазвате следното правило: когато пристъпвате да служите на Бога, мъжът и жената да няма! Жената трябва да остави мъжа и да му каже: „Върви по Пътя!“ Ако е жена, която обича своя мъж, трябва да му каже да върви в този Път и да не го спъва. А мъжът трябва да каже на жена си: „Върви в този Път, търси Бога и ще имаш цялото мое съдействие! Ти може да се заблуждаваш, но една душа, ако пожелае да търси Бога, тя върви напред.“ Сега и ние сме дошли до това положение – всеки един от нас ще върви. Самото желание да намерим Бога показва, че Божественото се е пробудило у нас. Това – Божественото, трябва да го оставим самостоятелно да разработи начините и методите. Оставете Божественото вътре във вас и то ще си намерите пътя. То е като птица – пусни я и не се бой!...

Думите и движенията на наряда, който тази сутрин ви дадох, имат значение само за кожата, на което съзнанието се е пробудило. А трябва, на които съзнанието не е пробудено, нищо няма да разберат. Докато сме на физическото поле, ние сме в движение. Някой път, изпълнявайки тези движения, ще достигнете до онзи повратен момент, в ще ги изоставите и който ще излеете от физическото в астралното си тяло – и с него ще служите на Бога в Дух и Истина. Докато човекът е във физическия свят, ще извършва движения, но каквото идва до областта, което знае, че му се повдига, движението на Земята престава. Някой ще запита - може ли без движение. Може, но когато излееш от тялото си, защото тук животът по друг начин не може да се изрази. Сега ще постъпвате съзнателно и всеки според степента на съзнанието си ще изпълнява. Тази година мнозина ще се срещат много мъчнотии.

Днешният ден е ден на ум. Умът ви трябва да вземе участие и сърцето ви трябва да вземе участие. Ако умът ви не вземе участие, много много може да разберете задачата. Забележете сега едно съвпадение: времето сряда беше отлично – и днес е отлично.

Бог се весели, ние се радваме, а светът се смее.

Ако правите гимнастически упражнения с участие на ума, много нещо ще постигнете.

Последното упражнение ще наречем очистително упражнение.

Отличен светъл ден!

3 септември, неделя

Редактирано от АлександърТ.А.

0 Коментара


Recommended Comments

Няма коментари за показване

Гост
Добави коментар...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...