Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Постоянно притеснение, тревожност...


Recommended Posts

Здравейте! Силно се надявам, че някой може да ми помогне. 

 

Проблемът ми е, че постоянно се притеснявам за най-малките неща и наскоро, преди два-три месеца, нещата доведоха до постоянен страх, при който аз вдигам високо кръвно и получавам силно сърцебиене. Та, ходих при какви ли не лекари, казаха ми, че съм в отлично състояние, дори ми правиха и пълни изследвания, за да са сигурни, че не вдигам кръвното от нещо друго, ала се оказа, че е точно от тревожност, която не знам как да овладея, а съм само 15-годишна. Напоследък забелязах, че когато говоря с непознати, тоест при нови запознанства, мълча и само се притеснявам да не кажа нещо глупаво, което човекът пред мен няма да хареса. Та дори в учебните часове, ако учителят ми зададе някакъв въпрос, аз изпадам в паника да не сгреша, дори на тестове започвам да съм тревожна и да ме е страх, което води до неприятното чувство от сърцебиенето, при което следва и страхът да не припадна или да не ми се случи нещо, от което настъпва още повече страх и притеснение в мен. Както споменах, притеснявам се при нови запознанства, трудно завързвам разговор дори с близък човек, та камо ли с някой напълно непознат... изчервявам се, изпотявам се, мълча. Стигнах дотам, че когато вляза в магазин да си купя нещо броя парите по 100 пъти, за да се уверя, че няма да сгреша и да изглеждам глупаво на касата. Откакто ми се случи и това с кръвното, съвсем откачих, не ми стигаше и притеснението, което си имам откакто се помня, пък и сега съм в постоянен страх да не би да ми става така всеки ден и час. Когато ми правиха пълни изследвания имах и час при г-жа психоложка, която общо-взето не ми каза нищо особено за проблема, тъй като в този момент не се знаеше дали наистина вдигам кръвното от притеснението. Имам чувството, че дори побърках и родителите си с този мой страх, та реших да пиша тук, надявайки се някой да ми даде съвет. Не знам колко е правилно тук да пише и едно 15-годишно момиче, но ако съм сгрешила мястото, то се надявам да ме разберете.

 

Благодаря Ви предварително. :)    

Линк към коментар
Share on other sites

Нито припадаш, нито умираш.. Това са нормални усещания, заради страха.. Самия аз съм минал през това. Страх, че припадаш и имаш чувството, че всичко пропада, а дори не осъзнаваш, че това всичко е просто глупаво. :)

Другите ти усещания със страха, когато си в магазина и т.н. ми прилича на социална фобия, макар че може да я нямаш, а просто да си си срамежлива. Това с изпотяването и другите симптоми са си просто нормална реакция на страха, той всъщност се опитва да те защити, а дефакто няма от какво. Бъди сигурна, че всеки го е изпитал, когато се притеснява, че ще се изложи и т.н.

Общо взето ти няма нищо и си си напълно здрава. :)

Нека се изкажат професионалистите, поздрави! :)

Линк към коментар
Share on other sites

 Не знам колко е правилно тук да пише и едно 15-годишно момиче, но ако съм сгрешила мястото, то се надявам да ме разберете.

 

Благодаря Ви предварително. :)    

Правилно пишеш, дори бих те насърчила, да задаваш още въпроси ако имаш. Проблемът с тревожността сред тинейджърите е доста актуален и не се дава гласност, защото те се срамуват или страхуват да говорят за това.

Намираш се във възраст, в която има много неизвестни, много несигурност. Сега ти предстои да се наложиш в социалната среда, която никак не е толерантна. Всичко това води до повишаване на нивото на стрес. Стресът от своя страна те държи в постоянна тревожност и спомага за завишения адреналин, който е виновникът за всичките ти симптоми. 

Научи се в подобни моменти да дишаш дълбоко и бавно. Ако усетиш, че те завладява паника, бързо си измисли начин да се разсейваш. Погледни рязко назад, какво прави човекът но последния чин или преброй дърветата през прозореца, просто нещо, което ще прекрати развиването на процеса. Ако усетиш плашеща мисъл веднага я замени с нещо хубаво. Помни ти определяш какво да дадеш на мозъка си - страх или смелост. 

Нашето тяло е инструмент и ние изкусно можем да работим с него стига да знаем как. Можем да го разболяваме и да го лекуваме. Ако от 15 годишна усвоиш умението да се лекуваш, това ще ти даде много предимства за напред.

На възраст си, в която тепърва ще се оформят мисловни линии и модели, чрез които ще моделираш живота си. Направи ги полезни за теб.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...